Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   179 / 227
(#) havranarpi válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Nem vékony a huzal?
(#) Fritzi91 válasza havranarpi hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

nem tudom, van egy másik szekunderem is, az 15.7 centin van tekerve 0.2-es drótból, de azzal még kissebbet szikrázik.
(#) TheBartucz válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

És a csévetest átmérője? 63mm? a primer tekercs elhelyezkedése a secunder tekercshez képest? Venni kell pár darab 1-2nanos értékű kondit és párhuzamosan-sorosan beforrasztgatni, ezzel ki lehet hangolni, nálam pl 5-10 nF os eltérés kb 5 centivel kisebb-nagyobb kisüléseket eredményezett meg combosabb szikrákat... a másik pedig, hogy ha tudsz szerezz be valami feszültség forrást és 24V-ról járasd, az is jelent jópár centit.

ui: ha 63mm a secunder és 10 centi akkor az alig 1000 menet... sokkal inkább 1500 körül kéne lennie, talán kihangolható L4-C4-el.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
(#) Fritzi91 válasza TheBartucz hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

igen 63mm es a átmérőjű a szekunder, a primer 9 centi átmérőn van, és az alsó 1/3-nál helyezkedik el.

És az l4 c4 kombinálásához hogy fogjak hozzá? elősször cserélgessem a kondikat?

A tekercsed "rezonancia frekvenciája" mondjuk 500 Khz kapacitással 400Khz. Ehhez kell hangolni az L4-C4-et is. A képletet ismerjük: f=1/2(pi)*(gyök)L*C mondjuk az L legyen fix és ehhez lősz be különböző kondi értékeket. De szerintem nagyon pici lett a secunder. De elsőnek a rezgőkört lődd be ha nem az igazi a tápot kéne 24V-ig növelni, és ha ígyse jo akkor új secunder. Ha van másmilyen tetőkapacitásod azzal is lehet kombinálni.

Van egy 15.7 centi hosszan tekercselt 0.2 es drótból, 63 mm-es átmérőn, de azzal a jelenlegi helyzetben kissebb volt a szikra. Így a 18 v os aksival mekkora szikrát tudok elérni ha jó?

Persze, mivel nagyobb a rezonancia frekvenciája, így tehát még inkább eltolódott. Elvileg az is jó csak számolgasd a frekvenciákat, mert ez a lelke a dolognak. Nem tudom 18Vról mennyire képes... kb 10-12 centi az ívhossz, de pl nálam 15 centi körül produkált 24V-ról de eléggé combos szikrákat, mondjuk énis akksiról hajtom (autó) ott van elég puffer.

Ok, akkor babrálok vele, majd mondom mire jutottam.
(#) Fritzi91 válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Na 15nF-os kondi helyett raktam be 4.7n-sat, és jóval nagyobb szikrát csinál, úgy látszik 15 és 4.7 közötti értékekkel kell játszani.
(#) Fritzi91 válasza TheBartucz hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Apropó, a drót, ahogy megy fel a tetőkapacitásra, azon is vannak szikrák, azt hogy tudnám megszüntetni?
(#) TheBartucz válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Valami képet tegyél fel, mert így nehéz megmondani, bár valószínűleg túl magasra tetted a tetőkapacitást, és éles töréssel vitted fel a huzalt, megsérült a szigetelés stb...

Bővebben: Link
Nem a legszebb kreálmány, ez volt a legelső amit csináltam eddig

7.5 centi van a tekercselés vége, és a fenti csatlakozás között.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012

Nem az igazi, én úgy javítanám, hogy: kupak le, majd a pvc csőből lefűrészelsz (óvatosan) annyi, hogy kb 2 centi maradjon a megtekercselt rész vége és a cső teteje közt. Majd a kupakból is lefűrészelsz annyit, hogy maradjon kb 1-1,5 cm pereme ami majd rácsúszik a pvc cső végére... ragasztás, összekötés, lakk. és a tetőkapacitás is jöhet lejjebb. Az igazi az lenne, ha a tekercselés vége pont a pvc cső tetején lenne, és egyből egy rövid szakaszon csatlakozna a tetőkapacitáshoz, amit egy, a pvc cső belsejébe belenyomott "dugóra" szerelt műanyag csavarra szerelsz fel. De a lényeg, hogy csökkenjen a távolság, és ne legyen semmilyen hirtelen törés kanyar vagy valamilyen fém rögzítőeszköz.

Oks, akkor megcsinálom úgy. Még valami, amikor megy a gép, a potinál szikrázik valami. Mi az oka?
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012

A poti és a kezed közt jön létre ív, mivel nincs leárnyékolva a meghajtóáramkör. Tegyél rá valami műanyag kupakot.

Nem a kezem és a poti közt, hanem a poti belsejében szikrázik.

Ha forgatás közben, akkor gondolom az ellenálláspályán ugrál a csúszka.

Már rájöttem, nem volt leföldelve, azért volt, mert most már nem szikrázik a poti.
(#) Fritzi91 válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

A nitrolakkot mivel lehet oldani? Mert mint a képen látszik, a drót is ami felfelé megy, le van kenve vele, és nem akarom eltépni hogyha rövidebbre veszem a tekercs tetejét.
Lakkbenzin, szintetikus vagy aromás hígító leszedné róla?
(#) Fritzi91 válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Már nem lényeges, a másik tekercsre számoltam egy jó tetőkapacitást, és most 10 centis szikrát nyomat. Tovább cserélgetem a kondit, és kihangolom még jobbra. köszi a segítséget.
(#) Fritzi91 hozzászólása Nov 10, 2012 / 1

Így szikrázik.
(#) alfa007 válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 11, 2012 / 1

Száp munka. Gart.
(#) ZLED hozzászólása Nov 11, 2012 /

Sziasztok!
Neten találtam pár 12V..100V-os mini tesla tekercs kapcsolásokat amikbe csak 1 tranzisztort használnak, és úgy gondoltam hogy én is csinálok valami hasonlót. Csináltam egy kapcsolást ami 12V...30V-on elég jól ment, kicsit bizonytalanul de működött, gondoltam feljebb nyomom a feszt kb a 10x-esére és akkor majd jó nagy szikrákat fog szórni. Működik is egy ideig de minden alkalommal megöli a FET-et. Már vagy százféle bekötést próbáltam mindenféle diódával de mindig halál a vége. A kapcsolás amit feltöltöttem jelenleg ez a legstabilabb, folyamatos üzembe 100V-ról működik(sorba van vele kötve egy 1400W-os fűtőbetét ezért lecsökken a fesz 100V-ra) szórja szépen a villanyt, de ha megszakítással üzemel(kb. 300ms-on ként 5ms-ra kapcsol be) akkor a kondinak van ideje feltölteni 325V-ra és bk. 15cm-es ívet produkál. Megszakításnál hal meg szinte mindig.
Valaki tud segíteni abba hogy mit módosítsak a kapcsoláson hogy ne haljon meg a FET?

Leírás a kapcsoláshoz:
-Qm: először IRF740-et használtam de miután elfogytak IRFP460-al próbáltam
-Q1: IRF640 ez megszakításnak van beépítve.
-Q2: BC337
- A zener diódák ZPY12
-TR: Ferrit gyűrűn 30/15 menet, a primer egyik vége a tesla szekundere van kötve a másik meg a földelés
(#) ZLED hozzászólása Nov 24, 2012 /

Nah. játszottam még a szerkezettel, rájöttem miért száll el a fet, nem vettem figyelembe a primer tekercs önindukcióját... a MUR460-as diódát lecseréltem egy 400V-os szupresszorra ami szintén elszállt, aztán csináltam egy "nagy áramú zenert" fetből meg kisebb zenerekből, hát azzal se ment sokáig, most beraktam egy varisztort és megy még a rövidzárt is bírja a szekunderen,
nem tudom meddig fog így menni de nem nagyon melegszik a varisztor. Folyamatos üzembe elég sercegős hangja van ami eddig nem volt, megszakítással szép nagyokat villanylik és jó hangosat csattan
Folyamatos üzembe a fesz nagyon leesik, mivel a fűtőbetét még mindig az áramkörbe van, de én ezt így ilyen formába biztos nem kötöm be direktbe a 230Vac-ba, mert ha ez megáll akkor visz mindent
(#) alfa007 válasza ZLED hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Nem rossz. De tápnak esetleg egy leválasztó trafó lenne jó.
Én az előző héten kezdtem el egy új projektet. Lényegében egy multifunkciós leválasztó trafó, 240VAC, 0-~350VDC, és ~480VDC kimenettel.
Szinte bármire használható, csöves teslától, kapcsit tápon át, egészen az alkatrész teszttelésig. Lehet kapni pár ezer Ft-ól, de lehet készíteni is, én magam tekertem egy sajátot.
220/240V és ~1.5A 300-350W
Ha unod a fűtőbetétet, akkor csak ajánlani tudom.

DSCF2312.JPG

(#) ZLED válasza alfa007 hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Nekem az lenne a cél hogy minél kisebb legyen ez a tesla, és 230Vac-ról működjön, a főtesztet én is leválasztó trafóval gondoltam, de jelenleg nem tudok szerezni se készíteni magamnak, és a tesla teljesítménye folyamatos üzembe kW-os lesz, egy 1-2 kW-os leválasztó trafó meg elég nagy. Arra gondoltam hogy van itthon 4-5 mikrosütő trafó és ha abból kettőt egymással szembe kötnék primer-szekunder-szekunder-primer akkor elméletbe megvan a leválasztó trafó.
(#) alfa007 válasza ZLED hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

A szembekötősdi nem igazán jó megoldás, de ha tudsz áldozz fel két mot-ot. Van egy videóm is hogyan lehet szétbontani egy mot-ot. Bővebben: Link

Jó bontást.
(#) havranarpi válasza alfa007 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Ha az általad bemutatott trafót szétszedem és a szekunder helyére csinálok egy ugyan olyan tekercset mind a primer akkor jó lesz leválasztónak?
(#) korni.papp hozzászólása Nov 27, 2012 /

Üdv.
elkezdtem építeni egy tesla tekercset erről az oldalról:http://www.youtube.com/watch?v=X2PrPHgOy04
itt ehez a trafó egy elektromos légycsapóból van de mivel nekem nincs olyanom ezért nem lehetne valami kis trafócskával helyettesíteni?és ebbe így kell kondi??és ez csak 2 ceruzaelemről megy és azt tranformálja át magasabb feszültségre. a választ előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
Következő: »»   179 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem