Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
Van egy LCD modulom amit fel szeretnék éleszteni. A vezérlő száma: HD44780UB07FS . A panelen: RCM2055R felirat van. Találtam leírást a HD44780 ról de erről a fajtáról nem. A fő probléma a kivezetések beazonosítása, mert minden rajzon 14, 16 lábú de ezen 24, a panel bal pldalán vannak a tüskék. Eredetileg a modul egy Canon faxban lakott. Tud valaki segíteni a kivezetések azonosításában? A segítséget előre is köszönöm!
Hmmm...
Nem adott ki a kereső elegendő LCD-s topikot??? Vagy az Adatlapot keresek című topik nem volt megfelelő?
hi
képek nélkül elég nehéz lesz segíteni, fogsz egy multimétert, egy HD44780 adatlapot és diódaviszgálattal kiméred, hogy melyik tüske micsoda. HD44780UBxxFS ezek az IC Custom font CGROM-mal rendelkeznek, azaz a rendelő (ez esetben canon) választotta meg a tartalmát. (FP-80B tokozás) xx ROM code no. (későbbi azonosítás végett, ez a 7 es verziójú, ezt csak a gyártó tudja mi van benne vagy te is ha megnézed egyenként) üdv
Köszönöm a választ, méregetek 1 kicsit.
Hello!
LCD-re szeretnék kód alapján kiírni egy karaktert, tehát nem idézőjelben. Tudna vki segíteni? LCDOUT $FE, $C0,"hello" LCDOUT $FE, $C0,#vmi hello-t kiírja ahogy van, a másik sor meg azt írja ki, ami a vmi-ben van. Karakterkód alapján hogyan megy ez? Idézet: „Karakterkód alapján hogyan megy ez?” Hát ez alatt mit értesz? Nem írtad a programnyelvet! - A két "" között egy sztrig áll, tehát ha ezt kiírja, akkor az jogos. - A vmi, meg egy változó neve, amire hivatkozol, de annak is illik sztringnek lenni ezek szerint. (Persze ha a fordító fel tudja dolgozni az adatot, akkor az más) Na, de mi a kérdés? (Nem biztos, hogy tudok segíteni, sőőőt..., csak a kérdés sem érthető számomra) üdv! proli007 üdv! proli007
Én is ezt írtam, ezeket értem.
Minden karakternek van egy kódja, a "hello"-t nem csak így lehetne kiírni, hanem ASCII vagy nemtom milyen kóddal is. Nekem egy fok jel kéne, hogy 29Celsius fok van, de fok jelet nem tudom idézőjelben beírni a billentyűzetről, mert nincs a billentyűzetemen fok betű. A kódját kikerestem az LCD karaktertáblázatából, 8jegyű kód, 111000stb ilyen kód. Ha beírom csak így, hibát jelez, próbáltam szögéetes zárójelben, hibát jelez. Jegyzettömbben írom PicBasic-ben. Szóval konkrétan egy fok jel, kicsi o betű kellene nekem.
És mi van, ha a macskakörmök közé a PC-n beütöd a ° kódját (már ami az LCD-n van, mert az nem biztos, hogy megegyezik a PC-vel)? Az nem baj, ha a szövegben más látszik. Viszont néha probléma, hogy mit használ a PC az adott progiban.
Vagy nézd meg a jegyzettömbel készült file-t a Nortonnal, vagy a Totállal hexben. Egyáltalán az LCD-den van fok jel karakter? üdv! proli007
Na, most hirtelen megnéztem egy LCD karakter táblát. Ott a 223-as helyen látom az ° jelet. (PC-n ez az Alt 248)
Próbáld meg beírni így: "▀" (Alt 223, vagy Alt 0223 mert a PC Unicode-t használ) De hamár valami japán ingyom-bingyomot látsz, akkor is már jó helyen jársz! üdv! proli007
Mondom,hogy nem idézőjelben kellene beírni. Azt se tudom te hogy jelenítetted meg a hozzászólásodban most.
Más karakter is kellene, ami a billentyűzetemen nincs! Az LCD egy karakterhely pl 5x7es kis mátrix, azt is totál ki kéne töltenem, annak a kódja 255(11111111), rá kell varázsolnom az LCD-re és azt is pol nem tudom idézőjelbe tenni. LCDOUT "töltsd ki nekem a kockát" => ez nem működik LCDOUT 11111111 => ez se működik http://mecsystem.uw.hu/pdf/HD44780.pdf 18-19 oldal A kérdés csak annyi, hogy az LCDOUT után ezt a 8jegyű számot, pl 11111111 (vagy kinek mi kell) hogyan kell beírni, hogy működjön?
Nem tudom, közben a második hsz-t láttad-e már?
- Úgy írom be a fokjelet a PC-re, hogy nyomvatartom az Alt billentyűt, és közben a számtrasztatúrán begépelem decimális formátumban az ASCII kódot. Tehát Alt+248 és akkor megjelenik a karakter. - A programban, macskakörmök között ugyan így kellene eljárni: "°" csak lehet a PC-n nem az fog megjelenni. - Az LCD karaktertáblában látott bináris (1111000) számot átalakítod decimálissá, és aztt gépeled be. Pld. az 11111111 az nem más mint a 255. Ez lesz a un. tele karaktered. - A PC is csak azt jegyzi meg, hogy az adott karakter helyen milyen szám van tárolva, és aztán a kiválasztott ASCII táblából megjeleníti azt a betüformátumot amire a szám mutat. Gépeld be az Alt+65 -öt akkor a képernyőn a nagy A betű fog megjelenni. (66=B, 67=C stb.) Ja, az LCDOUT nak biztos, hogy nem fog ttetszeni a bináris szám. azt valamilyen előtaggal kell bevinni. Én a progidat nem ismerem, de az előtagok ilyen $ % # & szokott lenni, binárisnál esetleg kis b betű, Hexánál pld 0xA0 , decimálisnál vagy semmi, vagy egy pont. pld: .223 ez lehet esetleg az °. üdv! proli007
- A programban, macskakörmök között ugyan így kellene eljárni: "°" csak lehet a PC-n nem az fog megjelenni.
Kipróbáltam, bemásoltam, de az LCD-n kötőjel jelent meg. - Az LCD karaktertáblában látott bináris (1111000) számot átalakítod decimálissá, és aztt gépeled be. Működik! Köszönöm szépen! :puszi: Ja, az LCDOUT nak biztos, hogy nem fog ttetszeni a bináris szám. ...az előtagok ilyen $ % # & szokott lenni... Semmit nem írtam elé, nem is értette mit akarok.
Na, örülök, hogy tudtam segíteni!
Jópofa LCD. Hol vesztegetik és mennyiért? üdv! proli007
Link: Chipcad
A Chipcad-nél vettem, 2700 Ft.
Köszi!
Elfelejtettem kérdezni, hogy mit kajál ennek a háttérvilágítása? üdv! proli007
Hogy mennyit fogyaszt? Fogalmam sincs. :nemtudom:
Az az érdekes, hogy ha ennek a feldélzeti kijelzőnek a bolti árát nézem, akkor többet ér, mint a kocsim
Hali !
ráaggattam egy picre 1x16os lcdt, ki is tudok irni rá amit akarok, de vibrál vagy hogy mondjam.. mintha a kurzor futna végig a sorokon és villódzik vagy mit csinál, elég gusztustalanul néz ki. valaki találkozott már ilyennel? a 4 nem használt data lába természetesen gndn van. Edga'r
Mikor kiírtál rá valamit, válaszd le a PIC vezérlővonalait, hátha az bizgeti.
De ha így is ua. van, akkor lehet, hogy a belső órajele jár lassan, és az MPX-et látod dolgozni. Ha a data vonalak a levegőben lógnak, az nem szokott neki problémát jelenteni. üdv! proli007
hello! Ránézésre nekem is ilyen kijelzőm van. Ebben a háttérvilágítás két fehér led. úgy rémlik hogy az egész olyan 70mA-körül eszik. Na megnéztem adatlaot, az EW16410 tipusú kijelzőmnek 60mA kell a háttérvilágításhoz, és 2mA a logikának.
üdv,zoknee
Köszi!
Mert ami nekem van, az "zöldes". Nem túl szép, és elég sokat kajál. (kb.150mA) üdv! proli007
A másik nekem is egy halom smd led van a kijelző mögött. Nem is mertem egyenlőre USB-ről táplálni. Öcsémé onnan megy (övé a kék) már vagy másfél éve. De a vezérlás még lpt-ről.
Most gondolkodok azon, hogy építek egy usb-s verziót, ami az usb-n kommunikál, és onnan is kapja a tápot. Az LCd kijelző pc-re fórumban már linkelt is be valaki kapcsolást erről.
Sziasztok!
Légyszi aki tud, segitsen! Van egy 2x16 DEM16216-os LCD-m amit egy MSP 430-as mikrovezérlővel kellene meghajtanom. Addig még működik is a dolog, hogy a felső sorba irjak, ponzicionáljak,.... stb. Szóval szinte minden megy, ami a felső sorra vonatkozik. A bibi az alsó sorral van, aminek már a bekapcsolása sem megy. Kiküldöm a 38-as Hexa kódot (00111000 a leirás alapján) ami a ugye a 8 bit mód, 2. sor, és az 5*8-as font aktiválását jelenti. Erre az egész cucc lefagy, nem jelenik meg a kijelzőn semmi, és teljesen áramtalanitani kell aztán újra bekapcsolni ahhoz hogy újra működjön (természetesen egysoros üzemben). Van valakinek valami ötlete, hogy mi lehet a probléma? Én már mindent kipróbáltam. Előre is köszi a segitséget!
Hello...Azt figyelembe vetted, hogy a 8 bites módot kétszer kell kiküldeni, és a karaktercimek nem folytonosak, vagyis a két sor között van némi hézag.
Hello!
Köszi Medve, hogy válaszoltál! Azt figyelembe vettemm, hogy a két sor között van hézag, azzal nincs gond, de azt nem igazán értem, hogy miért kell még egszer beállitani a 8 bites módot. Szóval akkor mégegyszer küldjem ki a 38-as Hexa kódot?
Igen, sajna ez igy van, az időzítések betartásával kétszer kell kiküldeni a 38h-t. Legalábbis a régebbieknél igy kellett.
Sziasztok!
Vettem 1 DE-LM004-es LCD-t. HD44780 kompatibilis, de Samsung KS0066-os vezérlő van ezen. Megvan számozva a kijelző, de nem tudom, hogy az LPT-n melyik számhoz melyiket kell kötni. Tudna nekem valaki ebben segíteni? Előre is köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |