Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Szia!
Erre a célra nem a mikrosütő trafók a legalkalmasabbak,ugyanis nem rendelkeznek valami jó hatásfokkal,mivel gazdasági okokból túlgerjesztik az egyébként jó minőségű vasmagot,hogy kissebb menetszámú tekercsekkel is elérhessék a kívánt feszültségszintet,és teljesítményt.Emiatt szokatlanul nagy az üresjárati áramfelvételük is,hosszabb távú üzemeltetés során pedig borzasztóan melegszenek,a rosszabb minőségüek akár tönkre is mennek.
Idézet: „nem lehetne valami kis trafócskával helyettesíteni?és ebbe így kell kondi??és ez csak 2 ceruzaelemről megy és azt tranformálja át magasabb feszültségre.” Igen,ez egy kis inverter,ami az elem feszültségét alakítja át nagyobb feszültséggé (úgy 1000V-ra kb).Helyettesíteni csak egy hasonló áramkörrel tudod,vagy ha építesz egyet sajátkezüleg. Üdv! A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
És mivel, hogy én 13éves vagyok, nemlehet könnyen megcsinálni ezt az áramkört??
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012
Ha van már egy kis gyakorlatod az elektronika terén,és alapvető felszereltséged,akkor elképzelhető.
Van. Már csak a trafó hiányzik hozzá.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012
és akkor csak így simán valami trafóval nem lehet megcsinálni?
Használj sorkimenő trafót,ez megtalálható minden képcsöves TV-készülékben.Csak vigyázz,hogy agyon ne csapasd magad!
Pont ezért szeretnék valami olyan trafót használni ami nem növeli meg az áramerősséget, mert nem szeretném magamat agyoncsapni.(bocs ha hülyeséget írok.)
Akkor talán az lesz a legjobb,ha más hobbit keresel magadnak,ami kevésbé életveszélyes.
![]()
Szia!
Ha a biztonságot tartod szem előtt szerintem azzal járnál a legjobban ha ezt készítenéd el. Viszonylag olcsón kivitelezhető, és elég szép szikrát ki lehet hozni belőle, nekem pl a csúcs 6-8 cm szaggatással 17voltról, szaggatás nélkül elég nagy az áramfelvétele, és már jócskán el kell a hűtés is hozzá ![]()
értem. Tegyük fel ha van egy olyan Tesla tekercs ami 1000v-ről megy (pl.:amit belinkeltem) arra milyen kondit kell rakni??
Hali.
A kis teslához amit láttál, ahhoz is legalább 3-4 kV kell. A kondinak min kétszeres feszt kell bírnia, és néhány nF. Tápegységnek egy sorkimenős meghajtást ajánlok, Bővebben: Link Olvasgass, aztán tudsz kérdezni is. Jó infó vadászatot.
jahh oké.
amit én belinkeltem videót amin azt a tesla tekercset lehet megépíteni, arra elég pár darab 1000v-os fóliakondi?
Légyszíves használj minden mondat elején nagybetűt( és olvasd el a "Kezdő kérdések" című topik fejlécében található sárga, bekeretezett szöveg utolsó bekezdését)!
Elnézést!
Ha egyszerű teslát akarsz építeni ami akár 2 ceruza elemmel is megy, és kevés alkatrészből áll, akkor EZT ajánlom. Már 2 ceruza elemmel is működik. Amikor én szórakoztam vele BD237-es tranyót használtam és a bázisára egy 10k-s ellenállást raktam, a 2 dióda helyett meg lehet használni ledet is
![]() L1 primer tekercs kb 3-5 menet, az L2 200-800 menet minél több annál jobb ![]() néhány videó: 1. videó - 2db 9V-os elemről ment. 2. videó - nagyobb tekercs 18V-ról 1,4A-t vett fel, itt már hűtőbordára kellett szerelni a tranyót. 3. videó - ugyan az a tekercs mint a 2. videóba csak a tranyót lecseréltem 2N3055-ösre, és 12V-ról ment. A tetején az ívet újjal nem célszerű megérinteni mert éget. Csavarhúzóval vagy bármilyen fém tárgyal meglehet, nem ráz.
Köszi ez tetszik
![]() Ilyet sem láttam még, hogy nincs benne trafó ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
Más tranyóval is meg lehet csinálni? Mert nem biztos, hogy van ilyenem.
Egy 2n3442 tranyóval meg tudom csinálni?Mert most csak ilyenem tranzisztorom van.
Darlington tranyóval nem igazán akar működni
![]() Ha nem működik akkor a primer tekercs két végét meg kell cserélni. Ha tápról hajtod és nincs áramkorlát rajta, akkor érdemes egy izzóval sorba kötni az áramkört, mert ha nem indul be az oszcilláció akkor a tranyó nyitva marad és rövidre zárhatja a tápot, de ha az izzó bent van akkor zárlat esetén az izzóra kerül a tápfesz és világítani fog, ha nincs zárlat akkor csak halványan világít.
Oké köszi.
1n4002 100v-os dióda jó hozzá? Hány ohm-os ellenállás kell hozzá?
Megpróbálhatod vele de szerintem 1N4148 lenne a legjobb, én 10kohmos ellenállást használtam, de ezt ki kell kísérletezni, célszerű kohmos tartományba maradni.
Rendben.
30kohm-os ellenállás sok lenne neki??
Üdv, ismét mindenkinek a múlt napokban kezdtem egy csöves teslát.
Adatok:Táp 220/220V-s leválasztó trafó Fűtéskb 18VDC Primer: 10 menet Feedback: 13menet Szkóp beállítás: 0.1 uS/div egy periódus 4.5 div Freki(feedback):kb 2,222 MHz A szekonder számított freki(Skori freki számoló programjával): 928.31kHz(üresen), és 756.5 (tetőkapacitással) Működik, csak nem azon a frekin ami illene a szekunderhez. (kb,1.45mHz-el több)
Elfelejtettem megkérdezni hogyan lehet csökkenteni a frekit?
A Thomson-képlet szerint az L-C szorzat növelésével
![]() Célszerűen a primer oldalon, ha a szekunder adott és nincs rendesen összehangolva.
Tehát primer növelés. Készítettem egy új primer feedback tekercset.
A primer 5-15 között változtatható, a feedback is 15 menet. Elméletileg 1,5MHz-el is alacsonyabb is lehet freki. |
Bejelentkezés
Hirdetés |