Fórum témák
» Több friss téma |
A "mi sülne ki belőle" konkrétan válasz is a felvetésre.
Így már mindjárt más.Kicsit kisebb trafót nézek hozzá.Akkor végülis nem mondtam rosszul,tényleg megsülne
Sziasztok! Megépitettem a szimmetrizálót, szépen működik.(terhelés nélkül mértem) Eljutottam a clip áramkör bekötéséhez. 40V os tápfeszültségre van kiszámítva. Kérdésem az lenne hogyan kell rákötni hogy jó is legyen.(Sima tda7294 nel szimetrikus tápnál könnyü volt), itt valahogy másabb.
Szia! A teljes tápra kösd, hogy ne billentse a szimmetriát. Méretezd 70-80V-ra értelem szerűen!
Kicseréltem az ellenállásokat, olyan értéküre mint ahogyan alkotó rajzolatában van. Most be van úgy kötve. Szerencsére első pöccintésre indult az erősítő rész. Lehet, hogy véletlen rövidre záródnak a ledek, megnézem nemsoká mert az előlap aluminiumbol van, mert ugy is poti csere lesz. Egyszóval csak a clippel kell még bibelődnöm.
Bemutatom a művemet, amit elkészítettem. Még a betegsége az, hogy későn mutatja a clipet. Sajnos nincs ekkora nagy műterhelésem, amit kinozhatnek így hangyszoró nélkül sikerült csak clipbe vezérelni, mármint ugy hogy a clip led felvillanjon. Még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy sajnos nem tudtam megoldani a leszorító pántot, mert egy kondi ottvan a 2 ic között, de így is ahogy nézegettem nagyon szépen átadta a hőt, amikor éreztem hogy az ic langyosodik, mar a borda is vele együtt langyosodott.
A clip érzékenységét az R3 növelésével érheted el. Bővebben: Link
Még annyit felejtettem leírni, hogy ha a potmétert középállásba tekerem, akkor hangosan búg. Ez mitől lehet? Az eredeti japan 250k ohmon potit használom. Ha letekerem vagy teljesen fel akkor nincs semmi búgás.
A viszonylag nagy ellenállású potenciométer középállásában magas az erősítőhöz menő jelkábel meghajtó impedanciája, ezért könnyebben szed össze zavart. A poti házának árnyékolásával, és jobb végfokhoz menő árnyékolt vezetékkel lehetne rajta segíteni.
A poti melletti relés áramkör remélem nem kap AC feszültséget, mert az is zavarhatná.
Dc feszültséget kap, igaz nem stabilizált de egyenáramot kap. Akkor poti csere lesz, csak nem tudom honnan tudok beszerezni másik potmétert, ami olyan nagy hogy pászoljon bele ennek a helyére. Esetleg párhuzamosan kötött ellenállással meg lehetne oldani?
A poti csúszka és a test közé tégy be-e változtatható ellenállást - praktikusan egy 100k trimmert. Állítsd a hangerőszabályzót abba az állásba ahol a legtöbb zavar észlelhető. Csökkentsd az ellenállás mértékét addig míg kellően elnyomja a búgást és még elfogadható marad a hangerő szabályzás egyenletessége.
Az árnyékolás azért elegánsabb lenne. A poti csere meg drága.
Oké köszönöm a tippet, megfogom próbálni hátha sikerrel járok. Ahogy elnézem máskülönben elég jó minőségü az a poti ami benne van. Meghajtottam vele a topjaimat full-rangeben, hát elég nagyot néztem mi jön ki a kis ickből.
Üdv Mindenkinek!
Új vagyok még ebben a témában és szeretném a segítségeteket kérni! Vasalható nyáktervre és kapcsolási rajzra lenne szükségem a szimetrikus tápos 100W-os verzióhoz és a szimetrikus tápos hidalt 200W-os verzióhoz is. Köszönöm előre is a válaszokat!
Üdv! Íme a szóló IC-s.
Sziasztok! Ehhez a nyákhoz tudna nekem valaki beültetésit küldeni?nagyon köszönöm előre is.
Szia! Ezt szerintem bepakolhatod az adatlapi híd rajza szerint. Onnan ki tudod nézni mely lábra mi csatlakozik. Így legalább biztosan jó lesz
Itt fórumon küzdöttünk már ilyen távol-keleti csodával, nagy reményt ne fűzz hozzá. Inkább lemarnék egy bevált paneltervet.
Helló.Egy olyan kérdésem lenne hogy van egy TDA7294 -el megépített sztereo erősítőm (kép alatta),és hogy erre hogyan tudnám illeszteni a 2 tranzisztoros tuning áramkört?Mert új nyáklapot nem szeretnék készíteni ezért is gondoltam ár hogy valahogy össze lehet-e vele illeszteni.A válaszokat előre is köszönöm.
Szia! Lerajzoltam.
És milyen tanzisztor-párt ajánlasz hozzá?
Szerinted miért nem tanácsos tranzisztor-párral megtoldani az erősítőt?Csak hogy egy igazi szakmában lévő embert is megkérdezhessek erről,16vagyok és imádom az elektronikát.De mégiscsak jobb egy már jártas embertől tanulni.Én azért gondoltam erre a megoldásra mivel nincs se több erősítő IC-m,jelenleg pedig nyákgyártásra nem maradt anyagom.Még annyi lenne a kérdésem hogy így a maximális kivehető teljesítmény mennyire nő?
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2013
Rendben,köszönöm válaszod.
Gyakorlati oldalról közelítve: a kivehető jel nagysága nem változik, úgy jutsz többletteljesítményhez, hogy alacsonyabbra választod a terhelőimpedanciát (P=U2/R). Például felhúzhatod a tápot +/-40V-ra és köthetsz rá 4 ohm-os hangsugárzót. Így már 100W feletti teljesítményt is el lehet vele érni. Ehhez táp és/vagy hangsugárzó csere szükségeltetik.
Mivel az IC nem látja közvetlenül a kimenetet, elvész az áramkorlátozó. Elméleti oldalról azaz aggályom, hogy a visszacsatolás még egy áttételen halad keresztül. Az IC kimenetén nem a bemenettel arányos jelet kell előállítani, különösen a nullátmenet közelében, ahol a kisegítő tranzisztorok még zárva vannak. Ez általában nagy sávszélességű (gyors) jelerősítőt igényel. A TDA7294 szerintem nem az. Az adatlapon megfigyelhető, hogy 20kHz-en már önmagában tetemes torzítással rendelkezik.
Akkor valószínü hogy nemsokára (mihelyst esély adódik rá) elkészítem a hídkapcsolásos verziót.) Köszönöm a kitartó válaszokat.
Áruld el mekkora a tápfeszültséged, és hány ohm-osak a hangsugárzóid?
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2013
A tápfeszültség pufferelt +-36V,a hangsugárzók pedig 4ohm/250W RMS.
A híd kapcsolást sajnos nem lehet gazdaságosan 4 ohm-mal terhelni, mert az előbb erényként említett áramkorlátozó beavatkozik. Annak kizárólag a 8 ohm terhelés ideális.
Jó nyomon jártál eddig Ha van a fiókodban min. 80V 10A-es tranzisztorpár akkor csak meg kéne azzal próbálni! Külön ezért nem ruháznék be. Ugyan erről a tápfeszültségről saját készítésű SAL hangszórós faék egyszerűségű 4 ohm-os dobozokat hajtok, de akkora hangnyomást állít elő a szobában, hogy eszembe nem jutna tuningolni rajta.
Akkor hogy rákötöm a tranzisztor-párt nem nő a kivehető maximális teljesítmény?
Csak külön kérésre mennék mélyebb fejtegetésbe. A lényeg, valamicske teljesítménynövekedés azért megjelenhet, 20%-ra becsülöm. Ettől 1,6dB-lel nő a legnagyobb hangnyomás. Ez épp a semmi és a valami határán van.
Ha a korábban 8 ohm-mal terhelt alapkapcsolást hídra cseréled az 6dB. |
Bejelentkezés
Hirdetés |