Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Szia! Igen a fordulat lassú! Azt a fényjátékot a kamera csinálja.
Köszönöm szépen a válaszotokat.
első körben mint irtam egy 0.14A-es tápventii volt benne,de mivel a fordulatszámra gyanakodtam én is, cseréltem egy 0.26A esre. Sajnos nem változott semmi a villogást illetően, ezért visszatettem a kisebbet ami a videón is szerepel. A szinkronizálási probléma mint lehetőség vetődött fel. Valahol olvastam hogy úgy lehetne tesztelni a fordulatszámot,hogy szemközt is rakok egy infra ledet. Ehez mit szóltok ? Van értelme megpróbálni ?
Ha ki van egyensúlyozva rendesen akkor elég a PC venti bóven!! Ha megpörgetve véletlenszerűen áll meg nem billen semerre akkor jó! A tengelyt kicsit olajozd be! Sajnos ezeknek a motoroknak a tengelyei a tekercses áramátvitel miatt melegszenek kicsit néha igényelnek karbantartást (olajozást)..
Rendben. Beolajozom és kipróbálom,nemsokára beszámolok az eredményről.Ha még sem járok sikerrel esetleg mekkora teljesitményű ventit kellene beszereznem amivel egyértelműen működőképes lehetne?
Szia!
Két szemben elhelyezett infra adó kb. ezt a jelenséget produkálná, feltéve, hogy a hardver működése és a magasabb fordulatszám támogatná is ezt a lehetőséget. (Felbontás.) Két óra kerül kijelzésre, összenyomva egy-egy félkörben...
Köszönöm.
Ez a lehetőség is kizárva sajnos. Az olajozás sem segitett az ügyön. A venti a poti max állásában 15 voltot kap, egyébként egy asztali lámpa 12v/20w halogén trafóját használom. Az áramfelvétele kb.1A Nagyon szomorú vagyok hogy még minig nem tudom élvezni a munkám gyümölcsét.
Sziasztok!
Az én órámban videó fejmotor van. A szekunder tekercsek sorba vannak kötve. A primer oldalon 3 tekercs van, kettő "szembe" kötve és egy különálló. Így két tekercs van sorbakötve. Bekapcsolt állapotban (61kHz, 22% kitöltés) 12V-on 0,4A az áramfelvétele. Ebből a motor: 0,15A, a forgótrafó: 0,25A. Ellenállás nincs vele sorbakötve. Túlmelegedhet ilyen kis áramfelvétel esetén a tekercs? Előre is köszönöm!
Szia!
Aggodalomra semmi ok, ki kell deríteni, mi okozhatja ezt az alacsony fordulatszámot. A PC táp ventikben sok olyan van, amely alacsony fordulaton dolgozik, ott keress olyan típust, amelyik nagyobb fordulatra is képes terheléssel. Az szerintem nem gond, ha 0.15A-es, csak pörögjön fel rendesen.
Szia!
Ezekkel a beállított áram értékekkel nem fog leégni a forgótrafód, így biztonságos a működtetése.
Köszönöm a választ! Így kevesebb a veszteség. A teljesítmény felvétele csak 4,8W. Amikor elkezdtem építeni pc ventivel meg légmagos trafóval akkor 1,3A volt az áramfelvétel. Nemsokára elkészül.
Szia!
Tudsz benne segiteni hogy deritsem ki hogy mi okozza az alacsony fordulatszámot ? Sajnos egy üzletben nem tudom kideriteni melyik ventinek nagy a fordulatszáma, pláne terheléssel. Itthon van még két ventim de azok csak 0,11A -esek.
Szia! Bővebben: Link fordulatszám: 3100 RPM, áramfelvétel: 0,14A.
Vagy építsd meg fejmotorral. Kicsit bonyolultabb de legalább nem kell trafót tekerni.
Szia!
A legutóbbi működő (f886/22 LED), propellert már egy nagyfordulatú PC processzor ventillátorral építettem meg. Nem zajos, a mérete 70x70mm, a fordulazszám magasabb határokhoz is beállítható. (1800-2000), de ott a szélzaj kezd erősödni nagyon. A kiegyensúlyozás egyik legfontosabb eleme a jó működésnek, egyáltalán nem rezonálhat nagy fordulaton sem az összeállítás. Két kép erről propellerről.
Több olyan PC ventivel találkoztam amelynél az elektronikából egy hőelem lógott a lapátok alá. Ha alacsony volt a hőmérséklet lassabban forgott, de ha "megcsiklandoztam" egy pákával, felpörgött rendesen.
Nem egy ilyen ventit fogtál ki? Nézd csak meg jobban!
Szia!
Sajnos nincs hőelem, pedig már kezdtem megörülni. A másik ventit mikor beletettem, csak a tekercsrészét az elektronikával cseréltem át. Nem szeretnék még egy forgórészt újratekercselni.
Sziasztok!
Azt a fontos tényezőt egyáltalán nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ennek a fórumnak java része komoly fejlesztéseket is tartalmaz. A programok továbbfejlesztett változatai Hp41C fórumtársunk munkái. Az f628(A)-val működő eredeti, vagy Vicsys propellereken működnek ezek a programok, jónéhány új funkcióval bővítve, és sok-sok javítást is tartalmaznak, ráadásul ezek mind publikusak. Nem utolsó sorban, információt is nyújtanak néhány fontosabb adatról is, mint például a propeller fordulatszámának kijelzése. Érdemes ezeket a programokat is ezekben a hardverekben kipróbálni, ha tökéletesebben működő órát szeretnénk magunknak.
Szia!
Olvastam itt a fórumon hogy van fordulatszámkijelzős program is hozzá, de ezzel jó ötletet adtál. Egy buta kérdés: mitől függ a venti fordulatszáma? Most szétkaptam mégegy ventit ugye amin a keret nincs levágva, feltűnt hogy nem párhuzamos a venti ház a propellerrel. Valószinűleg nem egyformán húzettam le a három csavart, a távtartók biztosan egyformák mivel gyáriak. Gondolom ez is okozhat galibát, bár már háromszor lett leszedve róla és visszarakva, úgylátszik mindhárom esetben elrontottam ? Elsőre belsőmenetes fémházas 5mm-es távtartókat használtam, majd műanyagra cseréltem őket hogy könnyebb legyen a propeller. A fordulatszám azzal sem nőtt.
Szia!
Egy dolgot meg kellene még nézned. Leszerelt propeller nélkül is pörgesd meg a venti motort. Ha az szemmel láthatóan nagyon felpörög, akkor még mindig lehetséges a propeller centrírozásának folytatása, mert ez döntően befolyásolhatja a fordulatszám kellő elérését. Ez estben mindkét fajta centírozási műveletet (hosszanti tengely / keresztirányú tengely) alaposabban meg kell vizsgálni a propelleren Tapasztalatok alapján elmondhatom, csak kb. 10-11V körüli tápfesszel működik a PC ventis motor, mégis 1200-1500 f/min fordulattal is tud működni egy hasonló, 3mm-es ledekkel szerelt propeller.
Jól néz ki , el tudod küldeni a nyák tervét ennek a propellernek ha szépen meg kérlek?
Szia!
Amit Hp41C fórumtársunk belinkelt, abból az 5mm-es nyákot készítettem el, de 3mm ledekkel szereltem. (Kétpontos felfogatáshoz kicsit át lett tervezve a nyák.) A program szintén Hp41C fejlesztése, (prop_628_v2.27) verzió, ezzel működik tökéletesen a hardver. Három példányban építettem meg, (RTC-s változat mindegyik), különböző motor-meghajtás és forgótrafós kísérletekhez. A legtökéletesebb most is a Capstan motoros meghajtás, fazékmagos áramátviteli megoldással. Összes áramfelvétele teljes terheléssel 12V-on 200mA, és most kb. (1400f/min) fordulaton dolgozik. Néhány felvétel erről az összeállításról.
Hát nagyon köszönöm a gyors választ, az én orám már csak a légmagostekercseire vár de azt hiszem ezt a tipust is meg probálom össze hozni
Még annyit hogy melyik hex ehhez a helyes mert már belekeveredtem a sok hexbe és nem találom?
Szia!
Nincs hex feltöltve hozzá.... (A számtalan egyedi igény miatt a változatok száma igen nagy lenne.) A forrás elérhető, ha hesználod a keresőt... Mindenki a saját igényéhez (motor forgásirány, távirányító kódok, stb) alakíthatja.
Nagyon szép. Jó az a kis CNC sokat segít. A következő életemben biztos csinálok én is egyet.Most takarítom az asztalt hogy le tudjam tenni a kart , és kezdem felrakni a LED eket.
szia
Figyelj az irányokra ! A fele fordítva van ! Úgy rakd ahogy a szitázva van ! Igen nagyon sokat segít egy CNC. Tegnap voltam Bauhaus-ba és 1100 ért adták a 200*800*18 ragasztott bükköt. Nem bírtam ellenállni, gyönyörű anyag , még kap egy pácot vagy lakkot és tök gyári lesz. Amióta feltettem a képeket megcsináltam a nyákot is bele ,szintén CNC vel. képek ugyanott nemsokára
Szia! Frankó lett Nem tudom mekkora az átmérője de jó ha a rotor nem lóg ki belőle tapasztalataim szerint és ha a Tescoban veszel egy doboz matt fekete festéket és lefújod feketére az elejét sokkal jobban kiemeli az óra képét nappal is A CNC maszek gyártású? Én is tervezem egy készítését gyűjtögetem is a régi nyomtatók sziklócsapágyas csúszkáit melyeknél még aluból van a szánkó része..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |