Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Térerősség mérő
Lapozás: OK   3 / 3
(#) dddemeter hozzászólása Jan 19, 2012 /
 
Sziasztok!A következö problémával állok szembe és tanácsotokra lenne szükségem:Mérni szeretném az FM sávon müködö rádioadások térerejét 88-108mhZ frekvenciákrol van szo. Ugy gondolom hogy egyszerü diodás egyenerinyitos detektor egyrészt nem elég érzékeny ,másrészt nem tudom vele megállapitani hogy mikor melyik ado térerejét méri . Ezért azon gondolkozok hogy egy gyári rádiovevöt kellene felhasználjak erre a célra ,mert igya hangszoroban hallanám a müsort és ha valahová lehetne becsatlakoztatni egy mérömüszert a rádioba akkor a téreröt az jelezné.Felteszek ide két kapcsolási rajzot , és ha valaki tudja hogy hová kellene kössek egy voltméröt vagy amperméröt akkor legyen szives jelölje be nekem ,elöre is köszönöma segitségeteket szép napot mindenkinek tisztelettel Demeter!
(#) StMiklos válasza dddemeter hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Szevasz!
19-es láb, TuningMeter..
Bár az AGC is használható, illetve összefüggésben van az antennabemenetre érkező jelnagysággal (térerő)..
Üdv: StMiklos
(#) dddemeter válasza StMiklos hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Szia !Pontosabban hogy érted? a 19 lábon mérjek feszültséget vagy mit? ha lennél szives részletesebben leirni hogy erre a lábra voltméröt tegyek e a test és a 19 láb közé vagy hogyan csináljam??Bocsi ha tul értetlen vagyok de nem szeretném hogy kifogyjak kisérletezés közben a rádiobol
(#) StMiklos válasza dddemeter hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Szevasz!
Adatlapja szerint ez használható hangolásjelzésre.
Ezen tipp után én a következőt tenném:
"Fogom" a rádiót és egy multiméterrel rálépek arra a lábra és a test közé, és hangolom "össze-vissza" a rádiót, de egy jól fogható adóra (nagy térerejű) is szükség van.
És nézem, mit mér a műszer. A feszültségváltozásból és annak nagyságából ( ha igaz a feltételezés a 19-es láb működéséről) megállapítom," igen ez az amit keresek" és már tudom milyen áramkört kell odaraknom, hogy a számomra kívántat mutassa.
Mindenesetre tartsd be a CMOS áramkörökre kötelező óvintézkedéseket.
Üdv: StMiklos
(#) dddemeter válasza StMiklos hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Üdv, köszönöm a tanácsaidat ,nekiállok kisérletezni ha valami öszejött majd visszajelzek addig is köszi a tippeket üdv demeter
(#) Tar Istvan hozzászólása Márc 19, 2015 /
 
Üdv mindenkinek! Látom egy kicsit már halott ez a téma! Na de hátha ide sodor valakit a szél...
Szeretnék kérdezni valamit a szakma beliektől. Egyszer egy rádió amatőr rajzolt nekem egy érdekességet és hozzá elis magyarázta, de a rajz sajna már nincsen meg. Egy TÉR ERŐ, AVAGY ERŐSSÉG MÉRŐRŐL VAN SZÓ! Ha jól emlékszem minimum 3 drb. tranzisztornak kellett a lábait a megfelelő módon egymáshoz kötni, két kivezetést hagyni a teszternek és eme kapcsolást ha mozgatni kezte az illető a műszer kijelzett (ÉS NEM KONTAKT HIBA MIAT!!!!!). "Ha magára volt hagyva és betopantunk a szobába a müszer KIJELZETT . Ha közelítettük hozzá a kezünket, már mint eme összecinezettt tranzisztoros áramkörhöz TEHÁT, ha közelítettük a kezünket nos akkor növekvő mérést mért le a müszer."
Nos én speciel azonnal Dr. Egely György által készített, bemutatott mérő műszerére gondoltam.
Volt szerencsém impulzus lézerekkel, kemény test lézerekkel foglalkoznom. Lézer plazmákkal kísérleteztünk... Volt egy szerkezetünk ami bemérte a lézer "erejét", sajna nem nagyon tudtuk használni mert mindig csalt, hozzá mérte a kívánt mérési eredményhez azt is ami a testünktől hozzá adódott, amikor hozzá közelítettünk. NEM TUDOM MIEN ENNEK A MÉRŐ MŰSZERNEK A KAPCSOLÁSI RAJZA, NA DE EZ A CSUPÁN 3 drb. TRANZISZTORT TARTALMAZÓ KAPCSOLÁS NAGYON ÉRDEKELNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(#) pucuka válasza Tar Istvan hozzászólására (») Márc 19, 2015 /
 
Sajnos, a kapcsolást nem ismerem, valószínűleg egyfajta mutatványos dologról van szó.
A térerősségmérő, egy közönséges RF (váltakozó feszültség) feszültségmérő, és egy ismert tulajdonságokkal rendelkező antenna összekapcsolása.
Az a 3 tranzisztoros bigyó, az lesz valószínűleg az erősítő, és egyenirányító egyben, és lesz még egy darab drót, ami antennaként funkcionál. Mivel semmi szelektív kör nincs benne, így szélessávú lesz az indikátorod. Nem mérő, mert ahhoz pontosan ismerni kéne a paramétereit. Kös össze három tranzisztort Darlington kapcsolásban, és tegyél a kollektorába valamilyen mutatós műszert. Biztos, mutatni fog valamit.
De kérlek mellőzd a nagybetűs írásmódot, mert olvasni többen is tudunk itt a fórumon, megértjük akkor is, ha csak egyszerűen leírod, viszont a csupa nagybetűs írásmód az írásban kiabálást jelent, arra pedig semmi szükség nincs.
(#) Medve741 hozzászólása Jún 11, 2015 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék.
Építettem egy sáv vevőt a 80 méteres amatőr sávra, amit egy Lengyel rádió amatőr SP5DDJ tervezett.
Nagyszerűen működik, könnyü után építeni, mindenkinek szivesen ajánlom. Szeretnék bele egy S mérő fokozatot építeni, de nem nagyon találtam hozzá irodalmat. Ehhez kérnék tanácsokat, és ha lehet kapcsolási rajzot. Minden segítséget köszönök!
(#) Medve válasza Medve741 hozzászólására (») Jún 11, 2015 /
 
Hello névrokon!
http://static.rcgroups.net/forums/attachments/2/2/0/4/a1047002-234-...er.jpg
itt pl van egy megoldás, de csak akkor jó, ha ezen fokozat működik a chipben. ( mi az a direkt konverzió?)
Gyanús, hogy a netes példák, (amiket én láttam) nem működnének, mert a KF jelszintet mérik. Nálad meg az nincs illetve az a kimenet. Próbálj meg a 3-as lábon mérni a feszültséget, a link szerinti detektorral.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
(#) pucuka válasza Medve741 hozzászólására (») Jún 11, 2015 /
 
Az a gond, hogy ebben az áramkörben a KF erősítő igen erősen limitál. Egy nem túl nagy bemenőszintnél nagyobb szinteknél a KF erősítő kimeneti feszültsége nem változik, így annak mérése abszolút nem arányos a bemenőszinttel, így S mérőnek nem alkalmas. Olyan KF IC -t kell választani, amelyiknek van térerősség indikátora.
(#) elektroncso válasza Medve741 hozzászólására (») Jún 11, 2015 /
 
Ez a rajz tetszik, félrementem magamnak. Én most éppen egy SA612-es IC-vel felépített 40méteres szintén direkt keverésű vevővel kísérletezek, múlt hétvégén összeraktam, el is indult, de még messze van a tökéletestől, a hétvégén folytatom.
(#) Medve741 válasza Medve hozzászólására (») Jún 15, 2015 /
 
Szia Medve!
Ma készíítem el, némi módosítással. Milyen alkatrész a 3. és az 5. láb között? A direkt konverzió szerintem itt direkt keverést jelenthet, úgy mint a szinkrodinnál.
(#) Medve válasza Medve741 hozzászólására (») Jún 15, 2015 /
 
Jah... kerámiaszűrő lesz az, 455kHz-es. Reméljük, hogy lesz értékelhető eredmény.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2015
(#) hadihajos hozzászólása Jún 12, 2022 /
 
Sziasztok!
Remélem, hogy itt jó helyen járok. Úgy vélem ez fórum ért és foglalkozik legtöbbet a RF-ás térerő indikálással. 3 LED-es megoldást keresek, amellyel Deprez-t és/vagy varázsszemet váltok ki. Külsőleg több készüléknél láttam ilyet, külsőleg. De áramköri megoldást nem találok. Valójában Wheatstone hídban szeretném alkalmazni. Járható út? Köszönöm!
(#) dB_Thunder válasza hadihajos hozzászólására (») Jún 12, 2022 /
 
A ledeken kívül biztos kelleni fog valami aktív eszköz: tranzisztor, OPA, uC, vagy kifejezetten ledmeghajtásra készült IC!!
Az kellene tudnunk, milyen tartományú jelet kell feldolgozni, milyen tápfesz tartomány áll rendelkezésre!
(#) hadihajos válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 12, 2022 /
 
Köszönöm gyors válaszod! Gondoltam, azért írtam áramkörről. Megismerkednék bármely megoldással, amelyekhez az alkatrészek hozzáférhetőek. Habár ma már ez kisebb gond. Még a 70-es években építettem egy Oripons utánzatot EM84-el. Már kerülném a 20-25V-nál nagyobb feszültséget. Ha lehet megoldás, akár 4,5-5V tápfeszültséggel működteni. Pl. akár USB-ről.
Van 1 régi (nem használt) orosz amatőr szett. Táp 4,5V -- HF generátor --mérőhíd (R-C elemekhez) fejhallgató indikálással. "Korszerűsíteni" szeretném iskolás unokámnak.
A tápban 7805-ös már 5V-ot ad. Most a többi lenne soron. Ha nagyobb feszültség ildomosabb lenne , azt növelni tudnám átalakítóval. Jelenleg a fejhallgató kiváltását szeretném. Viszon Deprez nem férne el.

5v táp.JPG
    
(#) dB_Thunder válasza hadihajos hozzászólására (») Jún 12, 2022 /
 
Nekem van valahol egy DIP8 tokba lévő logaritmikus kivezérlés jelző IC. Meg ne kérdezd mi a típusa, de azzal könnyedén lehet ilyet csinálni.. Ha kell neked is adom...persze ehhez meg kell találni
(#) hadihajos válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 15, 2022 /
 
Köszönöm válaszod. Érdekelne.
(#) pucuka válasza hadihajos hozzászólására (») Jún 15, 2022 /
 
Esetleg?
Bővebben: Link
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem