Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   136 / 489
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Szia! nem rossz ötlet. A bázist is megépíted? Most ki akarok fejleszteni egy nagyon egyszerű olcsó órát nem lenne bent semmi extra csak az időt kéne meg a dátumot nyomógombosan állítani valahogy,hogy ne kelljen távirányító sem! Ki kell elégítenem a haverok igényeit
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Szia Patexati!
Szeretem látni, hogy áram alatt van-e a szerkezet.
Az óra amit szeretnél majd néhányat építeni, jónak tűnik. Az egyszerűbb, nyomógombos kezelés minden bizonnyal sok utánépítőrek jelenthetne megoldást. (Wand Clock-ban, van ilyen egyszerű, megépíthető szerkezet, két nyomógombbal). A propellernél láttam Hall szenzoros átvítellel nyomógombos vezérlést megvalósítva, csak az idő állítására korlátozva, de azt lehet bővíteni.
A bázist is mindenképpen meg fogom építeni hamarosan. Most, egy régebben készült, de hasonló bázis á.k.-val működtetve, be tudok állítani a propelleren minden szükséges paramétert. A LED-ek cserélgetésével még sokáig fogok kisérletezni.
Szia.
(#) c27 hozzászólása Dec 3, 2009 /
 
Sziasztok. Lenne néhány kérdésem:
-először is a propeller clock csak piccel lehet megcsinálni vagy jó avr is esetleg van aki ezzel csinálta közületek. Én avr-t tanultam egy kicsit elég felületesen, de a picet egyáltalán nem ismerem.
-nem olvastam végig mind a 271 oldalt igaz, de az elején főleg tápventillátoros megoldások lehettek a tekercselés miatt. Én videofej mociból csinálnám van valami akadája? A menetszámot nem tudom még megsaccolni se és azt se tudom pontosan mennit kéne rákapcsolni az álló tekercsre hogy a forgóról a kívánt feszt elérjem?
-egy megfelelő progival lehet bármit 'kivetíteni' vele? Milyen ledeket érdemes használni azon kívül, hogy nagy fényerejű mit is jelent ez pontosan? Megoldható olyan, hogy a lednek lehessen változtatni a színét? Van itthon jónéhány ledem hogy döntsem el, hogy nagy fényerejű e?
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szia C27!
Csak felületesen tudok ennyi kérdésre egyszerre válaszolni, de megpróbálom.
Itt mindenki PIC kontrollerrel épitette meg a propellert és a bázis áramkört is. Anyit már változott a helyzet, hogy többféle "tudású" órából és programokból tudsz választani az eredetin kívül.
A videó-fejmotor forgótrafója megfelel a propeller áramellátásához. Az igaz, hogy csak néhány menetes az álló és forgótekercse is. (Ahány tipusú motor, annyiféle a tekrcsek menetszáma is, de álltalában jól használható mindegyik). Ezért kell a tekercseket sorosan bekötni, így jobb hatásfok érhető el.
A programok alkalmasak korlátozottan szövegek kiírására is.
RGB LED-el szerelt propellert ebben a topikban tudomásom szerint még nem épitett senki, de ez is megvalósulhat egyszer.
Szia.
(#) zolee1209 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szia!
Idézet:
„RGB LED-el szerelt propellert ebben a topikban tudomásom szerint még nem épitett senki, de ez is megvalósulhat egyszer.”


Már nem! Bővebben: Link
(#) janocsi válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szia Zolee1209!
Ezt a videót akkoriban láttam is, mégsem ugrott be, hogy "ebben a topikban". Jó lett volna tovább fejleszteni...
Szia, és elnézést.
(#) zolee1209 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Ha úgy ismerném magam, hogy mindent tisztességgel befejezek, akkor megkérném Hp41C-t, hogy egy kicsit gyúrja át a progit, az akkori hardware-hez... De akkor diffúz LED-eket kellene beszerezni, azt pedig még nem találtam hazánkban! :no:
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szia. Nem tudsz valakit aki Avr-el is megcsinálta az órát? Nem feltétlenül itt. Annyira még nem vagyok benne ebben a témában, de a picekhez egyáltalán nem értek. Gondolom azért nagyon sokat nem változtat ha avrrel csinálnám meg, a funkciókat gondolom az is tudja csak más a lábkiosztása és a progiírás más.
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Szia!

:google: barátunk a "propeller clock avr" keresésre ontja az oldalakat...

Szia
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Szia C27!
A programokat itt nem kell megírnod a PIC-hez, azolk készen vannak, csak be kell égetni a megfelelő tokba, egy megfelelő égetővel.
A nyákot(kat), kell elkészíteni, majd a megadott rajz(ok) alapján beültetni. Már "minimális" PIC ismeretekkel, és haladó áramköri gyakorlattal meg tudod építeni az órát hibátlanul.
AVR-es propeller építéséröl nincsennek ismereteim, én is csak videón láttam. Bizonyára az eleljéröl kellene elkezdeni, vagy átírni az itt felhalmozott programokat, de erre még nemigen volt igény. Sok más fórumot találsz ebben a témában is, keresni kell ha ilyet szeretnél építeni.
A LED-ek fényerejével kapcsolatban csak annyit: néhány száz mcd-tól néhány ezerig megfelelnek ide.
Talán a legjobb ez is diffúz LED-el szerelve lehetne.
Szia.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Szia.
Amúgy egy pic égető mennyibe kerül?
Én most az eredeti óra kapcsolásait néztem bár vannak hiányosságaim és nem egészen tiszta minden főleg a mikrovezérlő miatt, de úgy vélem építés közbe is meg lehet érteni sok mindent még akkor is ha csak lemásolnám pontosan a dolgokat. Arra akartam kilyukadni, hogy van e olyan dolog vagy áramköri elem amit érdemes módosítani a vicsys féle órán vagy azzal meg lehet oldani egyszerűbb 3d-s képeket is? Gondolom ez a mikrovezérlőtől is függ szóval milyen picet érdemes venni ami eleget tud ehhez, de olcsó?
(Vagy megfelel ami ott szerepel?)
Még egy kérdésem van:
mégpedig az, hogy ez a kapcsolás ugye a motor fordulatszámához igazítja a ledek felgyújtását, tehát a motor bármilyen fordulaton forog akkor is megfelelően és torzulásmentesen fog működni az óra?
Ezalatt az értem, hogy mondjuk bekapcsolás alatt is változik a motor fordulata akkor ezt a kapcsolás megoldja, hogy jó legyen? És bármekkora fordulatszámon üzemeltethető az óra(persze normális keretek között pl: 6000-8000 fordulaton?
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Szia! Természetesen a rotor "számolja a fordulatot de az említett 6000-8000 fordulat nagyon dúrva lenne Max 2000 és ez is a 3mm-es kivitelnél gondolj bele mekkora erők lépnek fel a forgórészen! Nem a fordulat csak a probléma hanem a légellenállás is rendkívül zajossá tesz ilyen magas fordulaton! Ha 1500-as fordulaton pörög és csendes az komoly eredmény! Pic égetős topic van sok nézz szét egy 1000Ft-ból kihozható egy LPT-portos JDM-et felejtsd el! Érdemes lenne bele egy RTC is mihez van a topicban nyákterv és az időt és beállításokat is megjegyzi és a pic is legyen legalább 16F648. Olvass vissza így eldöntheted! (160 oldaltól kezd kb)
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Én csak azért gondoltam magasabb fordulatra, mert ha alacsony a fordulat akkor sokszor forgás közben látszik ahogy villog az egész és ez közelről 1-2m belül kicsit zavaró. Azért gondoltam, hogy 6000 fordulaton talán már nem látszik annyira. De ez csak a zaj miatt nem ajánlott vagy az érzékelők sem szeretnék. Ha plexi dobozba tenném és vákuumszivattyúval kiszívnám a levegőt akkor már 0 hangja lenne
Egyébként ha smd ledeket használnék sőt minden smd lenne akkor jóval kisebb lenne az erőhatás és a légellenállás. De akkor van akadája a 6000-es forulatnak vagy csak mert hangos lenne?
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Szerintem a fizikai akadály a legnagyobb de a szenzoroknak is "cöveknek" kell lenni Majd Hp41C megmondja,hogy meddig bírja a fordulat! A vákum azért durva, nagyon nagy nehézség az elkészítése és 1500-as fordulaton már nem igazán vibrál! 3000 a szinkron fordulat az 50Hz-nél és a fénycső alig vibrál gondolj bele meg az 50Hz-tv sem igen villog és azt feszt nézi az ember! 25Hz tökéletes de ha neked ez nem elég lelked rajt
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Azért az ember a tv-t nem közelről nézi, de én közelről akarnám az órát. A vákuum azért tényleg dúrva, de ha megvan a plexidaran szépen fel van csiszolva és elviekben légmentesen le van zárva akkor csak egy szepel kell és már lehet kiszívni a levegőt. Az egyetem ahol tanulok rendelkezik vákuumszivattyúval és szerintem ki is szívnák nekem a levegőt belőle. Persze ez csak egy végső megoldás ha maradnék a nagy fordulatnál és nagyon hangos lenne. Akkor talán elképzelhető, hogy megcsinálom.
Azért nem teljesen tudom, hogy mennyire villog az óra, mert eddig élőben csak a múlt héten láttam egyet az pc ventivel volt csinálva és az aztán villogott rendesen, de stabilan áll. Mondjuk azt is jó lenne tudni, hogy mekkora különbség van a tápventi és egy videofej motor között.
(Egy apró kérédést még: az miért van ha az óra időnként kicsit elmozdul ide-oda?)
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Az ide-oda mozgást a nem stabil fordulat okozza! Ha plexi mögé rakod semmi értelme szerintem mert egybemosódik így egy ledmátrix is lehetne ami nem villog! Szerintem a lényege a pont a szabad 3D-s kivetítés!
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Szia C27!
Patexati jól megfogalmazta a fizikai alapokat.
Egy videó-fejmotor nem tud ekkora fordulatot elérni. Terhelés nélkül az elérhető fordulat 2400-3000 körül van. Ha ráépíted a rotort, ideális esetben, azonnal leesik a propeller fizikai terhelésének megfelelően, 1100-2000F/min közé. A ventillátor motorok szintén, ott a lapát terhelésével ugyan 3500-4500F/min elérése még lehetséges, de csak nagyon preciziós, golyóscsapágyas kivitelben. A szélzaj a méretek növelésének függvényében jelentősen emelkedik.
Ha csökkented a fizikai méreteket, emelkedhet a fordulat. Pl.:kis méretű rotor, max. 50mm-es sugár. Itt már csakis SMD alkatrészek felhasználása jöhetne számításba.
Szia.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Patexati a elektronika nem tudja ellensúlyozni az ide-oda mozgást? Azért egy bizonyos mértékben csak tudni kéne nem?
Szia janocsi.
Azt tudom, hogy a videomotor nem képes 6000 fordulatra, de nem is azzal csinálnám meg akkor legalább is csak a motor részét hagynám ki és egy másik motort tennék rá másik vezérlővel és akkor még a légmagos trafó is maradhatna.
De igazából csak azért gondoltam erre, mert nem tudom pontosan egy tápventi vagy egy videomoci jobb és azt sem tudom mennyire villog egy jól elkészített óra. Én csak abból tudok kiindúlni amit eddig láttam és az eléggé villogott. (Persze az is lehet hibáztak valahol.)
Azt az 50mm sugár az pontosan hogy érted? Én még nem láttam olyan rotort amelyik 5-5cm lett volna általában a ledes vége hosszabb én egy olyan 18cm átmérőjű órát szeretnék látni, hogy ha bekapcsolom.
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Az elektronika ellensúlyozza de a "libegést" egy minimális fordulatingadozás okozza és pont az elektronika próbálja tartani a beállított helyzetet,hogy ne mozduljon el. A megoldás spéci jól egyensúlyozott rotor! A fordulatot gondold át még egyszer 6000 fordulathoz kemény teljesítmény szükséges nem egy pár Wattos motor! Ha ragaszkodsz hozzá a szemedre meg a kezedre nagyon vigyázz mert az ujjadat úgy viszi le egy 10cm-es 6000-et forgó panel mit a nyíssz :zavart2:
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Szia!

A fordulatszám emelésével a kirajzolási idők csökkennek, a program futására rendelkezésre álló idő csökken.
Számoljunk egy kicsit:
6000 ford/perc - nél egy fordulat 10ms-ig tart. Ezen belül 120 pozíció van, egy pozícióra ekkor 83.33 us jutna.
Másrészről a program az időzítést a Timer0-val végzi előosztó nélkül, a timer módusát 128-ra állítva. Az pontok kirajzolását Timer0 által adott 25.6 us egységekben számolval végzi. 6000 ford/percnél egy pontra 3.255 időegység jutna, 8000 ford/perc -nél 2.44 adódna. Nem lehetetlen, hogy ezeket a sebességeket is kezelni tudja a program.
Viszont a számábrázolási korlátok miatt a pontok magas fordulatszámon nem lesznek egyformák, a kerekítés miatt az egyik oszlop vastagabb lehet a másinál. Minél kisebb az idő, annál inkább jelentkezik ez a hatás.
8000 - 2.44, 6000 - 3.25, 4000 - 4.88, 3000 - 6.51, 2000 - 9.76, 1500 - 13
A pontatlanságból eredő +/-1 időegység okozta vastagsági hiba a 2000 fordulat alatt lesz csak 10% alatti.

Magasabb fordulatszámnál a pontok idejének mérését és az osztás számítását át kellene írni. A sűrűbben jelentkező megszakítások a kontrollert jobban terhelnék, de szerintem ott még van tartalék...

Szia
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Szia! Tudtam,hogy te tudsz adni rá megfelelő választ Amúgy a fordulat emelésével tényleg nem mocorog annyira! Amúgy a 3mm-es verziómnál elértem az 1430-as fordulatot egy régi számítógép táp ventivel de vissza kell vennem kb 1000-re mert éjjel zavaró a hangja.Főleg légellenállás miatt zajos ez csak smd kivitelben csökkenthető! (jövőre lehet az is meg lesz majd meglátjuk)
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Értem, köszönöm a segítséget.
Akkor szerintem először egy alapot csinálok aztán majd elkezdem kicsit javítani kicsit gyorsítani, meg még kitalálok valamit. Egyébként a videofej motor fordulatát is meg lehet növelni nem? Ha a másgneseket neodíniumra cserélném máris jóval jobban bírná + egy kis tekercselés.
(Annyira még nem néztem meg egy videomoci adatlapját se, de a meghajó ic-jük csak meghatározott fordulaton mehet vagy feszfüggő? Esetleg, ha külön tranyókkal kapcsolgatom a tekercset akkor mehetne 6000-ig?)
Pluszba még most az is eszembe jutott, hogy a magasabb fordulaton a ledek is rövidebb ideig világítanának, de ez csak kis fényerőcsökkenés lenne.
Még annyit kérdeznék, hogy mekkora propellert érdemes használni ti azért már értetek hozzá. Mondjuk egy smd-s és egy sima kivitelben mekkora lehet a rotor, hogy még ne legyen belőle gond? Milyenre érdemes csinálni azon kívül, hogy minél könnyebb legyen? Az egyik végének kéne hosszabbnak lenni amelyiken a ledek vannak, az milyen hosszú legyen?
3D-s megjelenítésnél gondolom az a legjobb ha minél sűrübben vannak a ledek nem?
(Tudom most kicsit sok kérdést tettem fel, de így kevesebb hozzászólás lesz.)
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szia C27!
A LED megválasztása dönti el, mekkora lesz a propeller kijelző mérete, (sugara). Az 5mm-es LED alkalmazásával legalább 110-120mm a kilelzőkar, különben már túl közel kerülnek egymáshoz. Ilyen 5mm-es LED-el szerelt propeller fordulatát nagyon nehéz fizikailag is 1500F/min fölé emelni. Túl nagy lesz a szélzaj, a kicentirozási hibák egyre jobban jelentkeznek, remegés, rázkódás formájában. A
"villogás" a kijelzön látható ezen a fordulaton is. Csak SMD LED-el tudod ezt legalább a felére, vagy még kisebbre csökkenteni, ha nagyobb fordulaton szeretnéd járatni. Ha a méreteket növeled, értelemszerüen csökken az elérhető fordulat.
Van itt 3 féle LED-hez is kész nyákterv. Ezek:
A videó-fejmotorok 3 fázisú vezérlelhető eszközök. A stabil fordulat szinkronizálására vannak kifejlesztve a képátvitelhez. Itt ezt a részét egyáltalán nem használjuk ki, hanem "szabadonfutó" kapcsolásban alkalmazzuk, (amennyire csak fel tud pörögni, mint egy "DC kefés motor") . Ha majd megvízsgálsz egyet rendesen, jól látható a motor
felépítése, kialakítása révén nem igazán módosítható tetszés szerint a "mágnes" cseréje sem. (Éppen elég erős az most is).
Szia.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szia.
Az eredeti kapcsolást építsem meg te is ezt használod vagy van valami eltérés valahol? Láttam itt a fórumon egy Prop távsz 3x16.lay ez jó lesz? A bázisáramkör maradjon a vicsys féle a rotor meg a ledtől függően amit említettél? Ez az összeállítással tudok minden féle funkciót használni? Olvastam van már az eredetihez képest bővített funkciók (páratartalom motor fordulatszáma, stb..). Ezek használatához melyik kapcsolásokat építsem meg?
(A videómotorok között van egyébként 2 fázisú kivitel is nekem is van, de szerintem gyengébb mint a 3 fázisú.)
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szia. Most néztem meg a nyákterveket a ledmérettől függ a rotor hossza az biztos, de szerintem a rotor túl széles nem lehet keskenyebb? A másik vége is jó nagy ha kisebb lenne (főleg keskenyebb akkor talán nem is ütne annyira és a szélzaj is kisebb lehetne.)
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szia C27!
A kétfázisú fejmotorokat szándékosan nem emlitettem, azokkal elég nehéz felpörgetni, egy már nagyobb propellert. Ha esetleg nincs más lehetőséged, akkor ezzel is megépíthető a propeller.
Vannak újabb nyáktervek, Patexati készitette el 3, ill. 5mm-es LED méretekhez. Ezek már jóval komolyabb tudással bírnak Hp41C fejlesztésében. Ezeket ajánlanám az új 16+2 gombos, (3x16 fúnkció), RC5x távirányítóval együtt megépíteni.

Itt:

Egy ilyen óráról készített képeket láthatsz
Itt:

Szia.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szia. (A 2 fázisú motort én csak említés céljából mondtam. Nem hiszem hogy azzal csinálnám meg túl gyenge és hamar leesik a fordulat már kis terhelésnél.)
Akkor a távirányító: Prop távsz 3x16.lay
rotornak: 20x05mm_prop.lay vagy 20x03mm_prop.lay de a bázis áramkörnek melyik legyen? A bázis áramkörhöz melyik a legújabb nyákterv?
Ezekhez egy kapcsolási rajz jó lenne csak az alakatrészlista miatt.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Szia. Eldöntöttem először egy sima videomocival csinálom meg az órát aztán majd ráérek újabb verziót csinálni kisebbet és nagyobb fordulatszámmal.
Bázisáramkört csak az eredetit találtam az jó vagy van módosított?
Akkor az úgy jó ha ezeket építem meg?
A 3x16-os távirányítót, a 3_5_10mm -ből az 5mm-es változatot és a minden new ok-ból a bázis áramkört?
Talán kezdetnek jó is így nem? Mindössze a rotoron annyit módosítanom kell majd, hogy én 2 csavarral fogom rögzíteni ezen pedig 3-mal van. (Már ki is néztem egy 3 fázisú videofej motort a célra.) Ha ez az összeállítás jó akkor a jövő héten elkezdem beszerezni a szükséges dolgokat és lassan belevágok. Annyi problémám van még, hogy nem tudom milyen picet használjak? És ezzel az összeállítással fogok tudni fordulatszám kijelzést csinálni vagy ahhoz kell még valami?
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Szia!

Már feltöltöttem egy ébresztő órás bázis áramkör kapcsolását és programját 16F628(A)/16F648A (20 ébresztési időpont) ill 16F88-cal (40 ébresztési időpont). Nyák terv még nem készült hozzá.

Szia
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Szia. Egyelőre úgy gondolom megépítem az eredetihez hasonló órát, azután majd csinlok egy fejlettebb verziót. Először látni akarom pontosan hogy működik hol lehet majd javítani rajta és esetleg módosítani.
A 3x16-os távirányító viszi a régebbi órákat is?
Nem pontosan tudom, hogy kompatibilis egymással a bázis a rotor és a távirányító azzal az összeállítással amit írtam? Működni fog az óra így?
Következő: »»   136 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem