Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   632 / 1319
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Mivel az órajel a működési referencia, ha jobban belegondolsz, ez lehetetlen is lenne. Nincs, ami az órajelet még tovább ossza, további időegységeket létrehozva ezzel.
(#) kissi válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Konkrétan ezt a típust nem ismerem és az adatlapot hirtelen megnézve valóban szűkszavú...

Én 16-os PIC-el használtam PWM-et, ott a periódusidő adott százalékáig adott 1-et, majd nullát, szerintem nem változtattak rajta ( így sajnos tényleg nehezebb szűrni!).

Steve
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Nem erre gondolok természetesen. Hanem hogyha mondjuk 4MHz-en megy a PIC, akkor osztás nélkül egy 16 bites számláló nulláról a túlcsordulásáig 0,016384 másodperc telik el. De az egyszerűség kedvéért legyen kereken 1 másodperc. Tehát azt kérdeztem, hogy jól olvastam-e a könyvet amiben azt írták, hogy a PIC nem negyed másodpercig ad ki H szintet aztán háromnegyed másodpercig L szintet (az előbbi példánál maradva), hanem egy órajelig H szintet, majd három órajelig L szintet.
(#) lidi válasza Norberto hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Attila szerintem arra gondolt hogy a tmr2 8 bitje kiegészül még 2 bittel. Ami így úgy néz ki mintha 4x gyorsabban pörögne. Ja, és így lesz 10 bit, tehát nem 16.
(#) trudnai válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Idézet:
„Mint írtam, nem túl sok használható irodalmat találtam a PWM modulról.”

A PIC Midrange Reference Manual eleg jol leirja szerintem, es hozza erdemes az adatlapot is elolvasni!

Idézet:
„ha mondjuk 25%-ra állítom be a kitöltési tényezőt, akkor nem az egész periódusidő negyedéig ((162*órajel)/4) ad ki H szintet aztán háromnegyed periódus-ideig L szintet, hanem kiad egy órajelnyi H szintet és három órajelnyi L szintet azért, hogy könnyebb legyen szűrni. Igaz ez?”

Igy nem ahogy leirod, de tulajdonkeppen meg lehet csinalni, ha a periodus regisztert beallitod 4-re, es a kitoltest 1-re -- meg sohasem probaltam, ez csak az elmelet... De ekkor 2 bites lesz a max felbontasod -- ha ez elegendo akkor am legyen

Viszont alap koncepcio, hogy a periodus ido sohasem valtozik, csak a kitoltesi tenyezo... Tehat ugyanazzal a frekvenciaval dolgozol mindvegig ami jo, mert tudsz ra alul atereszto szurot tervezni.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Ezt olvastam:
Idézet:
„Fontos! A 256-os ciklus átlaga lesz kitöltési tényezőnek megfelelő,
és nem az első n értéknél magas, a többinél alacsony (például 50%-os
kitöltési tényezőnél egymás után egy 1-es és egy 0-s érték következik
váltakozva). Ez a váltakozás analóg feszültség előállításánál előnyös,
mert könnyebb szűrni.”

(Kónya-féle könyv második kiadása, 158. oldal.)
(#) lidi válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Hát ez igy elég fura lenne, michrochipes doksiban én ilyet nem találtam. Nem valami soft pwm megoldásról szól ez ?
(#) nyemi válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 30, 2009 / 1

Szia Attila86 íme egy segítő link:Bővebben:pwm-calculatorÜdv nyemi.
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 30, 2009 / 1

Hú, ez kicsit zavaros fogalmazás (ismerem egyébként személyesen a tanárt, aki írta, valóban néha kicsit zavaros, vagy az is előfordulhat, hogy a könyv írásakor nem minden egyes mp-ben volt a helyzet magaslatán, de hát ugye ő is embörgyerök).

Szóval ez nem egészen így van.

Ha belegondolsz, ilyen nem is lehetne, vagy ha lenne, azt másképp hívnák.

A PWM azért PWM, mert adott időben egy adott frekvenciához tartozó impulzus szélességét modifikáljuk, azaz változtatjuk. Semmi értelme nem lenne ezt további ciklusokra bontani (akár 256 vagy 128, stb.), hiszen akkor már köze nincs az általunk beállítani kívánt PWM-frekvenciához, létrejönne egy "belső" periódusidő, a 0-k és 1-ek váltakozásával.
(#) kissi válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Szia!

Az egy szoftveres megoldás volt ( nekem egyébként nagyon tetszett!)!

Steve
(#) Attila86 válasza kissi hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Ja... akkor ötletes.
(#) trudnai válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

PWM betuszo amugy Pulse Width Modulation, azaz Impulzus Szelesseg Modulacio. Magyaran az impulzus szelessege ami valtozik nem pedig a frekvenciaja, amplitudoja vagy fazisa...
(#) valaki2 hozzászólása Dec 30, 2009 /

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha fopen() függvénnyel megnyitok egy nem szöveges dokumentumot. pl. egy wav fájlt, vagy egy mp3-t, akkor képes abból is olvasni adatot??
(#) icserny válasza valaki2 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Az fopen() és fgetc() függvényeket nem érdekli a fájl adatformátuma. (Odaírhattad volna, hogy C30-ról van szó!)
(#) valaki2 válasza icserny hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Háát nem c30

mcc18. Annál is igaz??
(#) Moderátor hozzászólása Dec 30, 2009

A GPRS-es kérdés át lett helyezve ide.
(#) icserny válasza valaki2 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

MCC18-ban tudtommal nincs fopen(), ettől eltekintve ugyanaz...
(#) valaki2 válasza icserny hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

ok

Más:

Van egy karakter tömböm, erre egy mutatóval mutatok. Ezt szeretném (debug módban) a SIM Uart1-re kiiratni.
Ilyenkor a tömb elemére ugye pointerrel hivatkozom, de ezt a printf -nek hogy kell beadni??
Tehát, hogy a "kimeneten" pl. az a jelenjen meg.

char szo[] = {'a', 'b', 'c'};
char egy[];
char *p;

p=&szo[0];
egy[0]=*p;

printf("%s", *p);
(#) icserny válasza valaki2 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Idézet:
„printf("%s", *p);”

A %s formátumhoz szerintem egy nullával lezárt sztringet vár. A katarakterhez %c passzol.
(#) valaki2 hozzászólása Dec 31, 2009 /

Egy jó ötletre lenne szüségem:

Soros porton veszek egy bájtot, és annak az értékétől függően kell egy fájlmegnyitást végző függvények kéne átadjak egy fájlnevet.
Tehát, ha a kód 0x01, akkor "elso.mp3".

Arra gondoltam h switch -case szerkezettel oldom meg.
switch(bajt)
{
case 0x01 :
*p = tomb1[];
break;
...
}

Ez járható út? Vagy van ilyen problémára jobb megoldás?
(#) trudnai válasza valaki2 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

A lenyeget mar icserny leirta, bar azt hiszem egyszerubb lenne WriteUSART() vagy putcUSART() fuggvenyt hasznalni ebben az esetben.

Amugy nem vagyok abban biztos, hogy az "egy" deklaracioja jo. Nem adtad meg a tomb meretet ugyanis.

Masik, hogy a "p=&szo[0];" -t egyszerubb leirni ugy, hogy "p=szo;", bar lenyegi elteres nincsen.
(#) Amarton válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Ebből következik a válasz.
Azt már nem PWM-nek hívjuk.
(#) trudnai válasza valaki2 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Idézet:
„Soros porton veszek egy bájtot, és annak az értékétől függően kell egy fájlmegnyitást végző függvények kéne átadjak egy fájlnevet.
Tehát, ha a kód 0x01, akkor "elso.mp3".”

Eltarolhatod a cimeket egy tombben, es akkor egyszeruen csak ki kell olvasni az indexnek megfelelo erteket:
  1. char *elso = "elso.mp3";
  2. char *masodik = "masodik.mp3";
  3. char *harmadik = "harmadik.mp3";
  4. char *negyedik = "negyedik.mp3";
  5.  
  6. char *filenevtomb[] = {
  7.     elso,
  8.     masodik,
  9.     harmadik,
  10.     negyedik
  11. };
  12.  
  13. #define fntomb_max ( sizeof( filenevtomb ) / sizeof( filenevtomb[0] ) )
  14.  
  15.  
  16. if ( index < fntomb_max ) {
  17.     p = filenevtomb[ index ];
  18. }
  19. else {
  20.     p = NULL; // vagy egyeb hibakezeles, default ertek stb...
  21. }
(a fenti kodot csak ugy begepeltem, nem forditottam es teszteltem le, ugyhogy lehetnek benne syntaktikai es szemantikai hibak is!)
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy ROM területen lenne érdemes elhelyezni a konstansokat, tehát így:

1. rom char *elso = "elso.mp3";
  2. rom char *masodik = "masodik.mp3";
  3. rom char *harmadik = "harmadik.mp3";
  4. rom char *negyedik = "negyedik.mp3";
  5. rom char *filenevtomb[] = {
  6.     elso,
  7.     masodik,
  8.     harmadik,
  9.     negyedik
  10. };

Próbálni én sem próbáltam
(#) valaki2 válasza potyo hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Remélem jól értelmezem, első nekifutásra kicsitt magas volt

Szóval, van egy *filenevtomb[] nevezetű mutató tömb, ami most négy elemből áll. Mind a négy mutató egy egy sztringre mutat, ami a ROM-ba van letárolva.

Az fntomb_max a mutató tömb max elemeit tartalmazza. Az index segitségével hivatkozhatók az egyes mutatatók által mútatott sztringre.

Ha az index kisebb mint a tömb elemszám, akkor a p -be megkapom a szirnget.
Ha az index nagyobb, akkor meg valami hiba kezelés.

Amit nem tiszta:

p = *filenevtomb[ index ];

p-t unsigned chat típusra deklaráltam. Az indexnek értéket adva, a p-be nem jelent meg. Ez így lehet, hogy hülyeség. Ezt nem értem. Ha pl. p-nek 0x05-t adok át, akkor azt ugye felveszi. De mi a helyzet ha sztring van??

(#) potyo válasza valaki2 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Igen, jól érted.

Így add meg a p-t:
  1. rom char *p;

A p egy mutató lesz, amit át kell adnod a printf-nek, fopen-nek. Bár így utólag belegondolva nembiztos, hogy pl. a printf szeretni fogja a rom-ra mutató pointert, és lehet, hogy mégis rom nélkül kell csinálni. Ki kell próbálni.
(#) valaki2 hozzászólása Dec 31, 2009 /

Müködik, köszönöm.

A printf-s csak kiváncsiságból kellett A többit kis átalakitás után már feltudom használni.
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Idézet:
„Bár így utólag belegondolva nembiztos, hogy pl. a printf szeretni fogja a rom-ra mutató pointert, és lehet, hogy mégis rom nélkül kell csinálni. Ki kell próbálni.”

Ha jol emlekszem nagy %S -t kell neki megadni -- benne kell legyen a doksiban.
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Idézet:
„Ha jol emlekszem nagy %S -t kell neki megadni”

Igen jól emlékszel! A rom char* típusú mutatóhoz %S kell. A far rom char* típusú mutatóhoz meg %HS kell - a dokumentáció szerint (fprintf-nél kell keresni...).
(#) Attila86 hozzászólása Dec 31, 2009 /

Azt szeretném megtudni, hogy az adatmemóriában maximum hány regiszterhez (bájthoz) tudok hozzáférni ugyan abban a bankban úgy, hogy a regiszterek közvetlen egymás után vannak (nincs köztük semmiféle speciális, kitüntett regiszter). Az adatlap erről szóló, mellékelt lapja nem egyértelmű nekem. A BANK 0, 1, 2, 3, 4, 5-nél GPR van írva. Nem tudom még hogy mit jelent, ezért hagyjuk. A 6. BANK-tól a 14.-ig viszont nincs használatban. Akkor innen akármelyik BANK-ot felhasználhatom az elejétől a végéig? Nincsenek közte speciális regiszterek, mint a programmemóriában?
Azt olvastam mindenhol, hogy a közepes teljesítményű PIC-ek adatmemóriája 2 vagy 4 lapra (BANK) van felosztva. De a 18f4520 adatlapján (mellékelt kép) 16db BANK van! Akkor hogy van ez?
Azt is olvastam, hogy egy BANK 512 bájtot foglal magába. Igaz ez?

Indirekt címzéssel szeretnék egy halom számot (A/D konverzió eredményeit) egymás után szépen bepakolni a memóriába. Végső soron azt szeretném megtudni, hogy hány bájtnyi számot tudok 'elmenteni'.
Következő: »»   632 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem