Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   129 / 255
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Ez az anyag a CCIR (ma ITU-R) tanácsadó testület ajánlásai alapján készült. Annak pedig nálamnál sokkal okosabb, nemzetközileg elismert szaktekintélyek, (és a mögöttük álló laboratóriumok) nem kevés, sokszor több éves munkája rejlik. Ezeket az ajánlásokat terjesztik a WARC konferenciák elé, melyek elfogadása esetén megjelennek a Nemzetközi Rádiószabályzatban is. Az ilyen anyagokban van rögzítve a két, és többoldalú frekvencia felhasználási szabályok egyeztetési eljárásai is.
Ahhoz pedig igencsak tisztában kell lenni azzal, hogy mi sugárzódik ki, és milyen egy átlagosnak nevezhető műsorvevő készülék paraméterei.
(#) pucuka válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Van keresztpolarizációs csillapítás is, és az antennának is van függőleges, és vizszintes síkú iránykarakterisztikája is. Ezek tudatos használata néhány dB is tudnak hozni, a zavar védelemnél.
a nagyadók főként vízszintes polarizációt használnak, mert kisebb a tér reflexió, a kisadók körsugárzó antennáit egyszerűbb, és főleg olcsóbb függ polarizációjú antennákkal megvalósítani.
(#) sdrlab válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

...És a kábel csillapítása ?
(#) elektrorudi válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Idézet:
„- A kábel hossza kb. 10m. A típusa ismeretlen. USA gyártású, fólia és fémszövet árnyékolású.”
Valójában 8m. Ránézésre nem gagyi, de tudom, a kábelt csillapítását nem ránézésre mérik. Jelenleg be van fixen építve (védőcsőbe), mert korábban ezen jött a kábel TV. Egyébként még korábban, ugyan ilyen kábelt használtam az AM mikro-hoz is. Gondolom, ha oda jó volt... A csillapítását megmérni, csak akkor tudnám, ha kihúznám a kábelt. A cseréjétől nem remélek átütő sikert.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2016
(#) elektrorudi válasza pucuka hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

A leveled első felével tisztában vagyok, mert korábban elég sokat szórakoztam a MMANA-GAL progival. (ha nem is halál pontos, de tájékoztatásként szerintem megfelelő, jobbat nem ismerek) A kérdés továbbra is az (amivel nem vagyok tisztában), hogy a nagyfrekvenciás jel pl. 1dB-es javulása a hangfrekvenciás jel 1dB-es javulását okozza??? Mert, ha így van, akkor fene megette. Nem is érdemes tovább túráztatnom magam.
(#) sdrlab válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Nem! Nem annyit.... De akár annyit se!

Felesleges ezt ragozni, mert így feltéve értelmetlen kérdés, így nem is lehet rá egzakt választ adni! Ezer és egymillió paramétertől függ a végeredmény...így mit is remélsz ?!!
Veszel 1-2 ezer ft-ért(max) valami jó kis előerősítőt, felteszed az antennához, és reménykedsz, hogy a rendszer csak pozitív jellemzőkkel reagál rá! Vagy legalábbis a számodra fontosak pozitívak lesznek...
Ha nem...akkor gondolkozhatsz, hogy mi a fenét csinálj vele, amitől valami javulhat még... Jellemzően ekkor már csak a jobb antenna, vagy vételi lehetőség segít.

Melyik a könnyebben járható út ?
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Megeshet! Viszont, láttam én már nem egy szaktekintélyt elvérezni primitíven egyszerű eseteken is...főleg ha elméletről gyakorlatra kellett ültetni a teóriát!

Nos...ha ezeket az ajánlásokat betartva mérted anno a 6dB különbséget - jelzem még nem olvastam bele azóta - , akkor igen erőteljesen megkérdőjelezhető valami, vagy valaki e láncban...!
Azt a közelítően 20dB különbséget én sem az ujjamból szoptam ki...valahol olvastam erről kisebb értekezést...és a gyakorlati mérés is elég jól egyezett vele...valamint nem kell vájt fül hozzá, hogy simán megállapítsd, jóval nagyobb a zaj sztereó-ban, semmint +6dB!
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Álljon meg a gyászmenet. Ezeknek az ajánlásoknak, (ha úgy tetszik szabványok) alapján dolgozik a világ összes frekvencia gazdálkodási hatósága. Ezt kétségbe vonni, és párhuzamba vonni holmi botcsinálta, interneten megjelenő összevissza adatokkal, szerintem bátorság. Ha ezekben az ajánlásokban (csak azért ilyen a neve, mert a nemzetközi diplomáciában udvariasság van, de gyakorlatilag törvény erejű) Netán hiba lenne, a százegynéhány tagállamból valaki biztos sikoltozna.
Az én személyes tapasztalataim is a FGI (HIF - NMHH) típusvizsgálati laboratóriumából származnak.
Gondolom, elég autentikusak.
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Én nem is azt vontam kétségbe, mert az ajánlás semmit nem állít - szemben veled!
(#) siletto hozzászólása Márc 25, 2016 /

Üdv!
Köszönöm a múltkori CB-s segítségeteket, azóta nagyon jól működik az eszköz, hobbista létemre illesztetlen antennával is sikerül néha-néha hallani motyogást külföldről FM CB-n, hatalmas élmény

Szeretnék építeni aluminium csőből egy "discone" antennát, egy egyszerű rtl-sdr vevőhöz, csak hallgatózásra. Nemrég láttam, valaki említette a BF998-as előerősítőt.
Azt szeretném kérdezni, hogy lehetséges, és van értelme egy ilyet otthon építeni sdr-es dolgokhoz?
(#) Kera_Will válasza siletto hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Felesleges az RTL-SDR USB portos dongléhoz sokkal jobb nem lesz,csak a nagy jel tűrő (IP3) képessége tovább romlik.
(#) siletto válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Akkor miért gyártja "janilab" itt Magyarországon is?
(#) Kera_Will válasza siletto hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

A donglék korlátozott jelfeldolgozó képessége miatt adott jel/zaj viszony és érzékenység alá akkor sem tudsz menni.Hiába erősíted a jeleket.Kompromisszumokat kell kötni.
(#) Doky586 válasza siletto hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

A discone nem nyereséges hanem veszteséges antenna...
Szerintem jobban járnál egy szélessávú 'vastag' félhullámú dipóllal, vagy a sticket egy parabola fókuszába tenni és egyből meglenne az irányítottsága is..
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2016
(#) siletto válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

És jobban működnek átlagban véve, mondjuk 100-1500MHz-ig, mint a discone?

Nincs tele az internet a leírásaikkal, de gyanítom hogy ennyire nem széles sávúak
(#) Doky586 válasza siletto hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Te döntöd el.. én szóltam..
discone; vastag dipól; pillangó (lepke); logper; parabola. Ebben a sorrendben nő a nyereség is. a discone-val szerintem kb ott vagy mintha nemis tennél rá antennát..
(#) zamatőr hozzászólása Márc 26, 2016 /

Üdv!
Adott egy 2W wifi erősítő.A kép alapján mi hiányzik a panelről (potméter a hely alapján de milyen értékű ) ? A kimenő W-ot szeretném csökkenteni .
Köszönöm.

1W.JPG

(#) siletto válasza zamatőr hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Valószínűleg Voltage Regulator. szerintem 7805, vagy ilyesmi. Talán SOT223, vagy hasonló méretű
(#) zamatőr válasza siletto hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Ezen a képen látszik , igaz nem ugyanaz a kapcsolás de az erősítő ic SKY 65135-21 .
Egyébként működik, vételnél jól jön az erősítés adásnál elég lenne kevesebb is.

1Wp.JPG

(#) Gafly hozzászólása Márc 26, 2016 /

Ha esetleg valakit érdekel, most van akciósan a LIDL-ben "Digital Multi-Band Radio", amiben van rövidhullám is: 4.75-21.85 MHz.
Nem tudom milyen, de valószínűleg kívülről lehet BFO jelet becsatolni, és akkor elképzelhető hogy ezt-azt lehet vele hallani.
PLL hangolású, kérdés a lépésköz is...
De mellesleg FM sáv és ébresztő óra is van benne, így "rendes" műsorvevőnek biztosan lehet használni
(#) sdrlab válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Ez így csak részlegesen igaz!
Nyilván előerősítővel az érzékenységen lehet javítani, és az javulni is fog - főleg hogy alapban sem csúcs az a készülék. Ami romlik ettől, az viszont nem mindig okoz problémát...ha nincs közeli/nagy teljesítményű jel a bemeneten, akkor ezt a káros mellékhatást nem fogod tapasztalni.
(#) A.Norbi hozzászólása Márc 26, 2016 /

Üdv!Van egy BRG-FM301-80s rádióm.Adásban-vételben tökéletesen működik(sdr-el kipróbáltam),csak ugye vételben valahol 78MHz környékén van,adásban 74-en.És ugye kristályos.
Szóval,van valami kevésbé fájdalmas módja annak,hogy pl 70megára átalakítsam?Mert ha nekiállok kvarcokat gyárttatni,abból vehetnék egy rendes rádiót is.
(#) pucuka válasza A.Norbi hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Esetleg PLL?
(#) elektrorudi válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Most elidőztem egy kicsit a Google térképen, 2D-ben, 3D-ben: felőlem nézve, a Széchenyi hegyi-, a Sashegyi- és a Gellérthegyi adó pontosan egy vonalba esik. Sajnos pontosan ebbe a légvonalba esik egy teljes lakótelep 10 emeletes házakkal, kb. 1,8-2km tőlünk. és építettek 2db emeletes ikerházat tőlünk 40 méterre. Annak idején, az AM mikróval, 2 méterrel a tetőgerinc fölé emelt antennával "láttam az adót". Szóval a lakótelep nem lehet probléma, mert az akkor is ott volt. Viszont 2db ikerház akkor még nem volt meg. Már nem látok el fölöttük. Szóval az akadályok nagyjából felderítve. Nem adom fel. Először csinálok egy erősítőt. Ha nem segít, kidugom az antennámat. Ha az sem segít, hallgatom MONO-ban.
(#) szendi001 válasza A.Norbi hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Vegyel egy olcso DDSt. Ezt az alap harmonikusra allitva a kvarc helyere kell kotni. Adoengedely kell...inkabb 2meterre szoktak beloni.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

70 MHz -re szeretné, az is amatőr sáv. Azt ugyan nem tudom nálunk is engedélyezték a használatát, és milyen feltételekkel. Gondolom A.Norbi tudatában van.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Akkor ki kell merni az ado kvarcot es a vevo kvarcot. Ebayen van olcso DDS modul. Ezt akar PC vel is lehet hangolni. A vegfokot szerintem nem kell bantani.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Szerintem a kérdező nem tűnt teljesen laikusnak a témában. Személy szerint a DDS megoldást nem forszíroznám, ha keverésről, vagy sokszorozásról is szó van. Ha meg VCO ként kellene használni, akkor pedig túl nagy átalakítást jelentene.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Nem annyira rossz a DDS, nyilván zajosabb mint egy kvarc. Kell mögé egy LP szűrő és lehet használni a sokszorozót, vagy készíteni sokszorozó nélkül egy PLL-t. Szerintem tesztekhez az első sokkal gyorsabb... sőt analóg szignál jelével is meg lehet nézni mi történik. Csak segíteni akartam.
(#) A.Norbi válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Sziasztok,először is igen persze,természetesen hívójeles vagyok
Régebben foglalkoztam már a rádióval,azóta áll a polc alján,csak most megint eszembe jutott.Szedtem szét még régebben,adó és vevő oldalon is külön "szorzója" van a kvarcoknak.Ha jól emlékszem adásban a kvarc 2x-e adta ki a kimenő frekit,vételben pedig ugye a másik kvarc 3x-a.
Még annyit,hogy az alapjait és az elveit értem a dolognak,viszont gyakorlatban még soha csináltam ilyesmit(amit egyedül építettem az egy tranzisztoros vevő volt mindössze ) Ezért is érdeklődöm itt,hogy valami kezdők számára is felfogható/megvalósítható megoldás lenne-e.
Köszi,üdv! HA6AN
Szerk.:ja igen,magyarországon is ki van adva a 70mhz-es amatőrsáv,és engem mindenképp ez a sáv is érdekelne.2méterre van rádióm,oda nem vesződnék vele.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2016
Következő: »»   129 / 255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem