Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Hát "jó", csak ez így nem működik. Sorkimenő, pláne egy ilyen kis 1 tranyós meghajtóval eléggé karcsú ehhez. Az az aprócska kondi szerintem már rég átütött (hacsak nem tized mm-re van a szikraköz, az esetleg megvédte), tekintve, hogy a régi TV-s sokszorozó kimenete 30kV fölé is megy üresjárásban, az nem tűnt fel, hogy a weboldalon is sok kondi volt sorbakötve? Az eredeti oldalon meg 1 deka méretezési információ sincs, az pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy működjön. A kérdés, mi a konkrét célod vele, és mik az anyagi lehetőségek, az után tudnánk segíteni a következő lépésben.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2013
Közben meg az SSTC-vel kísérletezem, eddig 40% toroid beállítás felett mindig elpusztult a félhíd IRFP260 egyik tagja, de mióta betettem 2 darab 200V-os tranziens szupresszort, gond nélkül megy 45% felett is, így már 25 centis szikrát ad. Ha azt veszem, hogy a tranyók a vishaytól, a félhíd meghajtó IC-k meg a texastól vannak, akkor ez egy egész olcsó, és jó SSTC. Került talán 3 ezer forintba. Igaz a DRSSTC szekunderét használom, majd kerítek hozzá egy kisebbet, és csinálok neki valami normális dobozt, illetve hálózati feszültségűre kéne áttervezni, lehet, hogy beledobok 2 IGBT-t. Még úgy is 10 ezer forint alatt marad az összköltsége.
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy a Skory-féle 24V-os mini teslában L4-C4 értékét hogyan lehet meghatározni, illetve ha csak kikisérletezni lehet, hogy fogjak neki. Az eredeti leírásban 7-15nF és 30-50uH szerepel, de olvastam pár lappal feljebb, hogy a tr1 induktivitása is befolyásolja az értéket nem csak a tesla szekunder+tetőkapacitás. Itt már bevallom végképp kezdem elveszíteni a fonalat ![]() Szépen szikrázik így is és elég hangos is, de szeretném a maximumot kihozni belőle.
Sziasztok!
Már régebben készen lettem vele de csak most volt időm fényképezni és feltöltögetni a képeket. Készen lettem az 1000V-os Gu50-es VTTC-vel. Hát mit ne mondjak a Mini tesla után ez igen csak jobban "csipked" ![]() Nem foglalom a helyet a hobbielektronikán a képekkel inkább itt van a webalbum linkje Bővebben: Link GU50 VTTC Viszont aki szeretne építeni egyet és nem akar légszerelni azzal megosztom a nyáktervet
A minitesla esetében valószínűleg a biztonságosság a fő szempont.
A "csipkedés" valószínűleg azért van, mert a csöves változat valahol alacsonyabb frekvencián is gerjed és az már nem marad a bőr felszínén.
Én is jártam így, amikor a nagy GU81-es teslám szikrája "sikított", abba szikrába már nem volt jó belenyúlni.
A plazma a frekitől függetlenül is 6 ezer fokos, ez okozza az érzést, ég a bőr.
Nem erről van szó. Hanem arról, hogy ugyanaz a magashőmérsékletű szikra nem kellemetlen 170 kHz-en, viszont igen csipkedős, áramütésszerű érzéseket okoz, ha a 170 kHz mellé még 6-8 kHz-en visít. Modulált a szikra egy kisebb frekvenciával, ami már érezhető elektromos hatást okoz.
Legalábbis én ezt tapasztaltam, a Skory-féle tekercsnél jóval nagyobb teljesítményű ketyerével.
A bőr-plazma érintkezés teljesen frekvenciafüggetlen, akkor arról lehet szó, hogy nagyobb az effektív értéke, és egyszerűen nagyobb hő adódik át a bőrnek. Az SSTC-m 250kHz-en megy, folyamatosüzemben pedig, ahol nincs szaggatás azonnal csontig égetné az ember ujját.
Ha arra gondolsz, hogy a testen belül is érezhető, az más tészta, az impulzusoknak lehetnek egyenáramú összetevői, meg valóban kisfrekis összetevői is (még jól szűrt táp esetén is benne van a 100Hz), én egy szikraközös változat közelébe tettem egy másik szekundert kb. 2 méterre, ami épp csak pár centis szikrát adott, de az úgy rázta a kezemet, mintha konektorba nyúltam volna.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy mini tesla tekercset, de igazából nem a hétköznapi értelemben vett tesla tekercs, hanem egy zseb-EMP lenne. A kapcsolás alapján szerintem illik ebbe a topikba. Néztem néhány videót egy működő verzióról és lerajzoltam a kapcsolást az alapján, amit mutatott a készítő, ezt mellékeltem is. Ez itt a videó. Ezzel a kapcsolással lenne a problémám, hogy a tranzisztort nem nagyon lehet megtalálni itthoni kínálatban, hasonlót tudtok ajánlani? (Egyáltalán ránézésre működik a kapcsolás?) Valamint minden további jó tanácsot is szívesen fogadok! ![]() Nem vagyok nagyon gyakorlott építő, de ez nem tűnt túl veszélyesnek/bonyolultnak, így gondoltam belevágok.
Idézet: „....Egyáltalán ránézésre működik a kapcsolás?” Nem.
Bővebben ki tudod fejteni, hogy miért nem?
![]() A videóban szemmel láthatóan működik, és szerintem jól írtam le a kapcsolást, max a két tekercs nincs jól jelölve, mert a kisebb menetszámúra van rátekerve a 60 menetes.
A tranzisztor bázisára menő tekercs másik fele hova van kötve? A rajzon sehova - hiba. A tranzisztornak nincs munkaellenállása - hiba. Ez a rajz így rossz.
Köszönöm, ezzel már többre megyek!
Mindazonáltal a videóban is szabadon lóg a tekercs másik fele, szerintem ez felel meg a tesla tekercs szekunderének, mivel annak sincs "kötve" sehova, hanem az megy a tóruszra. Csak ez esetben nem az a cél, hogy koronakisülések legyenek, hanem a nagy fluxusváltozás. A tranzisztor munkaellenállása én sem tudom, hogy miért hiányzik, de ezt lehet megmagyarázza a nagy hűtőborda.
Érdekes kapcsolás, a tranyó bázisára kötött tekercs végét nem kell bekötni, az a szekunder. A tápellátás az érdekes, de mi van ha az elem nagy belső ellenállását használja ki, tápról nem működne. De szerintem egy próbát megér, nincs benne sok alkatrész
![]() ![]()
Így van, rakja csak össze, max. majd rájön, hogy tényleg nem megy. Van aki a saját kárán szeret tanulni, ilyenkor nincs mit tenni.
De mi biztosítja azt, hogy a rezgés kialakuljon? A bázisellenállás kinyitja a tranzisztort, eddig oké. De mitől zárna le, vagy legalábbis mitől csökkenne a bázisáram, pláne periodikusan?
Olyannak tűnik az áramkör, mint egy fura blocking oszcillátor, de abban az egyik tekercs egyenáramúlag a tranzisztor kollektorkörében van és a táp melegpontjára csatlakozik, ebben meg csak váltóáramúlag csatlakozik hozzá és ráadásul a táp hidegpontjára. A nagyfeszültségű tekercs meg a bázisra megy... Pont oda, amely nagyfeszültséget nem visel el, hiszen az emitter-bázis dióda záróirányúlag csak pár Voltot bír ki... Hm, visszacsatolást okozhat a táp belső ellenállása, de ez többnyire több fokozat között szokott káros - pl. erősítőkben, de jelen esetben esetleg szükséges - visszacsatolást okozni. Építsd meg és nézd meg, ennél jobb ötletem nincs. Aztán mesélj ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2013
Azért az is fontos, hogy haszontalan tapasztalat nincs, legfeljebb lesz még egy kis füst a légkörben
![]() A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2013
Ez egy Colpitts oszcillátor (kapacitív hárompont).
Szerintem működne, de tekintve, hogy a szekunder oldal lefelé transzformál, igazából ez azon kívül hogy jó magas frekvencián oszcillál, semmit nem csinálna. Ez csak egy nyers oszcillátor típus. A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2013
Sziasztok!
Mini teslát szeretnék készíteni 24 voltról (szikraközös megoldással) és több dologban is a segítségeteket kérni. A szekundert 0.2 rézhuzalból csinálnám, kb. 1000-1200 menet. A primernek 10 menetet gondoltam. A kérdésem: Ahhoz, hogy 10-15 cm-es ív képződjön, milyen trafóra és kondira lenne szükségem?
24V-ról szikraközös? Ennek a feszültségnek a 200 szorosa is csak éppen súrolja a működőképesség határát.
A szikraközös eleve nem nagyon tud ívet adni, ahhoz folyamatosüzemű SSTC, vagy csöves megoldás kell, minden más esetben szikrákat fogsz kapni.
Köszi a gyors választ!
![]() Akkor kezdetnek elég lesz a szikra is. Egy mikrosütő trafóval, az előbb említett tekercseléssel, egy jó kondival, forgó szikraközzel, szerinted mennyire lenne működőképes?
2 trafóval már működőképes, nézd vissza a fórumon, már feltettem ide képeket és leírást a 2MOT-os teslámról.
Sziasztok!
Új vagyok még itt és csak a tesla tekercs miatt regiztem ![]() Egy kis segítségre lenne szükségem.Találtam egy jó oldalat ahol egy egyszerű Tesla tekercs építését mutatják be: http://www.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert47/Tesl...ad.htm Az vele a gondom,h nem tudom pontosan milyen nagynak kell lennie kb a szekunder tekercsnek mert nem kivehető pontosan a szövegből. Vagy ha tudtok vmi jó tippeket adni,hogyan szereljem össze,szívesen várom őket.Nagyon szeretném megépíteni... ![]()
Első tipp!!!
Meg ne építsd mert életveszélyes! Egyébként egyszerűbbek közül ött van Skory mini teslája-SSTC Bővebben: Link vagy esetleg egy elektroncsöves Pl500-al vagy GU50-el-VTTC Bővebben: Link Ha nagyobbat szeretnél lehet MOT-al felépítettet is készíteni szikraközzel. Bővebben: Link De amit kitettél azt semmiképp sem ajánlom ,mert halálos U.I. ![]()
Az a leírás teljesen hibás, és életveszélyes. Már a nagyfeszen túl is.
Az a helyzet, hogy a ha jól tudom az egy blog oldal amit a googli előszeretettel doki az egy 5-10 találat közé. Ne feledd!
Hajjaj, én nem feledem sajnos, mert már a 15. ember kérdez erre rá, vissza lehet keresni a topikban.
Sziasztok építettem egy tesla tekercset de nem akar szikrázni
![]() paint be lerajzoltam a kapcsolást próbáltam mindenhogy de semmi a szekunder 700 menet a primer meg 8 menet a kondenzátor én készítettem és 20nF-os a szaggató meg g tárcsa amin csavarok vannak és egy motor hajt. Ha valak tudna segíteni, hogy mi lehet a baj azt megköszönném. A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |