Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   729 / 1320
(#) (Felhasználó 56240) válasza icserny hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szia
Köszönöm
Ezeket is meg nézem a programban
Remélem csak ennyi a baja
(#) peti13 hozzászólása Ápr 17, 2010 /

Sziasztok! Írtam egy kis programot egy PIC16F628-ba, ami figyeli a porta, első bementetés, és ha le van nyomva a gomb, akkor kiírja a 255-öt portb-re. Ez így jól hangzik de a valóságban azt csinálja, hogy tápfeszt adok neki és rendzsertelenül össze vissza villog a port-re rakott led... Viszont ha lenyomom a gombot, amikor tényleg ki kéne gyulladnia akkor rendesen kigyullad. Mi lehet a baja? Előre is köszi, üdv!
(#) trudnai válasza peti13 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szie Peti13! Mi sem tudunk mit mondani a kapcsi rajz es a programod latta nelkul
(#) peti13 hozzászólása Ápr 17, 2010 /

Ahamm. Hát gyorsan összedobtam egy kis kapcsolást, remélem nem hagytam le róla semmit és lehet érteni... Próbapanelra csináltam terv nélkül... A program is ott van. A Delay rutint nem használja, csak bent maradt, és a T4 változót sem. Üdv!
(#) icserny válasza peti13 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

1. VDD és VSS közé 100 nF kell (közvetlenül a PIC lábaihoz!).
2. A LED-del sorban egy áramkorlátozó ellenállást kell bekötni (470 Ohm - 1 kOhm).
Bővebben: Link
(#) peti13 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

A 100nFos kondi ott van, csak persze, hogy lefelejtettem a rajzról Áramkorlátozó ellenállást, meg nem raktam mert így se folyik át rajta sok áram. Viszont az a link amit küldtél jó kiindulási alap Köszi!
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Ápr 17, 2010 /

Sziasztok
Ere a hibára tudtok segítséget nyújtani?

V3.jpg

(#) vicsys válasza peti13 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Mi a helyzet az analóg bemenetekkel?
(#) icserny válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Azt mondja, hogy 0x400-tól nincs törölve a memória. Nézd meg, hogy mi van ott, és/vagy töröld!

Idézet:
„Áramkorlátozó ellenállást, meg nem raktam”
Legalább a kedvünkért tegyél mégis!
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szerintem egy jól paraméterezett digitális szűrő egyszerűbb lett volna 80 minta átlagolásánál és szelektálgatásánál, meg még talán gyorsabb is. A digit szűrővel is lehet "biteket nyerni" (zaj kiátlagolódik), én konkrétan a pákámban csináltam azt, hogy durván fokra mértem, a dogot szűrőzés eredeményét meg tizedfok pontossággal használtam fel.

Tranyo bazis ellenallasa is hianyzik amugy, nem csak a LED-e. Ellenallas az egyik legolcsobb alkatresz, ugyhogy tessek teleszorni az aramkorod
(#) peti13 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Hát rakok én szívesen, csak nincs értelme... Mármint bizonyos esetekben persze, hogy van, csak most most nem kell mert pont jó áram megy át rajta. Amúgy a hiba azzal a tranzisztorral volt... Kicseréltem egy másikra és most szó-szó megy. Csak a motor nagyon lassan pörög. Most egy BC547B van ott. Ezt találtam. Köszi! Üdv!
(#) peti13 válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Mekkora bázis-ellenállás kell elé? Köszi, üdv!
(#) speki válasza szilva hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

helló és bocs mindenkinek de bedöglöt a netem és csak most tudok írni. De még mindig nem tudom a dobókocka hex programot beégetni a pic be, azt meg hogyan kell megadni neki hogy meddig irja

Jo fej vagy, a kapcsolasra meg azt sem tuntetted fel milyen a tranyo De ha az valami atlag kis teljesitmenyu, akkor hasrautesre 1k-val megprobalhatod (de akkor igy elegge varazslasos alapon tortenik minden, pontos ertekert adatlapot kell bongeszni).
(#) szilva válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Várj!

Ha ezzel próbálkozol, és azzal a hex-szel, ami a zip-ben van, akkor az a gyanúm, hogy így nem fog menni! A hex ugyanis bootloaderesre van lefordítva (RS232-es bootloadert használtam a fejlesztéskor, milyen jól is hangzik, hogy a "páka firmware-e frissíthető RS232-n keresztül), emiatt 0x400-on kezdődik a program a hex-ben, nem 0-n. A projektet le kellene újra fordítani a nem "b"-s végű linker file-lal, hogy bootloader nélkül fusson. Vagy kotrok egy utolsó verziót (bootloader nélkülit) a gépemen a hexből (mellékelve)...

A másik, amit még érdemes megnézni, hogy a beszerzett LCD és a kapcsoláson szereplő kijelző lábkiosztása nem tér-e el. Galád módon pont az első három kivezetésnél (GND, Vdd, kontraszt) szoktak néhány típusnál keveredések lenni.

V3_noboot.hex

Idézet:
„Hát rakok én szívesen, csak nincs értelme...”
Ne beszélj butaságokat! A LED áramát is meg kell fogni valamivel, meg a tranzisztor bázisáramát is korlátozni kell. Nem utolsósorban, a PIC kimenet terhelését is az az adatlapban megadott határok között kell tartani. A többi már az Ohm törvényből számolható...

Ha ezekre nem ügyelsz, akkor ne csodálkozz, ha sorra mennek tönkre az alkatrészek, vagy nem a kívánt módon viselkedik az áramkör. Ez éppolyan fontos, mint az, hogy a programban ne legyenek oda nem illő utasítások, lekezeletlen interruptok, vagy programmegszakításkor mentsük el az interrupt eljárásban módosított változókat, majd kilépéskor állítsuk vissza.

1. Mekkora bázis-ellenállás kell elé?
Mekkora bázisárammal lehet kinyitni a tranzisztorodat? R = Ub/Ib vagyis nagyon durva közelítésben a PIC kimenő jelszintje, osztva a kívánt bázisárammal (valójában Ub-ből le kellene vonni az Ube nyitófeszültséget).
(#) (Felhasználó 56240) válasza szilva hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Szia
Az új V3_noboot.hex jó de a hardver nem működik rendesen
Az első próba a (V3_noboot.hex) 8 karakter működött ki írta:--- slepp
És ha bekapcsolom, akkor, ahogy írtad szaladgál az értékek
Az érdekesség, az hogy levetem a tápról, és aztán vissza elkezdet villogni az LCD
De akkor is csak a 8karakter de most már nem írja ki, hogy --- slepp
Azért gondolom, hogy hardveres hiba, mert a trimert alítom, nem lehet pontosan, vagy teljesen besötétül, vagy eltűnik minden de, viszont olyan is előfordul, hogy nyomkodom a trimert és ugrál
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Majd említsétek meg neki a motorvédő diódát is, bár erre is azt fogja mondani, hogy minek, mert most is forog a motor, csak lassan. Persze, ha a LED nem korlátozná a bázis feszültséget, gyorsabban is forogna... Egyébként ebben a kapcsolásban a bázis ellenállás tényleg nem szükséges(feszültségkövető), sok multiplexerben így használtam közös anódra.
(#) borvendeg hozzászólása Ápr 18, 2010 /

Hello!
PIC 18F452-es processzorra szeretnék programot fordítani. Microcode studio-ban írom a progrtamot basic nyelven.Mellékletben csatolom a hibaüzenetet. Valaki segítsen légyszi.
köszi.:borvendeg
(#) vicsys válasza borvendeg hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Aszongya, hogy a file név, útvonallal együtt nem lehet több mint 62 karakter. Szerinte neked jelenleg ez 82 karakter...
Megoldás: Készíts a C: gyökérbe project mappát és abban dolgozz...
(#) vilmosd válasza borvendeg hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Hali
A szokasos hosszu konyvtarnevek. pl : "c:\ Ez a joska szamitogepenek a c meghajtojanak a dokumentumok alkonyvtara\ezek az en dokumentumaim\ ezek az en fotoim\"
Ha lehet a konyvtarak neveit nagyon rovidre kell venni. ( azok a jo dosos 8.3 file nevek).
Udv Vili
(#) borvendeg válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Köszi!
Most megcsináltam most más hibát jelez.
fatal:out of memory (pbpw.exe)
Ez mi? Már napok óta szenvedek ennek a programnak a beállításával. Már processzorra már sikerült vele fordítani de erre nem.
(#) vicsys válasza borvendeg hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Out of memory= elfogyott a rendelkezésre álló memória... Hogy ez most a programodra vonatkozik (pl. demo és csak 2k-ig használható) vagy a PIC memoriájára, ez nem derül ki...
(#) borvendeg válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Ezt a programot már van akinek sikerült lefordítani. És elméletileg ugyanazzal aprogival csinálta mint én ugyanis ő adta ezt a progit. Nem értem mi lehet a baja.
(#) watt válasza borvendeg hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Másodszor használod a processzor nevet. A 18F452 nem processzor, egyik PIC sem az!
Bővebben: Link
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

[OFF]En mar bele faradtam magyarazni ilyenekbe A microcontroller az processzor, a file register as RAM, a programozo az egeto, a PIC utasitasai pedig parancsok Nekem mindegy, legfeljebb nem fogom erteni a kerdest es igy nem fogok tudni valaszolni sem
(#) vicsys hozzászólása Ápr 18, 2010 /

Ne legyetek már szőrszálhasogatók! Inkább segítsetek egy kezdőnek, hogy ne legyen kezdő. Rettentő hálás tudok lenni, ha valaki önzetlenül segít. Gondolom Ti is?
(#) watt válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Ez nem szőrszálhasogatás. Ha valaki sofőr akar lenni és a kamion helyett gokartot mond, valószínű kijavítják. Én is ezt tettem, olvasd el, szerintem semmi bántó nincs benne.
Következő: »»   729 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem