Fórum témák
» Több friss téma |
Első próbálkozásra bobj össze egy PIXI-it 7 Mhz-re. Kevesebb alkatrészből aligha tudsz adóvevőt készíteni. Egy jó dipóllal sok örömöd lesz!
Sajnos az amatőr kapcsolásokkal nem nagyon vagyok tisztában,de amennyiben ismerteted nekem az említett kapcsolást hálásan köszönöm.
![]() ![]()
Mit kell ismertetni ?
Googli a barátod ... "pixie II" vagy "Pixie 2" szókra több millió találatot kapsz ![]() a pixie egy kvarc vezérelt szinkrodin rendszerű távíró adóvevő. 2 tranzisztor + IC . Bármilyen szinkrodin / DC (Direct Conversion) vevőt megépíthetsz. Ennél egyszerűbb már csak a detektoros rádió és a mellé rakott hangfrekvenciás 1 2 tranzisztoros erősítő fokozat következik. A szinkrodin elvnek a lényege az hogy a venni kívánt állomás jeléhez közeli (+/- 1-3 KHz) nagyfrekvenciás jelet állítasz elő a vevőkészüléked helyi oszcillátorával. Az antenna felől érkező jelet(amit lehet erősíteni is érzékenység növelés és egyben elválasztás , helyi oszci jele kevésbé szűrődik ki a sávba) egy aktív/passzív keverő segítségével kevered a helyi oszcillátoroddal. A kimenetén már a demodulált hangfrekvencia kerül , mint különbségi jel (fvételi-foszcillátor). (Az összeget (fvételi+foszcilátor) pedig alul áteresztővel elnyomjuk.) Ezek után már csak a hangfrekvenciát kell erősíteni szűrni. Alacsonyabb frekin járó LC oszcillátor stabilabban építhető meg . Ezért vannak használva a "poljakov" (RA3AAE) elvű keverők , itt fele értékű frekin jár a helyi oszcillátor. Ezzel a rendszerű vevővel távíró és SSB üzemmódú adások foghatóak. Emlegetted az alkatrész igényt , ennyi tranzisztorod valószínűleg akad a fiókban ![]() poljakov keverős egyszerű vevő Mélyebben belemenve miként lehet jó és jobb DC / szinkrodin vevőt építeni : DC vevő összefoglaló HU : RT ben 1 RT 2folyt Antenaman DC vevő leírása Ezek után ha ICvel szeretnél DC vevőt építeni akkor itt az egyik klasszikus : ne602 vagy ne612 sa602/sa612 keverő ic-s vevők pár találata A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2016
Hali mesterek. Szeretnék csinálni egy SWR mérőt Arduino UNO vagy mini változattal_LCD kijelzövel.
Az "ON7EQ "közzétett méröjét meg csináltam ,az arduba beégettem a programot de a bejelentkezés után vár valami kalibrálást. Valaki csinált már ilyet ?
Minden bizonnyal valamihez szeretne viszonyítani, ehhez kell egy kis RF power, meg hiteles lezárás a mérőponton.
Kicsit variás a dolog. Rc modellhez kellene 5.8 GHz re antennát mérni.Viszonylag jól sikerült megcsinálni az irány csatolot (sok kisérletezés után) HSMS diodákkal tudok is mérni és profitól vett antennával összehasonlítani.Az arduinonak végül is a számítást kellene elvégeznie, és kiírni az swr értéket. Mivel a rádió amatörök más frekikkel és teljesítményekkel dolgoznak,ahhoz van leírás.
De a bemeneten már csak tiszta DC lehet , ebből indultam ki. Nekem nem célom hiteles műszert gyártani csak egy állandó stabil környezetben a legyártott antennát összehasonlítani az etalonnal.
A hitelesítéshez kell rövidzár, szakadás, és 50 ohm pontos lezárás. (meg nem árt hiteles gyári 1:1,2, 1,5, de az már nem fontos)
A mérés menete, hogy haladó irányban mért feszültség a 100 % , akkor a visszavert irányban mért feszültséget beírod a reflexiós képletbe, és kiszámolod. Azért 100 %, mert akkor könnyű számolni.
5.8GHz kemény dió, amatőr módon elkészíthető eszközökkel csak inkább indikálni lehet itt. Ha pedig ez a lehetőség, akkor nem kell nagy befektetést eszközölni. Iránycsatoló helyett jobb megoldást ad, a hidas módszer, erről HA8ET honlapján is tudsz tájékozódni. De ahhoz, hogy ilyen módszerrel ilyen magas frekin tudj mérni, már az a kivitel sem jó. A baj ott kezdődik, hogy a kapható SMD ellenállások még ha a kisebbek közül is csemegézel, jelentős induktivitása van, ami hamisít egy kissé. Ha lezáró ellenállásként akár híd, akár iránycsatoló alkalmazod, nem tudod jól kikompenzálni. De hidas rendszerben jobb az eredmény, mert magához viszonyítod, ezért a null-pont indikáció megmarad, ami a minimum SWR-t jelszi. Mert ugye, jellemzően nem az értéke a fontos, hanem az aránya, ez esetben, indikátorként egy DC-digitmulti is tökéletesen megfelel.
Az igaz, 5,8 GHz -nél már lezárást házilag csinálni nem lehet. Még rövidzárat, és szakadást is alig.
Ilyen frekvenciákon már érdemesebb gyári dolgokat használni, ami viszont drága játék. Idézet: „a rádió amatörök más frekikkel és teljesítményekkel dolgoznak,ahhoz van leírás.” Nem egészen, aki megépítette, neki mérés alapján a saját iránycsatolóján mért értékek alapján számolt értéke. Bárki aki megépíti függetlenül a frekvenciától más értéket kap. Neked is ez alapján kell megadni a "PowCal" értékét. Sajnos a szoftver irányban többet segíteni nem tudok, de lehet nincs is rá akkora szükséged. Ezen a frekvencián már az swr elég széles tartományban elfogadhatóan alacsony. A nyereség, iránykarakterisztika szerintem fontosabb. Nem biztos, hogy jobb az 1:1.1 swr mint az 1:1.7 swr értékű antennánál. Arról, meg hogy a gyári az etalon, nos sok gyári eszköznél lehet jobbat csinálni, persze megfelelő műszerezettség mellett.
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Tudom hogy nehéz dió az 5.8GHz.
Sajnos fogyóeszköz az antenna nálam (FPV race) Ráadásul körsugárzó kell , mert pörög-forog a masina. Mégegyszer köszi:pittyu
Nem szállítják Magyarországra... Másrészről pedig szerintem erős büntetés vár arra aki ilyet vásárol,mivel a készüléken szerintem semmilyen európán belül érvényes engedély nincs.
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2016
Mind a 4 sávban forgalmazhatsz megfelelő rádióamatőr adóengedély birtokában.
Ami kevésbé vonzó benne , hogy csak FMet tud RX/TX AMben csak RX ... ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2016
A jogi helyzet az, hogy egy rádió amatőr egy a fokozatának megfelelő rádióberendezést készíthet magának, vásárolhat.
Forgalmazni, árusítani Mo-n nem lehet, ehhez engedély kell. (azért nem szállítanak Magyarországra) Ha mégis valaki megrendeli (akár amatőr is) akkor fennakadhat a vámon, és ők kérni fogják a behozatali engedélyt, amit az NMHH -tól kell megszerezni. Ők viszont valószínűleg a behozatali engedélyt csak olyan berendezésekre fogják megadni, ami csak az amatőr sávokban működő képes. (legalábbis az adója) A vevőre más törvények is vonatkoznak.
Nekem meg az rémlik, hogy csak a használata szabályozott, annak birtoklása nem.
De, utána kellene olvasni, lehet én nem tudom jól....
Jól tudod, a bitoklására nincs tiltás, a jogszabályban csak készítés, (előállítás, gyártás), valamint árusítás, forgalmazás, és a használatára van szabályozás. A három fogalomra esetenként eltérően.
A vitrinedben lehet, csomagban leplombálva is lehet, de használni csak az eszközre vonatkozó szabályok szerint lehet. (EHT, Egységes Hírközlési Törvény) Amatőr rádió berendezést az amatőr sávokban, más rádió berendezést engedélyben foglaltak szerint, műsor vevő berendezést a műsorszóró sávokban. A nem műsorszóró sávok vételére nincs külön szabály, erre az adatvédelmi, adatkezelési, és nemzetbiztonsági törvények vonatkoznak, az így megszerzett információk használatával kapcsolatosan.
Sziasztok,
Ugye jól tudom, hogy az A244 és a TCA440 teljesen kompatibilisek egymással? Van egy rajzom, AM szupervevő A244-el, de nekem csak TCA-m volt itthon.
Szervusztok!
Nem éppen rádióamatőr a kérdés, de úgy gondolom, ezen a topic-on vannak a legkompetensebb kollégák, akik véleményére számíthatok. 3 elemes Yagi antennával szeretnék fogni CCIRT rádió adókat. A közszolgálati adók hibátlanul foghatók, de a számomra legérdekesebb adók csak nagyon rossz minőségben, zajosan, torzan jönnek sztereóban, a Sashegyi adóból. Ez elsősorban (gondolom) a nagyon kicsi adóteljesítmény következménye. Viszont mono-ban számomra megfelelő minőségben tudom fogni ezeket az adókat is. - A kábel hossza kb. 10m. A típusa ismeretlen. USA gyártású, fólia és fémszövet árnyékolású. Nem gondolom, hogy sokat csillapítana. Az adótól 17-18 km-re lakom, Pesten. Kérdésem: - Egy 5 elemes antenna kb. +1,5-2dB-t hozna. Szerintetek ez elég lehet-e a jó minőségű vételhez? (nem szívesen cserélném le a 3 elemest 5 elemesre) - Ha a tuner első FET-jét (NF=3dB) lecserélném egy dual gate GET-re (NF=1-1,5dB), mennyit hozna a konyhára? Lenne érdemleges javulás? - Esetleg a sztereó dekóder nincs a helyzet magaslatán? Csere? - Egyéb javaslat, hogy mit lehetne csinálni? Köszönöm.
A sztereó vétel a monóhoz képest kapásból durván 20dB-t ront a zajon emlékeim szerint!
Így az egy természetes folyamat, hogy sokkal tisztábban veszed monóban! Természetesen a fet csere egy alacsonyabb zajúra mindig javít a vételen...ám mivel ez nem mindig evidens, hogy a másik példány minden szempontból annyira optimalizálva fog e működni ott, mint a régi eredeti, ezért kérdéses megéri e vele foglalkozni! Amivel megéri, az egy kis erősítő(alacsony zajú) közvetlenül az antennánál! Nem kell nagy erősítés, inkább alacsony zaj a lényeg. Bár, 18km az nudli....én annó >100km távolságból fogtam szeteróban legalább 40dB jel/zaj viszony mellett átlagos érzékenységű rádióval...
A TCA440 eredetileg NSZK, Siemens
A244 az NDK változat UL1203 lengyel, Unitra К174ХА2 - orosz
Köszönöm, az alapokkal azért tisztában vagyok, csak azt nem tudom, hogy vajon megoldható-e a probléma?
Ha valóban +20dB a szükséges erősítéstöbblet, akkor a +2dB nem sok vizet zavar. ![]() Az, hogy 100km-ről mit tudtál venni, az én szempontomból nem releváns, hiszen nem ismert az adó teljesítménye, ami 100km-t átlőtte. Az általam venni kívánt adók teljesítménye: ERP= 0,16kW illetve 0,4 kW. Ettől 3-4 km-re a Petőfit 77(!) kW-al nyomatják! Talán összedobok valamit egy BF998-al. Az egy nap alatt kész lesz. Ennyi időt rááldozok. (bár lehet, feleslegesen)
Még egy lehetőségem van, mielőtt elkezdenék nagyon előerősítőt gyártani: Megnézem, hogy mekkora az antennajel a venni kívánt frekvencián, illetve ami talán még fontosabb, hogy mekkora az összes többi adó szintje, mi jön az antennán. Ezzel csak az a baj, hogy előbb gatyába kell rázni a spektrumanalizátoromat, ami magában lehet, hogy egy hét.
![]() Ezért szerettem volna előbb tájékozódni, illetve mások tapasztalatára támaszkodni.
Hát...magad is lemérheted, mennyit változik a jel/zaj arány a kimeneten, amikor monóból sztereóba váltasz
![]() De a legjobb természetesen egy nyereségesebb antenna lenne, annak nincs zaja, csak környezeti vételi zaj. Azon meg már nem tudsz segíteni, csak ha kiemeled az antennát a környezeti zajból is...utópia ) A 160W 18km-re azért nem kevés, de ha nincs rálátás, akkor igen gyorsan elfogyhat a térerő! Nyilván amiket fogtam, azok sok sok kW-os adók voltak, viszont az a távolság nagyságrendekkel rosszabb vételi viszonyt jelent, mint normál esetben a 18km...hisz ott már a Föld görbülete miatt is problémás a vétel...elsősorban!(egyenes terjedés, némi elhajlással megtoldva) Előerősítő! A legkönnyebb módja a vétel javításának nálad.
Azért az a 20 dB kicsit sok. A sztereónál a sávszélesség nagyjából a duplája a monónak, ezért kb. 6 dB a jel/zaj viszony romlás.
Ó, ez nagyon jól hangzik. Akkor lehet, hogy egy antennaerősítő, ami 2dB-el kisebb zajszintű FET-et tartalmaz, mint a jelenlegi receiver, és esetleg egy 5 elemes antenna a mostani 3 elemes helyett, már megoldás lehet?
Köszönök, minden info-t, mert ezen a területen erős az elmaradásom. ![]()
18 km az nem sok, lennie kellene vételnek, ez még bőven az ellátott terület. Szerintem egy külső, jó antennával mennie kell.
Egyébként CCIR (Comité Consultatif International des Radiocommunications=Nemzetkőzi Rádió Tanácsadó Bizottság), aminek ajánlásai alapján történt a frekvencia kiosztás mind az EBU ( European Broadcasting Union - Európai műsorsugárzók úniója) mind a OIRT (Organisation Internationale de Radiodiffusion et de Télévision - Nemzetközi Rádió és Televízió Szervezet) számára. Bp -en általában elég a 3 elemes antenna is, a lényeg a külső antennán van, mert egy beltéri, és egy kültéri térerősség között a veszteségek miatt igen jelentős, akár 20 - 30 dB eltérés is lehet. Ehhez még hozzájön az általában igen kedvezőtlen elhelyezésű vevőkészülék belső antennája.
Igen, sem gondoltam volna, hogy ez probléma lehet, de a tapasztalat, mást mutat. Egy ilyen antennát tettem fel a padlásra. antenna Nem szeretném kitenni a tetőre, csak ha elkerülhetetlen. Azzal kb. +2-2,5 métert nyernék. 6 méteres árbócot (villámhárítót) nem szeretnék látnia tetőn.
![]() Beltéri antenna, meg sem fordult a fejemben. Meg értelme sem lenne, mert a ház fala kívülről dróthálóval van borítva. Jel, csak az ablakon jöhetne be. Azt hiszem, összedobok egy erősítőt egyí ilyennel. De egyelőre nem tervezek hozzá NYÁK-ot, megpróbálom légszereléssel. Ilyen alacsony frekin, mennie kell.
Legjobb erősítő az antenna
![]() De ha "elásod" akkor nem sokat ér . Kültéren biztos sokkal jobban teljesítene.Persze a "para" is nagyobb a villámtól. (Egészen közeli és gyors villám látogatásban is volt már részem.Megértem az óvatosságod.) A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |