Fórum témák
» Több friss téma |
Lenne egy kérdésem.
Tegnap a Polyakov vevőm oszcillátorát az egyszerű (fm adó) oszcillátorral helyetesítettem. A tekercset növeltem a a kondenzátort is. Találtam egy jelet, ismeretlen frekvencián. (30-60 MHz) Arra gondoltam, egy másik oszcillátoron beállítok egy jelet,aminek egy felharmonikusa sípol majd a vevőben, mikor az ismeretlen jelet veszem. 4.01 Mhz-nál megtaláltam ez a jelet, gondoltam megpróbálom 8.02 MHz-n, a kétszeresén. Itt nem tapasztaltam sípolást! Arra gondoltam, lehet azért van, mert a frekvencia nem osztható 8 -al csak 4-el. Jól gondolom e?
A torzításoktól függően(oszcillátor, keverős, stb) a létrejövő felharmonikusok amplitúdója messze nem biztos, hogy egyforma! Bizonyos topológiák pl a páros felharmonikusokat szeretik kiejteni, emiatt azok 0 közeli amplitúdóval lesznek csak jelen a jelen )
Nem, sima légmagos tekercs volt. Ezért érdekes.
Milyen időszakban volt, van amikor nagyon jó a terjedés?
Milyen időszakban volt ? Van amikor nagyon jó a terjedés!
(elírtam a kérdőjelet az előzőben)
Értem.
Pedig jó lett volna ha ez a dolog működik, egész jól meg lehetett volna határozni így a frekvenciát.
Folytatás:
Ma sikerült a Tube Dual MPX decoder vezetékezését befejezni + a hálózati kábelt beszerelni. Az élesztést a fűtési feszültség ellenőrzésével kezdtem, ilyenkor természetesen az anódtápegységben nincs benne az egyenírányítócső. Mivel mindent rendben találtam, beugrott a helyére az egyenírányító cső is (Western Electric 412A), és már üzemelt is a technika. A bemenőcső anódtáp szűrését kicsit módosítanom kellett az eredeti elgondolásomhoz képest, de pillanatok alatt sikerült átalakítani egy jobb verzióra. A pufferen +265 volt van (4v~), a kimeneti fokozatok +178 voltot kapnak (1mv~), a bemenőcső már +75 volttal megelégszik. Most következik majd bemérés TJ.
Kb délután 3 óra. Az nap csend volt az éterben, de hirtelen el kezdett borulni és ez lett belőle. Különben meg fejlesztem, botantennával több adót is fog estenként. A baj hogy erősítővel mar gyengébb a vétel, bejátszik az oszcillátorba.
Első jelentés a bemérésről.
Miután a szignál generátor + tunerhez csatlakoztattam a dekódert, kiderült, hogy egy összekötő vezetéket kifelejtettem a technikából. A hiányzó vezeték pótlása után egyből működni kezdett a szerkezet, a szimmetriát és az áthallást is jól lehetett állítani. Viszont a kimeneti jel mellett ott vannak a különböző kikeveredett frekvenciájú komponensek, ebből a 76 kHz-et elég jól lehet detektálni. A következő lépésként a kimeneti fokozathoz fabrikálnom kellene egy jobb aluláteresztő szűrőt, ami levágja az összes kikeveredett komponenst. TJ.
1:1 hez való audiótranszformátor lehet jó
lenne. Mondjuk ritka alkatrész.
Talán ez segít: melléklet
Köszönöm, de ezt a kapcsolást már ismerem.
TJ.
Tud valaki olyan helyet, ahol lehet találni HAM rádió kapcsolási rajzot?
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2020
A Rádiótechnika, és Évkönyvei rengeteget tartalmaznak.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2020
Köszi.
Igaz, hogy csak átfutottam, de én nem találtam. Vagy nem jól kerestem.
Én úgy értelmeztem, hogy ez a HAM rádiózás azt jelenti, hogy a rádió digitális formában sugároz. Hogy a beszédet először digitális jelekké alakítja.
Ezek szerint tévedtem?
Köszi!
Köszi a linket.
Tényleg jól elsaccoltam.
Nem gond...
Nemrég érdekes kísérletet végeztem a 4066-os vevőmmel.
Ez a vevő 4066-os ict tartalmaz, ami kapcsoló mixerként működik. Rövidhullámú vételre alkalmas, max a 20m-es sávig. Néhány helyen megjelennek a FM urh műsorszóró adók zajként. Egyet behangoltam,számítógépen behoztam SDR programmal, és a programot fm vételre vettem, és nagyon torzan megszólalt az adó. A vétel tűrhető csak akkor volt, amikor az adás lehalkult. PL a bemondó hangja lehalkul a mondat végén. Nyilván ez azért van, az fm műsorszóró ha jól emlékszem 75 KHz sávszélességet használ, én hangkártyával programmal max 15 KHz sávszélességet tudtam venni. Az fm kódolás meg olyan, hogy a halk hangokat kisebb sávszélességen is át tudja vinni. Úgy tűnik, ha sikerülne amatőr adást vennem, 2M -en akkor ezzel a módszerrel dekódolhatnám. Ott kisebb az fm sávszélessége 15 KHz-nél, ha jól tudom.
A 75 kHz-ről itt olvashatsz ( ami nem egyenlő a sávszélességgel ).
A 4. oldal kb.
Létezik olyan módszer, hogy mondjuk digitális jeleket valahogy vivőfrekvenciára "ültetnek"?
Ha igen hogy nevezik?
Régebben a pakettrádiózás volt ez, pl. 2 méteren küldtünk képeket is egymásnak...
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2020
Köszi!
Csak régebben, Már nem létezik?
Elvileg lehet, sok rádió is képes erre, de már a modernebb pc-s dolgok mennek..
Nem használom én se sok éve. Az űrállomásról is így jönnek le a képek, valamelyik topikban találsz képeket róla eleget. A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2020
Mi az, amit használsz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |