Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   159 / 1148
(#) marcall válasza (») Jan 13, 2011 /

Elnézést!
(#) coyote55 hozzászólása Jan 13, 2011 /

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni!
Nemrég vettem egy J&W JWRS780UVG MkII (64MB) alaplapot. Ez a lap videókártyával rendelkezik, saját, 64 MB méretű SidePort RAM-mal. A GPU a HD3200, és érdekessége, hogy képes Hybrid Crossfire üzemmódra, megfelelő PCIe csatoló felületű kártyával - mint például HD3450.
Éppen itt van az a bizonyos kutya elhantolva
A BIOS-ban lehetőség van az alaplapi kártya teljes letiltására, illetve négy különböző üzemmód beállítására.
Ezek a következők:
GFX0-GPP-IGFX-PCI
GPP-GFX0-IGFY-PCI
PCI-GFX0-GPP-IGFX
IGFX-GFX0-GPP-PCI
Arra rájöttem, mit takar az IGFX (alaplapi kártya), és a PCI (ez egyértelműen a plusz kártya)
A hiba az, hogy egyszerűen képtelen vagyok képet varázsolni a plusz kártyára, hiába tiltom le az alaplapit - viszont, ha kiveszem a HD3450-et, és egy őskövület PCI S3 kártyát teszek be, azon megjelenik a kép. Az eladó esküszik, hogy a kártya hibátlan, lehet, hogy igaza is van, de akkor milyen beállítások kellenek a BIOS-ban?
Egy hét garanciát vállalt a kártyára...
Előre is köszönöm!
(#) belfi2 hozzászólása Jan 13, 2011 /

Sziasztok!
Vettem egy Sil3512 PCI sata vezérlőt.(Az előzőekben valamikor már volt szó róla .)Ma vettem hozzá egy Sony DVD írót.Az a gondom hogyha ráteszem a vezérlőre az írót akkor nem bootol be a PC.Kiírja a vezérlő adatait és ott meg áll.Elkértem a lányomék samsung íróját,azzal viszont minden gond nélkül működik. A BIOS verzió 4.3.83.
Megtaláltam a támogatási oldalon az új verziót, de nem tudom hogy kell frissíteni a vezérlő BIOS-át.Tudnátok nekem segíteni?ITT vannak a verziók ha jól olvastam.
(#) belfi2 válasza belfi2 hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

A támogatási oldalról letöltöttem a 4.3.84.bin frissítést. Csak az a baj hogy van belőle négy.Sikerült frissíteni a b4384.bin fájllal a biost így most sata link lett belőle. Nem is akartam tükrözni a lemezt mivel nincs rajta ,de később majd szeretnék rá tenni.A kártya működik nagy baj nincs de jó lenne tudni hogy melyik betűjelű a raid bios.
(#) abcdabcd válasza belfi2 hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Hogyhogy melyik betűjelű? Ahogy az általad linkelt oldalt nézem nem látok betűjelölést a Firefox keresőjébe beírva hogy raid és az összes találatot "szép sárgával" kiemelve rögtön világít a monitoron, hogy szinte mindegyik tud raidet-is?! bár nem tudom lehet csak úgy tűnik még nem volt komolyan dolgom ilyennel...

Azt mondod van olyan amelyik bios verzió csak raid re jó meg lenne amelyik nem-raid-re és csak arra?
(#) belfi2 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Lefotóztam a letöltött frissítési mappát amiben a 6db (és nem 4 bocs)flsah fájl van.Én a b4384.bin-el alakítottam át a Raidet, Link-é, és most nem tudom melyik a RAID bios fájl.

SIL BIOS.jpg

(#) abcdabcd válasza belfi2 hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Hát erre szerintem alszok egyet, ha holnap frissen van valami ötletem és nem jössz rá magad addig akkor megpróbálkozok megoldással
(#) belfi2 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Ne fáradj !
Időközben sikerült megoldani a dolgot.Ha a vezérlőn egy HDD-t és egy ODD-t használunk akkor ajánlott a SATA LINK BIOS verzió ami az Én vezérlőmnél,b4383.bin.Amennyiben RAID kötetet akarok létrehozni akkor az r4383.bin BIOS verzió a megfelelő.
Azért köszi!
(#) rhino válasza belfi2 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Ajajaj... hát így nem lesz egyszerű...megpróbálkozom, hátha segít...

1: RAID kártyára ne tegyél optikai egységet. Azt tedd az alaplapra. Többnyire működik ugyan, de sok jó nem származik belőle

2: az, hogy frissítetted a kártya BIOS-át (ami valójában firmware, csak azért hívják BIOS_nak, mert a PC BIOS után mintegy pót-bios-ként "rátöltődik", meg egy picit hasonló a funkciója), azzal alap-állapotba hoztad. Márpedig alap-állapotban ez egy SATA vezérlő.

3: ahhoz, hogy RAID legyen belőle, kell legalább (hacsak lehet teljesen egyforma) 2 db sata1-es (vagy másnéven SATA-150) merevlemez. Ha ezek megvannak, és rákötötted, utána tudsz RAID tömböt definiálni.

4: nézz utána, hogy hány egység kell egy 0,1, 0+1, JBOD, raid5, raid10 stb tömbhöz. Ha ez megvan, építsd fel a neked szükséges tömböt a kártya bios-ába belépve (pl CTRL+F, vagy CTRL + S, ami a leírásban van)

5: Ha már kész a tömböd, indítsd újra, és a BIOS-ban beállíthatod a boot-sorrendet. (Ez nem mindig igaz, de hogy egyszerű legyen, azt mondom, hogy) majd ez eldönti a betűjelet: ha raid tömböd az első, akkor az C lesz. Ha van második merevlemez, akkor az D. Ha az elsőn van 2. partició, akkor az E, stb, stb. Vista és Win7 alatt viszonylag egyszerűen átbetűzhető.

6: vannak olyan kártyák, amelyeknek a saját bios-a nem tud tömböt létrehozni. Ezeknél szépen fel kell rakni egy vinyóra az oprendszert, felrakni a kártya management szoftverét, a kártyára rátenni a 2 egyforma egységet, majd szoftveresen létrehozni a tömböt. ilyenkor nyilván az oprendszer lesz a C-n, a raid tömb meg lesz a D. Vagy E, ha az optikai egység beelőzi.

segített valamit?
(#) belfi2 válasza rhino hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Köszönöm a fáradozást!
Úgy fest a dolog hogy véletlenül jól csináltam.A fölötted levő írásban már megírtam mit böngésztem ki a sok oldalról.Így most csak egy SIL 3512 SATALINK PCI vezérlőm van ami éppen megfelel az elvárásaimnak.Egyébként egy előző hsz.ben írtam hogy nem akarok tükrözni.De az még nem derült ki hogy a frissen vásárolt Sony DVD író miért nem működik a vezérlővel.
Még egyszer köszi.
(#) punkkazy válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Újraraktam a videó kártya illesztőprogramját, de javulás nincs. A tünet megmaradt.
Arra gondoltam, hogy megpróbálom a tápegységben a primer oldalon levő kondikat nagyobbakra cserélni, mert van itthon bőven belőlük, igaz azok is használtak; illetve van pár darab passzív PFC fojtóm, azt is beépíteném. Segíthet ez valamit, vagy hagyjam a csudába?
(#) _ampervadasz_ válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

A fojtót ne rakj a gépbe, fölösleges, ha nincsen benne nagy trafószerűség akkor több mint valószínű hogy aktív PFC -s a tápegységed.

A Primer oldali kondenzátorok csérje mindenképpen ajánlott, de csak újjal!

Az alaplapi VMR környékén, de akár az egész alaplapon érdemes lenne kicserélni az össze kondenzátort újra. Előfordulhat, hogy az ESR kondik egy kicsit kiszáradtak és megváltozott az impedanciájuk, ami miatt nem megfelelő tápfeszültséget kaphat az IDE vezérlő.
(#) _ampervadasz_ válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Olcsóbbat semmiképp ne vegyél érdemes 10.000Ft* /db áron felül gondolkodni (erősen márkafüggő).
A 380W -os mind a két konfigurációhoz bőben sok!
Fontos hogy ne csak a terhelésre legyen méretezve a számítógép, mivel az erőtartalék is sokat számít egy terhelésváltozáskor, aztán meg ott van az elektronika, milyen gyorsan képes beavatkozni, és a pufferek mit viselnek el ciklikus terheléskor. Ami aztán a legfontosabb dolog, amit sokak nem is említenek, az az osztott tápkörös tápegység. Az ilyen tápegységnek külön stabilizáltak a tápágaik, az az a CPU a VGA alaplap, perifériák mind mind külön tápvonalat kapnak, a perifériákon belül is lehet külön (nekem pl 4 körön kapják csak a lemezes egységek a tápot!) Ezek tápegységek már jóval drágábbak mint a 15.000Ft* határ a csillagos ég.

*=A tápegységem 27.000Ft volt, de itt sosem az ár a döntő, nem az lesz a jobb ami drága, mert ez mellett átverés is lehet. Azt a kifejezetten Csing Csajn pfuj Hű neve nincsen, de ha van ismeretlen kategóriát meg kerüld.
(#) punkkazy válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Értem, köszönöm a kimerítő válaszaidat. Este újra teszteltem a memóriát, 8 órán át ment, 10x lefutott a Memtest86+, de semmi. Azonban ma reggel átnéztem a BIOS beállításokat, és észrevettem, hogy a videó memória 128MB-ra volt beállítva. Visszaállítottam a valós 64MB-ra és most 20 perc játék után nem indult újra. Persze ez nem jelent semmit, mert volt amikor kellett hozzá 45 perc. Szerinted ez okozhatta a gondot?
(#) abcdabcd válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Szerintem tápból FSP-350PNF ha még találsz az jó, akkor van még ugyanazzal a tipusú béllel mint a 350W-os Chieftek 350GPS kapható HIPRO350W itt egy rendes alapos magyar teszt Stol fórumtárs tollából -ez a táp kb 6500Ft ért megvehető, persze tudom, te a határunkon kívülről írsz, így nem tudom, te mennyiért tudod beszerezni

Vagy kicsit drágábban 10000ft-ért van a Gigabyte Superb450 ami egy FSP 400W os( igen a Gigabyte kicsit marketingel 450W az az FSP által megadott csúcsteljesítménye a tápnak) itt kapható nekem az egyik gépben itt ilyen van 0,96-os cosfi és épp langyos levegőt fúj ki kb 100W os terhelésnél (ez egy E8400 as 2vinyó integrált VGA csúcsterfogyasztása az általam itt korábban emlegetett S&M-mel hajtva a gépet)
(#) punkkazy válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Igen, ha veszek akkor valószínű HIPRO 350, vagy inkább 420 lesz belőle, de már írtam erről a tápról néhány oldallal előbb. Jó véleményeket hallottam róla és 6 ezresért szerintem megéri.
A beszerzéssel nincs gond, szegedre járok suliba, barátnőm pedig Budapesten lakik, az IPON.hu-n ki is néztem a tápot.

Akkor rendben van csak mondom ne ijedj meg ezektől a nagy számoktól amik itt elhangzottak, ezzel nem a kolléga kvalitásait akarom lebecsülni, csak gondoltam ajánlok valami egyszerűt de jót viszont az Fsp (Gigabyte) tápnak annyi előnye van a chieftekkel rokon változathoz képest hogy ez simán megy nem szinuszos kimenetű szünetmentessel is, kipróbáltam... A másik gépemben , nekem 400as GPS Chieftek van és az túlterheléssel lekapcsol az aktív pfc áramkörük nem működik együtt az ilyen ups-ekkel... bár lehet ez a hipro passzív pfc-s akkor jó is lehet... viszont még annyi, hogy a 420as hipro-nak nem tudom milyen bele van... mert ha megnézed a tesztet amit linkeltem a 350esről az még bőven túl is terhelhető... meg nézd meg a srác által készített többi hasonló tesztet is... szerintem meggyőző... Chieftekből is láthattunk már olyat hogy valamelyik nagyobb teljesítményű széria mégse volt olyan jó mint amilyennek a kissebb "testvérei" alapján lehetett volna gondolni...
(#) Stirlitz hozzászólása Jan 15, 2011 /

Sziasztok!

ASUS laptopom egyik napról a másikra érdekes tüneteket produkál. (1 éve van meg).

Olyan kissé, mint ha csökkentett üzemmódban indult volna el a windows (xp) csak rosszabb. Nincs hang, letörlődtek a driverek, internet, hálózat egyáltalán nincs érzékelve, ahogyan hangkártya és más minden, ami kéne a szgép működéséhez. A programok érdekes módon megmaradtak (játékok, vírusirtó, stb.), de még egy drivert sem tudok feltenni, mert még a windows installer is eltűnt, de még ikonokat sem tudok rendesen áthelyezni, szóval egyszerűen katasztrófa, soha nem találkoztam még ilyen gonddal, egyik napról a másikra lett ilyen.

Irtottam már vírust, kipróbáltam csökkentett üzemmódban, cseréltem akut, semmi nem jött be.

Ha bárki tudna segíteni, azt szívesen venném!
(#) abcdabcd válasza Stirlitz hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Hát ez lehet vírus, vagy pech! Nekem ennyire súlyos nem volt a helyzet, viszont egyszer kapcsoltam be arra a gépet, hogy némá' 640x480-as mód alap videó mód, kattintok videokártya tulajdonságok, alapértelmezett vga vezérlő gyártó Microsoft... pedig előtte szabályosan állítottam le a gépet, vírus se volt mert később se jelentkezett semmi, valahogy megsérült a driver file-ja, és olyan volt mintha nem lett volna rajta grafikus driver, letöltöttem a netről felraktam és ugyanazt a windows példányt használtam még utána gondolom jó 1-2 évig minden probléma nélkül...

Ui: driverhez a windows installer nem feltétlenül kellene, sőt nem kell az csak valamilyen setup.exe-s telepítőcsomagos driver automata felrakóhoz kell szóval pl hálózati kártyát akár Eszközkezelő/jobb klibb adott eszközön illesztőprogram frissítése és felrakod, de ha kell cd-ről vagy pendriveról tegyél fel windows installert és akkor elvileg mennie kéne a többi dolognak is...

A vírushoz meg annyit, hogy mert vírusírtó nem talált attól még lehet mert ez elég komplex furcsa tünet, és olyan vírussal nemrég "találkoztam", hogy minden exe futtatását blokkolta a sajátgép megnyitását is, csak ez internet explorert lehetett elindítani, semmi másra nem volt jó a gép... de nem futott semmilyen vírus, mivel volt rendszervisszaállítás ki tudtam próbálni és néztem mit csinál a registryben induláskor a gép, valamilyen program (vírus) ott kisöpörte azokat a részeket amik azért felelősek hogy programot futtass sajátgépet nyiss meg meg hasonlók (mint pl ahogy a Norton Antivirus is elállítja a kukát, és ha letörlöd, akkor van hogy nem lehet a lomtárat használni, ilyenkor a registryben kell a hozzárendelést visszaállítani), és ezután a vírus a futását be is fejezte... Mert amit leírtál az felér egy szabotázzsal
(#) Norberto válasza Stirlitz hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Próbálj meg rendszervisszaállítást végrehajtani, a lehető legkésőbbi időpontra. Esetleg a legeslegfrissebb Windows frissítést uninstalláld, ha szoktad frissíteni a gépet.
(#) Stirlitz válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Köszönöm a választ, vírusra gyanakszok én is. Rendszervisszaállításra ha rákattintok, egy olyan vicces üzenetet kapok, hogy: "A rendszervisszaállítás nem fogja megvédeni a szgépet, indítsa újra a szgépet."

A gépet szoktam frissíteni, a legújabbat hol tudom uninstallálni? Csak mert nehezebb a dolgom, hisz ha jobbklikkelek a starton, és rámennék a keresésre, nem hoz be semmit.

Most egyelőre víruskeresőt futtatok rajta és egy másik gépről igyekszem rátenni az installereket.

Hát ez az üzenet egészen érdekes, ezek után valami szándékosságra főleg gyanakszok, ha így van az üzenet szó szerint , de pont magyarul? Ez is érdekes...
Nem kell a keresés, a frissítéseket a vezérlőpult/programok telepítése törlése résznél lehet elméletben uninstallálni, ahol a többi programot is, csak be kell pipálni egy négyzetet hogy "Frissítések megjelenítése" és akkor kellene, hogy mutassa egyenként mindet a többi program közé "keverve" vagy név szerint rendezve a KBxxxxxx formátumúak azok, ahol az x-ek számok...
(#) belfi2 válasza Stirlitz hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Hali!
Az XP-t még nem hallottam viccelődni.Nekem is az a gyanúm hogy ez egy gonosz Vírus.Én a helyedben menteném ami menthető aztán a lemezt teljesen törölném illetve formáznám.Új XP új particiók szóval mindenből újat.
(#) Stirlitz válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Akkor azt mondjátok, nincs más hátra, mint a teljes törlés? Hát, mit mondjak, életem legszemetebb vírusa.
(#) belfi2 válasza Stirlitz hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Ez az én véleményem viszont a biztonsági frissítések nagyon is fontosak az XP-nek.Tehát törlés ->telepítés->frissítés.És az egész lemezt ne csak a rendszert, mert nem tudni hova fészkelte be magát a kis mocsok.Jelzem ,én ezt csinálnám,de TE döntesz.

Vagy megcsinálhatod hogy egy jó lemez mellé felrakod(persze a másik gépen fusson vírusvédelem/helyes biztonságos win beállítások legyenek) és vírusirtás, és utána dönts, de ha a rendszer ennyire szétesett azt szinte mindenképp töröld...

Persze előtte mentsd le a cuccokat meg a többi meghajtódon te tudod hogy mennyire látod át milyen fájljaid vannak és mennyire veszel észre köztük valami furcsát...

pl a gyökérkönyvtárakat nézheted meg rejtett fájlok után főleg autorun.inf meg rejtett véletlennevű exe file-okat keress, persze a c ről az NTLDR.COM ot NEHOGY TÖRÖLD mert nem tudsz bootolni szóval csak figyelve csináld!
(#) KTobi válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Az exeket nézd meg, nehogy fölülírja a vírus. Te átmásolod, közben a vírust másoltad. Ott maradt rejtve az eredeti, Te meg leformázod, és veszett is az adat.
(#) punkkazy válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Értem, ezt a tesztet már olvastam, másik fórumon ajánlották a 420W-osat, de átgondolva felesleges. Elég a 350W-is, nem valószínű, hogy egyhamar i7-es processzor fog kerülni a gépembe . Köszi a segítséget!
De a kérdésem még él: okozhatta a problémámat, hogy a BIOS-ban a 64MB-os videó kártya 128MB-osnak volt beállítva?

Legalábbis én a biosnak ezen beállításával nem szoktam törődni van hogy 128 van ott van hogy 64 és a gépeim menni szoktak meg azok is amik valami javítási okból a kezeim között voltak sőt több újonnan összerakott gép is...

Esetleg a bios elem nem rakoncátlankodik? Ha kb 6 éves van már a gép akkor cseréld mindenképp nem kell megmérni kb 6 év az élettartama... más ötletem nem nagyon van, bár bevallom őszintén elég sok hozzászólás volt a témában amit nem olvastam végig vizsgáimra készülve szóval csak annyit tudok amit most kérdeztél...
(#) abcdabcd válasza KTobi hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Nem az én gépem... Én nem is mondtam semmi exe másolását! Olvasd végig mit írtam és formázást meg pláne nem ajánlottam, adatmentés tudni mit honnan kell lementeni persze először a teljes vinyón vírusirtás, és a c formatálása... vagy te hogy csinálnád? Legalábbis én meg szoktam keresni idegen gépen is a felhasználói adatokat...
Következő: »»   159 / 1148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem