Fórum témák
» Több friss téma |
Ne a bordán vizsgáld a melegedést, hanem közvetlen a tokozáson.
Ennél az alkatrésznél nagy jelentősége van a felfogási módnak. A gyári furaton való felfogás nem képes a minimálisan elvárt hőátadást biztosítani.
Szia! A Mute és pozitív táp lábakat összekötötted?
Össze vannak kötve.
Fotózd le a paneleket!
http://www.st.com/resource/en/datasheet/tda7293.pdf olvasni nem nagy bűn 14-15.oldal
Sziasztok! Még nem építettem meg ezt a kapcsolást, de szerintem van benne fantázia.
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem. Van egy régi rádiós erősítőm aminek a végfokja hiányzik. TDA7293-al gondoltam beleépíteni egy másikat, viszont a tápfeszem egy szimmetrikus 53vdc. A kérdésem hogy trafó megbontás nélkül, hogyan tudnám ezt 40- 45v körül maximalizálni, ehhez a végfokhoz. Esetleg van-e valami ide jó másik ic-s kapcsolás? Válaszokat előre köszönöm.
Szia! A feszültségcsökkentő alkatrészigénye összemérhető, egy diszkrét elemekből megépített végfokkal. Inkább az utóbbit ajánlanám. A VF2 például egyszerű és olcsó, keress rá témájára!
Sziasztok.
Egy kis segítséget kérnék. Nem vagyok műszerész, viszont szeretek barkácsolni és összedobtam egy 2x100W-os stereo erősítőt TDA7293, csak nem értem a táp bekötését. Van "+ "meg "GND" meg "-" és nem tudom hogy kössem be. Hogy adjak neki +12-50V-ot meg -12-50V-ot? A GND-t honnan vegyem? Egy autórádió subwoofer jelkimenetéről akarom vinni a jelet, de a tápot nem tudom hogy oldjam meg. Teszek fel egy képet, légyszi segítsetek.
Szia! A szimmetrikus tápegység így néz ki.
Aha, kösz. Van egy 24V-os egyenáramú tápom. Abból ki lehet hozni ennek megfelelőt? Valószínűleg nem, ugye?
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2019
Két 24 V-os táp kell hozzá. Egyik a testhez képest pozitív, a másik a testhez képest negatív tápfeszültséget kell biztosítson.
Az egyszerű megoldás az előbbi linken szerepel. Kell egy középen megcsapolt szekunderű transzformátor, egy egyenirányító híd és két pufferkondi.
És hol lehet ilyen "középen megcsapolt szekunderű transzformátort" szerezni? És a rajzon melyik a puffer kondi? A 10000-es?
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2019
A trafót többnyire úgy jelölik, hogy dupla szekunder-feszültséget adnak meg, példa. Ha független a két szekunder ág akkor neked kell a megfelelő tekercskivezetéseket összekötnöd.
A kondenzátor pedig ilyen.
A kondenzátor elvileg egy sima elektrolit + - pólussal, egye? Az a trafó amit linkeltél nekem megfelelne a kitűzött célra? 2 x 100Wattos hangszóró megy majd róla.
A szekunder feszültséget az alapján választjuk, hány Ohmos a hangszóró.
Ha a táp készítésében járatlan vagy keress ahhoz is építőkészletet, vagy legalább panelt.
4 ohmosak a hangszórók. Ha vennék olyan, vagy hasonló toroid trafót amit belinkeltél, az megfelelne? Vagy ahhoz kell még más is?
A 4 ohmos hangszóróhoz pont megfelelő a 2x24 V-os szekunder feszültség, 5 A terhelhetőséggel. Érdemes szétnézned a használt transzformátorok között is, mert az csak a felébe kerül és ugyan úgy megteszi.
Tehetsz elé lágyindítót, ha 2x20000 µF puffert választasz. Érdemes a hangszóróidat védeni az egyenfeszültségtől. Bővebben: Link Kicsit olvasgass az erősítő építésről, mert minden apró mozzanat leírását nem tudom felvállalni.
Oké, köszön hogy segítesz, még annyit kérdeznék, hogy van ugye az toroid trafó. A két piros gondolom 230V és még ott van 4 kábel. Szerinted hogy van a szín kiosztás? Melyik lehet a + vagy a - 24V, meg a GND. Két GND van? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2019
A kettő fehér az egyik, a kettő két a másik szekunder. Ezek váltakozó feszültséget adnak, amiknél a polaritást nem értelmezzük (mert váltakozó).
A transzformátor kivezetésein váltakozó feszültség jelenik meg. Ezt egyenirányítod, majd a kondenzátorokkal szűröd.
A tekercs kivezetéspárjait méréssel állapítjuk meg, vagy külön egyenirányítjuk, puffereljük a pozitív és a negatív tápot és két eltérő pólusból képezzük a GND-t. Ezeknek kérlek olvass utána!
Hát jó ráfaragtam ezzel az erősítővel. A leírásban nem szerepelt hogy ilyen komplikált a beüzemeltetése, hogy még egyenirányítani is kell majd a tápot....
Amit még nem értek, vagyis nemtudom hogy ez normális-e, hogy a 3 GND, tehát a bemenő jel GND-je, a tápé és a kijövő erősített jel GND-je össze van kötve. Ez normális? A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2019
Normális dolog, a híd rendszerű erősítőkben szokott földfüggetlen lenni a a kimenet. Nézd csak meg az adatlapot. A tervező ügyesen csinálta, hogy a három Gnd a három hozzávaló kivezetés mellett van. Könnyű bekötni.
Elcsesztem, mert két ilyent kellett volna rendelnem. Apróért megkaptam volna és erre egyeneset mehet az AC. Már benne van az egyenirányító, csak egy ütős toroid trafó kell hozzá.
Bizony nem szabad elhamarkodni, szét kell nézni a piacon. De így legalább magad építhetsz egy sokkal jobbat! Ránézésre vékony az a graetz egy 100W-os erősítőnek. Sőt, ha még szétnézel, találhatsz egy ehhez ajánlott tápegység nyákot, azon már 4x10000µF van, és 10nF-ok az RF szűréshez.
Még ha tudnám milyen néven mit keressek...
Ilyenre gondolsz? Ugyan mégsem, ennek csak 150mA a terhelhetősége.
A hozzászólásaid alapján jobb lenne ha keresnél a környezetedben valakit aki tud segíteni vagy nagyon sokat kellene nekiállni tanulni, mert így valószinüeg csak kudarc fog érni. Ha nagy nehezen be is szerzed a hozzávalókat azt megfelelően össze is kell építeni, ezután jön még a megfelelő hütés elkészítése, mérések, megfelelő kábelezés csatik felszerelése stb stb... sok és annak aki soha nem csinált ilyet nem is lehet elmondani fél oldalban...
Jól látod, én EZT találtam. A keresőszó csak az IC neve volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |