Fórum témák
» Több friss téma |
Szia István!
Idézet: „inkább frekitartományhoz kellene választani” Igen. Jövő vasárnap vasárnap van a következő börze. Nagyteremben (is) mindig szoktak antennákat árulni. Kálmán (is) itt fog lenni... Idézet: „136-174 MHz a sávátfogása a készüléknek.” Zavart érzek az erőben, ha erről a készülékről beszélünk. Idézet: „fading jelenség” A szó eredeti jelentése "gyengülés " lenne, de igazán rövidhullámra szokás használni rádiós körökben a fading kifejezést. Idézet: „Mit csinál az operátor?” Régen az volt a jelentése, hogy "használja/működteti" az állomást (de nem az övé). Várj, mondok egy példát: Szentesen volt iskola igazgató Kajtor Pista bácsi, HA8CP. Lent a kazánház mellett volt egy kis sufni, az volt a QTH. Valami kis vacak antenna, meg készülék volt, ott lehetett garázdálkodni a nagyon kezdőknek (illegálisan a nevében). Az iskola tetején volt a "Rádióklub", a HA8KCP QTH-ja. Forgatható URH antennával, rendes rövidhullámú antennával, FT250-el, bazinagy végfokkal, ahogy illik. Onnan versenyeztek, ontották a QSO-kat az operátorok. Aztán amikor elvégezték a középiskolát, letették az vizsgát, akkor utána (lehet hogy) lett saját QTH-juk. Régen volt, igaz sem volt, aki elhiszi járjon utána... A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
Antenna:
Ha csak lehet, igyekezzél olyan (gumi) antennát szerezni, amilyen az eredeti. Az egy szélessávú antenna, elég nehéz otthoni körülmények között készíteni. Ha ez nincs, akkor az amatőrsávra készült antennát válassz, (144 - 146 MHz), mert egy egyszerű antenna sávszélessége 8 - 10 MHz körül van, általában a 160 MHz -es sáv egyes részeire készítik. Ha már igazi (engedélyes) amatőr leszel, szükséged lehet egy körsugárzó (ha lehet kollineáris) tető antennára is, a levezető koax N, vagy UHF csatlakozóját rövid hajlékony átalakító kábeldarabbal illesztheted a rádiódhoz. (N - SMA, UHF - SMA, malacfarok néven keresheted) Fading: Egy szobában (beltéren) elég erős reflexiós környezet alakul ki 140 MHz -es sávban (a hullámhossz 2 m, n*50 cm -re biztos van reflektáló tárgy a szobában ). Ezt vétel esetén tapasztalhatod. Ezt az URH sávban már nem nevezzük fadingnek, bár ugyanaz a jelenség, csak a hullámhossz miatt sokkal kisebbek a távolságok. Elég becsapós a dolog, mert ha a vevővel keresel egy "jó vételi helyet", az egyáltalán nem biztos, hogy adás irányban is jó lesz. Érdemes külső antennát használni. Operátor: Operátornak az állomáskezelőt nevezik, moderátornak a kör QSO irányítóját. Könnyű összekeverni.
A csq a carrier signal squelch rövidítése, a hordozófrekvencia erősségétől függő zajzár. Zaj állandóan van az éterben, a vevőkészülékben. Ha van elég erős jel, akkor ez elnyomja a zajt. Ezt a zajcsökkenést érzékeli (megfelelő szűrőkkel) egy áramkör, és ha egy beállított értéknél kisebb a zaj, tovább engedi a hangfrekvenciás jelet a hangfrekvenciás végerősítőre és hallatszik a hangszóróban. Ezzel lehet kikapcsolni az állandó susogást, zúgást a vételből.
A tpl tone private line rövidítése (más néven CTCSS-nek is hívják). Ekkor a szokásos kommunikációs hangfrekvenciás tartomány (300-3000 Hz) alá kevernek egy alacsonyabb jelzőhangot, ez megjelenik az adásban. A vevőben ezt egy dekóder érzékeli, és csak akkor nyitja a hangfrekvenciás utat, ha a jelzőhang frekvenciája megegyezik a vevőben beállítottal. A hangfrekvenciás útból a vett jelzőhangot kiszűrik, különben állandó morgásként hallatszana a hangszóróban. A tpl-lel azt lehet megoldani, hogy ugyanazon a frekvencián rádiózó különböző csapatok nem hallják egymás (tulajdonképpen zavaró) beszélgetéseit. (Pl. két egymás melletti hipermarket biztonsági őrei így használhatják ugyanazt a frekvenciát. Bár szerintem azok inkább a dpl-t használják.) Ugyanezt fel lehet használni arra is, hogy egy átjátszót elindítsunk, de ne indítsa az átjátszót mindenféle zavaró jel. A dpl (DCS, DCG) digital private line szintén a beszédsáv alatt küld, de lassú adatcsomagokat. Ezekben az adatcsomagokban van a kód, amelyet a vevő érzékel. Ha a kód megegyezik az ő kódjával, akkor nyitja a hangfrekvenciás utat. A sáv alatti jelzőcsomagokat itt is kiszűrik a hangszóróra kerülő jelből. Idézet: „Ha lesz vizsgám, 4 W-tal el fogok tudni a Svábhegyi átjátszóhoz sugározni a házból a gyári antennával, vagy ki kellene tenni a tetőre valamit?” Ezt előre nem lehet megmondani, ki kell próbálni. Ha van rálátás, nagyon messzire el lehet rádiózni (vagy 30 éve a 620 m-es Salgóról, Salgótarján mellől 250 mW-tal, kézi antennával rádióztam a budapesti átjátszón), ha nincs rálátás, akármi lehet... A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
Idézet: „(vagy 30 éve a 620 m-es Salgóról, Salgótarján mellől 250 mW-tal, kézi antennával rádióztam a budapesti átjátszón)” Onnan sincs rálátás, mégis lehetett. A terjedés az egy igen érdekes dolog, erre vannak az amatőrők (meg a zavarvizsgálók), hogy fürkésszék a titkait. Idézet: „Zavart érzek az erőben, ha erről a készülékről beszélünk.” Kérdés, hogy pontosan ugyanez a rádió van-e neki. A Motorola ugyanazon néven, de különböző sávra gyártott rádiókat, amik csak a pontos típusszámból derültek ki. A rádiók kívülről ugyanúgy néznek ki, csak a belsejük más, meg a típusszámuk.
Nem tudom pontosan hol van a svábhegyi átjátszó, de a Salgóról az ORFK torony tényleg nem látszik, most néztem meg...
Ha valaki szeretne rálátásokat nézegetni, az Ubiquiti oldalán megnézheti.
Köszönöm mindenkinek a választ. A börzére megyek jövő héten.
"Zavart érzek az erőben" Ez alatt mit értesz? Ebből a készülékből volt olyan, ami uhf tartományra készült, sőt, láttam am-es rádiót is, amit a repülősök használtak, ugyanígy nézett ki. A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
A zavart Gafly érezte, neki írtam ugyanezt, amit te is mondasz. A Motorola rengeteg rádiójánál ugyanezt alkalmazta, én először a HT800-asnál láttam vagy 25 éve. Ott még az is volt, hogy még a VHF sáv is két részre volt bontva, mert az még nem tudta egy lépésben átfogni a VHF sávot.
Sziasztok!
Nem vagyok járatos az URH tartományban, ezért kérek tanácsokat, észrevételeket. Egy projektben 433 MHz-en egy irányban, 1-2 kbps sebességen, de kis kitöltéssel adatot kell átvinnem, meglehetősen nagy üzembiztonsággal, kb. 100*100 méteres területen belül, mozgó célpontra. Kiválasztottam és megrendeltem ezt a +20 dBm-re specifikált mini ASK adót az Aliról: https://www.aliexpress.com/item/1801890587.html A kis adó leendő helye fix, egy 0,5m mély aknában fog lakni, ezért a kérdésem tkp. az, hogy tudom kihozni a jelét 1-2m magasra, ill. milyen antennára. Mivel a panelen nincs igazi koax kimenet, kérdés az is, hogy ott hogy illesszem. Szeretném, ha nem veszne el a teljesítmény java az illesztetlenség miatt...Vagy túlparázom a dolgot? Kösz, üdv. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2019
Nem amatőr, és nem URH (UHF, ha a sáv alján van is), a többi stimmel
A legjobb megoldás, ha az 1 - 2 m magasra elhelyezel egy vízzáró műanyag dobozba, és a tápot, és az adatot viszed a műanyag dobozba. A 0,5 - 1 m 3 eres vezeték kevesebb gond, mint ha csak az antennát vinnéd.
Ma hajnalban azon örvendeztem, hogy kis ferritantennámmal RZ3AH Moszkvából úgy dübörgött 40 m-en, mint a Kossuth rádió. Az gyanús volt, hogy az ellenállomások kőzül csak egy kazahsztáni meg egy columbiai hallatszott nagyon vérszegényen. Utánanéztem és hát a kép alapján már érthető a dolog.
Sportszerű a 15 kW? Mindenesetre a régi vicc jut az eszembe róla, miszerint a nagybőgő is hegedű, csak Moszkvában végzett.
Oroszokra jellemző a maximalizmus. Néha az a gond, hogy a nagy kimenő teljesítményhez gyenge a vétel, és a 100W-al adó ellenállomást nem hallja meg. Versenyek alkalmával nagy előny egy jó végfok amúgy.
Az, hogy mennyire sportszerű, a verseny kiírásszabja meg. QRP versenyen annyira nem illik használni.
Oroszország nagy ország, mások a méretek.
Bedugult fullel berekedve hiaba akarna 200meterre kiabalni.
Ha kell a teljesitmeny kell, de ha kevesebbel is kepes dekodolni az ellenallomas csak felesleges pazarlas es legkormelegites.
Sziasztok! A Gerecsei SSTV átjátszó 144.500 MHz-en milyn sűrűn ad "teszt" képet. Korábban már vettem a jelét. Akkor ha jól emlékszem fél óránként adta ugyan azt a jelsorozatot. Mostanában is így van ez? ISS SSTV vételére gyúrok és ezzel próbálnám a rendszert.
Erről az átjátszóról még nem hallottam, igaz nekem Debrecenből nem is érdekes. SSTV forgalmazást gyakran hallhatsz 14,230 MHz-en, azzal is tesztelhetsz.
Amúgy egy kis kézi FM vevő meg egy okostelefon a Robot36 applikációval is megteszi. Ha van irányított antennád is, akkor már tuti a siker. Nekem legutóbb egy 3elemes Yagival S9+60dB volt a jelerősség a max. magasságon.
Szia! Sajnos 14MHz-re nincs még vevőm. Jelenleg egy Baofeng rádióval és ez Albrecht szkennerrel próbálkoztam. Közben összeraktam a rendszer. Én is a Robot36 applikációt próbáltam. Azzal is működik illetve az MMSSTV-vel is sikerült dekódolnom a jelet. És úgy tűnik, hogy 10 percenként küldi ezt a képet. A nemzeti űrállomás küld a napokban SSTV-t. 145.800MHz-n Azt akarom elcsípni. Az antennám is nemsokára kész.
4-én: 13.35-13.46, 15.12-15.23, 16.49-17.00:
5-én: 12.47-12.58, 14.23-14.35, 16.00-16.12, 17.37-17.49: 6-án: 11.59-12.09, 13.35-13.46, 15.12-15.23, 16.49-17.00. A frekvencia a szokásos: 145,800 MHz. http://ariss-sstv.blogspot.com/ A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2019
Elcsíptem. Csak egy sima Dipole antennával. A Cross dipole nem készült el mire ideért!
Azta mindjart frissen ropogosan fel is tetted ... meg ki se hult ahogy lefele jott a kep
13:42 kor tetted közzé az ISS még a hátsó kertek alatt nyugodott le ... A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2019
Látszik rajta, hogy lefelé jövet billegett, mint a hulló falevél. (jó ez csak vicc)
Gratula mineral -nak, szép teljesítmény!
A mostani áthaladásról lemaradtam. Másik rádióba volt bedugva az antenna. Csak ennyit tudtam elcsípni belőle.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2019
Ez lehet jobb magasabb pálya lett volna ,ami lejött az szinte tökéletes volt ,semmi zavar sincs benne.
Azt teszteltem, hogy melyik rádióm érzékenyebb. Gerecsén van egy URH SSTV átjátszó is.
433.400MHz-n. Azt is szépen veszem a 145.800MHz-ra épített dipollal.
A 70cm atjatszo BPn van a HHHn (3asHatárHegy)
Bővebben: Link ha ezek az infók valóban még igy vannak
Sziasztok!
Láttatok már ilyet? Mi a rosseb ez? A 30m-es amatőrsáv alatt van, kb 20kHz sávszélességgel. Érdekes a hangja, AM, FM, SSB mindegyikben más. |
Bejelentkezés
Hirdetés |