Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   180 / 227
(#) Hodinka válasza havranarpi hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Szia!
Erre a célra nem a mikrosütő trafók a legalkalmasabbak,ugyanis nem rendelkeznek valami jó hatásfokkal,mivel gazdasági okokból túlgerjesztik az egyébként jó minőségű vasmagot,hogy kissebb menetszámú tekercsekkel is elérhessék a kívánt feszültségszintet,és teljesítményt.Emiatt szokatlanul nagy az üresjárati áramfelvételük is,hosszabb távú üzemeltetés során pedig borzasztóan melegszenek,a rosszabb minőségüek akár tönkre is mennek.
(#) Hodinka válasza korni.papp hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Idézet:
„nem lehetne valami kis trafócskával helyettesíteni?és ebbe így kell kondi??és ez csak 2 ceruzaelemről megy és azt tranformálja át magasabb feszültségre.”

Igen,ez egy kis inverter,ami az elem feszültségét alakítja át nagyobb feszültséggé (úgy 1000V-ra kb).Helyettesíteni csak egy hasonló áramkörrel tudod,vagy ha építesz egyet sajátkezüleg.
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
(#) korni.papp válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

És mivel, hogy én 13éves vagyok, nemlehet könnyen megcsinálni ezt az áramkört??
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012
(#) Hodinka válasza korni.papp hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Ha van már egy kis gyakorlatod az elektronika terén,és alapvető felszereltséged,akkor elképzelhető.

Van. Már csak a trafó hiányzik hozzá.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012
(#) korni.papp hozzászólása Nov 28, 2012 /

és akkor csak így simán valami trafóval nem lehet megcsinálni?

Használj sorkimenő trafót,ez megtalálható minden képcsöves TV-készülékben.Csak vigyázz,hogy agyon ne csapasd magad!

Pont ezért szeretnék valami olyan trafót használni ami nem növeli meg az áramerősséget, mert nem szeretném magamat agyoncsapni.(bocs ha hülyeséget írok.)

Akkor talán az lesz a legjobb,ha más hobbit keresel magadnak,ami kevésbé életveszélyes.
(#) Ameron24 válasza korni.papp hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Szia!
Ha a biztonságot tartod szem előtt szerintem azzal járnál a legjobban ha ezt készítenéd el. Viszonylag olcsón kivitelezhető, és elég szép szikrát ki lehet hozni belőle, nekem pl a csúcs 6-8 cm szaggatással 17voltról, szaggatás nélkül elég nagy az áramfelvétele, és már jócskán el kell a hűtés is hozzá
(#) korni.papp hozzászólása Nov 29, 2012 /

értem. Tegyük fel ha van egy olyan Tesla tekercs ami 1000v-ről megy (pl.:amit belinkeltem) arra milyen kondit kell rakni??
(#) alfa007 válasza korni.papp hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Hali.
A kis teslához amit láttál, ahhoz is legalább 3-4 kV kell. A kondinak min kétszeres feszt kell bírnia, és néhány nF.
Tápegységnek egy sorkimenős meghajtást ajánlok, Bővebben: Link

Olvasgass, aztán tudsz kérdezni is. Jó infó vadászatot.
(#) korni.papp válasza alfa007 hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

jahh oké.
(#) korni.papp hozzászólása Nov 29, 2012 /

amit én belinkeltem videót amin azt a tesla tekercset lehet megépíteni, arra elég pár darab 1000v-os fóliakondi?
(#) sastas01 válasza korni.papp hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Légyszíves használj minden mondat elején nagybetűt( és olvasd el a "Kezdő kérdések" című topik fejlécében található sárga, bekeretezett szöveg utolsó bekezdését)!
(#) korni.papp válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Elnézést!
(#) ZLED válasza korni.papp hozzászólására (») Nov 29, 2012 / 1

Ha egyszerű teslát akarsz építeni ami akár 2 ceruza elemmel is megy, és kevés alkatrészből áll, akkor EZT ajánlom. Már 2 ceruza elemmel is működik. Amikor én szórakoztam vele BD237-es tranyót használtam és a bázisára egy 10k-s ellenállást raktam, a 2 dióda helyett meg lehet használni ledet is
L1 primer tekercs kb 3-5 menet, az L2 200-800 menet minél több annál jobb az L1 tekercs átmérője 1,5x-öse az L2-nek.

néhány videó:
1. videó - 2db 9V-os elemről ment.
2. videó - nagyobb tekercs 18V-ról 1,4A-t vett fel, itt már hűtőbordára kellett szerelni a tranyót.
3. videó - ugyan az a tekercs mint a 2. videóba csak a tranyót lecseréltem 2N3055-ösre, és 12V-ról ment.

A tetején az ívet újjal nem célszerű megérinteni mert éget. Csavarhúzóval vagy bármilyen fém tárgyal meglehet, nem ráz.
(#) korni.papp hozzászólása Nov 30, 2012 /

Köszi ez tetszik . És nincs róla szétszerelt állapotban kép?
Ilyet sem láttam még, hogy nincs benne trafó.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012

Más tranyóval is meg lehet csinálni? Mert nem biztos, hogy van ilyenem.

Egy 2n3442 tranyóval meg tudom csinálni?Mert most csak ilyenem tranzisztorom van.
(#) ZLED válasza korni.papp hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Darlington tranyóval nem igazán akar működni de szerintem bármilyen "hétköznapi" tranyóval megy. ha elemről akarod hajtani 100-500mA-es tranyó elég hozzá, ha tápról olyan 1-5A-es. TV-be, tápegységekbe, magnóba találsz ilyen tranyókat, a lényeg hogy NPN legyen.
Ha nem működik akkor a primer tekercs két végét meg kell cserélni. Ha tápról hajtod és nincs áramkorlát rajta, akkor érdemes egy izzóval sorba kötni az áramkört, mert ha nem indul be az oszcilláció akkor a tranyó nyitva marad és rövidre zárhatja a tápot, de ha az izzó bent van akkor zárlat esetén az izzóra kerül a tápfesz és világítani fog, ha nincs zárlat akkor csak halványan világít.

Oké köszi.
(#) korni.papp válasza ZLED hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

1n4002 100v-os dióda jó hozzá? Hány ohm-os ellenállás kell hozzá?
(#) ZLED válasza korni.papp hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Megpróbálhatod vele de szerintem 1N4148 lenne a legjobb, én 10kohmos ellenállást használtam, de ezt ki kell kísérletezni, célszerű kohmos tartományba maradni.

Rendben.

30kohm-os ellenállás sok lenne neki??
(#) alfa007 hozzászólása Dec 19, 2012 /

Üdv, ismét mindenkinek a múlt napokban kezdtem egy csöves teslát.
Adatok:Táp 220/220V-s leválasztó trafó
Fűtéskb 18VDC
Primer: 10 menet
Feedback: 13menet
Szkóp beállítás: 0.1 uS/div
egy periódus 4.5 div
Freki(feedback):kb 2,222 MHz
A szekonder számított freki(Skori freki számoló programjával): 928.31kHz(üresen), és 756.5 (tetőkapacitással)

Működik, csak nem azon a frekin ami illene a szekunderhez. (kb,1.45mHz-el több)
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Elfelejtettem megkérdezni hogyan lehet csökkenteni a frekit?
(#) _BiG_ válasza alfa007 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

A Thomson-képlet szerint az L-C szorzat növelésével
Célszerűen a primer oldalon, ha a szekunder adott és nincs rendesen összehangolva.
(#) alfa007 válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Tehát primer növelés. Készítettem egy új primer feedback tekercset.
A primer 5-15 között változtatható, a feedback is 15 menet.
Elméletileg 1,5MHz-el is alacsonyabb is lehet freki.

DSCF2331.JPG

Következő: »»   180 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem