Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   126 / 2208
(#) sebestyen_ferenc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 22, 2008
mert eszt építetem meg sztereoba és be szeretném állítani
(#) EcoPityu hozzászólása Ápr 22, 2008
MINDENKINEK!
CHZ.: dobjuk ezt a fojtó témát, mert igazán nem érint, mert mint tudod csöves egyent használok általában...
ColorStar trafóról meg annyit.: A gyári primer 2x 110v-ra tekerve plusz a extra kivezetések/leosztások/ 3 menet/volttal van tekerve, ezt a voltonkénti menetszámot nyugodtan lehet használni. A primer 1,2mm-es aluval van tekerve, az alu drót 70% -át bírja a vörösréz árambírásának, a v.réz, mai számítással/a tekercselők így számolnak/ 1mm2=5A. Keresztmetszet = r2xpí, tehát 0,6x0,6x3,14=1,13mm2x5A...tehát ha 1,2-es réz lenne, az 5,65A bírna. Ennek a 70%-a= ~4A
4x240v= 960w
És ez alapállapotban. Jó itt már lehet, hogy melegszik, de ez a véggáz! Egy ventillátorhűtésű tápegységben /nem erősítőtápban/ nagyon jól elvan!
Hegesztőként rövid ideig, szinte rövidzárlati árammal terhelve a vas telítésbe megy, és nyugi a drót még távol áll az elhiccenéstől. Ugyanis az alumínium szabadlevegős biztosíttékként használható árambírása:1.5mm2= 40A. Már csak tudom, szoktam használni a 0.3-as alulemezt megfelelő szélességben biztinek használni P.L.néhány topiccal arrébb /Köbzoli már csak tudja/ Egyébként a Mikrosütőben is 500VA-es trafó van telítésbe kergetett vassal, csak így bírja az 1000w-ot átvinni hűtve, néhány percig.
Az alu kivezetésről meg annyit, hogyha elengedné a ruszki ónpaszta forrasztás, akkor régi megoldásom volt rá egy egyszerű eszköz, a.:SOROZATKAPOCS!
Én eddig csak egyet tekertem át rézre, a többit mind aluval használtam fel, még most is üzemelnek. Így olcsóbb is. Amúgy gyári tekercseléssel is alkalmas sokféle csöves megvalósításra, mert vannak rajta nagyfeszültségű kimenetek, és nagyáramú 6v-ok dögivel. Érdemes áttekerés nélkül is felhasználni, p.l.400w-os pp erősítő 8db 6P45SZ-el vagy egyéb...

Summa summárum jó kis vas.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 22, 2008
Zoli! Te mit szólsz a trafóhoz amit az előző odalra tettem fel?
(#) sebestyen_ferenc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 22, 2008
nagyon szépen köszönöm mert a csöves erösítő épitésbe nem egészen 1hónapja vagyok benne.az előt csináltam rengeteg félvezetős cuccot ezért minden segitséget mégegyszer köszöm
(#) burgdavid hozzászólása Ápr 22, 2008
Mennyiért hoztad el a trafókat? Énis nézegettem őket, deaztán nem licitáltam
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 22, 2008
Kár, hoyg nem lehet már ilyen jó kis colorstar tévéket bontani
(#) kocos válasza burgdavid hozzászólására (») Ápr 22, 2008
Én licitáltam, de nem nagyon mertem feljebb menni
(#) EcoPityu válasza djhans hozzászólására (») Ápr 22, 2008
Igaz, nem tőlem kérdezted, de a hipersil magoknak nagyon jó a frekvenciaátvitelük, bár így. hogy csak egy van belőle, én inkább tápnak használnám, de ez az én véleményem.
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Ápr 22, 2008
Még van 4db dugiban nekem...
(#) djhans válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 22, 2008
Még csak egy de a héten kapok mégegy teljesen ugyanolyan trafót és azért gondoltam kimenőnek. Jó lenne ha egy 15-20w-ot átvinne korrekt mélyekkel.
(#) EcoPityu válasza djhans hozzászólására (») Ápr 22, 2008
PP-hez kiváló, és könnyű tekerni, főleg szimmetrikusra.
PP kimenőt 3-5x-ös teljesítménnyel szoktuk amúgy is méretezni, ez ha van 150VA-es, akkor kiváló még 40-50w-ra is, Ha azt nézzük 50Hz-en 150w, akkor fele gerjesztéssel 25Hz-n 75w... akkor 20Hz-n , ugyebár HIFI alsó f.határ, akkor még 40-50w-ot át kell vigyen.
Az jó! Hamarosan a párja is nálam lesz. Nekem van 4db pl508. Azzal (2csővel mert a 4 a stereohoz lenne jó) hány vattot lehetne pp-ben?
Persze, jöhet!
(#) dxzo4z válasza burgdavid hozzászólására (») Ápr 22, 2008
Kitől kérdezed? Én a két ColorStar trafót vittem el postástul 3000HUF-ért a Vaterán.
(#) sturbi válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 22, 2008
Bővebben: TC-270-1
:bummafejbe:
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 22, 2008
Jó Neked! Van Neked sok mindened dugiban, ha jól selytem
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 22, 2008
Innye ! Akkor sejtem Kösz!
Igen, megvan. Majd előkeresem.
Majd kiokoskodjuk a vasat most már megyek.
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 22, 2008
Rossz linket tettem be az előbb.
A helyes link:Bővebben: orosz tv trafók adatai
A 300 fölöttiekkel szoktak hegesztőtrafót is készíteni 2-2,5 ös pálcához ventilátoros hűtéssel, de az más tészta.
(#) Skodri84 hozzászólása Ápr 23, 2008
Sziasztok!
Került hozzám lomtalanításból egy kis EAG AE 110-es csöves erősítő, elég lestrapáltnak tűnt, de aztán belekukkantva elég komplettnek találtam, csupán a hálózati trafót berhelte ki valaki belőle. Van itthon sok régi csöves rádióm, így kerítettem bele egy hasonlót egy Pacsirtából. A kapcsrajz szerinti 300V helyett igaz, hogy csak kb. 260V-ot ad terhelés alatt, üzem közben. A trafóból(egyenirátócső után) terheletlenül pedig kiszalad 300 felett. A lényeg, hogy életre kelt vele az erősítő, szól elég rendesen. Annyi az egy baja, hogy ha kicsit bemelegszik, akkor torzabb lesz a hangja, nem olyan nagyon zavaró, de azért hallani, hogy szólhatna szebben. Nem tudom, hogy ez nem lehet a kisebba anódfesz miatt? Vagy inkább a kondikat kéne kicserélgetni? Egyáltalán elég combos ide a Pacsirta trafója amperban? Meg a két ECL86 elég erősen, a és atöbbi csőhöz képest kimagaslóan felmelegszik benne, bár ennek lehet így is kell lennie. Mindenesetre tetszik ez a kis technika
(#) EcoPityu válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 23, 2008
Tesó! mivel nyissam ki a djvu filét, konzervnyitóval, vagy hidegvágóval???)
(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Ápr 23, 2008
djhans !

Én ezt a vasat kb. 15W PP ig javasolnám , ha a minőség is fontos .
Látom már megsaccolták 40-50W-ra is .
Ha elfogadjuk , hogy ez a vas 150V/A 1,6-17T gerjesztés mellett lehet igaz .
Kimenő vasát még hipersil esetén sem szabad 0,8-1 T feletti gerjesztéssel számítani , ezért is tévedés a fentebb vázolt saccolás .
Persze nagyobb torzítás és gyengébb mélyátvitel megengedése esetén több is kihozható , de 40-50W akkor is sok , szerintem ...
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 23, 2008
"A képen látható trafót egy rossz orosz akksitöltőből vettem ki. A kérdésem az lenne hogy lehet-e ebből jó kimenőt csinálni és hány wattra pp-ben? A két cséve miatt teljesen szimmetrikusra lehetne tekerni. Jó lenne mert tudok még egy ugyanilyet szerezni. A töltő hátuljára 150w volt írva de gondolom agyon volt gerjesztve a trafó mert a vaskeresztmetszet 8cm2. Várom a véleményeket."

Vitatkozzunk az nem baj , segít tisztázni a félreértéseket ...
Fentebbi idézetben nem látok 24 cm^ sehol , 8cm^ szerepel a mi ha sima lemezes lenne kb. 12-14 cm^ lehetne .
Vagy úgy gondolod , hogy a hiperszil 3x -os keresztmetszetet ad a sima lemezhez képest ?
Vagy nem ua. arról vasról beszélgetünk?
Akkor már értem , a hiba abban van , hogy Te mind 2 cséve keresztmetszetét számolod .
Ez nem használható így , csak a fele érvényes ebben a szituban !

Remélem nem kötekedésnek veszed , de nem akarom , hogy tévedések miatt félrevezessük egymást
Nem kérdőjeleztem meg a150V/A teljesítményét , 1,7T gerjesztéssel ok . és ez hál. trafónál jó is , csak arra akartam felhívni a figyelmet , hogy kimenőt illik jóval kissebb T -re méretezni
(#) CHZ válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 23, 2008
Te is írtad , ez mag tipusú trafó és így kell méretezni ......
Elméletben képzeld el ezt a vasat 1 csévével is meg lehetne tekerni akkor látnád , hogy mekkora keresztmetszet van a tekercsben , azér, hogy a csévét 2 vették még nem nő meg a vas mérete
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 23, 2008
Hallod, milyen szomszédod van Neked? Már nem elsőnek írod, hogy szomszédod hozott ezt, szomzsédomtól kunyeráltam azt Nekem is kell ilyen szomszéd Lajos Bácsi , meg Imre Néni nem adnak semmit (bár Imre nénitől már nem egyszer "kaptunk" patkányt )
(#) kocos hozzászólása Ápr 23, 2008
Egy hálózati trafónál X teljesítményre milyen megfontolások alapján választom ki a szükséges vaskeresztmetszetet! Valamint az áramsűrűség sem teljesen világos előttem! Mármint tudom mi az, de trafóknál milyen meggondolásból van az, hogy most 2,5 A/mm2 -t választok, vagy fentebb Sturbi írta, hogy kimenőhöz 1A/mm2-t szokás! Mert ugye villamosmérnökiskolába tanultuk mi a trafókat , hogy hoygan működnek, milyen fajtájuk van, szépen le is deriváltuk, meg integráltuk hogy merre "szaladgál" benne az elektron, meg a fluxus de olyan nem volt, hogy na te barom tervezzél egy hálózatit!!!

Ja, áés a könyveim , amik vannak ezzel a témával kapcsolatban is általában gyakorlati jellegűek: 50 watt terhelésre készítünk hálózati transzformátort . A táblázatból válasszuk ki a vasat , a másik táblázatból a menetszámot, a harmadikból a huzalátmérőt .... Ezzel már megjártam egyszer
Következő: »»   126 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem