Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   214 / 489
(#) patexati válasza bogár76 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia! Igen a fordulat lassú! Azt a fényjátékot a kamera csinálja.
(#) bogár76 válasza patexati hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Köszönöm szépen a válaszotokat.

első körben mint irtam egy 0.14A-es tápventii volt benne,de mivel a fordulatszámra gyanakodtam én is, cseréltem egy 0.26A esre. Sajnos nem változott semmi a villogást illetően, ezért visszatettem a kisebbet ami a videón is szerepel.
A szinkronizálási probléma mint lehetőség vetődött fel.
Valahol olvastam hogy úgy lehetne tesztelni a fordulatszámot,hogy szemközt is rakok egy infra ledet.
Ehez mit szóltok ? Van értelme megpróbálni ?
(#) patexati válasza bogár76 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Ha ki van egyensúlyozva rendesen akkor elég a PC venti bóven!! Ha megpörgetve véletlenszerűen áll meg nem billen semerre akkor jó! A tengelyt kicsit olajozd be! Sajnos ezeknek a motoroknak a tengelyei a tekercses áramátvitel miatt melegszenek kicsit néha igényelnek karbantartást (olajozást)..
(#) bogár76 válasza patexati hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Rendben. Beolajozom és kipróbálom,nemsokára beszámolok az eredményről.Ha még sem járok sikerrel esetleg mekkora teljesitményű ventit kellene beszereznem amivel egyértelműen működőképes lehetne?
(#) janocsi válasza bogár76 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia!
Két szemben elhelyezett infra adó kb. ezt a jelenséget produkálná, feltéve, hogy a hardver működése és a magasabb fordulatszám támogatná is ezt a lehetőséget. (Felbontás.) Két óra kerül kijelzésre, összenyomva egy-egy félkörben...
(#) bogár76 válasza janocsi hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Köszönöm.
Ez a lehetőség is kizárva sajnos. Az olajozás sem segitett az ügyön. A venti a poti max állásában 15 voltot kap, egyébként egy asztali lámpa 12v/20w halogén trafóját használom. Az áramfelvétele kb.1A
Nagyon szomorú vagyok hogy még minig nem tudom élvezni a munkám gyümölcsét.
(#) AMD hozzászólása Jan 21, 2011 /
 
Sziasztok!
Az én órámban videó fejmotor van. A szekunder tekercsek sorba vannak kötve. A primer oldalon 3 tekercs van, kettő "szembe" kötve és egy különálló. Így két tekercs van sorbakötve. Bekapcsolt állapotban (61kHz, 22% kitöltés) 12V-on 0,4A az áramfelvétele. Ebből a motor: 0,15A, a forgótrafó: 0,25A. Ellenállás nincs vele sorbakötve. Túlmelegedhet ilyen kis áramfelvétel esetén a tekercs?
Előre is köszönöm!
(#) janocsi válasza bogár76 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia!
Aggodalomra semmi ok, ki kell deríteni, mi okozhatja ezt az alacsony fordulatszámot. A PC táp ventikben sok olyan van, amely alacsony fordulaton dolgozik, ott keress olyan típust, amelyik nagyobb fordulatra is képes terheléssel. Az szerintem nem gond, ha 0.15A-es, csak pörögjön fel rendesen.
(#) janocsi válasza AMD hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia!
Ezekkel a beállított áram értékekkel nem fog leégni a forgótrafód, így biztonságos a működtetése.
(#) AMD válasza janocsi hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Köszönöm a választ! Így kevesebb a veszteség. A teljesítmény felvétele csak 4,8W. Amikor elkezdtem építeni pc ventivel meg légmagos trafóval akkor 1,3A volt az áramfelvétel. Nemsokára elkészül.
(#) bogár76 válasza janocsi hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia!

Tudsz benne segiteni hogy deritsem ki hogy mi okozza az alacsony fordulatszámot ? Sajnos egy üzletben nem tudom kideriteni melyik ventinek nagy a fordulatszáma, pláne terheléssel. Itthon van még két ventim de azok csak 0,11A -esek.
(#) AMD válasza bogár76 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia! Bővebben: Link fordulatszám: 3100 RPM, áramfelvétel: 0,14A.
(#) bogár76 válasza AMD hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm a tippet.
(#) AMD válasza bogár76 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Vagy építsd meg fejmotorral. Kicsit bonyolultabb de legalább nem kell trafót tekerni.
(#) janocsi válasza bogár76 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia!
A legutóbbi működő (f886/22 LED), propellert már egy nagyfordulatú PC processzor ventillátorral építettem meg. Nem zajos, a mérete 70x70mm, a fordulazszám magasabb határokhoz is beállítható. (1800-2000), de ott a szélzaj kezd erősödni nagyon. A kiegyensúlyozás egyik legfontosabb eleme a jó működésnek, egyáltalán nem rezonálhat nagy fordulaton sem az összeállítás. Két kép erről propellerről.
(#) Rumcájsz válasza bogár76 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Több olyan PC ventivel találkoztam amelynél az elektronikából egy hőelem lógott a lapátok alá. Ha alacsony volt a hőmérséklet lassabban forgott, de ha "megcsiklandoztam" egy pákával, felpörgött rendesen.
Nem egy ilyen ventit fogtál ki? Nézd csak meg jobban!
(#) bogár76 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia!
Sajnos nincs hőelem, pedig már kezdtem megörülni.
A másik ventit mikor beletettem, csak a tekercsrészét az elektronikával cseréltem át. Nem szeretnék még egy forgórészt újratekercselni.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Sziasztok!
Azt a fontos tényezőt egyáltalán nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ennek a fórumnak java része komoly fejlesztéseket is tartalmaz. A programok továbbfejlesztett változatai Hp41C fórumtársunk munkái. Az f628(A)-val működő eredeti, vagy Vicsys propellereken működnek ezek a programok, jónéhány új funkcióval bővítve, és sok-sok javítást is tartalmaznak, ráadásul ezek mind publikusak. Nem utolsó sorban, információt is nyújtanak néhány fontosabb adatról is, mint például a propeller fordulatszámának kijelzése. Érdemes ezeket a programokat is ezekben a hardverekben kipróbálni, ha tökéletesebben működő órát szeretnénk magunknak.
(#) bogár76 válasza janocsi hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Szia!

Olvastam itt a fórumon hogy van fordulatszámkijelzős program is hozzá, de ezzel jó ötletet adtál.
Egy buta kérdés: mitől függ a venti fordulatszáma?
Most szétkaptam mégegy ventit ugye amin a keret nincs levágva, feltűnt hogy nem párhuzamos a venti ház a propellerrel. Valószinűleg nem egyformán húzettam le a három csavart, a távtartók biztosan egyformák mivel gyáriak. Gondolom ez is okozhat galibát, bár már háromszor lett leszedve róla és visszarakva, úgylátszik mindhárom esetben elrontottam ?
Elsőre belsőmenetes fémházas 5mm-es távtartókat használtam, majd műanyagra cseréltem őket hogy könnyebb legyen a propeller. A fordulatszám azzal sem nőtt.
(#) janocsi válasza bogár76 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Szia!
Egy dolgot meg kellene még nézned. Leszerelt propeller nélkül is pörgesd meg a venti motort. Ha az szemmel láthatóan nagyon felpörög, akkor még mindig lehetséges a propeller centrírozásának folytatása, mert ez döntően befolyásolhatja a fordulatszám kellő elérését. Ez estben mindkét fajta centírozási műveletet (hosszanti tengely / keresztirányú tengely) alaposabban meg kell vizsgálni a propelleren Tapasztalatok alapján elmondhatom, csak kb. 10-11V körüli tápfesszel működik a PC ventis motor, mégis 1200-1500 f/min fordulattal is tud működni egy hasonló, 3mm-es ledekkel szerelt propeller.
(#) pinternorbert82 válasza janocsi hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Jól néz ki , el tudod küldeni a nyák tervét ennek a propellernek ha szépen meg kérlek?
(#) Hp41C válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Szia!

Aki keres az talál...
(#) janocsi válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Szia!
Amit Hp41C fórumtársunk belinkelt, abból az 5mm-es nyákot készítettem el, de 3mm ledekkel szereltem. (Kétpontos felfogatáshoz kicsit át lett tervezve a nyák.) A program szintén Hp41C fejlesztése, (prop_628_v2.27) verzió, ezzel működik tökéletesen a hardver. Három példányban építettem meg, (RTC-s változat mindegyik), különböző motor-meghajtás és forgótrafós kísérletekhez. A legtökéletesebb most is a Capstan motoros meghajtás, fazékmagos áramátviteli megoldással. Összes áramfelvétele teljes terheléssel 12V-on 200mA, és most kb. (1400f/min) fordulaton dolgozik. Néhány felvétel erről az összeállításról.
(#) pinternorbert82 válasza janocsi hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Hát nagyon köszönöm a gyors választ, az én orám már csak a légmagostekercseire vár de azt hiszem ezt a tipust is meg probálom össze hozni
(#) pinternorbert82 válasza janocsi hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Még annyit hogy melyik hex ehhez a helyes mert már belekeveredtem a sok hexbe és nem találom?
(#) Hp41C válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Szia!

Nincs hex feltöltve hozzá.... (A számtalan egyedi igény miatt a változatok száma igen nagy lenne.)
A forrás elérhető, ha hesználod a keresőt... Mindenki a saját igényéhez (motor forgásirány, távirányító kódok, stb) alakíthatja.
(#) kly hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
sziasztok

Ma ezt dobta gép (1 óra 25 CNC gépidő)


képek még: Bővebben: Link

103_4374.JPG
    
(#) pittyu2 válasza kly hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Nagyon szép. Jó az a kis CNC sokat segít. A következő életemben biztos csinálok én is egyet.Most takarítom az asztalt hogy le tudjam tenni a kart , és kezdem felrakni a LED eket.
(#) kly válasza pittyu2 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
szia

Figyelj az irányokra ! A fele fordítva van ! Úgy rakd ahogy a szitázva van !

Igen nagyon sokat segít egy CNC. Tegnap voltam Bauhaus-ba és 1100 ért adták a 200*800*18 ragasztott bükköt. Nem bírtam ellenállni, gyönyörű anyag , még kap egy pácot vagy lakkot és tök gyári lesz.

Amióta feltettem a képeket megcsináltam a nyákot is bele ,szintén CNC vel. képek ugyanott nemsokára
(#) patexati válasza kly hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Szia! Frankó lett Nem tudom mekkora az átmérője de jó ha a rotor nem lóg ki belőle tapasztalataim szerint és ha a Tescoban veszel egy doboz matt fekete festéket és lefújod feketére az elejét sokkal jobban kiemeli az óra képét nappal is A CNC maszek gyártású? Én is tervezem egy készítését gyűjtögetem is a régi nyomtatók sziklócsapágyas csúszkáit melyeknél még aluból van a szánkó része..
Következő: »»   214 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem