Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   181 / 227
(#) _BiG_ válasza alfa007 hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Pici a cső, ráadásul pentóda (pentódának is használod, vagy triódának kötötted?), úgyhogy adhatsz neki több menetes primert is, szeretni fogja (a cső nagy belső ellenállása és az illesztés ugye...). A nagyobb primer javít a rezgőkör jóságán is.
(#) alfa007 válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Most pentódának használom. Próbáljam meg triódának is? A primer növelés úgy tűnik működik. De amint lesz több időm, jobb nekilátok. Úgy voltam vele, hogy ha nem megy, akkor sorkimenő meghajtás vagy csöves erősítő lett volna belőle. Legközelebb karácson környékén lesz rá. Addig utána nézek pár infónak.
(#) _BiG_ válasza alfa007 hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

A trióda-bekötés jó szokott lenni (kicsi lesz a belső ellenállása a csőnek), a vezérlő- és segédrácsot közösítsd, ne a "hagyományos" kapcsolást használd, ami a segédrácsot felköti az anódra. Átüthet.

Ha növeled a primer menetszámot, akkor a csatolást a primer és a szekunder között érdemes lazítani: nagyobb átmérőjű primer, vagy kicsit megemelni a szekundert (A lazább csatolásnál arra is kell figyelni, hogy nem "szívja le" a betáplált energiát a szekunder annyira, és a primeren visszamaradó rész melegítheti a csövet, ha kicsi a rezonáns ellenállása a primer rezgőkörnek. De ugye a menetszámnövelés növelni fogja, csak nem mindegy, elegendően-e. A titok: nagyobb induktivitás, kisebb kapacitás.).

A kritikusnál szorosabb csatolásnál nem egy, hanem két rezonancia alakul ki, minél szorosabb a csatolás, annál messzebb egymástól frekiben és a hatásfok romlik. A magasabbik rezonanciára "beugró" rezgés kisebb szikrát szokott adni, főleg, ha a szekunderénél jóval magasabb. Rezonancia lesz, az igaz, de nem lesz nagy szikra. Azonfelül, a magasabb rezonancia esetén hamarabb átüt a levegő és így emiatt is kisebb a szikra. Nézd meg, régebben milyen infókat adtam itt a topicban, vannak videóim is, ahol bemutatom a kettős rezonanciát szkópon és szikraméretben.

Az infóbeszerzés nagyon-nagyon hasznos, ezt nem szabad megspórolni - legalábbis, ha nem akarsz szenvedni, meg a csövet kinyírni...
Azt semmiképpen ne engedd, hogy az anód izzon, vagy kéken világítson a cső! Begázosodik!

Kellemes karácsonyi kísérletezést kívánok, de előbb: boldog világvégét!
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
(#) alfa007 válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Ok, Amint lesz időm kipróbálom a trióda módot is, de előbb megnézem hogy mekkora a freki csökkenése +1 menet esetén. A cső valószínű haldoklik, mert egy oly tévéből bontottam, aminek kezdet leégni a sorkimenője. De az apróban láttam valahol PL504-s.
(#) _BiG_ válasza alfa007 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Ne csak +1 menetet tekerj, hanem mehet akár 5-10 is. Mondjuk a változást megfigyelni jó 1 menet is. Azt tudod, hogy az induktivitás a menetszám négyzetével arányos. Azaz 2-szer annyi menet, négyszer nagyobb induktivitás - persze nem egészen, mert ha a tekercs hosszabb lesz ezzel, akkor az meg kicsit csökkent rajta, de azt lineárisan.

De célszerű összedobni egy hangolható jelgenerátort - itt a HE-n is van ilyen topic - valami cél-IC-ből, és egy jó minőségű, nagy bemenő ellenállású voltmérővel meghatározni a rezonancia-frekvenciát.
Ha visszaolvasol, illetve inkább visszakeresel, akkor tettem/tettünk fel olyan linket, amin a rezonancia ilyetén mérése le van írva, igaz, angolul.
De a lényeg az, hogy egy adott kimenő feszültséggel, a lehető legkisebb frekivel kezdve, azt folyamatosan emelve a legnagyobb feszültségű pontot kell megtalálni. Azért alulról indítva, hogy ne valami felharmonikust bökjél ki.
Ha mindemellé a jelgenerátorod hiteles skálával és arról leolvasható frekvenciával rendelkezik, meg is van a szükséges érték.
Vagy építesz bele frekvenciamérőt.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) alfa007 válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Értem anno amikor tranyós önrezgő körökkel foglalkoztam, hasonló ódon változtattam freki.
Az a helyzet, hogy az a szekunder amit most használok, az 12V-s teslám szekundere.
Csak átmenetileg van benne, úgyis akarok egy egyedi szekundert.
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Most valószínű félre teszem a csöves teszla projektet, amint sikerül egy jó csövet szereznem. Mivel a csövek szem szeretik ha zárlatos sorkimenőt kell hajtania.
A lényeg hogy beindult, és az már félsiker.

Addig is kellemes ünnepeket mindenkinek.
(#) havranarpi válasza alfa007 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Ha Pl500 megfelel azt tudok adni.
(#) alfa007 válasza havranarpi hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Ok, de ezt privátba inkább, mert harapnak a modik érte.
(#) meszi03 hozzászólása Dec 26, 2012 /

Hello Mindenkinek!
Megépítettem a skori féle 24v-os mini teslát, de nem igazán akar müködni. Rámértem a primer tekercsek feszültségére az egyik 0,8V a másokon pedig ott a tápfesz. Ha rajra vannak a primer tekercsek akkor pedig rövidzárba megy az egész.
(#) havranarpi válasza meszi03 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

először nézd meg ,hogy az Oszcillátor rész megfelelően oszcillál-e illetve nincs-e valahol véletlenül összeforrasztva a FET-ek lába?
(#) meszi03 válasza havranarpi hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

A fetek lápa rendben van. És mit nézzek az oszcilátornál. Kezdő vagyok szal nem nagyon tudom mit kéne csinálni.
(#) havranarpi válasza meszi03 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Mindenképp kellene egy szkóp
Ha ráteszed a szekundert és nagyon közel viszel a csúcsához valamit akkor sincs pici szikra?
A kimeneti feszt ugye nem egyenfeszültség mérés módba kapcsolva mérted le?
Váltóba tedd
(#) ZLED válasza meszi03 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

TR1 trafó szekunderének a kivezetését cseréld fel. Lehet rossz fázisba van és ezért nem indul be az oszcilláció.
(#) havranarpi válasza ZLED hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

És visszacsatolva kötötted be a primert?
(#) meszi03 válasza havranarpi hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

A kimenetren DC 12v van! A szkópot nem hiszem h tudnák szerezni. A egyszer müködött nagyon kicsi szikrával és rövid ideig. Most már a primert be se tudom kötni mert egyből rövidzár. Lehet h a FET adta meg magát?

Ha nincs rajta primer, akkor az egyik fetnek vezetnie kell földfele a másiknak meg nem. A szekunderen legyen tetőkapacitás, ha kicsi akkor nem biztos hogy a szekunderbe indukálódik elég áram.
(#) meszi03 válasza ZLED hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

De ha rárakom a primert akkor rövidzárba van! Az áramfelvétele 15< A. Tetőkapacitásnak egy 15cm-es acélgömb megfelel? És milyen messze legyen a tekercs tetejétől? és a drót vége hozzáérjen a gömböd? Bocsi a sok kérdés miatt. >

A tetőkapacitás az legyen összekötve a tekercsel, rövidzár ellen köss sorba az áramkörrel egy 12V-os 70W-os izzót vagy valami hasonlót. ha zárlat van világítani fog, ha nincs akkor nem, vagy csak alig izzik. 15cm-es gömb jó lesz. A primer tekercs 2,5cm-en legyen a szekunderen. Ha így nem indul be akkor TR1-es trafó szekunder vagy primer kivezetését cseréld fel. Ha így se megy akkor nézd át az áramkört, hogy minden jól van-e összerakva, és nézd meg a feteket hogy jók-e. Multimétert dióda állásba rakod és megnézed hogy Drain-Source között vezet-e. Ha minden irányba vezet akkor rossz.
(#) Ameron24 válasza meszi03 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Szia én a 12-18Voltos verziót építettem meg az tökéletesen működik. a Primert így kötöttem be Kép. nekem pöccre indult. 1-1,5Amper vesz fel átlagosan szaggatás nélkül persze 10 amper is lehet.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
(#) alfa007 válasza meszi03 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Helló. Úgy látom te is szigetközben laksz. Nekem van szkópom, meg tudom nézni.
Van autód, eltudsz jönni. Privátban megadom a címem.
De csak ezen a héten péntekig leszek itthon.
(#) meszi03 válasza alfa007 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Hali
Sajna nincs kocsim viszont nem lenne rossz ha meg tudnád nézni...
(#) alfa007 válasza meszi03 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Esetlen mérj rá a fetek lábaira szakadásvizsgálattal, mérj rá az 555.s 3.s lábára, esetleg cseréld meg az L1-et az L2-vel.
(#) meszi03 válasza alfa007 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

L1-L2 felcserélve de a helyzet változatlan. Még mindig rövidzárba megy a cucc. forrasztások rendben vannak.
(#) meszi03 hozzászólása Jan 3, 2013 /

Hali!
Még mindig nem akar működni a teslam. Vettem új FET-eket meg IC-t és úgy sem jó. Nem csinál semmit. Az áramfelvétele kb:10mA. Segítsen valaki
Elöre is Köszi!
(#) Papirkutya20 válasza meszi03 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Hali!
Tegyél fel képeket, úgy könnyebb segíteni!
(#) meszi03 válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Nos akkor itt van pár kép. Jelenleg még nincsen fenn a hütés de amint valamit is csinál az áramkör fel fogom rakni. Mert ha rajta a hüttő nem férek hozzá az alkatrészekhez. Már a doboz is kész van hozzá. A szekunder adatai: 69mm átmérőn, 0.22mm huzal 25cm-en. Tetőkapacitás egy 15cm átmérőjű acélgömb. Remélem sikerül valamit összehozni. a Válaszokat előre is köszönöm. (mondhatni kezdő vagyok)
(#) havranarpi válasza meszi03 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Nekem első ránézésre kevésnek tűnik a kondi.
Ott 2*2200 µF van?
(#) meszi03 válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Igen annyi! Plusz még a dobozban 4x10000uF!!
(#) havranarpi válasza meszi03 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Én az induktivitás melletti "kicsikre " gondoltam
Az a 2 db elkó
Következő: »»   181 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem