Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   128 / 255
(#) pucuka válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Az antenna jónak tűnik, azért én kipróbálnám tetőn kívül is, akár ideiglenesen is.
(#) elektrorudi válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Ja, ja, ezeket az ökölszabályokat én is ismerem (és terjesztem). De most konkrét problémám van.
(#) elektrorudi válasza pucuka hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Sima cseréptető. A neten azt olvasom, hogy a csillapítása minimális (ellentétben az orosz palafedéssel). Annál azért rosszabb a helyzet, mint amit az a 0,xx dB szintemelkedés megoldana. Következő lépés, az erősítő lesz. Csak tudnám mennyi is az a -2dB-el kisebb zaj... ?
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Biztos, hogy nem annyi! ) Jó is lenne )
A sávszélesség barátok között is a 3x-osa a monoénak, és akkor még egyéb járulékos tényezőkről nem beszélünk, ami pl az FM moduláció parazita sávszélesség növekedéséből fakad, ami tovább rontja a jel zaj viszonyt....
De..egyszerű...csak hallgass meg egy mono/sztereó vételt olyan körülmények között, amikor még monoban is hallod a zajt.

Olyan erősítő eszközt válassz, aminek a zajszáma 1 - 1,1 dB körüli. Van jópár ilyen.
Az antenna erősítőt általában akkor kell használni, ha a levezetőkábel (szétosztó hálózat) csillapítását kompenzálni kell. Néha bejön távolsági vételnél is, ha a vevőberendezés bemeneti zajszáma viszonylag magas (nem túl érzékeny). Ilyenkor, mint a vevő kihelyezett bemeneti fokozataként funkcionál.
(#) Doky586 válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Idézet:
„a számomra legérdekesebb adók csak nagyon rossz minőségben, zajosan, torzan jönnek”
Szerintem inkább mivel a belváros felé nézel ezért minden más adót is látsz ami zavart eredményez.. A zavaró adókat (azonos sávban) nem lehet kiszűrni, az erősítő még erősíteni is fogja ezeket a zavarokat.. Antennacsoport építése sem adna valószínűleg kellő irányélességet. Lehet próbálkozni pontos felméréssel hogy megrajzolod hol a venni kívánt adó, hol a zavaróadó és hol vagy te (pontos méretarányos rajzon), de szerintem jobb ha másfelé forgatod az antennát és mást próbálsz fogni..
(#) elektrorudi válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Azt sajnos nem tudom kiszűrni (most), hogy a rossz vételt zavarjel okozza, vagy a nagyon kis jelszint. Az tény, hogy nálam, az összes adó, pár fok eltéréssel, egy irányból jön. A hatalmas teljesítményűek, és a kis teljesítményűek egyaránt. Ésszerű méretben ezen a frekvencián nem is lehet kellően keskeny irányszögű antennát készíteni. A 3 és 5 elemes között nincs lényeges különbség.
Idézet:
„de szerintem jobb ha másfelé forgatod az antennát és mást próbálsz fogni”
én is utálom, amikor valakinek le kell írnom, hogy amit elképzelt, az nem járható út.
(#) ha1drp válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Tipikusan IM torzításra utal. Nagy az előerősítés az amúgy gyenge IP3 értékű keverő előtt. Ilyenkor nő a zajszint torzak a jelek. Ez esetben az sem kell hozzá, hogy azonos frekvencián legyenek az adók.

2m-es tapasztalataim alapján, igen is lehet csoportantennákkal csökkenteni az irányszélességet. Illetve egy 10m gerinchosszúságú yagi is elég keskeny tud lenni, de ez már más dimenzió....
(#) elektrorudi válasza ha1drp hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

No, egy újabb probléma. Szomorú vagyok. A vevő nem dual gate FET-es, tehát az AGC valahol később van megoldva. A végén kiderül, hogy nem erősítenem kell, hanem csillapítanom?
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Hallgattam eleget, mint zavarvizsgáló.
A mono sávszélesség 180 kHz, a sztereóé, 300 kHz nagyjából.
B = 2*Δf + fmax, azaz 2*75 + 2*15 monó, 2*75 + 2*54 szteró esetén. Ez ugyan egy jól beállított adó elfoglalt sávszélessége. Persze a vevőben sokat ronthat a sávszűrők, valamint a sztereó dekóder minősége. Ezekkel együtt sincs akkora romlás (legalábbis rendszertechnikai okokból), mint amit jeleztél.

A szélessávú antenna erősítők nagy problémája, hogy mindent erősítenek, (a sokkal nagyobb térerejű adókat, és a sávon kívüli zavarokat is. Városi környezetben nem annyira praktikus, mert igen nagy az intermoduláció. Ilyen környezetben csak nagy bemeneti szelektivitású készülék segíthetne. A műsorvevő készülékek azért nem ilyenek.
De ez ebben a topikban elég OFF, tán az antennásban kéne folytatni.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016

A sávszélesség sztereó vétel esetén kb 6x rosszabb! Ez 2 részből tevődik össze, egyszer a 15/53 kHz MPX jelekből, valamint a majd kétszeresére növekedett modulációs sávszélességből! És ez még az ideális eset....
Ne tévesszen meg téged az az eset, amikor elegendő vételi jelszinttel történik a vétel, ott tényleg nem nagy a különbség már a sztereó/mono között.
(#) sdrlab válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Milyen vevővel próbálkozol ? Mert "távolsági" vételhez egyszerű szutykokat nem lehet használni!

Nem téveszt meg, hidd el. Nem csak vizsgáltam, mértem is eleget. Csak, BP-en elég képtelen helyzet alakult ki, hogy sok engedélyt adtak ki kisteljesítményű helyi sugárzású adókra, csak a probléma az, hogy a használt vevőberendezések zöme nem olyan minőségű, szelektivitású, amilyen papíron. Előállt az a helyzet, mint sok évvel ezelőtt a KH sávban. (nagy a nyomás, mindenki sugározni akar, sokszor más szempontok fellülírják a józan műszaki megfontolásokat)
És lehet a szelektivitást érzékenység csökkentéssel pótolni.

Idézet:
„A 3 és 5 elemes között nincs lényeges különbség.”

Azért van. Fősugárzási irányban valóban nem veszel észre azt az 1,5 - 2 dB nyereséget, viszont a melléknyalábok között lehet találni olyan "lyukat", ahol a csillapítás akár 10 dB is lehet. Ezt kell ráforgatni a legerősebb adóra.
(#) elektrorudi válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Nem egy csúcskészülék: Technics SA-180. De eddig jó volt, mert kábelen jöttek az adók. Ott pedig nem volt gond se a jelszinttel, se a zavarjelekkel.

Akkor nem tudom, mit mérhettél, és mivel ?!!
De pl itt vagy egy konkrét mérési jegyzőkönyv egy jó tunerról:

Ha megnézed, láthatod, hogy messze nagyobb a különbség 6dB-nél:
26dB/15kHz löket - 2,5uV
46dB/40kHz löket - 65uV

Ha átszámolod azonos löketre, látni fogod a reális különbségeket!

Kábelben gondosan ügyelnek arra, hogy az egyes adók megfelelő csatornakiosztással, és azonos jelszinttel működjenek. Különben náluk is belső intermoduláció keletkezik.
A levegőben ez megoldhatatlan.
(#) sdrlab válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Elvileg ennek azért már illene jónak lennie....

Miért nem a szabványos 22,5 kHz lökettel mértek 26 dB jel/zaj viszonyra. Mert így meglehetősen zavaros a dolog. Átszámolni is nehézkes, mert ez még az a tartomány, ahol nem lineárisak a dolgok. Az is elég hihetetlen, hogy 2,5 uV -ot mértek, általában ez olyan 30 uV körül szokott lenni, még a "jobb" tunerek esetében is, csak néhány dB a különbség.
Csodák pedig nem nagyon vannak.
(#) Doky586 válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Azonos frekin működő, közel azonos jelszintel jövő (analóg) adásokat a jó rádió sem tud szétválasztani..
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Létezik olyan fogalom, hogy azonos csatornás szelektivitás. Ez egy keskenysávú FM moduláció esetén 14 dB. Ez azt jelenti, hogy egy azonos csatornás zavar esetén, ha annak szintje 14 dB -vel alacsonyabb, akkor az eredő érzékenység romlás 3 dB. Műsorvevőnél is van, de már nem tudom pontosan mennyi, ezért nem írom le.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Idézet:
„FM moduláció esetén 14 dB”
Én meg ugye ~0dB ről beszéltem: "közel azonos jelszintel jövő"

Én átszámoltam neked..., ez kb 35dB/40kHz löket 2,5uV mellett. kb 46dB/40kHz -es lökethez durván 7,5uV tartozik. Ez durván 1,3dB különbség, így min 18dB a mono/sztereó vételek között!
Nincs itt semmi ellentmondás, a jobb tunerek ennél lényegesen többet is tudnak, pl nem ritka az 1uV/26dB érzékenység sem, de láttam már 0,8uV körülit is.
Csodák valóban nincsenek..., max az emlékek és a tudás fakul meg idővel!
(#) sdrlab válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Az bizonyos Ezt jól ismeri minden (ex)DX vadász

Hajdanán, sok-sok éve próbálkoztam "digitalizálni" a KF szintjén az analóg jelet, mondván a jóval gyengébb, ám mégis zavaró szomszédos adót így kiszűrjem vele )
Az elképzelés szép volt, ám annyira mégsem egyezett a teóriával sem...bár a gyakorlatban működött szépen, és talán javított is valamelyest rajta...de lehet csak az idő szépítette meg a csatornaelnyomás dB értékeit

Nincs túl nagy jelentősége, de érdemes tudni róla.
Bővebben: Link
(#) elektrorudi válasza pucuka hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Köszönöm szépen minden kedves kollégának a segítséget. Továbbra is úgy gondolom, a kérdésem nem volt O.T. még ha nem is szó szerint az amatőr rádiózásról szólt. Ilyen szakszerű, hozzászólásokat más topikokban nem kaptam volna.
Engedelmetekkel, még egyszer jelentkezem majd, ha lesz valamilyen eredmény.

Érdekes olvasmány..., de túl nagy, hogy pár perc alatt átfussa az ember..., de azért majd átrágom magam rajta, kíváncsi vagyok mennyire kompetens személyek fogalmazták meg a követelményeket ) Köszi.
(#) elektrorudi válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Most vettem észre, hogy az összes problémás adó vertikálisan sugároz, ellentétben a többségben lévő "nagy adókkal" amelyek horizontálisak. Azt hittem, megtaláltam a szent grált. Gyorsan elfordítottam az antennát függőleges irányba. Sajnos semmi változás. (vagy talán még egy kicsit rosszabb is(?). Nem jól tettem?
Minden esetre az erősítőt kipróbálom. Ha jól nézem egy 1dB zajú erősítő + egy 3dB zajú fokozat eredő zaja kb. 1,5dB lesz (erősítés függvényében). Tehát az elérhető maximális zajcsökkenésem -1,5dB körül lesz.
Következő: »»   128 / 255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem