Fórum témák
» Több friss téma |
Kis túlzással bármilyen. A legközönségesebb technikai cső. Mostanában a mezőgazdasági boltban szoktam venni (kb. 100Ft/fm), a furata 4mm a külseje 5,5mm. A fotósorozat kedvéért használtam ezt a megoldást -meg szegénységem okán-, ugyanis ha van lehetőséged venni vagy készíteni mondjuk bakelitból egy vállas alátétet, akkor az egyben kiváltja a csövet és a szigetelő alátétet is.
A csillámmal akkor szerencséd volt. Mikor én kerestem, akkor nem találtam hozzá illő méretet.
Ha a hűtőfelület GND-n van -ez általában nagyon is indokolt-, akkor nincs mese, szigetelni kell. Ügyelj a szigetelő gyűrűre, mert ha annak anyaga meg tud lágyulni az üzemi hőfokon, akkor lazul a csavarkötés szorító ereje. Létezik még egy megoldás, amivel ki lehet kerülni a szigetelő gyűrűt. Ugyanis az IC-t úgy is lehet rögzíteni a hűtőfelülethez, hogy egy olyan lapocskát használsz, ami hosszabb mint az IC szélessége, és nem a tokozás furatán fogatod fel, hanem ezt a lapocskát ráfekteted az IC bakelit részére, és kétoldalon, átmenő csavarral rögzíted. Ennek a megoldásnak egyéb előnyei is vannak. Én nem próbáltam ki, de állítólag hűtőtönk nélkül romlik az üzembiztonság, könnyebben kialakul a "hőmegfutás". Most legalább te kipróbálod, és elmondod nekünk mit tapasztalsz csillámmal szigetelve.
Készen van a kapcsolás, hát kellemesen csalódtam ebben az IC-ben, nem búg, nem sistereg, nem taknyolja el a hangokat mint a LM3886-os borzadáj...
Sikeresen recsegősre vertem vele egy 25cm-es Videoton mélyet ![]() ![]() ![]()
A hangja nekem is nagyon rendben van, sokkal jobb mint amit vártam tőle.
Ellenben az LM3886 -legalábbis papíron- jobb erősítőnek látszik. Még nem hallottam szólni, de már hallottam jókat róla, és az ára is elég magas.
Hello! Honnan tudom megállapitani, hogy a trafóm gyenge-e a végfokomhoz?
![]() ![]()
A feszültségesésen veszed észre a legegyértelműbben :yes:
A trafó feszültségét kell megmérned kivezérlés nélkül. Majd ezt követően, műterhelést használva, teljesen kivezérelve. A két érték közötti különbségből lehet következtetésekre jutni. Ez azért jó módszer, mert előfordulhat, hogy a trafó elég nagy lenne, de nem jól méretezték azt, viszont így minden kiderül.
Miért jutott eszedbe, hogy kicsi lenne a trafó? Ha sztereó erősítőd van, amiben közös trafót használsz, akkor az egyik csatorna "kikötésével", vagy bemenetének rövedrezárásával elérhető, hogy a másik csatorna hirtelen "dupla" teljesítményű trafóról menjen. Az én sztereó erősítőmhöz elegendő 1db 250VA-es jól méretezett toroid trafó. A mérések eredményét megtatálod itt a témában.
Na ezt se tudom megnézni, mert a Vipre virusvédő blokkolja. Ez az első amit blokkolt
A tüzfala értesités nélkül tartott 310 behatolót távol a 20 nap alatt
Valóban, ha a triak bentart a DC-től leéghet a táp, ha nincs sehol bizti.
Visszont a végfokban nagy kár nem lehet , mert már úgyis elszállt azért jön a DC Az eszköz neve SBS (a Silicon Bilaterális Swich röviditése) 6-8V tól billen, kétirányba mint a diac. Felfelé programozható
Diac nem jó, mert túl magas a billenési szintje 30V körüliek.
SBS-el müködik jól Ma láttam a kapcsolást a Quad 405-ös topikban itt http://www.keith-snook.info/QUAD-405-2-Mods.html
Csak megfordult a fejembe, nem-e pici a TDA7294 alá ez a Videoton 6383s gyári trafója. Készülék hátuljára 160W van irva, és 1x 34V, és 2 végfok lenne rajta.
![]() ![]()
Most néztem utánna googlebe, 50V 3A-es a Graetz hidam, az cink?
![]() ![]() ![]()
5-re semmiképp, mert a belső áramkorlát is kb. 10A-nél kezd szabályozni. Tehát 10A-esre érdemes cserélni. Pl ilyenre, 165 bruttó forintért
hello
hidalt kapcsolást aki megvalósított már az kérem kézfeltartással jelezze ![]() meg sehol nem találtam egy normális nyák tervet a hídkapcsoláshoz. segítségeteket előre is köszönöm ![]()
És ez a Graetz a 3Amperével visszafogta a trafóból kivehető teljesitményt?
![]()
Hali!
Az általad említett "normális nyákterv" milyen kritériumokat takar? Megnézted már pl a Pedró-félét? Ez teljesen jó szerintem, én is használok ilyeneket. Van másik nyák is, (átdolgozott Pedró-féle) de az egy picit nagyobb, szellősebb és kevesebb átkötés van rajta. Egyszer már felraktam ide...
Érdemes nagyobb, túlméretezett Graetz-et használni, mert a hangon is meghallatszik a dolog :yes:
Én is minimum 10A-es -eket használok a hagyományos (50Hz, trafós) tápról működő 7294-eimhez.
köszi ez jó lesz
![]() most már csak egy +-25V táp kapcsija kellene ![]()
Hídhoz akarsz +/- 25V-ot? Hány watt kell és hány Ohm-ra?
Tápegységhez miért kérsz kapcsolási rajzot? ![]() Trafó - Graetz - puffer, azt kész... vagy ha kapcsolóüzeműre gondoltál, akkor a Cimó-félét javaslom.
Az adatlapon úgy van hogy 150W ad le 8ohm-on.
Szerintem nem muszáj kapcsolóüzemű táp elég toroid egyenirányító kondi meg fesz. stabilizátor. Csak azt nem vágom hogy mekkora kondi meg milyen toroid kell...
Nem kell stab! 2x28V-os trafó kell (max. 2x30V) és csatornánként 250-300VA terhelhetőség. 10-35A-es Graetz, csatornánként 2x10000 µF/50V puffer.
A hidat nem jó 4 Ohm-mal terhelni mert nagyon melegszik és a tápot is gyilkolja. +/- 40V ról, egy jó hűtéssel (hűtőtönkös megoldás) 200W körüli impulzusokat is lazán leadogat 8 Ohm-ra.
With Rl= 8 Ohm, Vs = ą25V the maximum output
power obtainable is 150 W adatlapból másolva!!!!
10% torzítással? Ha hidat akarsz csinálni, akkor az alább leírtak szerint tedd! Azt nem az adatlapból másoltam, hanem már építettem néhányat
![]()
Megnéztem, valóban ez van benne. Arra gondolok, hogy azért, mert mikor itt a hangszóród 8ohm-os, akkor az egyes erősítőkre 4-4ohm jut, amihez valóban max.+-30V-ot ajánl az adatlap.
Nem illik az adatlappal szembe menni, de én mégis nagyobb feszültséget javaslok. Amit Bassmester mondott a tápegységről, az szerintem is kifogástalan lenne hozzá. Én konkrétan mértem a teljesítményt 4ohmon is ez "egyke" IC-n, méghozzá +-40V körüli feszültségen.
Korábban már szóba került ez a marshall féle felhasználás,ebben a topikban. Ha visszakeresel akkor megtalálhatod a kapcsirajzokat is.
Sziasztok!
Hogy tudom megmérni táp nélkül azt hogy működik-e még az ic vagy már halott!?
Táp nélkül mmm ez érdekes , szerintem csak ha full zárlatos azt tudod mérni a jóságát nem igen !
Egy bizonyos hangerő után olyan mint ha elfogyna a teljesitmény a TDA7294-esemnek, elmegy a basszus, csak torzit, meg a közép hangok is összetorzulnak. Gyenge a tápegység mi?
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |