Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   728 / 1320
(#) Jano 61 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Szia.
Nagyon köszönöm. Én vagyok a vaksi, pedig néztem ezt az oldalt is. További jó estét.
(#) (Felhasználó 56240) válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Még egy kérdés
Van egy karakteres lcd kijelzőm és PIC hajtom
Bekapcsoláskor nem a program szerint indul, hanem csak halványan villognak a pontok kb. 3mp-ig
Ez hardver hiba lehet vagy szoftveres
(#) Hp41C válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Szia!

Nézd meg a HD44780 adatlapján az inicializás műveletsorát (a ClearDisplay utasításnál hiányzik a végrehajtási idő (1.53 ms) a táblázatból). Ha azt pontosan betartod és jó az LCD, akkor mennie kell. Ha valahol nem tartod be, összevissza jelenhetnek meg pontok, esetleg semmi sem jelenik meg...
Még egy ellenőrizendő dolog: A pic által kiadott jelek eljutnak-e az LCD modulra. Az LCM-3 építésénél jártam úgy, hogy a D6 vonalon szakadás volt (két egymásba dugott jumperhüvelysor nem érintkezett rendesen), az LCD-n semmi sem jelent meg...
(#) icserny válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Idézet:
„Akkor az visszaolvasva és kimentve nő a mérete”
Szövegszerkesztővel ki lehet törölni a fölösleges sorokat (ahol csupa 3FFF van).
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Megvan!
A mai nap tanulsága: A PIC A/D bemenetét nem szabad negatív feszültségre húzni! (Mondjuk a bemenet elé kötött szimmetrikus tápú OPA bekapcsoláskori tranziensével.)

Igazából eddig is gondoltam erre de legyintettem rá, mondván hogy úgyis ott van a két diófa a PIC belsejében ami megvédi. Na igen de azok csak arra jók hogy fizikailag ne menjen tönkre a láb! Azt nem jelenti sajnos hogy a PIC működésébe nem szól bele...
(#) (Felhasználó 56240) válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

De nekem ez van PQC1601A1-SYL ere is jó lesz az adatlap?
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Régen volt ez, vagy manapság írtad DOS felületre? Van valami különleges okod erre?
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Basszus... Ez a nyolcvan minta vétele, a nyolc legkisebb és legnagyobb eldobása majd a maradék 64 minta átlagolása és kerekítése meghozta a gyümölcsét! :yes:
Ez olyan szót hogy ugrálás, nem ismer!

Szerk.: Szerintem akár az átlagoláskor keletkezett 13. bitet is bátran fel lehetne használni...
(12 bites a PIC A/D-ja.)
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Idézet:
„A PIC A/D bemenetét nem szabad negatív feszültségre húzni!”

Ez azért nem mai fefedezés, gondolom tudod!
Egyértelmű szabály, hogy a bemeneteket védeni kell mindig. De a lényeg, hogy már működik!

Persze tudom! Írtam is hogy gondoltam erre csak legyintettem rá hogy a két diófa úgyis megvédi. Csak arra nem gondoltam hogy ez ténylegesen csupán a portláb fizikai tönkremenetelét akadályozza meg, a PIC működésébe sajnos kártékonyan beleszól.
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Ez jó módszer akkor, ha nem kell gyorsan mintavételezni. Én szeretem, ha az elektronika olyan eleve, hogy ne legyen szükség szoftveres integrálásra. Egy jó OPA megfelelő táppal és szűréssel nagyon kicsi zavart termel, +-1 digit megoldható.

Ennek ellenére mindig a feladat határozza meg a jó megoldást, tehát ha így jól működik, akkor megtaláltad a legjobbat, ami elismerésre méltó!

Igen, az elektronikát is természetesen elég igényesen alakítottam ki: csillagpontok, digitális és analóg föld és táp, kétoldalas teliföldes nyák, precíz és pontos referenciaforrás, alacsony driftű OPA stb...
De úgy vagyok vele hogy ha úgyis van bőven ideje a PIC-nek két mintakijelzés (nem mintavétel!) közt akkor miért ne számolgasson. Mindegy nekem hogy a goto$ ciklusban rugózik vagy mintákat számolgat, de ha lehet akkor inkább töltse hasznosan az időt.
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

A program fejlesztése még 1990 körül kezdődőtt kb. 2004 -ben hagytam abba. Egy Pentium 75 processzoros laptoppal dolgoztam, amin van párhuzamos port, de nincs CD meghajtója és természetesen az USB-t sem ismeri. A CD meghajtó hiánya és a kicsi teljesítmény miatt maradt rajta Dos és Win32... Probléma mentesen lehet vele programozni mind a mai napig... Most, hogy a PicKit2 18F2550 -ét felprogramozta, érdemei elismerése mellett nyugdíjaztam a laptopot és az égetőt is.
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Ami igaz az igaz, a PK2 nálam is parkolópályára tette a többi égetőt, nem is magam miatt fogtam neki a 16F-ek felvételének, bár nem sok érdeklődést és segítséget kapok egyelőre, de ezt betudom a - Topic - eldugottságának. Talán a jövőben ha valaki elakad, tudok neki ajánlani egy programot, ami kezeli az egyszerű égetőket is a mai új PC-ken(bár ez utóbbi állítást még be is kéne bizonyítani azzal, hogy egy ilyen cipőben járó kolléga kipróbálja.).
(#) dinokal válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szia!
Használj szimpla pluszos tápú opat, vagy virtuális földet ha már két tápfesz kell neki. A táp is egyszerűbb, a pic is meghálálja.
(#) Attila86 válasza dinokal hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szia!

Sajnos muszáj szimmetrikus tápot adnom az OPA-nak mert a -4V-ot kell invertálnia +4V-ra.
A PIC kap az AN bemenetére egy schottky-t záróirányba és le van tudva a probléma. (Remélem elég lesz neki ennyi.)
(#) vicsys válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Ehhez mit szól majd az opa? (Mondták is a barátaim, hogy ez lesz a síromra vésve: "Én megmondtam...!")
(#) Attila86 válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Mármint mihez, hogy invertálnia kell? Vagy a schottky-hoz a kimenetén? Eddig jól viseli mindkettőt!
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Ápr 17, 2010 /

Sziasztok
Lehetséges, hogy a PIC oszcillátor és kvarc nélkül elmegy?
Ez egy PIC18F2321
Mert kaptam egy kapcsolást és ez feltűnt
(#) El_Pinyo válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Van neki a tokon belül egy belső RC oszcillátora. Az, hogy ennek pontossága elegendő-e, azt az adott feladat dönti el.
(#) watt válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Nézd meg az adatlapban az oscillator részt, ott is az INTOSC az érdekes. Az összes regisztert nézd át, ami hozzá tartozik, nincs sok(be lehet állítani a frekit és finoman is lehet hangolni)
(#) (Felhasználó 56240) válasza watt hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Akkor nem ez a baja, mert nem működik a kijelző
A 16 karakterből az első öt világit
(#) icserny válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Esetleg bekapcsolás után kellene többet várni, amíg magához tér az LCD is, sőt, lehetne szoftveresen is resetelni az LCD-t - betartva az adatlap ajánlásait.
(#) (Felhasználó 56240) válasza icserny hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Nem találtam sehol adatlapot a netten PQC1601A1-SYL
Ha valaki ismeri, meg ossza velem az adatlapját
Az üzletben nem tudtak adatlapot adni sajnos
(#) Hp41C válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szia!
Sok gyártó sok típusnév alatt forgalmazott karakteres LCD modult. Fordítsd meg, olvasd le az ic-kről a típusszámot.
A leggyakrabban a HD44780, KS0066, KS0070 stb vezérlőket alkalmazzák. A rajta megtalált áramkör adatlapját töltsd le... (Google : típuszám+datasheet)
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szia!
Ha 80 mintát veszel, abból 16 -ot (a 8 legkisebbet és a 8 legnagyobbat) elhagyod, a maradék 64-et átlagolod, a véletlen zajt hatására létrejövő hibát a 1/64 -ed részére csökkented, ez még 6 (összesen 12+6=18) bitet jelentene (az alsó ugyanúgy ugrálna, mint egy minta esetén a 12 bites érték legalsó bitje). A rendszeres hibát ezzel a módszerrel nem lehet csökkenteni..
(#) (Felhasználó 56240) válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Na pont ez a baj, mert a meghajtó tokozása fekete rá öntött burkolat ezért nem tudom le olvasni
Lehet hogy nem kompatibilis a HD44870-el?
A kapcsolásból azt tudtam ki venni, hogy 161A ez valamilyen HD kompatibilis
(#) Hp41C válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szia!

Talán Displaytech 161A ? Ez egy kicsit lassabb, mint ami a HD44780-nál meg van adva...
(#) (Felhasználó 56240) válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szia
Ha jól látom, akkor ez lesz
Remélem, rá jövök hogy mi a baja
Köszönöm a segítséget
Érdekes csak így nem kerestem rá
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Idézet:
„Esetleg bekapcsolás után kellene többet várni”

1. "Wait for more than 15ms after VDD rises to 4.5V"
2. Function set először, utána: "Wait for more than 4.1ms"
3. Function set mégegyszer, utána "Wait for more than 100us"
4. Function set harmadszor (három a magyar igazság!), s csak ez után szabad a Busy jelzőbitet vizsgálni.
Következő: »»   728 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem