Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi a választ szerintem akkor csökkenteni fogom.
Igen azt észrevettem. Hány ohm -ig lehet lemenni?
Sziasztok még régebben építettem quad erősítőt csak nem jött össze és most próbálok rájönni mi lehet a baja.
Rendesen megkapja a +- t és van neki 10000µF kondi. DC 42 és 3A. Ezekkel próbálgattam szólt is de nem elég erőssen és torzított mint állat nagy hangerőnél. A forrasztást már többen is ellenőriztűk javítottuk rajta alkatrészek polarításhelyesen a hejükön. Végtranyónak BD249C-t és 242C-t használok de nagyon elhanyagolható a melegedés. Ez az urbán féle quad ha valakit megkérdezné. Rákötöttük labortápra ami 30V 2,5A képes de ugyanaz volt a helyzet.De felfigyeltem arra hogy a táp nem jelzi az áramfelvételt, tehát az erőssítő nem vesz fel elég áramot nem zabál, még full hangerőn 0,4A -0,5A között evett. Ez szerintem édeskevés. Nem tudom mi lehet a baja aki esetleg tud segíteni írjon. ![]() ![]()
Szia!Először is adjál annak a szerencsétlen Quadnak Legalább +45 ,-45 V-os szimetrikus feszültséget 2X10.000mikrós kondival !Elenőrizd le a müveleti erősítő tápját 7.láb +15v 4.láb -15v !Az A osztályú rész végének melegednie kell (T7-R30-R31)Ha ez nem valosul meg valamit elrontottál!Ennek az erősítőnek rugásra indulni kell!
Halihó Janika!
Mi a helyzet a tranyó cserével, sikerült megejteni? ![]()
Hali!
Az 5534-nél egy klasszissal jobb az OP42 vagyis szerintem ég és föld a különbség az OP42 javára! Nekem nagyon bejött! ![]() Hali! Kb 1800-2000 Ft pl a ret.hu-nál lehet beszerezni. Én meg az OPA637-esen gondolkodom, igaz az elég húzós olyan 6800 Ft körül van darabja de az még jobb (gyorsabb) mint az OP42. Ha azzal is annyit javulna a hangminőség mint az OP42-vel az 5534-hez képest akkor megérné rákölteni! Már csak az asszonyt kéne meggyőzni, hogy ez milyen jó lenner neki! :yes:
Hali!
Hát a kondikon nem változtattam nekem most a Rt.-ban legutoljára megjelent változat van megépítve de OP42-vel és saját tervezésű nyákkal. BD-ket használok, most gondolkodom egy tranyó cserén. a BD- kel meg csak úgy ömlik a basszus (szerintem)! Én a vastag kábelekben, a vastag (jól felónozott )nyák vezetőkben a nagy trafóban, nagy táp kondikban, meg a csatlakozók nélküli beforrasztott hangszóróvezetékekben hiszek és mondhatom nem ok nélkül! Na ha erre még kicserélem a BD-ket akkor szerintem k...a jó lesz! Hogy módosítottad a 330pF-os kondik értékeit? És mi lett a hallható változás?
Vagy te arra gondolsz hogy a mélyek mennyisége megvan de nem elég pattogósan szól? Hát sok múlik a hangszórón is szerintem a régi HS501-eseim csak úgy kenték a mélyeket, de a mostani általam épített hangdobozok kevlár hangszórói sokkal definiáltabban és feszesebben szólnak! Aztán van még egy harmadik sub csatornám is ami egy nagy, szintén általam épített subwofert hajt meg ettől nagyon jól szól az egész, bár lehetne kissé feszesebb hangzása most hogy mondod.
Na nem szóltam semmit! Ez aztán az állat táp! Nekem éppen fele mindenből! Na meg 2x50V a feszültség. Csak otthon használom úgyhogy elég. De a tranyókat biztosan kicserélem most már tudom! Használsz valami előfokot hozzá? Én igen, mert, bár nem akartam mégis kellett mert valahogy nélküle az alsó frekvenciák elmaradtak. azt hiszem impedancia problémák miatt. Még egy érdekességet leírok. Egyszer a műveleti erősítő helyett építettem egy műveleti erősítőt diszkrét elemekből! És azt tettem a quad-ba 2x30V-on kellett hajtani, mármint a műveleti erősítő részét. Ez egyébként a 1983-as Rt évkönyvben jelent meg. Jól szólt a TL071-hez képest! De az 5534-es ugyanúgy szólt! Semmiféle különbséget nem tudtam felfedezni a kettő között! Úgyhogy a kisérlet sikerült, de nem volt értelme. ![]()
Hali!
Hát lekoppinthatom neked az előfokot de az is műv. erősítőkből áll! Na meg kell egy kis idő hozzá, mert a rajzai nincsenek itthon. De majd összeszedem! A diszkrét elemekből felépített műveleti erősítővel viszont van egy előerősítő rajzom amit én személy szerint sohasem valósítottam meg de mindig is szerettem volna. Mindjárt lefotózom, mert szkennerem az nincs.
Na itt vannak a képek!
Na itt van még egy kép!
Lehet, hogy merész vagyok De a 100 voltot el kell bírniuk a BD-knek, És el is bírja! Egyszer diszkóztam vele kopp hangerőn! egész éjjel, igaz egy ventillátorral hűtöttem a bordákat ,de probléma és torzítás nélkül bírta, legnagyobb meglepetésemre!
Asszem nekem meg van majdnem az összes hifi magazin, csak meg kell keresnem!
Hali!
Ez nem a tranyós bemenetű quad rajza, ez egy műveleti erősítő, de a quad-ban invertáló kapcsolásban kell ,hogy működjön itt ez meg nem fordít fázist. Ezért nem így kell bekötni hanem invertáló módba! Különben tuti működik és stabil semmi gond vele! Talán a kimeneti DC szintje kicsit magasabb mint az IC-s megoldásnál de ezt a hangján nem hallani meg. Amúgy van egy Quad-om ami így van megcsinálva, majd lefotózom, de az sincs itthon. A nyákot viszont átterveztem én kb. 5x5 cm-es nyákon megépítettem Így nem foglal sok helyet sem, majd utánna keresek hátha megvannak még a rajzaim evvel kapcsolatban, de ehhez is kell egy kis idő.
Sziasztok
Szerintetek melyik a legjobb végtranyó a quadba BD245 -BD249- vagy 2N3773 sokan mondták hogy a BD-k nél vannak selejtek is vagy hamisak amik nem erőssítenek rendesen.Ezeket a darabokat nem ismeri valaki véletlenül számszerint.
Szia!
BD249-et csak MOSPEC semiconductor és POWER Innovations gyárt. Ha más gyártó nevét találod a BD249-en akkor az biztos hamis, és attól csak jobb kis túlzással bármelyik. Szerintem a 2N3772-3773 jobb mint a BD, de attól minőségibb alkatrész az eredeti ONSEMI MJ15003 de van akinek nem tetszik annak a hangja, szeritnem a legjobb bele a MJL21193 ill. MJL21194. Ez is csak eredeti ONSEMI és csak ők gyártják. De ha hangminőség javulást szeretnélé elérni, akkor első lépésként csak műveleti erősítőt cserélj benne valamilyen típusú OP-re vagy ha kisebb költségvetére gondoltál, akkor NE5534-re. BC212-ket cserélném a helyedben MPSA tranyókra az is tud hozni a konyhára hangminőség javulást. üdv.: Zoli
Köszi a felvilágosítást.
És pontosan mely OP-k jöhetnek szóba.
Szia!
Ha a végtranyókat cserélem MJL21194-re, akkor szerinted érdemes a meghajtó tranyókat is cserélni ennek a párjára?(MJL21193) Jelenleg BD249/250 -esek vannak benne, eredetiek. Egyelőre bírják, de nem tudom hogy mondjuk egy bulit végig kibírna-e. Amúgy a tápom csak +/- 45V, tehát azt még elméletileg bírják. Igazából (egyelőre) csak akkor cserélném le a BD-ket, ha hangminőségbeli javulást is hoz, mert masszívnak tűnnek, és szerintem pont nem túl sok még nekik a +/- 45V. Tehát szerinted fog javulni ettől a cserétől a hangja esetleg?
Szia!
Az előző két-három oldalon tárgyalták ki ezt a kérdést. de szerintem MJL21193-21194 párossal mindenképpen jobb hangod lenne mint BD-vel. De ha már ennyit ráköltesz a műveleti erősítőt is cseréld ki jobb fajtára. Szintén írtak az előző oldalakon róla melyik miért jó. Én max NE5534-re cseréltem, mert akkoriban annyira futta, és az OP és AD típusúkat csak hallomásból és csak leggendákból ismerem. Állítólag jobbak mint NE és TL társuk. Ja és egy kis félreértés is van szerintem, mert az MJL21193 és MJL21194 komplementer párok, azaz ezzel a kettővel helyettesítheő mondjuk a BD249 és BD250. Az egyik NPN és a másik meg PNP. MJE15031 amire szükséged lenne. Zoli
Szia, értem, köszi a gyors választ. Egyébként ezt
Idézet: nem pont így értettem, úgy gondoltam hogy a végtranyókat 21194-re, a meghajtókat 21193-ra cserélni. De közben persze már rájöttem, hogy hülyeséget írtam, mert meghajtónak tök fölösleges pénzkidobás lenne egy ekkora tranyó, ebben igazad van, teljesen jó lesz oda az MJE15031-es is. (Igazából a feszt. leszámítva már a BD250-es is túlzás meghajtó tranyónak, már ami a teljesítményét illeti)„Ja és egy kis félreértés is van szerintem, mert az MJL21193 és MJL21194 komplementer párok, azaz ezzel a kettővel helyettesítheő mondjuk a BD249 és BD250” Egyébként a műverősítő most NE5534-es, gondolkozom rajta hogy cserélem majd valami jó kis OP-ra. Köszi még egyszer a gyors választ ![]()
Sziasztok,egy olyan problémám van,hogy a quadom egyik
kimenete 50v.ad ki!!! aki tudná a probléma okát azt megköszönném!!!! ![]() Én már 3-szor kimértem mindent,de nem jöttem rá mi lehet!!! légyszi....... ![]()
Hello!
Áttvezethet az egyik tranyó! Amugy ezért ujj téma? ![]() Van vagy 6 erősítős téma miért nem odairtál???A modik letépik a fejed helyből!!! ![]()
Másrészt van konkrétan quad 405-ös témával foglalkozó is, de én már ilyenek miatt nem írok, mert később találják meg a modik az ilyen topicokat
![]() Ha nem ír senki bele, csak vlaaki nyit, azt nekik más színnel jelzi, ki és hamarabb ráakadnak az ilyen felesleges témákra
Sziasztok méregettem ujra a quadomat a rosszat.
Bemeneten adtam neki 1Khz-es jelet kimenetet mértem szkóppal. Nagyon kis jelerősségnél minden rendben van de ha kezdem felhúzni akkor a + félperiódusban letörést vettem észre elég nagyot minnél erőssebb a jel annál nagyobb a letörés. Megmértem a műveleti erősítőt 15-18V volt helyett nem mértem csak 10-11V - ot. Gondolom ez elég nagy gond. Nem tudom mi lehet a probélma de az fix ,hogy full hangerőn is csak 0.6A áramot vesz fel.Kezdek kifogyni az ötletekből. Szerintetek mit cseréljek ki vagy mit mérjek még meg ,hogy bebizonyosodjak mi a gond.
Sziasztok!Olyan kérdésem lenne, hogy annyit olvasok mostanában a hamis tranzisztorokról, hogy gyanus lett egy a minap mikor kicsit belenéztem a QUAD-omba.Most tettem szert jobb hangfalakra és feltünt, hogy valami nincs rendben a magashangoknál mintha torzítana.Elöszőr
kondira gondoltam de cserélgettem és nem javult.Sajnos nincs megfelelő műszerem csak a fülem és marad a kisérletezés.Azért megnézné valaki, hogy a tranzisztor nem-e hamis?Egyébként a nyákom telefóliás az nem lehet gond?Állítólag voltak vele gondok.
Szevasztok!Volna egy kerdesem,megpedig az hogy a Quad hany miliampert kell hogy felvegyen uresjaratban?.(a T9-es tranyonak levedtem a kollektorat a tekercsrol es oda tedtem a miliampermerot).En lemertem es csak 5-10miliampert vesz fel az erosito ha nincs a kimenetelen a 10ohmos es a 150nanos kondi a kimenetelen a GND-fele kapcsolva,egyebkent a(C12es az R38-as alkatresz a rajzon)ez az Urban fele 200W-os valtozat.De ha visszacsatolom a C12-est es az R38-ast akor mar 100miliamperen felul merek uresjaratot,ez nem sok egy kicsit neki?EZ NORMALIS?.Ja es ha minimalis jelet adok be az erositonek,es nincs ott a c12-es es az R38-as akor kicsit torz a hang,de ha visszataszem oket akor mar tiszta,csak ez idegesit hogy ha visszateszem a ket alkatreszt tul nagy lesz a nyugalmi arama.Ha tudtok segitsetek.Elore is kosznom!
![]()
Szerintem amit te eredtinek nézel az tuti hogy hamis ami meg nem tetszik neked az szerintem eredeti. Az mj-ket nem tom de szerintem azok is hamisak. Havernak ilyet tettünk a quad-jába neki bírja. Az a lényeg hogy legyen benne egy jó védelem mint ami az oldalon megtalálható és ha leég akko nem lesz baja a hangfalaknak. Nekem az mj-im azok ON gyártmány azok eredetiek szerintem. Jó drágák is voltak a hq video-nál vettem őket. Az A osztályú végfokba bd 250 van nah abba teljesen biztos vagyok hogy eredeti mert egy imerősöm adta és nem ilyen újabb hanem régebbi. Amúgy nézd meg a hamis tranzisztoros topic-ot ott vannak ott infók.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |