Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! 8 ohm -os hangsugárzókhoz tökéletesen megfelel. A segédtáphoz 24V-ra méretezett kiegészítőket érdemes alkalmazni.
Köszönöm a gyors választ. Akkor lehet, hogy nem is keresgélek tovább, hanem megveszem.
Egyébkén nézegettem hangszínt és kivezérlésjelzőket olyan 5-12V ig találtam max. De ez még a jövő kérdése lesz
Hát ez inkább ilyen belesikítás szerű volt. Lehet csak a magas nem bírta a sok mélyet Pedig van hangváltója a magasoknak...
Ám ma vettem még 2-2 diódát mert az itthoniakat úgy el raktam megse találtam A halk búgás ugyan úgy megmarat pedig a tetseket egy egy kondira vittem ahogy a táp rajzon van...
Hello, szeretnék építeni egy 2*200W teljesítményű erősítőt a következőkből:
http://bolthely.hu/mikroshop/id/00537 ebből 2 db-ot. Az lenne a kérdésem, hogy ezekhez elég lenne egy toroid transzformátor; 300VA; 2*30V, vagy esetleg nagyobb toroid trafót kellene hozzá vennem? pl: 300VA 2*35V. Egyenirányítva nyilván többet fog kiadni, de remélem ez a 300VA elég lesz a meghajtásra. Más hozzászólásokban úgy olvastam, hogy van aki 27V-al van aki 35V körüli áram erősséggel, de volt aki 42V-al terhelte. Én arra mennék, hogy minél erősebb legyen (így kb 400W) és minél hosszabb legyen az élettartama. Idézet: ez egyenlo 400W-al. Hogy ez leadott vagy felvett teljesitmeny az nem derul ki. Gondolom leadott. akkor szamolj ra 25%-ot, az 500W mar.„...........2*200W teljesítményű erősítőt.................” Az taplalasanak szant trafo teljesitmenye 300VA. S azt illik meg 0.75 koruli ertekkel szorozni a tartalekoknak. az 225W. Tehat a 225W-os trafoddal kivanod a kb 500W-t teljesitmenyu erositod hajtani. Mukodni fog de a max kihajtas felejtos lesz. Idézet: „......van aki 35V körüli áram erősséggel,..........” Maximum 35V feszultsegrol jaratja.
A dokumentumot letoltve lathato hogy 8Ohm +-43V-rol jaratva 10% torzitas mellett a fogyasztasa 311W.
De pl 16Ohm +-35V 10% torz-nal mar 170Wal is megelegszik.
Üdv! Nos tervezgetek megépíteni egy sztereó végfokot, amit már írtam korábban is, viszont kezdek kicsit leikus lenni.... Nézegettem Youtube-n több videót tesztekről, és egyéb hasonlókról és hát hogy is mondjam.... Telefonnal készülteknél sem hallottam, hogy olyan nagyon hangos lenne a dolog, illetve nem tűnik annak, meg hát nem nagyon találtam olyan videót, ahol egy nagyobb telljesítményű ládát hajtanának.
Van itthon egy panasonic sg40-esem (régi deck+tuner+"végfok" -tranyós) nem lehet több a telljesítménye 30-40W-nál és hát azért ezzel (videófelvétel téren) durvább felvételeket produkálok a youtube-n bármelyik tesztnél látottaknál, mint a látvány (hangszóró kilengés+látható tárgyrezgések stb...) mint hangnál (hallható ajtózörgés stb). Nos lehet, hogy csak az illető(k) kis telljesítményen teszteltek, vagy csak nem merték meghajtani, de eddig nem igazán láttam olyan nagyon egetrengető videót. Volt 4x150W kenwoodom (olyan 130W-ig tiszta hangja volt) az is hatalmasat szólt, de hát videót nem láttam még semerre, ahol a tda-t megtekerik full telljesítményre, így szerintem jogos a kérdésem, hogy vajon az a 100W az valóban 100W-e (persze minusz a fűtés, de hát akkor is olyan 70W körül kell legyen...) amit képes leadni.
Üdv!
Nyugodtan építs meg azt a végfokot kellemesen fogsz csalódni. Add meg az erősítőnek a megfelelő erőt, túlméretezett tápegységet. Ne primitív videók alapján ítélj. És ha nagy hangerőt akarsz ne 83 dB érzékenységű hangfalat használj, hanem legalább 98-101 dB-est.
Értem! Hát majd kiderül. Ha másra nem tartaléknak jó lesz (feltéve, hogy nem égetem szénné az első pillanatban ) A hűtőbordák már úton vannak 2 darab 25 cm hosszú 15cm magas és 7 centi széles .. Bízok benne, hogy elég lesz, ha nem , akkor kap majd 2 nagyobb telljesítményű ventit....
Amit még elfelejtettem... A táp...
szekunder oldal:2x30v 300W trafóhoz kéne nekem egy táp kapcsolása greatz-al stb, ha tud valaki. (nem vagyok egy nagy szaki, ezért veszem kit-ben a végfokot is, hogy ne kelljen tökölni a nyákkal stb...)
Ahogy látom én egy kicsit rosszul értelmeztem a dolgot, én úgy akartam, hogy 2*30V-ot kapjon és 300VA tápot. De ha jól olvasom akkor úgy kell lenni-e hogy max +-40V lehet, azaz 2*20V maximum. És minimum egy 500VA táp.
Szóval akkor elég lenne neki 2*15V vagy 2*16V táp? Javítsatok ki ha tévedek.
Nem vagyok egy zseni a témában, de eleget olvastam erre-arra... +-40V egyenirányítás után ami olyan 26-30V lehet a trafóból kijövően. (legalábbis én ezt így értelmeztem)
Tehát neked kb 2*26-30V 500VA táp kell (feltéve, hogy jól gondolom.)
Szinten és akos153 kollégák!
Adjátok meg hány ohm-os hangszórót terveztetek be, mert ehhez kell igazítani a tápfeszültséget. Tanácsolom, hogy IC-nként 70-80W teljesítményt tervezzetek kivenni (híd 150W), az hangnyomásban észrevétlenül kevesebb a maximális teljesítménytől. Cserébe kisebb torzítást és különösebb izgalmak nélküli hűthetőséget kaptok. Ezzel még egy buliban sem vallottam szégyent
8 ?-os hangszórókhoz tervezem, de az is előnyös ha valaki "rajtam kívül" 4 ?-t köt rá. Ne menjen tönkre. Híd kapcsolásban lenne használva 2-2 db ic.
Ahhoz az erősítőhöz 2x20V 10-12A-es szekunderű transzformátort ajánlok.
Hát.... Ez már neccesebb. A mélyem 4 a közép 6 a magas 16ohm... középút nyilván a 8 ohm. Bár én nem hidat tervezek.
Ja (hh) és a trafó a lentebb említett szekunder oldal:2x30v és a segéd táp 2x18v 300W lesz.... kicsit nagyobb de olyan 40-42 körül lesz egyenirányítás után (elvileg.)
A hangsugárzó eredő impedanciája 4 ohm lehet. Az ajánlatom 2x24V 5-6A-es szekunder.
2*20V-os trafót nem találtam, 2*17V-os elég lenne neki, vagy a 2*24V-os?
Végső soron mindkettő jó, a 2x24V-oshoz hűtőtönk és kényszerhűtés kellhet. A kisebb pedig egy 100-120W-os strapabíró erősítőt eredményez.
Nos most már a tápot tervezem, hogy hogy is legyen... A csatolt képen vagy egy asszimetrikus és egy szimmetrikus táp kapcsolása (itt találtam), kérdés, hogy két végfokhoz melyik a célszerűbb, hány A-s hány V-s diódahíddal, illetve, hogy a képen jelölt kondik helyére a puffer kondik kerülnek-e... Remélem jól vettem ki.
Kérdés, hogy ti a 4 közül melyiket ajánljátok? Én a 2 jobb oldali között gondolkodom, csak nem tudom, hogy 2 tápot építsek, vagy elég a jobb alsó (úgy vettem ki, hogy az 2*xVAC egyenirányít közös földdel) [ui.: bocsi a rossz szakkifejezésekért]
Középen megcsapolt szekunder esetén nincs választási lehetőséged. Ha független a két tekercs akkor kösd ezen ábra szerint. A dióda hídon nem lehet sokat spórolni, legyen az megbízható darab: Bővebben: Link
Rendben! A 2 diódahíd már a kosárban is van. A 2 kondi a rajzon feltételezem pufferkondi lesz. A kérdés, hogy ezek 10000µF 63V vagy 50V legyen tekintve, hogy +-42V-ről fog menni, illetve, hogy számít-e itt, ha nagyobbat teszek-e be, illetve hogy lehet-e egyáltalán sorban 2-2 10000µF valahogyan a tápon, mivel HEStore-n 10000µF-es a max 50V felett.
Bontani tudnék egy dualstereo erősítőből 2x24000µF 63V, de sajnálom megbontani, mivel csak pár alkatrész hiányzik belőle, amit nem gyártanak, és nem találok hozzá helyettesítőt... (Visszább olvastam, hogy ha több kondi van, illetve nagyobbak, akkor basszusnál nem esik annyit a tápfesz) Ezenfelül sok helyen láttam, hogy a diódahidat hűtik +bordával, vagy kisebb ventillátorral. Ez ennyire melegedhet?
A puffer feszültségtűrő képessége elég ha 20%-kal meghaladja az üzemi feszültséget. Csatornánként, tápoldalanként a 10000µF elég szokott lenni. A dióda hidat praktikus a fém házhoz fogatni, az biztosítja a hűtését.
Gondolom csak kondit nem akarsz máshonnan rendelni. Ez esetben jó lesz az 50V-os is, ha valóban +-42v-ról jár majd a végfok.
Üdv Mindenkinek!
A táp tökéletesen üzemel 50V os kondenzátorokkal, kipróbálva. A táp adatai: Trafó 2X24V váltó 1200W Diódahid 50 A hány voltos nem tudom de működik Kondi 2X10000uF Egyenirányitás és szűrés után +-35,1V Ajánlom mindenkinek igy szépen működik.
Ami azt illeti a táp már elkészült. Dióda hidat is kaptam megfelelőt a helyi electro boltban, illetve 63V-s 22000µF kondikat is, így azokat vettem meg. Tesztelve még nincs, mivel a trafóm még nincs meg, de Egyenirányítás után +-42V lesz.
A tápot és a trafót egy bontott pc táp házába teszem, illetve a panel már benne van, és így kerül majd beépítésre a végfok mellé állandó hűtéssel.
Gondolod 2db 22000µF/63V és a trafó elfér egy PC-táp házában? Szerintem több mint szűk lesz.
Szereztem nemrég egy 66 V-os 630W-os toroidot. Nagy nehezen megfeleztem a közepét (kettős drótból vóóót tekerve....) és levettem a külső menetekből, hogy +-30V legyen a váltófesz. Ezt 1.4-el szoroztam az egyen számításához, tehát 42-43V körül lesz az egyenszint áganként. Mivel a megépített kapcsolásokban a 44V egyenszintet nevezték fullmaximumnak, amivel még tesztelték a kapcsolást, ezért talán az általam építeni kívánt darab "picit" alatta van. Egy tetemesen túlméretezett hűtést tervezek alá rakni, hogy a teszt ne ezen múljon. A megépítés után, ha el nem felejtem, beírom ide, hogy mik lettek a tapasztalatok. (megégett-e az IC, vagy bírta... SGS az IC, ha minden igaz. Ha van valéakinek keserű pirulája ezzel az értékkel, azt elfogadom privátban.
Szia!
"+-30V legyen a váltófesz" -nono! A 2*30VAC szekunderből a dióda nyitóirányú feszültsége és a nyugalmi áram várhatóan +/-40V-ot eredményez. Ez I.oszt 8 ohm sima, vagy 16 ohm terhelésű híd kapcsoláshoz. Az említett impedanciák felezését is elviseli a TDA7294, de kicsit gyúrni kell, hogy az esztelenül nagy disszipációt az IC parányi hűtőzászlójáról el lehessen vezetni.
Nekem 40V-ról megy (szimm.) mert ilyenre adta ki a trafó. Megbontani meg az világért meg nem bontanám
+-40V-ról a hangja hú de jó. 12 és 16ohm-mal van terhelve (2db híd van egy kaszniba közös tápról) Mind a kettő jól viselkedik. A hűtés nálam az egyiknek 100x100as borda rajta 80x80as venti állandó 14V-al. A másik borda egy 60*160as amit szintén egy 80x80as venti fúj ami 14VDC-t kap. |
Bejelentkezés
Hirdetés |