Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   43 / 489
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Még valamit elfelejtettem : Beraktam a tekerccsel sorban egy 5Wos 5.1 Ohmos ellenállást..hihetetlenül forrósodik..és a graetz is...Szerintem itt valami nincs rendben...csak tudnám hogy mi.
(#) janocsi válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Szia Kicsa!
Hmmm. Ha egyenáram folyik, akkor lehet ilyen nagy melegedés. Mérd meg, a FET átvezet-e a Drain és Source között. Ott kellene lenni valami hibának. Ha viszont jó a FET, még nagyobb R-t kéne sorbakötni ideiglenesen, mondjuk még 1x ugyanez.
Számoljunk egy kicsit: - a tekercs belső ell., az elhanyagolható, valószinü, hogy csak 1-2Ohm. 5.1 Ohm-on 12V-nál folyhat több min 2A! Ez már jelentősen melegiti a graetz-et is, meg a tekercset is és a soros R.-t is. Mennyi a bemenő fesz a bázis á.k-n? Szerintem itt addig kell növelni a soros ellenállás értékét, amig 1A alá nem esik az átfolyó áram, de lehet hogy már 0.5A is elég. Ekkor nézd meg, hogyan müködik.
Másik eshetőség: Tényleg nagyon magas a kitöltési tényező müködés közben.
Mérd meg a tekercsben folyó áramot.
(#) Kicsa válasza janocsi hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Üdv!
A tekercsem ellenállása 5.2 Ohm. Sorbakötöttem 2 db 5Wos 5.1 Ohmos ellenállást. Jó fele igyekszünk de kevés. A tekercs viszont ne mmelegszik már szinte semennyire,a graetz az igen meg az ellenállások de nagyon.
Viszont a Fet...úgy néz ki hogy hibás.IRFZ44-et használok...és szerintem meghalt. folyamatos rövidzárat mutat a műszer,sípol. ( Áramtalanított áramkörben mértem.) Akkor ez csere?
Üdv
(#) janocsi válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Szia Kicsa!
Még valami. Ha Tom025-tól kaptad a bazis.hex filét, akkor Ö pontosan tudja mennyi a beállított kitöltési tényező értéke. Kérd meg szépen, adja meg az adatokat, esetleg át is tudja majd írni neked más értékekre. Ezzel szerintem nem lesz gond, rengeteg hozzászólását olvastam itt a topikban.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Szia Kicsa!
Azért még mérd meg a soros 5A-es gyors diódát is!
A FET mérését inkább kiforrasztva végezném el, igy gyanús az eredmény.
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Ha kiforrasztva is sípol akkor csere biza...
Jobb lenne ha olyan fetet használnál ami már 5V alatt nyit.
(#) Sendi válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Helló Kicsa.

Köszönöm a bizalmadat.

Nézzük sorba:
1, a 3 számú képhez. Ha a panelen minden alkatrész egy oldalon van, (alkatrész oldal), akkor az eredő súlypontja is a panel felett lesz. Szerintem úgy 2-3 mm.-re. Tehát a kiegyensúlyozó súlynak is a panel FELETT kellene lennie Nekem a LED oldal volt a nehezebb, tehát a puffer kondi mögé tettem a súlyt (kb 4mm vastag alumínium darabot. Tehát nálad az anyák rossz oldalon vannak. És döntsd el, hogy a LED oldal a nehezebb vagy a másik, és CSAK egy helyre tegyél ellensúlyt. (természetesen a könnyebb végére.) Neked mindkét végén van súly. Az nem jó.

A 2 kép:

Ha jól látom, akkor a propellered a hossztengelyre nézve kb. szimmetrikus (súly szempontjából) tehát a súlypont valahol a hossztengelyen (vagy közel hozzá) helyezkedik el. Tehát a te súlyodnak, csavarodnak is a hossztengelyen kellene lenni, mert így oldalra egy csavaró nyomatékot is adsz, (hosszában egyensúlyozol de oldalra meg csavarsz) Tehát tedd középre a csavarodat.

Az alátámasztásos mérésed elég jó, de csak 1 csavar (alátámasztási pont) kellene a motor (a forgáspont) alatt. Így meglátod, hogy billen e oldalra is a propellered.

Én, mint említettem egy kb. 50x20x4 mm-es alumínium lemezt fogtam fel (keresztbe). Ennek a súlypontja 2 mm-re van a nyák felett, és hosszirányban pedig a hossztengelybe esik. (mivel szimmetrikus) A két szélén szimmetrikusan 2 db. M4 csavarral rögzítettem, és a csavarfejek alá 1-2 alátétet helyezve finom hangoltam. (természetesen mindezt az alkatrész felőli oldalra) A jobb és bal oldali csavarfejek alatti alátétek számával, majd méretével (alátét egyik oldala megreszelve, és azt forgatva a fej alatt) pontosan be lehet állítani a sima futást.

Köszi a türelmeteket, ha van kérdésed, és tudok válaszolni akkor tedd fel.

Üdv.
(#) Tom025 válasza janocsi hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Ha már említettetek, a bizonyos hex nem saját, csak amit az építéskor én is először égettem az órámba. Olyan verzió, amiben magától indul a forgás, és nem kell még a távirányítóval külön indítani. Így nem tudom megmondani a kitöltési tényezőjét, de természetesen tudom küldeni a saját változatot is, és azon olyanra állítani a kitöltést, ahogy a legjobb... Kicsával MSNen beszéltem mostanság, de irogathatok ide is, ha az a társaságnak jobban tetszene..

Üdv!
(#) Kicsa válasza janocsi hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Sziasztok!

janocsi!
Fetet kiforasztva megmértem,úgy jó. A nyákon sincs zárlat.A diódát hogy mérjem? Szakadásként?

vicsys!
megpróbálok itthon keríteni valamit aminek a lábkiosztása egyezik...egyébként nem az a baj így is hogy nagyon nyit? bár nem értem hogy feszültségmentesítés után órákkal is..miért mutat szakadást a műszer beforrasztva...

Sendi!
Azt hiszem így már nagyjából értem.Az biztos hogy rosszul csináltam eddig,levettem mindent és most jobb a futása valamivel.De akkor megpróbálom az iménti útmutató szerint.

Tom025!

Értem,szerintem jöhetünk ide is nyugodtan...csak néha az msn gyorsabb.

köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólásokat,holnap jelentkezem!
Üdv Mindenkinek!
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Sziasztok!
Megint én,ismét új hírrel!
Nemtudom mutattam-e már képeket a bázisomról,lényeg hogy az LM2941 és a Fet egy bordára van csavarozva.Hatalmas hibát követtem el,raktam ugyan szigetelő csillámot de a csavarról megfeledkeztem. Kivettem a fetet mérni,működik..visszaraktam és nem csavaroztam rá a bordára addig.Nem melegszik semmi,ellenállások sem. Kivettem az egyik 5Wosat,még úgy sem melegszik. Kivettem az utolsót is,úgysem melegszik semmi sem. Ekkor mérek a stabic bemenetén 4.5 V körüli értéket.Hangsúlyozom,minden hideg.Akkor ha a kitöltési tényezőt növeljük,elvileg több fezültség megy át rajta? Mert szerintem messze is vannak egymástól a tekercsek.
Üdv
(#) Tom025 válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Szia!

Igen, ha a kitöltési tényezőt növeled, nagyobb feszültség jut át a propellerre. A 4.5V kevés, de van még esélyed növelni, ha még mindig azzal a hex-szel dolgozol amit eredetileg küldtem, azon nincs valami hatalmas kitöltés beállítva. Megpróbálom megkeresni a saját tekerésű tekercsre módosított hexemet 50%-nál nagyobb kitöltéssel.. Ha 9V körül van a propelleren, az úgy már használható lesz.

Ez a szigetelés meg elég szarvashiba, de megeshet.. Még szerencse hogy megúszták élve az alkatrészek...
(első erősítőmmel jártam így, amikor még nem is hallottam erről a szigetelésről, meg hogy kijut a hűtőfelületre a fezsültség, de akkor nem voltam ilyen szerencsés, minden tranyó elszállt szép szikraeső közepette..)
(#) Kicsa válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Igen tudom,elsőre beugrott hogy szigetelni..beraktam a csillámot és örültem. Szégyellem magam...

Azt a hex-et akkor megköszönném...hátha sikerül életet lehelni bele.Mostmár elég közel a vége szerintem...csak el ne kiabáljam
Üdv
(#) Tom025 válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Próbáld meg....

base.HEX
    
(#) janocsi válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Sziasztok!
Erre nem is mertem gondolni, hogy esetleg valami zárlat. Na nézzük tovább. A forgótrafóról néhány adatot azért meg tudtam itthon mérni, de szeptemberben el tudom végezni az összes ilyen laborméréseket már hitelesen is.

Egy kis nosztalgia: Engem annak idején arra tanitottak...
"Ha valami bonyolult dolog elromlik körülötted, menj vissza oda ahol legutóbb beavatkoztál, mert lehet hogy Te okoztad a hibát."

A trafónál a legfontosabb a légrés, amiben az álló tekercs szigetelése, (a hordozóanyag is), beszámít. Igy nálam most 2-2.5 mm-es. Ilyenkor nagyon szépen dolgozik az itt beállított 60KHz-körül.
Az átvitt teljesítmény itt nem lineáris, a távolság négyzetéve rohamosam csökkenő. Ez valamelyest a kitöltési tényező változtatásával még javítható.
Ha a rés már 4mm fölött van, nem tud nagyobb teljesítmény átjutni a szekunderre, csak többszörösen nagyobb áramokkal. Törekedni kell tehát a kis légrés elérésére.

Kicsa, mérd meg, most igy mennyi a rés kb.

(#) Kicsa válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Üdv!
Tom025!
Hűha!!! Ez a másik véglet... 15.78 V-ot mérek most a stabic bemeneti lábán...Viszont így a fet borda nélkül nagyon fűt. Megnézem hogy szigeteléssel rá a bordára,mit mutat...Hány %-os a kitöltés?

janocsi! Az álló tekercs horodzója fa...cncvel martam neki egy gyűrűt és a 2 oldaláról pedig ragasztottam neki egy kis peremet farostlemezből.Jobban megmérve a légrés...(forgó tekercs széle és az álló elméleti széle között) kb 3-4 mm van.

Illetve van még egy probléma,ezzel a bázissal nem tudok semmit sem csinálni. Se ki-be kapcsolni...index led sem reagál rá...
(#) janocsi válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Szia Kicsa!
A 3-4 mm az még igen jó, mennie kell.
Én is küldök neked egy-két base.hex állományt, ami mindenféle távirkával elindul talán? Itt is forgótrafóra vannak beállítva a kitöltési tényezők. Égesd be próbaképp. Az elsö szám= készenléti, a második= üzemi.

(#) janocsi válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Szia Kicsa!
Jön még kettő...
(#) janocsi válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Szia Kicsa!
Van még itt néhány, most készült is, válogass...
Vannak szélsőséges érékkel is.
(#) Kicsa válasza janocsi hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Köszi szépen de alkadt egy problémám:Nem reagál a távi jelére a bázis...az eddig működő verzióval sem. Meghalt az lm..nnem volt fesz a ventinek..kicseréltem az utolsó itthon lévő példányomra,most jó.Viszont a távira még mindig semmi. Index led világít...halványan,0.33 V van a pic kimenetio lábán. Nemtudom,lehet hogy meghalt a pic bár progizás az jó lett. Megnézem egy újjal..hátha...
(#) janocsi válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Várunk Kicsa türelmesen.
(#) Kicsa válasza janocsi hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Megőrülök egyszerűen...Az égiek nagyon nem akarják hogy ez menjen nekem...Nem jó valamiért a bázis,az index led nagyon halványan világít...a ki be kapcsolásra pedig nem reagál semmit sem.Próbálgattam a programokat de egyikkel sem...kicseréltem az infra vevőt,az sem segített...nem értem..keresem a hibát tovább...
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Nah...tényleg minden összeesküdött ellenem,a táviból jön ki jel de nem jó vagy nem dolgozza fel a pic. A tv-m ki-be kapcsoló gombjára okés,szóval akkor most égetek valami 'nagyfesz' hexet és akkor összekötök mindent úgy,ahogy...
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Nem tápegység hibád van? Nekem már ez is gyanus...
(#) janocsi válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Szia Kicsa!
No akkor most van a nyugi. Kezdjünk mindent előlröl.
1. Mivel, és hogyan égeted a progit
2. Csinálj egy képet, mik vanna beállítva az égetésnél.
3. Addig nem kéne semmire tápot kapcsolni, mig nem találjuk meg a hibát.
4. Bevonunk mindenkit, akinek van valami ötlete a továbbiakhoz.
Itt van Vicsys, Tom025, és még vagyunk néhányan, előbb-utőbb csak megoldódik az ilyen nehéznek látszó is.
Tehát kezdjük...


(#) Kicsa válasza janocsi hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Sikerült!!!
Tehát...a távimmal volt a gond. Telóval látom a kiküldött jelet,villog...de nem reagál rá.Megdöbbenésemre lehoztam a kistv táviját és azzal megy,egyből bekapcsolt.
janocsi 18-55ös hexét égettem be,nincs gond a táppal,világítanak rendesen.A venti rezonál kicsit de ez a legkisebb gondom jelenleg.

A programozást egyébként laptop+ic prog...+pickit2 klón...bár néha még bizonytalan.Holnap csinálok képeket...műkö9dés közben is...nekem nagyon bejön

Most ment pár percig,az a baj hogy a graetz nagyon melegszik,nem tudok rá bordát rakni. A diódára rakok bordát meg az lm-et is visszacsavarozom...csak a graetzel vagyok bajban. A tekercs ennyi idő után csak langyos...
Szóval nagyon nagyon szépen köszönöm Mindenkinek a segítséget,most épp valami szép dobozoláson töröm a fejem...

Tom025 : Amit te használsz Propeller hexben van szöveg? Mert azt az egyet nem tudom előcsalni belőle...
Üdv Mindenkinek

(#) janocsi válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Szia Kicsa!
Ennél jobb hirt nem is vártam.
Igazán örülök hogy megoldódott Amint tudsz, néhány képet rakj fel, had lássuk mis is.
Egyébként a szöveget a propeller.hex-ben, a kiíráskor az icprogban tudod módositani. (Tudod, ott alul...)
_ Graetz-et szerintem cseréld ki nagyobbra.
(#) Tom025 válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Na akkor gratula, ezek szerint megy már rendesen ahogy kell, csak a távval van gond? Az általam küldött hexben olyan 70% lehetett a kit. tényező normál állapotban, de már rég fordítottam, pontosan nem emlékszem.

Szöveg minden propellerben van, abban mit küldtem, még nem az én szövegem van, de valaminek mindenképpen kell benne lennie (vagy Bob Blick, vagy Kaninjo féle). Icprogban beégetés előtt meg tudod nézni, és módosítani, ha szeretnéd.

Graetz: a bázison lévő fő-egyenirányító az ami melegszik? Mert az nekem is, de nem gond. Ha nem a kis körkörös típust használod, és nem terheled közel maximális áramon, bírni fogja a gyűrődést.
(#) Kicsa válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Azt hiszem tudom ott a szöveg részt...de oda egyszerűen beírom amit szeretnék?
Meg annyi 'probléma' van vele hogy amikor a külső 2 piros ledet bekapcsolom,szerintem annyira leesik a feszültség hogy a belső ledek..amik sorban vannak kötve 3asával,kialszanak...érdekes,szerintem az a gond hogy túl nagy a feszültség esés...mert ugye a többi az villogtatva van,azok meg folyamatosan világítanak...A graetz elvileg 2 amperes...nem körtokos...majd látszik a képen...
A távval nem tudom mi a gond,látszik hogy küld jeleket de nem reagál rá egyáltalán..többi gombra sem...
(#) Tom025 válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Igen, valahogy úgy. Én az asm-ben módosítottam, de ott icprogban csak kitörlöd ami ott van eredetileg (alul), és beírod helyette a sajátot..

Ledek kialszanak: Egyértelműen a kevés feszre utal. Lehet hogy mégis fog kelleni az a 70%-os hex? Meg persze hűtőborda.. A digitális kijelzéses módot próbáltad már előszedni? Mert nekem az első órámnál akkor aludtak ki a középső ledek, mikor egyszerre bekapcsoltam az analóg és digitális módot.. Meg amikor rátettem a külső körön mp-et mutató verziót, ahogy teltek be a másodpercek, folyamatosan halványodtak a belső ledek..

Távnak az órajele rendben van?
(#) Kicsa válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Igen a táv rendben van szerintem...működött,azóta nem piszkáltam hozzá. Nem értem...
Lehet hogy kell viszont így is melegszik a cumó...A diódára raktam kis bordát,nem gond. A fet meg az lm frankón felmelegííti azt a bordát amit a képen láttok...A stabic-vel nincs gond viszont a bázison lévő graetz az gázos..az csere lesz mielőtt elszáll...Csináltam néhány képet,a vicc az hogyha analóg+digit van,nincs gond..csak ha a külső kör is megy...
Csatolok egy zip-et,van benne néhány kép...Egyenlőre most ezeket csináltam hirtelenjében,rá kell még jönnöm hogy mivel mit állítok...

propclock.zip
    
Következő: »»   43 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem