Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Szia! Az fűt rendesen meleg is fog lenni! Az a lényeg ne égjen el akkor jó! Én kísérleteztem vele sok múlik a feteken és a megfelelő hangoláson kondenzátorokon is.. ha olyan mint kly amit megépített akkor jónak kell lenni neki!
Szia,
először is gratula az órádhoz. Mi is megépítettük a Henk Sorby féle kapcsolást, működött is. Most az RTC-s módosítással próbálkozunk (mellékeltem egy képet a prototípusról, ha valkit érdekel, szívesen feldobom a nyáktervet). Két dologban akadtam el: 1. villog piros külső led, illetve a kikapcsoláskor lefelejti az órát. Ha jól értem, nem működikaz RTC áramkör. Sajnos a trimmer kondi - ami az OSCI és a táp között van - nem élte túl a forrasztást. Ha zárlatos volt, kinyírhatta a PCF8583-at? (talán holnap tudok szerezni szkópot megnézni az oszcillátort) 2. Megépítettük az RTC nélküli verzió távirányítóját, működött is a azzal a kapcsolással. Az RTC-s verzióval csak 1 gomb működik (nem tudom, pontosan mit csinál, kikapcsolja a kijelzést - a rotor forog tovább). Hogyan tudnám működésre bírni az RTC-s verzióval? Nem tudom, mi volt az eredeti gomb kiosztása, csak a hex file van meg). Ha van egy univerzális távirányítóm (pl. van egy Magnavox MRU0110 távirányítóm), milyen kódot (vagyis milyen eszközhöz való kódot) állítsak be, hogy működjön? Előre is köszi a segítséget.
Gratulálok, szép kivitel...
- Az idő az állítás után a külső kör ki vagy bekapcsolása parancs hatására íródik be az RTC -be. Ha ez nem történik meg, a legközelebbi indításnál újból érvénytelen idővel (villogó külső led -del) ébred. - Az I2C busz felhúzó ellenállásai be vannak ültetve. Az PCF8385 A0 kivezetése a földre csatlakozik? - A 16F682(A) verzió forrása lérhető a topikban, jobb lenne abból kiindulni, beállítani a távirányító által küldött készülékcímet (alapesetben 0x1D), és a parancskódokat a Keys_628.asm állományban, újrafordítani, tesztelni. - Nem ismerem a távirányítódat.. Philips RC5 kódolást kell használni.
Sziasztok! A 886 propeller egyik példánya a szobámban inmáron 6 hónapja ment leállítás nélkül..Íme pár kép róla.. Így hagytam és vissza bekapcsoltam
![]()
Kicsit emelni kellene a fordulatszámon, hogy lefújja a szél a port és a pókhálót...
![]()
1200-at pörög így csendes
![]()
Nálam is azóta megy, amióta megépítettem.
![]()
Helloka!
Képzeljétek, újrakészítettem a tápot. Mostmár lazán ad 3A át a Rotornak, DEEEEE az előző kisérletezéseim kivitték a kontrollert a Pic-et. ![]() Mi mehetett még ki, vennem kell másik eepromot is, vagy csak a PIC bánta. Meg tudom nézni valahogyan? Segítsetek. ![]()
szia
Sajnálom hogy kinyírtad ![]()
Csak azt tudom, hogy olyan mintha nem kapna áramot a PIC, és 2 led meghajtó nem müködik. Világit az külső sor, utána nem, majd a következő, és a belső sor nem. ? Eddig nem tapasztaltam ilyet. És melegszik a végéhez közelebbi 2 LED meghajtó
Szia! El kell mondjam én is kinyírtam egyet a tesztek alatt (pont a végén mikor minden klappolt már) .. Azt kell mondjam ha a táp megugrik akkor a zener nem sokat ér mert labortápon teszteltem párat és igaz,hogy zárlatos lesz de pár sec után meg is szakad szó szerint szétég
![]() ![]()
Szia
Üdv a klubban ![]() Én egy PIC32MX nek adtam 5V ot, kb 10 másodpercig bírta aztán nagy csend ![]() Aztán volt egy dsPIC is ami örökre kódvédett lett(persze üres flash tartalom mellett) ezt sem értettem hogy történt.
A választ az alkalmazott csíkszélességben (szigetelési távolságban) kell keresni. A sziliciumra az átütési feszültség kb. 5000V/mm, azaz 5V/um. (A technológiától, szennyezőanyagtól, és a szennyezés mértékétől is függ a konkrét érték.) Ha az áramkör sűrűsége 1um -nél kisebb méreteket követel meg, az elviselhető feszültség lecsökken...
A másik korlátozó tényező a disszipáció. CMOS technológiára ez a működési frekvenciától lineárisan, a tápfeszültségtől négyzetesen függ: P = k * U * U * f.
Köszi a választ.
Az I2C felhúzó ellenállásai (2k2) be vannak építve, szerintem az OK. Közben egy-két dologra rájöttem. 1. véletlenül felcseréltem a 100ohm-os (táppal soros) és a 10K-s (felhúzó) ellenállást az infravevőnél. A 10k-sra nincs szükség, azt ki is vettem. Most már 1-2 funkciót tudok működtetni 2.Mind az épített, mind az univerzális távirányítóval tudok 1-1 funkciót működtetni (sajnos a külső kört pont nem). Nullázni tudom a másodpercet, ekkor megszűnik a külső kör villogása, de ha kihúzom a tápot, ugyanúgy nem jegyzi meg az időt (ha jól értem, ez azért van, mert nem tudom működtetni a külső kört). Kérdés: hogyan tudtátok a távirányító kódokat hozzáhangolni az órához (vagyis honnan tudjátok, milyen kódokat küld a távirányító)? Létezik a te verziódhoz épített távirányító? Amit találtam 16f628-cal, az ugyanúgy viselkedik, mint az enyém (az enyémben 16F84 van)? Sajnos az én verziómhoz nem találtam forrás file-t.
Szia!
A megépítés előtt engem is ezek a kérdések izgattak leginkább. Nekem sem volt semilyen tapasztalatom az infra távirányítássa kapcsolatban, sőt ez az óra volt az első infrás berendezésem. A módosításokat a bázison kezdtem, mindenek előtt kiszabadítottam az uart kivezetéseit, majd megteremtettem a PC -vel való kapcsolatot. A programjába beletettem, hogy a vett infra parancsokat küldje le a PC -nek, akkor is, ha nem neki szóló parancsot kapott. Eztán jött a távirányító. Minden gombját megnyomva feltérképeztem a kiadott kódokat. A vett adatokat a Keys.asm -be beírva, a távirányítóhoz igazítottam a bázist. Ismételt parancskiadással leellenőriztem a funkciókat. Mehettem a rotor bemérésére.... A rotor veszi a parancsokat, a másodperc törlése működik. Az idő állítása (év, hónap,... perc, másodperc módosítása) leállítja a kölső kör villogását. Az idő csak akkor tárolódik, ha a külső kört be- / kikapcsoló parancsot vett a rotor. A működés teljesen jó, csak valahogy a külső kör parancsait kellene feléleszteni.. A bővített RC5X távirányító összes állománya a zip csomagokban van. A felhasználni kívánt kontrollerhez kell egy projectet készíteni a MpLab programmal, majd Release módban, abszolut kódra fordítani, beprogramozni... A forrás közös az összes felhasználható kontrollerre... A bázis és a rotor könyvtárában levő Keys....asm állományokban a készülékcím egyezzen meg és a távirányítóban is ez legyen megadva, az egyes funkciókhoz tartozó parancskódok legyenek egyediek minkét programra nézve. A parancskódok a távirányítóval kiadhatók legyenek...
Tudna valaki egy 1 olyan kapcsolást,ill nyák rajzot,amivel hdd motort lehet meghajtani de olyat aminek 3 kivezetése van,deltába vannak kötve a tekercsek(nem rég tudtam meg 1 forumtársunktól)
Vagy ami mind a két fajtára jó(3 és 4 kivezetéses) Köszönettel:tomics76
Szia Panhard!
a videómotorral kapcsolatban még had kérdezzem meg,hogy úgye kb 12 V kell a meghajtáshoz, de a másik bemenetre ahova a pwm-et teszed oda mekkora kell? Az enyémre 5 V kell,az adatlap szerint.Ha folyamatosan 5 V-t kap,akkor így nem forog olyan gyorsan.(na mondjuk ez is relatív)Hogy lehet meggyorsítani? Köszönettel:tomics76
Szia Tomics76/
Ha a HDD motor vezérlés topikban átnézel, találsz egy TDA5144 IC-vel hajtott kapcsolást, nyáktervet, (négy kivezetéses motorhoz), szerintem ezt használja mindenki, aki jól működő vezérlőt szeretne készíteni. Itt: - A videómotor felhasználása propeller clock-hoz kicsit másként lehetséges, ha ugyanarra gondolunk. A motor tápra kötése a vezérlő panel (control) bemenetére és a táp pozitív ága közé egy 47K-220K ellenállás bekötésével már csak két vezetéken történik. A feszültség szabályozása a fordulatához a bázisáramkörön lévő LM2941 beállításával történik. A PWM jel szintén a bázisáramkör FET meghajtójáról, vehető le, vagyis, a videómotor forgótrafójára (álló tekercseire) köthető soros néhány Ohm-os ellenálláson. Itt figyelembe kell venni a kitöltési tényezők beállítását a bázis forrásprogramjában, és módosítani, ha az szükségessé válna. A forgótrafó szekunder kivezetései már a propeller táp egyenirányító bemenetére kerülnek. Általában sorosan kötjük a trafó primer és szekunder kivezetéseit, de előzőleg meggyőződünk annak helyességéről még a beépítése előtt.
Hello, A PWM jelnek nincs köze a motor forgatásához, legalábbis nálam. Nekem nincs bázis áramköz, azt nem építettem meg, nem volt rá szükségem. A motor 12V-ot kap, a fordulatszám bemenetén 0-12V-os analóg jelet kap egy potiról.
A primer tekercset egy 555-ös ic és egy fet hajtja, ez is 12V-ról megy. Számít még a PWM jel kitöltése és frekvenciája, azt jól kell beállítani, és akkor a videofejben lévő gyári tekercseken (3-3menet) is át tud menni akkora teljesítmény, ami elég az órához. Üdv!
Köszönöm válaszaitok!
A videomotornál a pwm-et a motor saját meghajtó IC-jére értettem.Azt hittem ott is kell illetve lehet ezáltal a fordulatot szabályozni,de ezek szerint az pl. nálam fix 5 volt(pl. 13.láb a 12 V a 16.láb 5V és a 9. láb a GND) Nekem pont 3 lábú(kivezetésű) HDD motorom van és ezért oda talán nem jó ez a fajta driver ,amit ajánlottatok. Van valakinek eladó ilyen 4 kivezetésű HDD motorja?
Nekem is 3 lábú a motorom:
1-es láb: +12V 2-es láb: GND 3-as láb: fordulatszám analóg bemenet 0-12V (nem! PWM)
Tudja valaki ,hogy hol lehet ilyen léptetőmotor vezérlőt venni? TDA5143, TDA 5142 ?
Szia Tomics76!
Kly fórumtársunk tudott néhány darabot prezentálni ebből az háromfázisú szinkron motor meghajtó IC-ből, de (sajna) valószínűleg ez egy kifutó széria lehetett a Brusless motormeghajtók közül. (Nem léptetőmotorhoz!) Próbálj keresni hasonlót, ami kapható a kereskedelemben még. - A "négykivezetéses" winchester motorok a "vékony" 40GB Maxtor HDD-ben találhatók, de 80GB HDD-ből is termeltem már ki ilyen motort. .
Sziasztok!
A TÁppal volt problémám, a Kly féle óránál. Nekem az LM2676 sehogy sem akart fix 5V adni. Ezért vettem egy AP1512A-50K5L-13-at és ezzel készítettem egy másik átalakítót. Kicsit nagyobb lett, de simán megfér a propeller alatt. Egyébként kiment 2 led driverem. Nem tud valaki eladót ? Kly nem volt már az oldalon régebben és nem tudom megkérdezni neki van-e. Ha valakinek van keressen már meg privátban.
FDH kft STP16CP05 1551225 vagy 1551226 rendelési számon...
Sziasztok
Epitem ez a Propeller Cock-ot http://kapcsolasok.hu/latvanyos/5-propeller-clock Es van egy par problemam. elsokent az, hogy az Infra vevoket, Fototranzisztort mivel lehet helyetesiteni. Mert nem tudom be szerezni amiket a leirasban ir. Koszonom elore is a valaszt
Szia!
Nézz körül ebben a topikban is a javított programokért... Infra vevő: TSOP1136, TSOP1236, TSOP1736 lábkompatibilisek, TSOP2136, TSOP2236, TSOP4136, TSOP1836, TSOP4836, SFH506, PNA4612M eltérő lábkiosztással, bekötéssel... A típusszámban a ..36 a modulációs frekvencia kHz -ben. Működik a 38 kHz -s típusokkal is. Fototranzisztor: Működik sokféle infra fototranzisztorral... A lényeg, hogy a bázis infra led -jének hullámhossza igazodjon a fototranzisztor legérzékenyebb tartományához. Helyettesíteni lehet HALL érzékelővel, ekkor a bázisra nem is kell az infra led, hanem egy mágnest kell elhelyezni annak a körnek egy pontján, ami fölött a HALL érzékelő kering. Van távirányítód? Meg tudod állapítani milyen küdokat küld?
Szia
A bázisra mindenképp szükség van? Nem lehetne egy rés opto csatolóval helyettesíteni a foto tranzisztort? Amikor forog a prop és a rés opto áthalad egy odarakott lemezen! Érted mit akarok kihozni belőle? Ha érted mire gondolok és ha tudsz lécci segíts ha így nem megy akkor kénytelen leszek megcsinálni a bázist is! |
Bejelentkezés
Hirdetés |