Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   197 / 489
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Sziasztok!
Beépítettem az RC5x (4x16) távirányítót egy lapos ”gyári” dobozban. Elfért a 3db mini ceruzaelem is egy (4-es) tartóban, valóban hosszú ideig tud működni, olyan kicsi az áramfelvétel nyugalmi állapotban. Ezzel most elértem, hogy a propeller óráim különböző címekre programozva, már csak a megfelelő eszközre lettek hatásosak. A nagy ledkijelzős óráim is besorolhatók a címzésekhez, pl. az ”1A” címen a képen látható óra működik.
(#) H2opok válasza patexati hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Még lehet én is csinálok 1 pirosat, És most megpróbálom Én beültetni.
Viszont a fekete ledesen még mindig gondolkodok!
(#) H2opok hozzászólása Dec 13, 2010 /

Ez meg az én távom, igaz a Wandhoz használom. 1 gyári, valaminek a távját bontottam meg, átalakítva hogy beleférjen az rc5 nyák.
(#) nurseboy hozzászólása Dec 13, 2010 /

Sziasztok.

Bocsika, de lenne még egy hülye kérdésem. A 886-os propnál a Hall szenzor kimeneténél van egy rés és ott megy tovább a 0 Ohm-os áthidalásig. A rés kell oda?
Vagy simán egybe kell forrasztani?
(#) patexati válasza nurseboy hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Szia! Az egy SMD jumper azzal lehet a hall polarítását változtatni.. Egyiket forraszd össze! Nem ott lett összeforassztva véletlenül egymással?? Az okozhat nagy zárlatot mert egyik GMD a másik +5 Volton van alapból a két középső lábnak!!CSAK EGYIK VAN BEKÖTVE!!
(#) nurseboy válasza patexati hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

nem mert 3 lábu a hall-om
(#) kly hozzászólása Dec 13, 2010 /

sziasztok

Ma végre megforgattam az új BASE-t , remekül működik.
Sajnos a 67 db LED-hez kicsit több kell mint a FET rángatta légmagos trafó, működik ezzel is de nem az igazi. ki kell találnom valami hatékonyabb nagyfrekis megoldást rá. így nagyon melegszik a FET környéke.
Nem is csoda, ennek azért kell az 5V 1,5 Amper. Ehhez be kell tolni 12V 3,5 Ampert. Dől a meleg rendesen

Szóval működök, most ennek kell örülni.

KÉPEK MÉG :
Bővebben: Link

üdv

ora.JPG

(#) kly hozzászólása Dec 13, 2010 /

meg kell oldanom a vezeték nélküli PIC programozást mert így egy kicsit nyögvenyelős a fejlesztés.
valami booltloaderes soros portos infrás megoldás lesz ,azt egyszerű megcsinálni és olcsó is bár egy kicsit lassú. Propelleren van uart kivezetve oda csak felszúrom az infra transceivert és kész is. nagy hatótáv nem lesz de legalább nem kell dugdosni

talán később is maradhat rajta az infra . lehet vele DCF et fogadni, eepromot tölteni stb. ......az egész 8x5x2.5mm..

kár hogy nem terveztem bele eleve , így azért kiáll belőle kicsit és túl nagy zajt csap

ir.JPG

(#) patexati válasza nurseboy hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szia! A kiosztása más a háromlábúnak nem tehető bele egy az egyben!
(#) zolee1209 válasza kly hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Én nekem is "teljesítményt" kellene átzavarnom a légmagos trafón, 4A-t legalább tudnia kellene a forgórészen. Tegnap esztergáltam a forgórészhez csévét, valamelyik nap tekerem meg ~1.3mm átmérőjű derótból. Meg persze a primer is ugyanígy...
(#) patexati válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szia! Én is most kísérletezek pont az erős átvitellel.. Én arra gondoltam,hogy a primérfeszültséget (PWM feszültséget) meg kéne emelni 30-40 Voltra így nem folyna akkora áram a feten így nem "izzadna" annyira.. Természetesen egy jól méretezett trafó megfelelő huzalvastagsággal és menetszámmal jobb hatásfok lenne elérhető! Itt fordítva lenne mint az Vicsys féle cikkben itt nem a szekunder lenne több hanem a primér és jóval nagyobb áttételre is gondoltam.. A frekvencia emelésével a hatásfok még nőne.. Tegnap egy 100/100 áttételen egy 12V 5W izzó tökéletesen világított az eredeti bázissal..
(#) kly válasza kly hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

javítottam a linket már működik: Bővebben: Link
(#) kly válasza patexati hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Én a szinuszos hajtást választom kb 30Mhz környékén hangolt körökkel. szerintem még langyos se lesz 5-7W levett teljesítmény mellett. hétvégén kipróbálom nyákból készült tekercsekkel hátha meg lehet szabadulni a tekercselgetéstől , úgyis az a gyenge pontja az egésznek (gyárthatóság szempontjából)
(#) Hp41C válasza kly hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Rádió adó is lesz benne?? Nincs itt valami elírva?
(#) sysy válasza kly hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szerintem ne csináld meg a 30MHz/5-7W tekercsedet, mert nagyon hamar csönget néhány puhakalapos, napszemüveges úriember és nyomatékosan megkér, hogy szüntesd be az efféle tevékenységedet.
Komolyan.
(#) kly válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

árnyékolva lesz nem jön ki belőle semmi, moldulálva nem lesz itt csak a vivő kell!
egyébként a mostani légmagos is rádióadó , pont ugyanaz csak kisebb frekin. elvileg azt sem szabad használni árnyékolás nélkül

27Mhz körnékén van ISM sáv pontosan nem tudom hol de majd megnézem és odarakom a frekit
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Csak úgy gondolkodom: 30MHz az 33ns. Most válasszunk olyan diódát, ami a periódusidő nagyobb részében már vezet, és ellátja táppal a rotort. Kell csúcsáramban kb 4..5A vagy több, kapcsolási időben legfeljebb 10ns engedhető meg. És még kapható is legyen:

UF4001 - 4007 : 1A, 50-75ns - kiesett,
MUR480 - 4100: 4A, 75-100ns - kiesett,
HER101 - 108: 1A, 75-100ns - kiesett,
BYW72 - 76: 3A, 200ns - kiesett
BYW29: 8A, 25-35 ns - kiesett (ez már 4db TO220 tok lenne a rotoron)

Milyen típus lesz benne?
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Már az eredeti kapcsolásban lévő egyenirányítónál is igen sok kitöltés esik pedig ott nem valami nagy a fereki valószínű Scottky diódával kell megoldani főleg ha emeljük majd a frekit.. Elég lehet egy is..
(#) kly válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

ez van itthon (10MQ040N) gondoltam ezzel próbálom meg.

De jó a kérdés eszembe se jutott ,hogy dióda milyen lesz benne. Még csak születőben az ötlet semmi konkrét nincs kitalálva. még az is lehet ,hogy ha bekpcsolom a 27Mhz-es vivőt kigyullad az összes led a propelleren , azért lesz ott térerő a közelben rendesen.
(#) kly válasza patexati hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

igen 1 db is elég
(#) patexati válasza kly hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Én kicsit azért félek a magasabb frekitől mert rengeteg zavart okozhat az óriási szórás miatt! Nem olyan nehéz a tekercset elkészíteni ha vastagabb a huzal (az 5 Volthoz jó vastag kell) Ki tekercselni akar ilyen önhordó tekercset annak segítek van pár módszerem az elkészítésre..
(#) zolee1209 válasza patexati hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Lehet, hülyeséget mondok, de nekem a frekvencia növelésével pont rossz tapasztalataim voltak. Adott volt a tekercs, fix kitöltési tényező mellett, alacsonabb frekvencián volt magasabb a feszültség a forgórészen. Valószínűleg az a rezgőkör f0-ja miatt volt, hogy ~16kHz környékére adódott, mert ennél magasabb frekvencián alacsonabb feszültséget kaptam.

Egyetértek a tekercsek arányának megváltoztatásával, már csak a szekunder tekercs belső ellenállása miatt is, a nagyobb áramigény miatt. A forgó csévetestem már készen van, délután meg is tekerem, a primert még nem tudom, hogyan, és miből készítsem el...
Jelenleg egy 12V-os, 1A-es dugasztápról tudom csak üzemeltetni a tekercset. Megpróbálom vékonyabb drótból, és közel 1.5x-es menetszámmal megtekerni a szekunderhez képest. Mondjuk a laptop tápja 18.5V-ot tud 5A mellett, de azt még nem szeretném igénybe venni...
(#) janocsi válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szia!
Egy régi jól bevált módszer: a tengelyen egy szigetelt golyóscsapágy, ezen és a tengelyen történik az áramátvitel. Mivel úgy is főleg golyóscsapágyas motorokat alkalmazunk, emiatt alig növekedhet meg a zajszint.
/Csak ötlet szinten a kisfeszültségű nagyáramú átvitelhez. Meg lehetne próbálni kémiai módszerekkel is, pl. valamilyen jól vezető folyadékban (lehetne higany is), platina kivezetések, és a két fém-csésze amiben belógnak/elforognak ezek az elvezetések. (Budó Ágoston, Kísérleti Fizika, de sorolhatnám tovább…) Ennek a felépítése is elég nehézkes lenne, mert a két fém-csészét elhelyezni gyakorlatilag csak vízszintesen lehet. De ez igen nagy áramokat is át tud vezetni, viszonylag zajtalanul./
(#) kly válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

igen nekem is 16Khz körül volt a legjobb de ott viszont nagyon sípolt
40KHz-en már a teljesítmény 1/3 -al kevesebb volt.
próbáltam variálni a menetszámokkal is de sehogy sem lett jobb. ill. csak nagy melegedés árán tudtam kivenni a kellő teljesítményt. próbáltam 2 FET-el ellen ütemben is felesben csapolt primer körrel de az se jó megoldás igaz kb 25% javulás volt mérhető. de a hatásfok így sem érte el a kívánalmamat.
Az alapvető baja szerintem a négyszög jelek miatt van ill. a rezonancia hiánya miatt.
Ezért döntöttem úgy ,hogy mindkettőt hanyagolom.
(#) zolee1209 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szia!
Hogy ilyesmi nekem eddig nem jutott eszembe... Mindkét megoldás tetszik, bár a higanyos verziót elvetném. A csapágyakat mennyire "enné meg" a súrlódás mellett az esetleges ívképződés?

A forgó tekercset már megtekertem, 45-46 menet került rá, most sablont keresek, vagy valami vastagabb papírt, hogy meg tudjam tekerni a primer tekercset is.
(#) zolee1209 válasza kly hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Az első három soroddal én is találkoztam. Az új tekercs elkészítésénél már fontolgattam, hogy megéri-e légmagos trafót alkalmazni ilyen nagy áramokra, de mivel jobb ötletem nem volt ezen kívül, csak csúszógyűrűs megoldás (hangosnak tartom, egyébként is olyan szeles az én rotorom ), így maradtam a tekercselésnél. De ha ez nem válik be, illetve a továbbiakban szerintem kipróbálom, amit janocsi írt a csapágyas verzióról. Könnyebb is az átviteli szerkezet, mint a vastag rézdróttal tekert tekercs, kevésbbé tartom excentrikusnak, mint a tekercs, és jobb hatásfokkal is képes működni. Már csak találnom kell itthon kisméretű csapágyat.
(#) janocsi válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szia!
Ez erősen függ az átvitt áram nagyságától, de csak a próba döntheti el, mennyire strapabíró egy ilyen csapágyas megoldás.
Rezonancia lehetséges kisebb frekvenciákon is, (akár néhány Hz-en is), itt néhányszor 10 KHz, de csak szinuszos jellel. Ez szerintem is járható út. Egy TDA2030-as végfokkal kísérleteztem szinuszos meghajtással, de ezzel nekem is csak 10KHZ körüli frekvencián sikerült jó hatásfokkal az átvitel. (Nagyon hangosan fütyült). Ha jobb minőségű végfokot építünk, (30-60KHz) frekvenciára amit könnyen meg is lehet valósítani, akkor jól lehangolt körökkel elérhető egy optimális teljesítmény átvitel.
(#) patexati hozzászólása Dec 14, 2010 /

Sziasztok! Méregettem kicsit és a bevitt áram arányosan megy a kimenővel 12-24 Voltos tartományban tehát a lineális a dolog.. Minél nagyobb a feszültség annál kevesebb áramra van szükség a szekunder meghajtáshoz..5Volton egy ampert ki tudok venni belőle de ha ennél több kell jelentősen melegszik a fet nagy hűtést igényel..
(#) kly válasza janocsi hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

szia

a TDA2030-nál nem kell jobb az is 100KHz ig működik az adatlapja szerint.
Az a gond szerintem a kis frekivel, hogy nehéz rezonanciára hangolni, túl nagy kondi kell nem lehet betenni trimmert. MHz tartományba már ez nem jelent gondot.
(#) janocsi válasza kly hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szia!
Ez igaz, itt kevés lenne az pár pF, de egy jó (pontos) induktivitás mérővel be lehet állítani a rezonancia frekvenciát csak közelítőleg meghajtás nélkül is. Az állórész (légmagos 150menet), 810uH, míg a forgórész(1140uH 100menet, de ebben kicsit benne van a motor mágnese is mint "vasmag"). Ha minden igaz az állórész tekercsét hangolhatom a forgórészhez, de a forgóra is kell egy kevés kapacitás. Most úgy próbálom ki, hogy az állóval párhuzamosan 2.2nF, a forgóval csak 820pF, ekkor viszonylag már kezd kialakulni a rezonancia. (Kb 1320uH körül van minkét tekercs induktivitása külön-külön, de ez nagyon nem igaz akkor, ha kiveszem a forgórészt az állóból). Az álló tekercsre forrasztgatok majd 510pF-okat. ha úgy látom szükséges lesz. A TDA2030 sorosan mért áramával tudom vizsgálni. (Egytápfesz, 30V, kicsatoló kondenzátor 1000µF/35V) A forgón 1.2W (6V) izzólámpa, főleg erre tudok majd hagyatkozni a kimenő teljesítmény vizsgálatánál. A frekvenciát szinusz generátorral kimenti szintszabályozással, 10KHz-től 100KHz-ig tudom változtatni. Holnap megpróbálom összeállítani a mérést, de el kell kérnem ezt a szinusz generátort ismét a suliból), aztán meglátjuk. Roppant kíváncsi vagyok, az áram nőni, vagy csökkeni fog a rezonancia pont közelében.
Következő: »»   197 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem