Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Az lehet-e gond, hogy primer meg a szekunder tekercs menet iránya eltér?
Méretezve is van, vagy csak saccolt értékekkel van felépítve? Kellenek képek, bővebb paraméterek.
Másfelől 1 dolog biztos, 1 mikrosütő trafóval nem fog működni, pláne nem ilyen kis méretű kondival. Miből van a kondi? 2 trafóval üzemképes, lásd pár oldallal visszább a képeimet, viszont ahhoz rendesen felépített forgó szikraközre van szükség. Van ötletem arra, hogy hogy lehetne 1 trafóval is működtetni, de az most nem aktuális.
Csináltam néhány képet azt mondod kicsi a kondenzátornak az értéke van egy mikró kondim ehez a trafóhoz való az 0,9mikros csak nem tudom hogy ki bírná-e.
A kondi fegyverzete alufólia többször félbe hajtva , hogy elég vastag legyen a szigetelő pedig pvc fólia. A forgó szikraköz pedig rendesen működik nem 2 perc volt megcsinálni minden pontosan lett el helyezve rajta.kivéve az érintkezőt nem találtam itthon alkalmasabb anyagot 2.5 ös sodrott réz vezeték duplán összesodorva, de tökéletesen működik. A tárcsa pedig csempéből van faragva mert hőálló. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Ha esetleg tudnál adni rajzot meg milyen kondi kel azt meg köszönném még a héten meg kéne építeni mert jövőhéten kezdődik a suli és már nem lesz akkor időm.
A primert meg persze le fogom cserélni csak egyenlőre arra hajtok,hogy működjön. elég lenne egy 10-20cm-s szira is csak működjön A trafófal kapcsolatban pedig az a baj ,hogy nem tudok még egyet szerezni. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Ha gyorsan kell ha nem, 1 trafóval nem fog menni, esetleg ha beteszel mögé sokszorozót (akár olyat is mint ami a mikrosütőben van 1 dióda 1 kondi). Kérdésre nem válaszoltál, méretezve van a rendszer, vagy tippmix alapján választottad meg a paramétereket?
Elég valószínűtlen, hogy a héten ezzel elkészülsz. A forgó szikraköznél ha 1 szál is hozzáér a motorod tengelyéhez a sodronyból, akkor abból kisebb tűzijáték is lehet. Még 2 trafó esetén is, ha nincs meg a kellő rpm, nem indul be. Nekem 8 csavar van 11000rpm-es motorral, és kb fél fordulatnál kezd el rendesen működni, addig csak köhög. Ez nagyjából 600bps-t jelent (átütés / másodperc). Bár kisebb kondival lehet kevesebb is elég, nálam 110nF-os. A kondi nem lehet olajpapír, tehát mikrosütő kondi kizárva. Nameg itt a feszültségnek csak a szikraköz távolsága, és a bps szab határt, mert a rezgőkörben a tápfesz fölé emelkedik a csúcsban.
Egy feszültség sokszorozót lehet be tudok szerezni a kondi az előző tesla tekercsből van a forgórészt csak meg saccoltam,hogy kb milyen legyen a motor meg egy kenyérsütőbőgépből van .
Ha leírod ,hogy min változtassak amivel esetleg működhet azt meg köszönném. Nem tudom milyen a fordulat száma a motornak de lassabb az biztos. A csavarok össze vannak kötve egymással úgyvan meg csinálva,hogy egyszerre 2 csavarhoz ér hozzá a ott elég nagyok a szikrák 2-3 cm-tis meghaladja.A kondi picit át langyosodik de nem üt át mivel szét tekertem alaposan át néztem de nincs át ütés sehol. (Az előző tesla tekercsem egy saját terv alapján készült csak megbízhatatlan volt kb 5-6 cm szikrát adott.) A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Idézet: „ha beteszel mögé sokszorozót (akár olyat is mint ami a mikrosütőben van 1 dióda 1 kondi” Ha kondiára meg a rajta lévő diódára gondolsz az meg van nem egészen világos
Ha rendesen beindul, kb 1 perc alatt ledarálja azt a sodronyt a szikra. Ilyen alacsony feszültségnél nem úszod meg a rendes forgó szikraköz építését. Egyébként meg a csempe is el fog repedni a hirtelen hősokktól, pláne hogy a felületén jönnek majd létre a kisülések.
Nem tudom mondani, hogy növeld meg a primerkondi kapacitását, mert továbbra sem árulod el, hogy méretezve van-e a rendszer vagy nincs. 2 csatolt rezgőkörről van szó, vannak ehhez számoló programok, és nagyon sok dolognak stimmelnie kell, azon kívül, hogy a mechanika (forgó szikraköz) és geometria (primer szekunder csatolás, tetőkapacitás, távolságok) megfelelő.
1 dióda és 1 kondi. Bővebben: Link
Ja, még a képeket elnézve, azt a kábeldzsungelt meg kell szüntetni, pláne a nagyfesz/kisfesz oldal találkozását. Szekunder hová van földelve? Illetve, a primer túl magasan van a szekunderhez viszonyítva, nagyon gyorsan át fog húzni a szekunder a primer oldalra. Azt lejjebb kell tenni. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
A kondi az előzőhöz lett méretezve úgyhogy nem biztos ,hogy jó ha egy ilyen számoló programot elküldenél azt meg köszönném.
A szekunder pedig egy földbe le vert fém rúddal van földelve (úgy tudom nem lehet a konnektor földelését használni). Meg a gömb is újra hasznosított darab.
Bővebben: Link
Szerintem kezd elölről az egészet, a szekunderrel, és 2 trafóval, mint kiindulási paraméterekkel. Így van, a konnektorra nem szabad rákötni, elég csúnya dolgokat tudna produkálni a KIF hálózattal. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Hupsz.. Én az SSTC-met oda szoktam
![]() ![]()
Helló.
Ha szeretnél még kísérletezni tesla tekercsel, javasolt megvédeni azt a hálózatot, amiben használod. Ha megvan az a kis áramkör amire a trafó csatlakozott, érdemes használni. Van egy videó is róla, hogy lehet rákötni.
A PE vezetőt az első helyen átüti, ahol a falban jól vezető rész van (pl. vasbeton), egyébként meg kapacitívan folyik a PE vezető és a fali részek közt az áram, ami igen gyorsan tönkrevágja a szigeteléseket a kábelcsatornában.
A mikrosütő trafónál az egy érintésvédelmi kialakítás, és nem folyik a PE vezetőben áram. Pláne nem 100kHz-eken.
Collector köszönöm a programot csak az a baj , hogy nem tudok angolul de majd le fordítgatom atrafót illetően csak 1 van és nem tudok szerezni de valami feszültség kétszerezővel meg próbálom meg oldani. de ahogy kerestem a diódát a trafóhoz meg talátam az egyik régi "munkámat" egy nagy fesz generátort 22vDC/1,6A trafórol üzemel azzal nem lehetne kezdeni valamit ? kb 2-3 cms ívet húz.
alfa007 leválasztó trafót használok, de fontolóra veszem. Azért köszönöm.
Trafóból lehet szerezni többet is, szét kell nézni.
Az a baj hogy nem nagyon tudok hova földelni, 2. emeleten lakok, csak gázcső van, ha arra rálehet kötni akkor oké. Másik dolog, az egyik kisebb méretű teslámnál a föld nem volt bekötve, csak egy hosszú drót volt keresztül a szobán, és így is működött, csak működés után vettem észre hogy hát nincs bekötve, szóval ha a tekercstől távolabb, egy dobozt aminek a felülete nagyobb, vagy egyenlő a tető kapacitás felületével becsomagolok alufóliába, akkor nem kell föld, viszont így a doboz is fog ívet húzni főleg ha a tetőkapacitáson nincs kitörési pont.
A földdel akkor is kapcsolatban van, ha te nem kötöd be
![]() Azért megy nagy fémfelülettel, mert az is kapacitívan a földre teszi a tekercs alját. A gázcsőre azért nem szabad kötni, mert nem ismert a környéken milyen érintésvédelmek vannak kialakítva. Ha van radiátor az lehet hogy jobb megoldás, vagy alufóliát tenni a ház oldalára, de a szobában szabadon valahová egy dobozra kötni igen veszélyes, bármit felgyújthat.
Valamit ki kéne találni erre, hogy olyan helyen is működjön megfelelően ahol nincs külön földelési lehetőség. Legalább SSTC-vel működjön, DRSSTC-t vagy szikraközöst amúgy se járatnék szobába
![]()
Ha vasbeton a fal, akkor az jó lehet, egyébként pedig valamilyen esztétikusan levezetett kábel is jó lenne, persze nem a 10. emeletről.
Esetleg leversz egy vasrudat a padlóba ha az alsó szomszéddal nincs jó viszonyod ![]()
Max. úgy tudnám felvezetni hogy ereszcsatornát megfúrom és leengedek benne egy kábelt 60cm-re van az ablaktól, de alig érem el:S vagy az ereszt földelni(ha nincs földelve bár szerintem azt kifelejtették) és arra akasztani a kábelt csak akkor meg nem biztos hogy megfelelő az érintkezés.. ááh mindenféleképpen leég a lakás
![]() CW üzembe teljes tápfesszel csak pár mp-t ment a tekercs meg a kondi nagyon melegedett, készítettem egy nagyobb tekercset 0,4-es huzalból, azzal kéne kipróbálni, az induktivitása akkora mint a kisebbik tekercsé, a kondikat szerintem több párhuzamosan kötött kondival kellene helyettesíteni. A tápfesz felével elég jól üzemelt. Még akarok építeni fából egy dobozt az elektronikának, belül alufóliával lefedve, hogy árnyékolva legyen.
Sziasztok! Már régebben elkezdtem (kb fél éve..vagy több ideje) építeni Skorinak a 3. tesla tekercsét ami ugyebár 12-20V körül működik! Sajnos nem volt eddig sok türelmem a tekercset elkészíteni! a Panel kész van és leírok pár feszültésget, hogy szerintetelk jó e! (Már korábban sokat segített ZLED, ezért köszönöm!!!) az IC melletti 35Uf-es konidn 11.54V van, az IC mellett a 100µF-es kondin 4V ugrál.....nem pontosan annyi, néha több-kevesebb, mind a három nagy kondin 12V-t, a bd242 tranyónál lévő 100µF es mondin csekély feszt mérek néha semmi néha 50mV körül van, a harmadik 100uFes konidn pedig 250mV körüli feszt mérek. Az l1 kivezetésen:11,65V-t az l2:11,70V az l1+l2:12.07V a szekunder tekercsen pedig: 12,06 V-t. Mindezeket úgy, hogy nincs bent az 555-ös IC. Szerintetek jók az értékek? Ja és én ezt egyenlőre 0-2 A-es labortáppal próbáltam, amin 0,4A-t vett fel és emiatt gondolom, hogy nem jó valami! a válaszokat előre is ksözönöm!
Már nem érdekes...
Mégiscsak érdekelne a dolog!
Érdekelne valakit pár szekunder tekercs? Úgy döntöttem, ha valakinek kell, akkor elviheti olcsón. Van vagy 10 darab, miniteslához meg nagyobb teslához is való. Ha nem kell, akkor nem fotózok feleslegesen.
Skori 3.as teslájához való mennyibe kerülne? Kép nélkül!
Engem is érdekelne egy darab. Ha lehet fotózz is.
![]()
Még annyi, hogy a 2 db irf3205-ös tranyó két szélső pontján negatív (-) feszültség van és a belső pontjukon SEMMILYEN fesz nincs!!!Ez szerintem hiba, de remélem tudtok segíteni! Az l3-on (ahol még nincs tekercs) negatív fesz. van! Még annyit, hogy úgy, hogy rajta van a primer tekercs, de a szekunder tekercs nincs, így SEMENNYI A- nem vesz fel!Mégvalami: az IC felleti kapcsolónak (ahova a kapcsoló kell) a bal pontján nincs fesz, csak a jobb pontján negatív fesz van! A választ előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
Mindez úgy, hogy nincs benne az 555-ös, mert azt elgórtam
![]() ![]() És az l1, l2-n mégis van - fesz.!Azaz a 2 tranyó belső részén is.. A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |