Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   457 / 507
(#) Iszkakof István válasza joco21 hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Ez a generátor így és terhelés alatt nem fog nagyon rángatni?
(#) btoti válasza nagyzsak hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Attól még messze vagyunk, én is csak tanulom.

Sajnos nem lesz itt akkora fesz., hogy deltába keljen kötni. A csillag ad nagyobb feszt 3 fázisú, 2 utas (a 6 diódás) egyenirányítással. A fázisonkénti egyenirányítás és utána sorba kötés ilyen armatúra kialakításnál, amikor a 3 fázist egymás mellé helyezett tekercsekkel és nem egymás melletti tekercs-oldalakkal hozzuk létre - további teljesítmény vesztéssel járna, amiből alapvetően se lesz túl sok a tekercs-oldalak közti üres, indukció szempontból kihasználatlan terek miatt (azonos fordulaton vizsgálva).
A ~50 mm mágnes átmérő határeset, már inkább sok is. Mivel neok beszerzéséig kísérleti db lesz, persze élesben tesztelve - jók lesznek ezek, de kellene 2x12, vagy maximalizmussal (2x2)x12 db, hogy a maximumot ki tudd hozni a "hozott" anyagból. Milyen vastagok ezek? Természetesen neo HASÁBOK lennének ideálisak. 2x36 db és 1 f-ú tekercs összekötéssel. Ennél a tekercs elrendezésnél a 3 f-ú kialakítást igazából csak a mágnes-méret indokolja.
A májusi mérési adatokat várom én is. Remélem tényleges és összefüggő fesz., áram, szélsebesség adatok lesznek, és nem kis szél, meg kicsit izzik az izzó stílusú.
(#) btoti válasza btoti hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Bocs: ...lennének ideálisak, 2x18 db és..., nem 2x36 db! Kb. 20 mm széles és kb. 80 mm hosszú, olyan 10 mm-nyi vastag.
(#) joco21 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Szia István. Ez három fázisú generátor csillagba kötve. (3x6-6 tekercs). Ha megfogod az oszlopot kb. akkora rezonanciát érzel, mintha egy rezgőfejes borotvát tartanál a kezedben. Nekem még az elején, amikor kezdtem az egész szélgépezést volt egyfázisú generátorom. Az rángatott. Olyant nem szabad építeni.
(#) joco21 válasza btoti hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Teljesen fars vágányon vagy. A második légrést meg nem is értem. Miről beszélsz? A rajzomon, mégha kézi is, minden látszik, abból szakember mindent ért.

Mivel egy fázistekercs 6 tekercsből áll ezeket sorba kell kötni. Így kapunk három tekercset 120 fokra eltolva egymástól, térben és időben is. Ezért három fázis a neve. Tehát 6db mágnes kell minimum, ami egy időben lefedi a hat fázistekercset. Ha elfér, lehet ennek a páros számú többszöröse is. Abban az esetben nőni fog az időegység alatti erővonalmetszés és vele együtt a feszültség.
(#) lacza89 válasza joco21 hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Idézet:
„Mivel egy fázistekercs 6 tekercsből áll ezeket sorba kell kötni. Így kapunk három tekercset 120 fokra eltolva egymástól, térben és időben is.”

Hogy alakul ki egy időben a három fázis, ha a másik két fázistekercs felett nincs egy mágnes sem? És ezt most fejtsd ki te légyszíves.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
(#) btoti válasza joco21 hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Valami ilyesmiről beszélek, persze laikusként.
G (gerjesztés) = H*l (A) - H(térerősség) "szakember" szinten homogén feltételezéssel.
összesGmágnes = összesGlégrés - szintén "szakember" szinten a szórások elhanyagolásával.
Ui(indukált feszültség) = l*B x v (V) - B és v vektorok, Ui mint potenciál különbség +, vagy -, l pedig a B-re és v-re egyidőben merőleges eredő vezeték hossz. Azt mertem feltételezni, hogy itt mozgási indukcióról van szó és igazak a Maxwell-egyenletek is, de úgy leszóltál, hogy már ebben se vagyok biztos.
(#) joco21 válasza lacza89 hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Hol írtam hogy egyidőben alakul ki a három fázis? Olvasd el mégegyszer légyszives!
(#) joco21 válasza btoti hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Az a baj szerintem, hogy nincs gyakorlatotok. Persze lehet hogy tévedek. Akkor bocs. Amit írsz azok könyvekből vannak kimásolva, természetesen igazak, de ezt ki vitatja? Eltértél az általam leírtaktól!

Ami a leszólást illeti.
Nem érzem, hogy ezt megtettem volna. Azért érzed ezt mert a szakember szót használtam?
(#) lacza89 válasza joco21 hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Épp ez volt a kérdésem, mert sehol sem írtad. A kérdésem továbbra is az, a rajzod szerint, hogy alakul ki a három fázis egy időben egymástól 120°-ra eltolva?

Amit rajzoltál, az három darab egy fázisú generátor, nem pedig egy darab három fázisú. Nagy különbség.
(#) joco21 válasza lacza89 hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Egy időben soha nem alakul ki a három fázis. 120 fokkal el vannak tolva a fázisok egymástól. A rajzon csak a tekercsek és a mágnesek arányát akartam megmutatni egy másik fórumtársunknak. A tekercs végek természetesen össze vannak kötve egy csillag pontba.
(#) sziriusz válasza joco21 hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Köszönöm a rajzot. Értem, és tudom is értelmezni. Így már teljesen világos a dolog. Abban biztos egyetértünk, hogy valamelyikünk egyáltalán nem tudja, hogy mi az a három fázis, és az hogy jön létre egy generátorban. Abban lesz eltérés, hogy ki az, aki ezeket nem ismeri. Szerinted én mire tippelek?
(#) joco21 válasza (») Ápr 22, 2013 /

Ok, én "szélgépezni" szeretnék továbbra is.
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Kinek mit jelent a 3 fázis.
Ez messze nem szinusz, de még csak nem is trapéz, hanem valami katyvasz jelalakú lesz.
Ettől még a 3 tekercsén a jelalak 120 villamos fokra ugyanazt fogja leírni. Hogy lesz-e egyszerre legalább 2 fázison feszültség vagy csak egyen az majd kiderül.
Ha mindig csak egy fázis vezet (2*30 villamos foknál szűkebben) attól még három fázisúnak nevezném (ezesetben nem 326-os egyenirányítást csinálnék).
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2013
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

A gond ott van, hogy az irodalmakban a három fázis meghatározása, és a hétköznapi életben elfogadott, a tankönyvekben magyarázott három fázis fogalma és működése között igen nagy az eltérés.. Először ezt kellene tisztázni. Szerintem a három fázisú áramot az jellemzi, hogy mindhárom tekercsbe egyszerre és folyamatosan megy az áram, de ezek az áramok egymáshoz képest elektromosan 120 fokra vannak eltolva. A szinusz alak nem kritérium. Egy időben eltolt,de rövid idejű impulzus sort, főleg ha az egy generátorból jön ki, én ezért nem neveznék három fázisú rendszernek.
Ahogy én látom: A tekercsek közép átmérőjével a számolt kerület osztva 18-al, az 47 mm. A mágnes átmérője 50 mm, és ezekből itt 6 db. van. Nézd meg a rajzot, ez azt jelenti, hogy az egy tekercs csoport fölött álló mágnes keltette áram a tekercsoldalakban egyirányú, egymást kioltják, a kimenő feszültség nulla. Tovább menve a mágnes két fél tekercsoldalba indukál áramot, mondjuk az 1-es és 2-es tekercs csoportéba. Aztán megint egy tekercs fölé kerül, és a kimenő feszültség nulla. A folytatásban a 2-es és a 3-as tekercs csoport működése, eztán ismét nulla feszültség, majd jön a 3-as és az 1-es tekercs csoport működése.
Ez tényleg egy zagyvalék figura. Szerintem is ez inkább háromszor egy fázis a jelalak szerint, a működés miatt meg a csuda tudja mi lehet. Ráadásul mindig csak a tekercs fél oldala kap gerjesztést. Ez nem adja a hagyományos módon, a három fázistól elvárt működést.

Természetesen egy jól megválasztott mágnes alakkal, és 12 pár mágnessel már másképp működne. Ez nem azt jelenti, hogy ez a tekercs jó. Egyszer azt állítottam, hogy pl. az átmérő 40x10 mm-es neodym mágnes 11 mm-es légrésnél dupla akkora fluxust ad, mint 22 mm-nél. Ezért egy fele menetszámú tekercs is azonos teljesítményű lenne. Biztos vagyok benne, hogy ezt is figyelembe kellet volna venni a készítésnél. Ezért kelleni ilyen esetben az általam régen javasolt (és már biztos elfeledett) mágnes bemérése az ilyen tekercsek elkészítése előtt.
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Egyezzünk ki abban hogy messze nem az minek lenni kellene (ami lenni tudna megfelelő mágnesekkel). Senem egyfázisú senem három, és mégis egy és háromfázisú jellemzői vannak.
Akik több szempontból is otimális közelire tunának éretezni egy ilyen típusú generátort, azok tudják azt is, hogy az egész konstrukci pararló, ezért nem is állnak neki.
Amennyivel bonyolultab egy aszinkon gép forgórésztuningja legalább annyival olcsóbb is.
(#) btoti hozzászólása Ápr 23, 2013 /

Napirenden levő témához annyit mementóként hozzátennék, hogy Nagyzsak-nak meglevő adományokból kell egy lehető legjobb generátort összehozni. Nem is akármilyen emberi céllal: valahol él egy idős házaspár, akiket a saját gyerekei, családja annyira se becsül, hogy bedugná Őket egy öregek otthonába. Esetleg 2013-ban, Európában vinnének Nekik egy-két LEd-s lámpát, zsebrádiót és havonta beállítanának egy szatyor elemmel, ha már kenyeret nem is.
Így nem az a fő gond, hogy hogyan lehetne legjobb légmagos generátort, akár egy, akár három fázisút megtervezni. Ezt már elég sokszor kitárgyaltuk, mondhatni tudjuk a módját, nyilván sok apróságon finomítandó módon.
A hozzászólásokból tudott, hogy adott egy 18 (3x6 sorba kötött) tekercses (sajnos 20 mm vastag, így ~25 mm-s légrést igénylő) tekercstest és valamennyi 50 mm átmérőjű ferrit mágnes. Ezekből működő és valamire már használható generátor összehozható. Tegnapi Nagyzsak-nak szánt hozzászólásommal egybecsengően úgy gondolom, hogy ezekből két-tárcsás,12-12 db, ha van elég, akkor inkább duplán rakott 2x12-2x12 db mágnessel hozható ki a legtöbb úgy teljesítményben, mint feszültségben. Később, esetleges átalakításkor legjobb eredmény szerintem két tárcsás 18-18 db hasáb neo mágnessel érhető el.
Ilyen megközelítésben ez se nem pazarlás, se nem vitaalap, hanem emberi segítség!
(#) nagyzsak válasza joco21 hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

köszi tök szuper lesz vele dolgom de amint jutottam valamire jelentkezek.ez most 2-3 héát is lehet.Közben kaptam további segítséget a csavarok is ingyen lesznek.

A mágnesekről amíg összegyűlik az összes még a napokban azért elméleti vitát szívesen fojtatok mindenkivel hogy tanuljak,aztán jön a tapasztalat és elmondom mire jutottam.

Addig is mindenkinek köszi
(#) lacza89 válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Egy lényeges feltétel nem teljesül a Joco által lerajzolt generátorban. Egy három fázisú rendszerben, a három fázis feszültségeinek pillanatértékeinek vett összege, a 120°-os fázistolás következtében bármely időpillanatban zérus! És ez nagyon lényeges. Ha ez a feltétel nem teljesül, rángatni fog a generátor. Szerintem ez mindenkinek tiszta. Az, hogy a fázisfeszültség, a tekercs és a mágnes keresztmetszete miatt nem szinuszos, még csak egy dolog lenne, de 6db mágnessel tényleg a zagyvalék a leginkább jellemző szó az így kialakult fázisfeszültség jelalakjára.
(#) btoti válasza lacza89 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Én szerényebb feltételt szabnék. Azt mondom, hogy ennek a fesz., vagy áram görbe hullámosságának amplitúdója legyen minél kisebb és a frekvenciája minél nagyobb. Sőt mondhatnám, hogy az egyenirányított terhelő áram hullámossága legyen minél kisebb amplitúdójú és minél nagyobb frekvenciájú.
A 6 db mágnessel sokkal aggasztóbb kételyem is van, mint a zagyva jelalak: Fázisonként 6 db azonos menetirányú kezdet - vég - kezdet - ... szerint sorba kötött tekercs (Bár ez nem derült ki, hogy tényleg így van-e?) esetén abban az időpillanatban, amikor a ~50mm-s mágnesek a ~45mm-s tekercsek egyazon oldalait (nem a teljes tekercseket, pont a felét) fedik É-D-É-... sorrendben, mekkora a sorbakötött tekercsek eredő végein a fesz. különbség, terhelten a folyó áram? Ekkor kellene a maximumnak lenni!
(#) Iszkakof István válasza joco21 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Nekem is megfordult valami olyasmi a fejemben, hogy négy pár mágnes a tárcsagenerátorban és vagy negyven tekercs, de szégyelltem előhozakodni egy ilyen ötlettel, de ha már hasonlót bemutattak, szóvá teszem. Szegény ember vizet főz alapon életképes lehet egy ilyen ötlet? Van négy pár neodímium mágnesem, de belátható időn belül nem lesz több, azzal kell gazdálkodnom.
(#) gulyi88 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Ha rezed is van sok, akkor lehetne értelme úgy, hogy késöbb pótolható legyen a hinyzó mágnes.
De 4 tekercstől több nem tartozhat egy fázishoz (nem kötelező a 3 fázis.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2013
(#) gulyi88 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Pl a 4 pár mágneshez 6 fázisú állórészt csinálsz (24 tekercs), amit majd késöbb át lehet kötni 3 fázisúra ha lesz még 4 pár mágnes. Amíg nincs benne 8 pár mágnes addig csak félteljesítményt tud (A réznek árának a fele benne áll, amíg nincs meg az összes mágnes, Viszont addigis megy).
(#) Iszkakof István válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

A rézdrót van, remélem olyan is, ami oda megfelelne, de a műgyantát errefelé nem ismerik, az a legnagyobb gondom. Majd valamikor elutazok messzebb, ott talán lesz. Lényeg, hogy működőképes lesz.
(#) btoti hozzászólása Ápr 24, 2013 /

Másik ötlet: Elkészíteni két mágnes-tárcsásként, de csak az egyik tárcsára felragasztani az összes 8 db mágnest, a másik acél-tárcsát a véglegesnél kisebb távtartóval mágnesek nélkül felrakni. Ugyanakkora távolságra a tekercstesttől, mint a másik mágnes-pólusok távolsága (légrése). A telj. ugyanúgy kb. a fele lesz a véglegesnek, a légrés indukció és fázisonkénti fesz. kb. 0,7-szeres, de nem kell majd a végleges +(2x4) db mágnes felrakásakor átragasztani a korábbi mágnesek felét. A fesz., áram időbeli eloszlása is egyenletesebb lesz - "rángatás", hullámosság.
-É- -D- -É- -D- :2x4 mágnesnél a pólus sorrend tárcsánként,
-É-D-É-D-É-D-É-D :2x8 db mágnesnél tárcsánként!
Elegendő 3x4 db tekercs is, de ekkor a fázisonkénti 4 db-ból minden másodikat szembe kell sorbakötni. Azonos irányba tekercseléskor: kezdet-vég--vég-kezdet--kezdet-....

Nálunk sincs bármelyik festék, vagy vasboltban kétkomponensű műgyanta. Web-bolt és posta, futár.
(#) joco21 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Szia István.
Amint látom kaptál választ a kérdésedre, bőven. Sok sikert a megépítéshez. Ha csak a műgyanta a probléma, írd meg mennyi kellene. Én cost free elküldöm neked. Majd légyszi számolj be az eredményről.
(#) Iszkakof István válasza joco21 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Kedves btoti, joco21 (és mindenki)
Én is eléggé furcsállom, hogy olyan nehezen jön össze nekem a műgyanta. Lehartól megkérdeztem, hogy mondják románul a műgyantának, de úgy sem ismerték az üzletekben. A megyeszékhelyen még nem próbáltam, de az elég messze is van. Csak azért nem utazok fel. Akkor inkább Debrecen, nincs messzebb sokkal és ott biztos van. A másik dolog az, hogy van sürgősebb dolog is. Uborkát fogok termeszteni és vízhúzót készítek hozzá, négy félhordóból (ahogy az uborka teendői fogja engedni, addig marad a jó 220 volt).
(#) gergobmwe30 hozzászólása Ápr 25, 2013 /

Üdv.!

Csak gondoltam jelentkezek már, nehogy azt higgyétek eltűntem.. Kis késlekedés támadt a generátor-építéssel.. Megvan már a vas, eszterga ki van szabadítva a lomok alól, de a mágnest még nem sikerült beszerezni, hála a kedves közútkezelőknek...(lengéscsillapító+ pár gömbfej tud váratlan kiadást generálni, a mágnesvásárlás kárára.. ) Remélem a következő fizuból összejön a dolog, és akkor majd jelentkezek...
Sok szelet addig is mindenkinek!
Üdv!!!
(#) sziriusz hozzászólása Ápr 25, 2013 /

Ezt az internet címet nem azért teszem fel, hogy oldalakat írjunk az közölt teljesítményekről és az árakról: Bővebben: Link
Ebből az látszik, hogy gyorsan forgó függőleges tengelyű gépet talán lehet készíteni. Arról nem tudok, hogy hobbi szinten ez sikerült volna. Egy 4-5-ös gyorsjárású gép biztos hogy sok embernek megnyerné a tetszését.
(#) btoti válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Az árakról ennyit is kár volt, bár ez egy kereskedelmi oldal és ők eladni akarnak. A telj-k a határolt ~12 m/s (itt optimális?) szélsebességhez rendben vannak úgy-ahogy. A ~3 m/s "termelési" sebességekkel a minimális Darrieus ismereteimre és kísérletemre is hagyatkozva erős kételyeim vannak. Nem olyan hatalmas a csapágy veszteség a maglev-hez képest, hogy e miatt ne pörgött volna fel terhelhetően ~5-6 m/s alatt a Darrieus-H. Bár egy kísérlet nem kísérlet. Végül is ezekről van szó, illetve ezek külön nevezett típusáról a csavart lapátú Gorlov-ról. Az opt. TSR-re még, ha hajlandó lennék se kötnék fogadást 3-3,5 fölé. Egyébként néhány éve első kedvenceim voltak, de már nem azok. Túl sokat kellene bizonyítaniuk, hogy visszaszerezzék a bizalmam magyar, talajközeli szeleknél.
Következő: »»   457 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem