Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
mert eszt építetem meg sztereoba és be szeretném állítani
MINDENKINEK!
CHZ.: dobjuk ezt a fojtó témát, mert igazán nem érint, mert mint tudod csöves egyent használok általában... ColorStar trafóról meg annyit.: A gyári primer 2x 110v-ra tekerve plusz a extra kivezetések/leosztások/ 3 menet/volttal van tekerve, ezt a voltonkénti menetszámot nyugodtan lehet használni. A primer 1,2mm-es aluval van tekerve, az alu drót 70% -át bírja a vörösréz árambírásának, a v.réz, mai számítással/a tekercselők így számolnak/ 1mm2=5A. Keresztmetszet = r2xpí, tehát 0,6x0,6x3,14=1,13mm2x5A...tehát ha 1,2-es réz lenne, az 5,65A bírna. Ennek a 70%-a= ~4A 4x240v= 960w És ez alapállapotban. Jó itt már lehet, hogy melegszik, de ez a véggáz! Egy ventillátorhűtésű tápegységben /nem erősítőtápban/ nagyon jól elvan! Hegesztőként rövid ideig, szinte rövidzárlati árammal terhelve a vas telítésbe megy, és nyugi a drót még távol áll az elhiccenéstől. Ugyanis az alumínium szabadlevegős biztosíttékként használható árambírása:1.5mm2= 40A. Már csak tudom, szoktam használni a 0.3-as alulemezt megfelelő szélességben biztinek használni P.L.néhány topiccal arrébb /Köbzoli már csak tudja/ Egyébként a Mikrosütőben is 500VA-es trafó van telítésbe kergetett vassal, csak így bírja az 1000w-ot átvinni hűtve, néhány percig. Az alu kivezetésről meg annyit, hogyha elengedné a ruszki ónpaszta forrasztás, akkor régi megoldásom volt rá egy egyszerű eszköz, a.:SOROZATKAPOCS! Én eddig csak egyet tekertem át rézre, a többit mind aluval használtam fel, még most is üzemelnek. Így olcsóbb is. Amúgy gyári tekercseléssel is alkalmas sokféle csöves megvalósításra, mert vannak rajta nagyfeszültségű kimenetek, és nagyáramú 6v-ok dögivel. Érdemes áttekerés nélkül is felhasználni, p.l.400w-os pp erősítő 8db 6P45SZ-el vagy egyéb... Summa summárum jó kis vas.
Zoli! Te mit szólsz a trafóhoz amit az előző odalra tettem fel?
nagyon szépen köszönöm mert a csöves erösítő épitésbe nem egészen 1hónapja vagyok benne.az előt csináltam rengeteg félvezetős cuccot ezért minden segitséget mégegyszer köszöm
Mennyiért hoztad el a trafókat? Énis nézegettem őket, deaztán nem licitáltam
Kár, hoyg nem lehet már ilyen jó kis colorstar tévéket bontani
Én licitáltam, de nem nagyon mertem feljebb menni
Igaz, nem tőlem kérdezted, de a hipersil magoknak nagyon jó a frekvenciaátvitelük, bár így. hogy csak egy van belőle, én inkább tápnak használnám, de ez az én véleményem.
Még csak egy de a héten kapok mégegy teljesen ugyanolyan trafót és azért gondoltam kimenőnek. Jó lenne ha egy 15-20w-ot átvinne korrekt mélyekkel.
PP-hez kiváló, és könnyű tekerni, főleg szimmetrikusra.
PP kimenőt 3-5x-ös teljesítménnyel szoktuk amúgy is méretezni, ez ha van 150VA-es, akkor kiváló még 40-50w-ra is, Ha azt nézzük 50Hz-en 150w, akkor fele gerjesztéssel 25Hz-n 75w... akkor 20Hz-n , ugyebár HIFI alsó f.határ, akkor még 40-50w-ot át kell vigyen.
Az jó! Hamarosan a párja is nálam lesz. Nekem van 4db pl508. Azzal (2csővel mert a 4 a stereohoz lenne jó) hány vattot lehetne pp-ben?
Kitől kérdezed? Én a két ColorStar trafót vittem el postástul 3000HUF-ért a Vaterán.
Bővebben: TC-270-1
:bummafejbe:
Jó Neked! Van Neked sok mindened dugiban, ha jól selytem
Igen, megvan. Majd előkeresem.
Majd kiokoskodjuk a vasat most már megyek.
Rossz linket tettem be az előbb.
A helyes link:Bővebben: orosz tv trafók adatai A 300 fölöttiekkel szoktak hegesztőtrafót is készíteni 2-2,5 ös pálcához ventilátoros hűtéssel, de az más tészta.
Sziasztok!
Került hozzám lomtalanításból egy kis EAG AE 110-es csöves erősítő, elég lestrapáltnak tűnt, de aztán belekukkantva elég komplettnek találtam, csupán a hálózati trafót berhelte ki valaki belőle. Van itthon sok régi csöves rádióm, így kerítettem bele egy hasonlót egy Pacsirtából. A kapcsrajz szerinti 300V helyett igaz, hogy csak kb. 260V-ot ad terhelés alatt, üzem közben. A trafóból(egyenirátócső után) terheletlenül pedig kiszalad 300 felett. A lényeg, hogy életre kelt vele az erősítő, szól elég rendesen. Annyi az egy baja, hogy ha kicsit bemelegszik, akkor torzabb lesz a hangja, nem olyan nagyon zavaró, de azért hallani, hogy szólhatna szebben. Nem tudom, hogy ez nem lehet a kisebba anódfesz miatt? Vagy inkább a kondikat kéne kicserélgetni? Egyáltalán elég combos ide a Pacsirta trafója amperban? Meg a két ECL86 elég erősen, a és atöbbi csőhöz képest kimagaslóan felmelegszik benne, bár ennek lehet így is kell lennie. Mindenesetre tetszik ez a kis technika
Tesó! mivel nyissam ki a djvu filét, konzervnyitóval, vagy hidegvágóval???)
djhans !
Én ezt a vasat kb. 15W PP ig javasolnám , ha a minőség is fontos . Látom már megsaccolták 40-50W-ra is . Ha elfogadjuk , hogy ez a vas 150V/A 1,6-17T gerjesztés mellett lehet igaz . Kimenő vasát még hipersil esetén sem szabad 0,8-1 T feletti gerjesztéssel számítani , ezért is tévedés a fentebb vázolt saccolás . Persze nagyobb torzítás és gyengébb mélyátvitel megengedése esetén több is kihozható , de 40-50W akkor is sok , szerintem ...
"A képen látható trafót egy rossz orosz akksitöltőből vettem ki. A kérdésem az lenne hogy lehet-e ebből jó kimenőt csinálni és hány wattra pp-ben? A két cséve miatt teljesen szimmetrikusra lehetne tekerni. Jó lenne mert tudok még egy ugyanilyet szerezni. A töltő hátuljára 150w volt írva de gondolom agyon volt gerjesztve a trafó mert a vaskeresztmetszet 8cm2. Várom a véleményeket."
Vitatkozzunk az nem baj , segít tisztázni a félreértéseket ... Fentebbi idézetben nem látok 24 cm^ sehol , 8cm^ szerepel a mi ha sima lemezes lenne kb. 12-14 cm^ lehetne . Vagy úgy gondolod , hogy a hiperszil 3x -os keresztmetszetet ad a sima lemezhez képest ? Vagy nem ua. arról vasról beszélgetünk?
Akkor már értem , a hiba abban van , hogy Te mind 2 cséve keresztmetszetét számolod .
Ez nem használható így , csak a fele érvényes ebben a szituban ! Remélem nem kötekedésnek veszed , de nem akarom , hogy tévedések miatt félrevezessük egymást
Nem kérdőjeleztem meg a150V/A teljesítményét , 1,7T gerjesztéssel ok . és ez hál. trafónál jó is , csak arra akartam felhívni a figyelmet , hogy kimenőt illik jóval kissebb T -re méretezni
Te is írtad , ez mag tipusú trafó és így kell méretezni ......
Elméletben képzeld el ezt a vasat 1 csévével is meg lehetne tekerni akkor látnád , hogy mekkora keresztmetszet van a tekercsben , azér, hogy a csévét 2 vették még nem nő meg a vas mérete
Hallod, milyen szomszédod van Neked? Már nem elsőnek írod, hogy szomszédod hozott ezt, szomzsédomtól kunyeráltam azt Nekem is kell ilyen szomszéd Lajos Bácsi , meg Imre Néni nem adnak semmit (bár Imre nénitől már nem egyszer "kaptunk" patkányt )
Egy hálózati trafónál X teljesítményre milyen megfontolások alapján választom ki a szükséges vaskeresztmetszetet! Valamint az áramsűrűség sem teljesen világos előttem! Mármint tudom mi az, de trafóknál milyen meggondolásból van az, hogy most 2,5 A/mm2 -t választok, vagy fentebb Sturbi írta, hogy kimenőhöz 1A/mm2-t szokás! Mert ugye villamosmérnökiskolába tanultuk mi a trafókat , hogy hoygan működnek, milyen fajtájuk van, szépen le is deriváltuk, meg integráltuk hogy merre "szaladgál" benne az elektron, meg a fluxus de olyan nem volt, hogy na te barom tervezzél egy hálózatit!!!
Ja, áés a könyveim , amik vannak ezzel a témával kapcsolatban is általában gyakorlati jellegűek: 50 watt terhelésre készítünk hálózati transzformátort . A táblázatból válasszuk ki a vasat , a másik táblázatból a menetszámot, a harmadikból a huzalátmérőt .... Ezzel már megjártam egyszer |
Bejelentkezés
Hirdetés |