Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   751 / 1320
(#) potyo válasza puli122 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Igen, pontosan ez a lényege az áramkörön belüli programozásnak, hogy beforrasztod a chipet, utána az öt vezetékkel rácsatlakozol, és tudod égetni és kiolvasni, sőt ha olyan a chip, akkor debuggolni is.
(#) trudnai válasza puli122 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Ha nincsenek a programozo labak masra is hasznalva ill ha a kulso aramkori elemek nem szippantjak le a PicKit2 altal szolgaltatott tapot, akkor gyakorlatilag igen. Ha nem ez a helyzet akkor kell egy kicsit butykoreszni de az sem veszes ha esszel csinalja az ember...
(#) puli122 hozzászólása Máj 26, 2010 /

Foglaltban van van, nem gond ha ki kell venni, csak akkor össze kell dobnom egy tápot is hozzá, vagy azt is ad a pickit2? Jaa, most hogy így belegondolok kell hogy legyen azon is 5Vos kimenet. Akkor kiveszem.
(#) szilva válasza puli122 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Elsősorban az MCLR környékét kell ellenőrizni, mert oda kiolvasáskor is 12V-ot kapcsol a programozó. Az MCLR-re kötött áramköri részleteknek (ha egyáltalán vannak) ezt el kell viselniük, de a legtisztább az, ha egy bontható rövidzárral (jumper) le lehet őket választani.

Szerk.: igen, a Vdd-t is előállítja a PICkit2, gyakorlatilag a kimeneteit csak pár vezetékkel a PIC megfelelő lábaira kell kötni (ennél azért kicsit illik igényesebbnek lenni és a Vdd-Vss közé betenni egy 100nF körüli kerámiakondit, a PIC-hez minél közelebb).
(#) puli122 válasza szilva hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Igen a kondira énis gondoltam, akkor ha jólértem más nem is kell, csak a pickit2, kondi, pic. Valahova felhúzó ellenállás vagy hasonló ?
(#) trudnai válasza puli122 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Programozashoz nem kell. Azokban a programozokban amelyekbe a PIC-et be lehet helyezni egy foglalatba es ugy programozzak a chipet, azokban gyakorlatilag ennyi szokott megvalositva lenni. Ill lehet meg az LVP-t lehuzzak, de ha azt is bekotod a PK2-be akkor azzal sincs gondod.
(#) spepe hozzászólása Máj 26, 2010 /

Hello mindenki!

Egy kis segítségre, pontosabban inkább megerősítésre lenne szükségem.

A múltkor vettem egy ilyen kis NAND IC-t: AT45DB081D-SU

Nah most egy olyan gondom lenne, hogy ezt szeretném összekötni egy PIC18F4550-esel de nem tudom, hogy van e szükség jelszint átalakításra?

Azért nem toom, hogy kell e mert a NAND IC elvileg max 3,6 V-ot bír de a leírása szerint minden be és kimenete

Idézet:
„2. All inputs (SI, SCK, CS#, WP#, and RESET#) are guaranteed by design to be 5-Volt tolerant.”

azaz ha jól értem elvileg bírja az 5 V-ot.

Merjek én hinni a leírásnak vagy jobb ha csinálok egy átalakítást?

Köszönöm a válaszokat előre is!

Bye!
(#) trudnai válasza spepe hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Hat ha az adatlapja azt irja, akkor azt el kell fogadni. De biztosa van annak egy elektical characteristic vagy hasonlo fejezete ahol pontosan leirjak, hogy milyen homersekleti es tap feszultsegek mellett mekkora feszultseget viselnek el a bemenetei, nem?
(#) El_Pinyo válasza spepe hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Szia!
A kimenetek esetén nem értelmezhető az 5 V- os tolerancia, de az adatlapot nézve a bemenetekre valóban igaz az állítás. Tehát a bemenetek elviselik az 5 V-os jelszinteket is. Ennek ellenére mindenképpen kell illesztő áramkör is, mert a PIC SPI perifériája esetében a bemenetek Schmitt triggeresek, amelynél a logikai magas szint 4 V- nál kezdődik, amelyet a Flash nem tud produkálni. Nézzél szét a TTL kompatibilis CMOS meghajtó áramkörök között (PL.: HCT típusjelzéssel), amellyel megoldható a jelszint illesztése.
(#) sniperx hozzászólása Máj 27, 2010 /

Üdv!

Tanácsot kérnék megint a 7 szegmenses meghajtásával kapcsolatban. Áramkörileg hogyan illik rálógatni a szegmenseket a pic lábára? (16F628)
A kijelző közös anódos. Konkrétan ez van benne: Kingbright SA52-11HWA
(#) watt hozzászólása Máj 27, 2010 /

Csak tudnám mi köze az utóbbi két kérdésnek a PIC-hez? Megint átalakulunk kezdő elektronikai kérdések topicjává... Azt már nem is említve, hogy a kereső és a :google:
(#) lidi válasza spepe hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Én is most haladok ilyesmi flash memóriával. Észre se vettem, hogy a bemenet 5V tolerant, leosztottam ell. osztóval. Kimenetnek pedig egy egy tranyós invertert raktam be, és olvasás után programból visszainvertálom. Arra figyelj milyen tranyót raksz be, mert bipoláris nálam nem bírta a 2MHz et, viszont 2N7002 FET az igen !
(#) vicsys válasza sniperx hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Használj tokozott tranzisztor mezőt (ULN széria) a szegmensekhez. A digitekhez meg 1-1 tranzisztort.
(#) lidi válasza vicsys hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Nem feltétlenül kell szegmens meghajtó tranyó. Ha elég fényes a kijelző , és nem túl sok digit, akkor a pic is meg tudja hajtani a szegmenseket ellenálláson keresztül. A legvadabb amit láttam: szegmenseknél nincs ellenállás, és a digiteket is a pic hajtja meg. A digit meghajtásnál van 1db ellenállás csak. Ez viszont úgy működik hogy agyon van multiplexálva, azaz egyszerre csak 1 szegmens világít. 2 digites kijelzést láttam így (és meg is építettem) és piros kijelzővel jó fénnyel világít. Ez aztán igazán anyagtakarékos megoldás. A picen és a kijelzőkön kívül csak 2db ellenállás !
(#) lidi válasza watt hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

A PIC es kérdésekbe azért beletartozik a picek elektronikája is nem ?
(#) vicsys válasza lidi hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Igen, tényleg vannak olyan elvetemültek, akik még ellenállást sem tesznek! A fene vigye őket! http://vicsys.hu/pulsecounter.html
(#) Hp41C válasza lidi hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Szia!

Egykapus inverter, meghajtó szerintem >10 MHz-ig is menne, és akkora mint egy smd tranzisztor: 74HC(T)1G04, 74AC(T)1G125 stb...
(#) lidi válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Köszi, jó ötlet, majd beszerzek párat. Nyitott kollektoros kéne, és olyan ami nem invertál, csak meghajt. Nade mindjárt körülnézek.
(#) Hp41C válasza lidi hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Szia!

A 74HC1G125, a gate vezérelve, a bemenet földelve úgy működik, mint a nyitott kollektoros kapu...
(#) watt válasza lidi hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Igen, de aki PIC-el akar foglalkozni, az hogy tehet fel egy olyan kérdést, mint pl. egy LED illesztése egy TTL, vagy CMOS szabványos kimenetre? (Mert hogy a PIC kimenet ilyen, és ezért nem PIC kérdés!) Vagy eltérő szintű vonalakat, hogyan kell illeszteni?
Ez borzasztóan kezdő szint! Itt fogod elmagyarázni, csökkentve a topic színvonalát? Aki ilyen szinten van, az előbb tanuljon, és válassza a kezdő kérdések topicját.
(#) puli122 hozzászólása Máj 27, 2010 /

Sziasztok!
PICkit2-t szeretném telepíteni de mindig ezt kapom: (kép). Nem találtam a dokumentációban erre megoldást, bár lehet hogy ott van.
Tud valaki segíteni ?

pk2.JPG

(#) cNobody válasza puli122 hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Szed le az újabb verziót, mert már van 2.61
Bővebben: Link

Amúgy azt mondja hogy nem találja a "PICkit2Setup.msi" fájlt, ami maga a telepítő lenne.
Gondolom a "Setup.exe" -t indítottad. Mert mellette kéne lennie a hiányolt fájlnak.
(#) puli122 válasza cNobody hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Ahha, megoldódott köszi. Át kellett másolni azt is külön, bár erre a szép html ablak nem figyelmeztet, ott van egy nagy setup gomb, és annyi, de úgy nem megy.
Köszi
(#) potyo hozzászólása Máj 27, 2010 /

Csak nem tudok leszállni erről a PIC32-ről, ma a Parallel Master Portot nézegettem. Nem megy a fejembe, hogy miért nem csináltak olyat, hogy slave módban is legyenek címvezetékek, és külső eszköz tudja olvasni a kód vagy adatmemória bizonyos területét a PIC32 processzorának mindenféle közbenjárása nélkül a DMA csatornák egyikének segítségével. Master módban vannak mindenféle multiplexelt és nem multiplexelt címzések, de Slave módban csak a 8 bites adatbusz van, CS, RD, WR jelek, meg valami 4 bájtos puffer, és ennyi. Megcsinálhatták volna, hogy a memóriaterületek egy-egy blokkját el lehessen érni kívülről is felkonfigurálás után...
(#) sniperx válasza vicsys hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Szia!
Bocs a priviért, de a "PIC- Miértek, hogyanok" topicban érdekesen viszonyulnak azokhoz, akik még csak próbálkoznak ezzel.
A kapcsolásom úgy van megépítve, ahogy az általad is belinkelt rajzon van, tehát a pic lábairól direktben vannak hajtva a szegmensek, valamint a közös anód lába is a picről megy.
Amígy nem kezdem el szaggatni 4ms időalappal az anód lábakat, addig egy-egy digit szépen működik, normális fénnyel világít. (digitenként teszteltem 0-9-ig számolva, tehát egyszerre csak egy ment, majd áttette az engedélyezést másikra, akkor az ment )
Amint elkezdtem azt csinálni, hogy 4ms-onként váltottam a digitek között, rögtön elhalványult, alig látszik valami. (halványan megy a tesztprogi, ami 0-99-ig számoltatna a két digiten)
(#) cNobody válasza sniperx hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

próbáld 5ms-el, vagy 6ms-el, hogy tovább világítson egy digit, és a szemnek erősebbnek tűnjön.
(#) Hp41C válasza sniperx hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Szia!

Nézd meg, mekkora ideig van bekapcsolva egy led, és mekkora idők telnek el úgy, hogy egy led sincs engedélyezve. Ha ez az utóbbi idő nagy, akkor a fényerő lecsökken...
(#) sniperx válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Köszi, közben megoldódott.
Kapott minden szegmens egy soros 470R-ot, amitől megjött a fényerő, viszont vele együtt egy kis "szellemkép" is. Ez úgy oldódott meg, hogy a digitek közötti váltásokhoz lett beszúrva egy "sötét" ciklus is.
Így most jónak tűnik a dolog, bár a ledek tuti nincsenek rendesen kihajtva, mert a fix tápos bekötéshez (szegmens + ellenállás direktben tápon) képest azért érezhetően halványabbak.
(#) vicsys válasza sniperx hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Nálam csupán 2ms a max. bekapcsolási idő.
(#) szilva válasza sniperx hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Akkor szinte 100%, hogy RMW hibába futottál. Az ellenállás nélkül meghajtott LED annyira leterhelte a kimenetet, hogy amikor valami bitmatatást próbáltál a porton, akkor rossz értéket olvasott vissza a többi lábról, és ezért a rosszat írta vissza. Volt már szó erről nem is egyszer itt a topicban.

Ilyenkor az a célravezető, ha shadow regiszterekben végzed el a műveleteket, majd a shadow regiszter tartalmát a műveletek elvégzése után egy kiírással egy az egyben kiteszed a portra.
Következő: »»   751 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem