Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   246 / 489
(#) patexati válasza nurseboy hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Szia! Az fűt rendesen meleg is fog lenni! Az a lényeg ne égjen el akkor jó! Én kísérleteztem vele sok múlik a feteken és a megfelelő hangoláson kondenzátorokon is.. ha olyan mint kly amit megépített akkor jónak kell lenni neki!
(#) nurseboy válasza patexati hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

köszi
(#) fkosa válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Szia,

először is gratula az órádhoz.
Mi is megépítettük a Henk Sorby féle kapcsolást, működött is.
Most az RTC-s módosítással próbálkozunk (mellékeltem egy képet a prototípusról, ha valkit érdekel, szívesen feldobom a nyáktervet).
Két dologban akadtam el:
1. villog piros külső led, illetve a kikapcsoláskor lefelejti az órát.
Ha jól értem, nem működikaz RTC áramkör. Sajnos a trimmer kondi - ami az OSCI és a táp között van - nem élte túl a forrasztást. Ha zárlatos volt, kinyírhatta a PCF8583-at? (talán holnap tudok szerezni szkópot megnézni az oszcillátort)
2. Megépítettük az RTC nélküli verzió távirányítóját, működött is a azzal a kapcsolással. Az RTC-s verzióval csak 1 gomb működik (nem tudom, pontosan mit csinál, kikapcsolja a kijelzést - a rotor forog tovább). Hogyan tudnám működésre bírni az RTC-s verzióval? Nem tudom, mi volt az eredeti gomb kiosztása, csak a hex file van meg). Ha van egy univerzális távirányítóm (pl. van egy Magnavox MRU0110 távirányítóm), milyen kódot (vagyis milyen eszközhöz való kódot) állítsak be, hogy működjön?

Előre is köszi a segítséget.

P1070070b.jpg

(#) Hp41C válasza fkosa hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Gratulálok, szép kivitel...
- Az idő az állítás után a külső kör ki vagy bekapcsolása parancs hatására íródik be az RTC -be. Ha ez nem történik meg, a legközelebbi indításnál újból érvénytelen idővel (villogó külső led -del) ébred.
- Az I2C busz felhúzó ellenállásai be vannak ültetve. Az PCF8385 A0 kivezetése a földre csatlakozik?
- A 16F682(A) verzió forrása lérhető a topikban, jobb lenne abból kiindulni, beállítani a távirányító által küldött készülékcímet (alapesetben 0x1D), és a parancskódokat a Keys_628.asm állományban, újrafordítani, tesztelni.
- Nem ismerem a távirányítódat.. Philips RC5 kódolást kell használni.
(#) patexati hozzászólása Szept 23, 2011 /

Sziasztok! A 886 propeller egyik példánya a szobámban inmáron 6 hónapja ment leállítás nélkül..Íme pár kép róla.. Így hagytam és vissza bekapcsoltam
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Kicsit emelni kellene a fordulatszámon, hogy lefújja a szél a port és a pókhálót...
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

1200-at pörög így csendes Rátapad olyan finoman erősen az ember nem is gondolná.
(#) Panhard válasza patexati hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Nálam is azóta megy, amióta megépítettem.
(#) patexati válasza Panhard hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

(#) nurseboy hozzászólása Szept 24, 2011 /

Helloka!

Képzeljétek, újrakészítettem a tápot. Mostmár lazán ad 3A át a Rotornak, DEEEEE az előző kisérletezéseim kivitték a kontrollert a Pic-et.

Mi mehetett még ki, vennem kell másik eepromot is, vagy csak a PIC bánta. Meg tudom nézni valahogyan?

Segítsetek.
(#) kly válasza nurseboy hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

szia

Sajnálom hogy kinyírtad , miként sikerült? Nem volt bent az 5V5 zener?(másképp nem nagyon lehet) eeprom csak a lovas animációhoz kell, kihagyható alkatrész. Az hogy mi ment tönkre még csak akkor derül ki ha kicseréled a PICet. Sok minden függ a "baleset" körülményeitől.
(#) nurseboy hozzászólása Szept 25, 2011 /

Csak azt tudom, hogy olyan mintha nem kapna áramot a PIC, és 2 led meghajtó nem müködik. Világit az külső sor, utána nem, majd a következő, és a belső sor nem. ? Eddig nem tapasztaltam ilyet. És melegszik a végéhez közelebbi 2 LED meghajtó
(#) patexati válasza kly hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Szia! El kell mondjam én is kinyírtam egyet a tesztek alatt (pont a végén mikor minden klappolt már) .. Azt kell mondjam ha a táp megugrik akkor a zener nem sokat ér mert labortápon teszteltem párat és igaz,hogy zárlatos lesz de pár sec után meg is szakad szó szerint szétég Becsületére váljon a kontrollernek,hogy egy kb 9-10 Voltos feszültségen üzemelt kb 20 percet akkor adta be a kulcsot mikor nem forgott és nem hűlt! (folyamatosan resetelni kezdett meg fagyott) A hiba oka nálam egy rossz ellenállás volt (kettő párhuzamosan van mi a referenciafeszt állítja) de tanultam belőle! Figyelembe kell venni,hogy rezeg,forog a forrasztások ellenállások mechanikailag is terhelve vannak.. A táp egy nagyon kényes dolog itt és ezt a legnehezebb optimalizálni szerintem..A meghajtókra nem árt egy smd tantál puffert forrasztani (20µF/6V) így kevésbé érzékeny és az is jó kis biztosíték az esetleges túlfesz ellen
(#) kly válasza patexati hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Szia

Üdv a klubban
Én egy PIC32MX nek adtam 5V ot, kb 10 másodpercig bírta aztán nagy csend lett. Egyébként nem is értem miért nem bírják,nem is lett meleg vagy ilyesmi , egyszerűen csak meghalt. Azt gondolnám ,hogy ilyen esetben csak az életartama rövidül le (bár mondjuk ez történt ).Igazán lehetne bennük valami 5V tolerant védelem.

Aztán volt egy dsPIC is ami örökre kódvédett lett(persze üres flash tartalom mellett) ezt sem értettem hogy történt.
(#) Hp41C válasza kly hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

A választ az alkalmazott csíkszélességben (szigetelési távolságban) kell keresni. A sziliciumra az átütési feszültség kb. 5000V/mm, azaz 5V/um. (A technológiától, szennyezőanyagtól, és a szennyezés mértékétől is függ a konkrét érték.) Ha az áramkör sűrűsége 1um -nél kisebb méreteket követel meg, az elviselhető feszültség lecsökken...
A másik korlátozó tényező a disszipáció. CMOS technológiára ez a működési frekvenciától lineárisan, a tápfeszültségtől négyzetesen függ: P = k * U * U * f.
(#) fkosa válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Köszi a választ.
Az I2C felhúzó ellenállásai (2k2) be vannak építve, szerintem az OK.

Közben egy-két dologra rájöttem.
1. véletlenül felcseréltem a 100ohm-os (táppal soros) és a 10K-s (felhúzó) ellenállást az infravevőnél. A 10k-sra nincs szükség, azt ki is vettem. Most már 1-2 funkciót tudok működtetni
2.Mind az épített, mind az univerzális távirányítóval tudok 1-1 funkciót működtetni (sajnos a külső kört pont nem). Nullázni tudom a másodpercet, ekkor megszűnik a külső kör villogása, de ha kihúzom a tápot, ugyanúgy nem jegyzi meg az időt (ha jól értem, ez azért van, mert nem tudom működtetni a külső kört).

Kérdés: hogyan tudtátok a távirányító kódokat hozzáhangolni az órához (vagyis honnan tudjátok, milyen kódokat küld a távirányító)?
Létezik a te verziódhoz épített távirányító? Amit találtam 16f628-cal, az ugyanúgy viselkedik, mint az enyém (az enyémben 16F84 van)? Sajnos az én verziómhoz nem találtam forrás file-t.
(#) Hp41C válasza fkosa hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Szia!

A megépítés előtt engem is ezek a kérdések izgattak leginkább. Nekem sem volt semilyen tapasztalatom az infra távirányítássa kapcsolatban, sőt ez az óra volt az első infrás berendezésem. A módosításokat a bázison kezdtem, mindenek előtt kiszabadítottam az uart kivezetéseit, majd megteremtettem a PC -vel való kapcsolatot. A programjába beletettem, hogy a vett infra parancsokat küldje le a PC -nek, akkor is, ha nem neki szóló parancsot kapott. Eztán jött a távirányító. Minden gombját megnyomva feltérképeztem a kiadott kódokat. A vett adatokat a Keys.asm -be beírva, a távirányítóhoz igazítottam a bázist. Ismételt parancskiadással leellenőriztem a funkciókat. Mehettem a rotor bemérésére....

A rotor veszi a parancsokat, a másodperc törlése működik. Az idő állítása (év, hónap,... perc, másodperc módosítása) leállítja a kölső kör villogását. Az idő csak akkor tárolódik, ha a külső kört be- / kikapcsoló parancsot vett a rotor. A működés teljesen jó, csak valahogy a külső kör parancsait kellene feléleszteni..

A bővített RC5X távirányító összes állománya a zip csomagokban van. A felhasználni kívánt kontrollerhez kell egy projectet készíteni a MpLab programmal, majd Release módban, abszolut kódra fordítani, beprogramozni... A forrás közös az összes felhasználható kontrollerre...

A bázis és a rotor könyvtárában levő Keys....asm állományokban a készülékcím egyezzen meg és a távirányítóban is ez legyen megadva, az egyes funkciókhoz tartozó parancskódok legyenek egyediek minkét programra nézve. A parancskódok a távirányítóval kiadhatók legyenek...
(#) tomics76 hozzászólása Okt 12, 2011 /

Tudna valaki egy 1 olyan kapcsolást,ill nyák rajzot,amivel hdd motort lehet meghajtani de olyat aminek 3 kivezetése van,deltába vannak kötve a tekercsek(nem rég tudtam meg 1 forumtársunktól)
Vagy ami mind a két fajtára jó(3 és 4 kivezetéses)
Köszönettel:tomics76
(#) tomics76 válasza Panhard hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Szia Panhard!
a videómotorral kapcsolatban még had kérdezzem meg,hogy úgye kb 12 V kell a meghajtáshoz, de a másik bemenetre ahova a pwm-et teszed oda mekkora kell? Az enyémre 5 V kell,az adatlap szerint.Ha folyamatosan 5 V-t kap,akkor így nem forog olyan gyorsan.(na mondjuk ez is relatív)Hogy lehet meggyorsítani?
Köszönettel:tomics76
(#) janocsi válasza tomics76 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Szia Tomics76/

Ha a HDD motor vezérlés topikban átnézel, találsz egy TDA5144 IC-vel hajtott kapcsolást, nyáktervet, (négy kivezetéses motorhoz), szerintem ezt használja mindenki, aki jól működő vezérlőt szeretne készíteni. Itt:

- A videómotor felhasználása propeller clock-hoz kicsit másként lehetséges, ha ugyanarra gondolunk.
A motor tápra kötése a vezérlő panel (control) bemenetére és a táp pozitív ága közé egy 47K-220K ellenállás bekötésével már csak két vezetéken történik. A feszültség szabályozása a fordulatához a bázisáramkörön lévő LM2941 beállításával történik.
A PWM jel szintén a bázisáramkör FET meghajtójáról, vehető le, vagyis, a videómotor forgótrafójára (álló tekercseire) köthető soros néhány Ohm-os ellenálláson. Itt figyelembe kell venni a kitöltési tényezők beállítását a bázis forrásprogramjában, és módosítani, ha az szükségessé válna. A forgótrafó szekunder kivezetései már a propeller táp egyenirányító bemenetére kerülnek. Általában sorosan kötjük a trafó primer és szekunder kivezetéseit, de előzőleg meggyőződünk annak helyességéről még a beépítése előtt.
(#) Panhard válasza tomics76 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Hello, A PWM jelnek nincs köze a motor forgatásához, legalábbis nálam. Nekem nincs bázis áramköz, azt nem építettem meg, nem volt rá szükségem. A motor 12V-ot kap, a fordulatszám bemenetén 0-12V-os analóg jelet kap egy potiról.
A primer tekercset egy 555-ös ic és egy fet hajtja, ez is 12V-ról megy. Számít még a PWM jel kitöltése és frekvenciája, azt jól kell beállítani, és akkor a videofejben lévő gyári tekercseken (3-3menet) is át tud menni akkora teljesítmény, ami elég az órához. Üdv!
(#) tomics76 válasza Panhard hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Köszönöm válaszaitok!
A videomotornál a pwm-et a motor saját meghajtó IC-jére értettem.Azt hittem ott is kell illetve lehet ezáltal a fordulatot szabályozni,de ezek szerint az pl. nálam fix 5 volt(pl. 13.láb a 12 V a 16.láb 5V és a 9. láb a GND)
Nekem pont 3 lábú(kivezetésű) HDD motorom van és ezért oda talán nem jó ez a fajta driver ,amit ajánlottatok.
Van valakinek eladó ilyen 4 kivezetésű HDD motorja?
(#) Panhard válasza tomics76 hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Nekem is 3 lábú a motorom:
1-es láb: +12V
2-es láb: GND
3-as láb: fordulatszám analóg bemenet 0-12V (nem! PWM)
(#) tomics76 hozzászólása Okt 15, 2011 /

Tudja valaki ,hogy hol lehet ilyen léptetőmotor vezérlőt venni? TDA5143, TDA 5142 ?
(#) janocsi válasza tomics76 hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Szia Tomics76!

Kly fórumtársunk tudott néhány darabot prezentálni ebből az háromfázisú szinkron motor meghajtó IC-ből, de (sajna) valószínűleg ez egy kifutó széria lehetett a Brusless motormeghajtók közül. (Nem léptetőmotorhoz!)
Próbálj keresni hasonlót, ami kapható a kereskedelemben még.
- A "négykivezetéses" winchester motorok a "vékony" 40GB Maxtor HDD-ben találhatók, de 80GB HDD-ből is termeltem már ki ilyen motort.
.
(#) nurseboy hozzászólása Okt 17, 2011 /

Sziasztok!

A TÁppal volt problémám, a Kly féle óránál. Nekem az LM2676 sehogy sem akart fix 5V adni. Ezért vettem egy AP1512A-50K5L-13-at és ezzel készítettem egy másik átalakítót. Kicsit nagyobb lett, de simán megfér a propeller alatt. Egyébként kiment 2 led driverem. Nem tud valaki eladót ? Kly nem volt már az oldalon régebben és nem tudom megkérdezni neki van-e. Ha valakinek van keressen már meg privátban.

Konvrter.jpg

(#) Hp41C válasza nurseboy hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

FDH kft STP16CP05 1551225 vagy 1551226 rendelési számon...
(#) Arpika92 hozzászólása Okt 19, 2011 /

Sziasztok
Epitem ez a Propeller Cock-ot http://kapcsolasok.hu/latvanyos/5-propeller-clock Es van egy par problemam. elsokent az, hogy az Infra vevoket, Fototranzisztort mivel lehet helyetesiteni. Mert nem tudom be szerezni amiket a leirasban ir.
Koszonom elore is a valaszt
(#) Hp41C válasza Arpika92 hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Szia!
Nézz körül ebben a topikban is a javított programokért...

Infra vevő: TSOP1136, TSOP1236, TSOP1736 lábkompatibilisek, TSOP2136, TSOP2236, TSOP4136, TSOP1836, TSOP4836, SFH506, PNA4612M eltérő lábkiosztással, bekötéssel... A típusszámban a ..36 a modulációs frekvencia kHz -ben. Működik a 38 kHz -s típusokkal is.

Fototranzisztor: Működik sokféle infra fototranzisztorral... A lényeg, hogy a bázis infra led -jének hullámhossza igazodjon a fototranzisztor legérzékenyebb tartományához. Helyettesíteni lehet HALL érzékelővel, ekkor a bázisra nem is kell az infra led, hanem egy mágnest kell elhelyezni annak a körnek egy pontján, ami fölött a HALL érzékelő kering.

Van távirányítód? Meg tudod állapítani milyen küdokat küld?
(#) Kovadam válasza vicsys hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Szia
A bázisra mindenképp szükség van? Nem lehetne egy rés opto csatolóval helyettesíteni a foto tranzisztort? Amikor forog a prop és a rés opto áthalad egy odarakott lemezen! Érted mit akarok kihozni belőle?
Ha érted mire gondolok és ha tudsz lécci segíts ha így nem megy akkor kénytelen leszek megcsinálni a bázist is!
Következő: »»   246 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem