Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Nekem nem sikerült értelmezni. Segítenél? Köszi
Helló!
A mérési eredményeim. Ha kiveszem a műveleti IC-t akkor változik valamelyest a dolog. De a negatív táp akkor is kint van. Minden mérés a földhöz képest van. A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
Kimarad a T7 kollektor feszültsége. Ha a pozitív tápon van akkor D5, D6 a hibás, ha a negatívon, akkor maga a tranzisztor a ludas.
Negatív tápon volt a T7 collektor, kicseréltem a tranyót, ezt követően pozitív tápon lett és a hangszórókimenet is pozitívra váltott. Kicseréltem a diódákat újakra , de nem változott semmi sőt amit kiszedtem sem találtam hibásnak. Ötlet? A wattos ellenállások fűtenek folyamatosan.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
Kipróbáltam,megvan az eredmény.A hosszútávú nyúzópróba még hátravan,de a 405-ös,a jelek szerint mindenféle változtatás nélkül működik teljesítmény fet-tel a végén.A bekapcsolási tranziens talán durvább valamivel,mint tranyóval,ezért a koppanásgátló szükségszerű lesz hozzá.A fet-ek gate-jébe azért egy 390ohm-os ellenállást iktattam közvetlenül...de semmi egyéb.
Hangminőségre nem tudom közvetlen összehasonlítani az eredetivel (mármint eredeti önmagával),de fülre semmi különbség. (csak az egyik csatorna van még átalakítva). A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
Egy teljes rajz azért érdekelne a végeredményről. Illetve a melegedési adatok is. Van esetleg lehetőséged hőmérővel is összehasonlítani a két oldalt?
Szemre jól néz ki, nem káromkodik, de a kimenő jele? Milyen zajt fog produkálni, milyen az átvitele? Mert ha telefonhoz készült, ott mindössze 300-3400Hz az átviteli követelmény azaz beszédsáv. A Hifit meg sem közelíti. Az 5532 ígéretes benne, de a többi? Keresned kellene olyat, ahol kicsit több a műszaki adat és kevesebb a rizsa. Ha megrendelnéd és beépíted - érdekelne a végeredmény, mert az én autórádióm siralmas. Jó lenne nekem is egy hasonló megoldás és egy külső MP3 lejátszó. Olcsót vettem már, az ultragagyin szólt és FM transzmitteres.
EZ? Nem tudok választani.
Valaki esetleg a quad problémára tud megoldást?
Amennyi tapasztalatom van ezekkel a kütyükkel , az alapján nem érdemes rájuk pénzt költeni. Ezek elég "kínai" dolgok. Az első pl egy elég "béta" verziós cucc sok gyerekbetegséggel....
Mit javasolsz vegyek valami Bluetooth-os dolgot vegyem abból ki az elektronikát?
A T7 ezek szerint hibás volt és a diódák rendben funkcionálnak.
A következő hibás alkatrész feltárásához meg kell ismételni a mérési ábra kitöltését, mert a jó tranzisztor átrendezte a feszültségviszonyokat. Két dologra ügyelj. Egyszerre csak 3-5 mérési pont feszültségét vizsgáld, majd hagyd kicsit visszahűlni az ellenállásokat, valamint a pozitív táptól mérendő feszültségeket kérlek ne a testtől mérd!
Utóbbi nem tűnik olyan rossznak. Arra kell csak vigyázni, hogy ennek 12V DC egyszerű tápja van, a Quadnak kettős tápja. Azaz leválasztó kondenzátornak kell lennie a körben.
Megmértem újra a kért formában.
Ezen rajz szerinti T3, T4 pozícióban lévő BC212-esek zárlatot mutatnak. Mérj rájuk kikapcsolt állapotban diódavizsgálóval, szükség esetén kiforrasztva ellenőrizd őket!
Remek! Beforrasztáskor minden tranyót nyilván megvizsgáltam.....
Köszi az eddigi segítséget!
A T7 valamitől tönkrement és ez könnyen visszahat a meghajtójára.
Legyen a tranzisztor-vizsgálat az első, mert a zárlat egyéb módon is kialakulhatott. Le tudnád fényképezni?
Cseréltem BC tranyókat de ugyan az a helyzet. Az a baj hogy , ez egy olyan quad ami több halottból lett összeépítve nyilván a félvezetők kimérése után. De lehet kár volt így építeni. Azért képet teszek fel.
Van szigetelőgyűrű a tranzisztorokat rögzítő csavarok alatt? Nincs kollektor - borda átvezetés a csavar szárán keresztül?
A csavarozás jó. Van gyűrű és nem vezet át. Amúgy pár pikós kondi hiányzik a műveleti IC körül. Ezeket megnézem de nem tudok már mire gondolni.
A T3 és T4-nél mindkét bázis és emitter 0,8V-on van. Meg kell keresned az átvezetés okát! Táp nélkül mérj ellenállást ezen pontok között.
A T3 bázis-emitter nem mérhető multival , emitter-collektor 5k , T4 bázis-emitter 3.5k Collektor-emitter 2.2k. Forrasztásokat átnéztem nem találtam átvezetést. Nincs ötletem.
Ezt a mérést biztos helyesen végezted el? Ellentmondásosnak tűnik a két vizsgálat eredménye. Az egyenfeszültségek pontos feltérképezésével, a gerjedést leszámítva, pontosan be lehetne határolni a hibát.
Egyelőre annyit tudunk, hogy a T7 teljesen ki van nyitva úgy, hogy a T1 (ezen rajz szerint írva a pozíciószámot) egyáltalán nem vezérli. Mennyi a két BC212 közös kollektorán a feszültség testhez képest? |
Bejelentkezés
Hirdetés |