Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   354 / 400
(#) tyraw válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2018 /

Illetve, ránéztem egy kapcsrajzra... Hát ilyen tranyókat én nem is találok TME-nél meg Farnellnél se: 2sc3589a, 2sa1386a, 2sb647, 2sb667, stb...
(#) reloop válasza tyraw hozzászólására (») Feb 3, 2018 /

Szia! Merő kísérlet átdolgozni a Quadot ±73 V-ra, rutin nélkül nem ajánlom.
A javítással tehetsz éppen egy próbát, 2SC5200, 2SA1943, MJE340, MJE350 például lehetséges helyettesítők.
Ha kipróbált, kész terv kell erre a tápfeszültségre, akkor nézz be az ST151 témába.
(#) tyraw válasza reloop hozzászólására (») Feb 3, 2018 /

Köszönöm a tippet. Még a BSS oldalán fent levő 400W-os mókát nézegettem, mint MJ15003 és MJ15004-el üzemelő végfok, elvileg el is készült, jól is szól, de feltétlen megnézem az ajánlott témát!
(#) reloop válasza tyraw hozzászólására (») Feb 3, 2018 / 1

A BSS kapcsolásokkal mindig van valami gond, csak rápillantottam, máris találtam kettőt.
(#) Tiggey válasza tyraw hozzászólására (») Feb 4, 2018 /

Ekkora tápfeszre inkább mást keress. +-60V-ig egyszerű a Quad építése. De ha mindenképp ezt akarsz bele, akkor kezd a "gyári" kapcsolással, vagy az urbános 200W-os verzió. Sok fölös mahina van egy-két verzióba, ami csak bonyolítsa az egészet, de hallani nem fogsz semmit.
(#) Tiggey válasza tyraw hozzászólására (») Feb 4, 2018 /

Nem néztem mit találtál BSS-en, de ott van hiba bőven. MJ-k elég drága játékok, főleg ha jót akarsz. 2SC/SA azok jó tranyók, inkább ezekre alapozz. ST151 meg egy elég kiforrott téma, és tápfeszre is kedvezőbb.
(#) tyraw válasza Tiggey hozzászólására (») Feb 4, 2018 /

Egy napja már böngészem ezt a sixtek féle kapcsolást.
A quad módosításról kezdek letenni. Az ST 151 fórumon van egy +/- 80V tálra rajzolt változat, lehet azt megépíteném, még ellenőrzöm hogy mit kell variálni az eredeti nyákrajzon.
Hídkapcsolásra milyen megoldást javasoltok? Szimmetrizáló fokozat kimenetéről hajtva a két oldal?
Jó lenne ha 4,8 ohmot tudna hajtani, és 8 át hídban.
(#) Ge Lee válasza tyraw hozzászólására (») Feb 4, 2018 /

Az az ST az kb. dettó ugyanaz mint a Jaytec ami most benne van. Ezért írtam hogy lényegesen egyszerűbb lenne azt megjavítani, mérni, azt a néhány rossz tranyót kicserélni mint egy teljesen másik végfokot építeni. De ha neked szimpatikusabb a sokszoros munka ugyanazért a végeredményért akkor nem foglak lebeszélni róla.
(#) tyraw válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 4, 2018 /

Hmm, lehet megpróbálom... A sokszoros munka igaz is lenne, ha tudnám mit kell nézni, mit mit csinál. igazából ezekben az LTP és végtranyó közti részeket nem igazán értem, így kisebb munka beültetni 2 panelt, mint megérteni, megtanulni, és hibát keresni. (megjegyzem, sajnos egy szál jobbféle multiméternél több nem áll a rendelkezésemre jelenleg. Bár lehet előbb utóbb kéne egy szkóp meg egy jelgenerátor. )
A Jaytec esetében tranzisztorcsere esetén fordulhatok hozzátok, ha 1:1 helyettesítőt nem találok valamihez?
(#) Tiggey válasza tyraw hozzászólására (») Feb 5, 2018 /

Jó döntés az ST151. Hídüzemre annyit, hogy google a barátod. Keress rá gyári végfokok kapcsolására, Pl. Caston, Ágota, (mondjuk ágota hidalás nem egyszerű) de itt is találsz krrekt kapcsolást erre a célra. Ha helyettesítőt keresel a javításhoz, abban is segítünk. De mindenképp javasolnám hogy lépj át az ST-s témába, mert nem ide illő ha nem Quad fog "épülni" moderátor ránk fog pirítani, jogosan.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2018
(#) fierback hozzászólása Feb 9, 2018 /

Üdv!
Néhány jó tanácsra volna szükségem.Van két 405-ös panelom szeretném rendbe rakni ,évek óta álltak holtan. Három tekercses régi magyarosított panel nem én építettem.42v táp fesz,2n3055,709 ic, bd242 vadi újak a vég tranyók és az ic. az 1n 4148-ak cserélve és az egyik 15v zéner is.A nyugalmi árama 60mA kimenet 2.1 mV. A baja hogy csak halkan szól tisztán,ahogy növekszik a hangerő nagyon torzítani kezd. A topikon barangolva a mérési pontok is megfelelnek kb. Tudom hogy valahol már olvastam a hiba mibenlétéről de most nem jön be.Hát eben kérem a segítségeteket. (csak érdeklődő amatőr vagyok)
Köszönöm...
(#) reloop válasza fierback hozzászólására (») Feb 9, 2018 /

Üdv! A kimenő áramot figyelő ellenállások milyen kivitelűek? Az egyszerű ellenálláshuzal forrasztásai szoktak elgyengülni.
(#) fierback válasza reloop hozzászólására (») Feb 9, 2018 /

Szerintem át melegítettem már őket
(#) fierback hozzászólása Feb 9, 2018 /

500Hz műszer négyszög jelet nagyon torzítva adja vissza 5-6-szor vastagabb mint eredetileg...

Tegyél fel képet a panelekről!
Mindkettő egyformán viselkedik?
Szinusz jelre milyen választ ad?

Csak lépésben haladok ha az egyik mükszikműködik jöhet a másik panel._Most nem tudok képet felrakni mivel dolgozom, de a régi letraset panelre van építve...
Szinusz jellel még nem próbáltam, mert a érőműszer közelebb volt. Az oszcilloszkóp is egy régi orosz cucc alap HF mérések saccolásához. A HF jelen ha a poti le van véve kicsire nem hallatszik a torzítás. Ahogy tekerem fel úgy kezd kertyegve szólni. Rendellenes melegedést nem tapasztalok. Az ellenállások drót tekercsek, a szokásos. Volt neki egy lyukas BD-je, a hűtőn fémes érintkezése 150mA fogyasztás.
Sípoló gerjedés a hangerő tejes tartományában, de azért haladunk.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2018
Moderátor által szerkesztve

Ha vágja a szinusz tetejét, akkor majd az áramkorlátot kéne átnézned.

Rendben a hétvégén feldrótozom a jelgenerátort és kipróbálom.

Persze így sokkal egyszerűbb, de nem sportszerű...
Köszi, de ez nem jött be eddig hiába öregszem, pedig régen volt is jelgenyó jelgenerátor a gépemen..

Ez patent amatőr célra.

..és különben is hogyan magyarázzam el az asszonynak miért fontos ilyen műszereket venni ha lebukok a guglival

iIgen ismerem.
Ez volt meg 6-7 éve, de meg feledkeztem róla.
(#) penszel hozzászólása Feb 11, 2018 /

Beüzemeltem élesbe a végfokot.
De vannak olyan hátrányok amit nem tudom megfelelő-e?
Tisztán szól,de a R30-R31 kis idő elteltével forró. Nem tudom ez természetes-e?
A másik meg az hogy, befolyásolja-e az hogy milyen hangfal van rá kötve? Én jelenleg Videoton 50w-ott tudok róla üzemeltetni. De ha kicsutkázom a hangerőt, nem vagyok elájulva a teljesítményétől.Szól!De nem érzem benne a 100w-tott,sőt full hangerőn már inkább csak torzít mint hogy elfüstölne a hangfal.
Még annyi hogy számítógépről kapja a jelet,(próbáltam telefonról is ott még gyengébb a jel) és 2db 10K ohm a hangerő szabályzó.
(#) reloop válasza penszel hozzászólására (») Feb 11, 2018 / 1

Az R30, R31 melegedése természetes, azért vannak ott nagyobb teljesítményű ellenállások, bírni fogja.
Az R35 és R36 ellenállásaid viszont gyanúsak. Miféle huzalból készítetted?
(#) penszel válasza reloop hozzászólására (») Feb 11, 2018 /

R35 és R36 hajszárító huzalából tudtam megcsinálni, és van teszterem amivel kimértem a 0R063 ohmot az,az 0.63 ohmot mértem vele ha jól emlékszem,de a digitális műszer az ki se tudta mérni.
(#) reloop válasza penszel hozzászólására (») Feb 11, 2018 / 1

Itt lesz a hiba. A 0,63 Ω az tízszer nagyobb az előírt értéknél. A 0R063 jelentése 0,063 Ω, azaz 63 mΩ.
Ellenálláshuzalnál megmérünk egy jókora, minél hosszabb darabot és meghatározzuk a fajlagos ellenállását. Ebből számoljuk a szükséges hosszat, rászámolva a beforrasztást is.
Ha jól értettelek, akkor tizedére vissza kell vágnod azokat a drótokat.
(#) penszel válasza reloop hozzászólására (») Feb 11, 2018 /

Ahan! Azt a mindenit! Hát erre nem is tudom mit mondjak?!
Le döbbentem.
Hát akkor nem maradt más mint a kísérletezés.
Majd írok a fejleményekről.

Reloop köszönöm a segítségesed hogy rá vezettél a hibára, örök hálám.
(#) penszel válasza penszel hozzászólására (») Feb 11, 2018 /

Lehet még se ez a probléma! Most csináltam egy gyors, és ugyanolyan mérést.
Itt az eredmény.
(#) dolargaan válasza penszel hozzászólására (») Feb 11, 2018 / 1

Ez még mindig majdnem egy nagyságrenddel nagyobb, mint a 63 mΩ.
Következő: »»   354 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem