Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Köszönöm mindenkinek. Találtam relatíve olcsó schottky-kat. Így azokkal lesz megoldva a negatív potenciál elleni védelem. De vannak még megoldatlan dolgok, amik fejtörést okoznak. pl. Az univerzális jelző azt is takarja, hogy 3,3V és 5V-os rendszerekkel is kompatibilis legyen az alaplap. Ez a digitális oldalon baromi egyszerűen megoldható, de az analóg bemenet illesztése már más tészta. (Max. 8 analóg csatornát terveztem kialakítani.) (Ill. a digitális is amikor mondjuk 6-8 portot kell megoldani egyszerűen és olcsón az már kihívás.)
A védelem állíthatósága a megengedett szintig megoldható a PICKit2 pédájából kiindulóan, persze nem pont úgy, de a tranyós korlátozó működik nagyobb ellenállásokkal is, és védi a bemeneteket a Vdd-től, vagy a referencia fesztől függően, ki hogy akarja.
Sziasztok!
18F6680 CAN modulját használom, és van egy kis problámám vele. Ha engedélyezem a CAN megszakításokat minden rendben működik, viszont ha a főprogramban figyelem PIR3-t, és onnan hívon a CAN kiszolgáló rutint akkor ahogy növelem a buszon a forgalmat néhányszor COMSTAT,RXB1OVFL bit 1-be áll, ( jelzi hogy az 1. buffer felülíródott mielőtt kiolvastam volna, de ezzel még nem is volna probléma lekezelem és törlöm) viszont egyszer csak a "megsületül" a CAN modul, hiába kap értelmes üzenetet, nem vált 1-be PIR3,RXB0IF és RXB1IF sem. RXERROR < 10. Az csomagok küldését rendben folytatja a PIC, és a küldés végén PIR3,TXBxIF 1-be áll ahogyan kell. Reset után ismét jó. Van valami ötletetek?>
Sziasztok,
Tervezem beleásni magam a mikrokontrollerezésbe. Az elmúlt 2 napban az általam fellelhető minden írást, fórumot átböngésztem, de még mindig kétségek közt vergődöm. Igyekeztem belelesni a HE fórum vonatkozó részeibe, de ekkora mennyiségű anyagból kiszűrni az ilyen jellegű információt szinte lehetetlen. Továbbá a PicKit3 nem nagyon szerepel még a fórumban. A Topi által írt PIC vs. AVR cikk elég réginek mondható ahhoz, hogy ne bízzak meg benne teljesen (De sok fontos dologban igen). Annak ellenére, hogy egyetemen AVR-t tanultunk, és nem emlékszem rá, hogy túl fájdalmas lett volna, úgy döntöttem, PIC-ekkel kezdeném a tanulást, utána térek át az AVR-re. Aközött vacillálok, hogy PicKit2-t vagy PicKit3-t vegyek-e? Mindkettő mellett szólnak érvek: PicKit2: idősebb nem minden eszközt kezel 4 csatornás logikai analyzer Starter Kit: 9 800 HUF (ChipCad) (valamilyen demo board része, azt hiszem) Starter Kit + DEV board : 22 000 HUF (HE) (nem tudom milyen, a csatolt pdf rossz) Pickit3: újabb minden eszközt kezel nagyobb P-T-G memória (erre nincs szükségem) nincs auto-táplálás. támogatás pic32-re (távoljövő) Debug Express: 13 700 HUF (ChipCad) (része egy 44-pin demo board). PIC18F Dev Kit: 32 000 HUF (ChipCad). Ugyanakkor a PicKit3 le van húzva EVV blog által elég rendesen. Utána viszont megvédve MicroChip által. PicKit2-nél viszont bármikor megeshet, mivel elég régi, hogy megszűnik a támogatása. Nem tudom, milyen szinten fogom elsajátítani a picelést, de mennyire van szükség arra a logical analyzerre? Sokat vesztek vele, ha nincs? Az ár nem igazán mérvadó, megvehetném mindkettőt, és akkor tuti nem lenne gond, de mindkettőre nem szeretnék pénzt kiadni jelenleg. Részemről hármasé a voks, több PIC-et lehet vele programozni, újabb, viszont firmwarelni kell minden PIC-nél (Nekem nem gond). Szeretném kikérni a véleményeteket, nem nagyon találtam up-to-date információt. PicKit2 vagy PicKit3? Mivel tudok a legjobban tanulni, és melyik lesz elég hosszú ideig társam? Továbbá, mire van szükségem, ha nem a demo boardot szeretném használni, hanem kapcsolásba épített PIC-t programozni? (Csak egy csatlakozópár + szalagkábel kell, vagy egyéb is?) A válaszokat előre is köszönöm, zimpee
A gond, hogy ezt neked kell eldöntened. Az sem mond semmit, hogy évek óta PK2-t használok, és nem éreztem igényt a PK3-ra. persze, ha olyan PIC-el akarsz kezdeni, amit nem ismer a PK2, akkor PK3. De azért ezt jól gondold meg, mert szerintem mire belejössz, talán akkorra jöhet szóba olyan tudású PIC. Az meg hónapokba, talán évekbe is tellhet szerintem.
Szia!
Nagyon jól összegezted a dolgokat! Öröm látni hogy vannak emberek akik tudják használni a keresőt és hajlandóak utánaolvasni az őket érdeklő kérdésekben. A helyzet az hogy kiválóan felvázoltad a helyzetet, mi legfeljebb ebben tudtunk volna segíteni. Dönteni viszont neked kell. Személy szerint én PICkit2-t vettem először. Aztán néhány hete mégis beruháztam egy PICkit3-ra, mert egy új PIC-re (18F25K80) szerettem volna fejleszteni, azt pedig a PICkit2 nem ismeri. Úgyhogy most van mindkettő. Ha mondjuk ma elveszteném mindkettőt, akkor egy új PICkit3-at vennék, 2-t nem. Idézet: Ennek mi értelme volna? Ha csak kitekintés gyanánt játszadozni, ismerkedni akarsz, akkor találsz más mikrovezérlőt, olcsóbb megoldásokat is. Pl. Texas Instruments MSP430 Launchpad (lásd az MSP 430 controller topikban), vagy STM32 Discovery Kit).„PIC-ekkel kezdeném a tanulást, utána térek át az AVR-re.” PICkit-be -szerintem - akkor érdemes "beruházni", ha hosszabb időre szól az ismeretség. Hosszabb távon a PICkit3-ra szavaznék, de a döntést neked kell meghozni. Ha mégis hiányzik majd a PICkit2 valamelyik szolgáltatása, akkor építhetsz is egyet magadnak.
Ha AVR-ezni szeretnel es a suliban is AVR-t hasznaltok akkor nincs sok ertelme most a PIC-ezesbe bele asni magad. AVR-re is letezik PicKit2-hoz hasonlo programozo (AVR Dragon).
Ami egyebkent a PicKit3-at illeti: Nem tudom, hogy mennyire vagy kepben, de arrol van szo, hogy a pk2 nagyobb tudasul, mint a pk3, elemben a pk3 dragabb... Ket dolog van talan ami a pk3 mellett szolgal: Az egyik, hogy a Microchip mar nem tamogatja a pk2-t (ill befejezte a tovabb fejleszteset), a masik, hogy a pk3-nak van egy dc-dc atalakitoja igy 0-6V-ig kepes taplalni az aramkort (szemben a pk2 0-4.7V ... ~5V-javal). Ahogy mar javasolrtak neked pk2 klont is epithetsz ami olcsobb es hasonlo parameterekkel rendelkezik mint az eredeti -- ambar en tovabbra is arra szavaznek, hogy AVR-ekkel ismerkedj, azzal ugyanugy el tudod sajatitani a Harvard architektura alapjait es a mikrovezerlok sajatossagait.
Sziasztok,
watt, Attila86, icserny, trudnai: köszönöm szépen a válaszokat, engedelmetekkel közös válaszolást eszközölök. watt: igazából a terméktámogatás része, a "frissesség" fontosabb számomra, mint az, hogy nagyobb tudású chipeket programozzak. Tudom, hogy az új nem feltétlenül jobb, de az én véleményem szerint hosszabb életű lesz a pickit3, mint a pickit2 ("több éve van hátra"). Ha a hármas ismeri azokat a chipeket, amiket a kettes, akkor nagy gond nem lehet vele (és ugye többet ismer). Attila86: javasolni fogom a megfelelő fórumon egy frissített PIC vs. AVR cikk felhozatalát, ami esetleg PIC égető-PIC-égető közötti témákat is taglal, mert elég nehéz friss magyar forrást találni. Sajnos ehhez nekem nincs tapasztalatom, így a "vén rókák" szabadidejére és írási kedvére lehet hagyatkozni, az én 3 soros összehasonlításom vajmi kevés ehhez. icserny, trudnai: Mindig is érdekeltek a PICek, arról szó sincs, hogy kitekintés volna, ha elkezdem az AVR-eket tanulni, továbbra is szeretnék foglalkozni a PICekkel, párhuzamosan. Az Egyetemen csak AVR-t, meg valami (számomra rettenetes) Xilinx cuccot tanulunk, úgy gondolom, nyitottnak kell lenni azokra a dolgokra is, amit nem ad meg AZ Egyetem. Hátrányom nem, előnyöm talán annál több származhat belőle, ha több procit is magabiztosan tudok kezelni. Valószínűleg (, és remélem), ha nem felel meg a PicKit3, akkor már fogok ott tartani, hogy építsek egy kettest. Mégegyszer köszönöm az építő válaszokat, és akkor, noha eldöntöttem már, hogy PicKit3 vásárlás lesz a vége, további kérdéseket tennék fel: - Miben tud kevesebbet a PicKit3, mint a PicKit2? (A logic analyzeren és az Auto-VDD-n kívül? EVVBlog összehasonlítás alapján ezeken kívül nem sokban, de itt észrevehető, hogy rozsdás az angolom.) - Mire van szükségem inkább? PIC18F Development Kit, vagy a Debug Expressel adott Demo Board megfelel kezdésnek? Egyáltalán mire jó ez a Dev. Kit? Van rá szükségem?(azért itt már fontos különbség van árban!) - A programozón kívül mire van még szükségem, ha már megépített áramkörben lévő PIC-et szeretnék programozni? (Ez a szabvány 10pin-es csatlakozó szalagkábellel elég?) A segítségeteket előre is köszönöm, zimpee Idézet: „- Mire van szükségem inkább? PIC18F Development Kit, vagy a Debug Expressel adott Demo Board megfelel kezdésnek? Egyáltalán mire jó ez a Dev. Kit? Van rá szükségem?(azért itt már fontos különbség van árban!)” Én a PICkit2-t anno ilyen debug express-es csomagban vettem. Ez egy kis panel rajta egy PIC és néhány dolog (LED, nyomógomb stb...) ami a kezdeti szárnypróbálgatásokhoz elég lehet. Én úgy voltam vele hogy tuti hogy fél évig csak azt a 4db LED-et fogom villogtatni ami a panelon van. Hát nem. Egy hét után már saját panelt építettem és azt programozgattam, ez a debug express-es panel pedig azóta is csak porosodik. Szóval én nem javaslom ezek megvételét már csak azért sem mert drágák. A PICkit3 önmagában sokkal olcsóbb.
Hi,
igen, többek közt fütyülős kulcstartót, LED-es stroboszkópot , működést demonstráló áramköröket építettem (főleg magamnak), továbbá néhány áramkört próbapanelen építettem meg, nem volt szükség a befejezésükre, csak megértéshez. zimpee
Szia,
Köszönöm a választ, a Debug Express az minimum, hogy lesz, a kérdés inkább a Dev. Board, mit takar, mire lehet használni. Nagyon szeretném, ha én is ilyen hamar tehetném félre a demo boardot, hogy saját paneleket gyártsak. Év elején már beruháztam egy lézernyomtatóra a cél érdekében, valószínűleg egy ilyen Demo panel még hozzájön, a kezdeti szárnypróbálgatásokhoz. Ha 1 hét, 2 hét, annál jobb. Közben kutakodtam egy kicsit, a szalagkábeles kérdésemet tekintsétek tárgytalannak! Üdv, zimpee Idézet: „Hátrányom nem, előnyöm talán annál több származhat belőle, ha több procit is magabiztosan tudok kezelni.” Igazad van, csak gondoltam van igy is boven tanulni valod, nem kell az eleted bonyolitani. Persze az is kerdes milyen szinten szeretned ezeket megtanulni? Amugy csak a pontositas kedveert: A proci (processzor, cpu) nem azonos a kontrollerel (mikrokontroller, uC). Elemben egy kontroller tartalmaz processzort is... de ezenkivul memoriat, I/O egysegeket, periferiakat stb is tartalmaz. Ebbol kovetkezik, hogy a kulonbozo kontrollerek nem csupan a programozasaban, de a periferia kezeleseben, I/O muveletekben, elektronikai tulajdonsagaiban stb is elter(het)nek egymastol.
Egen, köszönöm a pontosítást
Valóban, van elég tanulnivalóm. Ezek a projektek inkább nyáron aktuálisak, akkor nincs (annyi) tanulnivaló. zimpee
Azért kérdem, mert a PIC egy áramköri alkatrész, amit mellesleg lehet programozni is és nem egy PC, amire programokat fejlesztünk.
Tehát a PIC-el való foglalkozás 90%-a áramkörtervezés a többi programozás. Kérdés neked mi a célod? Ha csak a programozást kell megtanulnod és csak be kell számolnod a témáról, majd "elfelejtheted", akkor jók a demo kártyák, azaz érdemes olyan programozói kitet venni, amiben az is van. Ha viszont ezzel akarsz foglalkozni, áramkört tervezni, építeni(nem utánépítésről beszélek), akkor jobb ha veszel(építesz!) egy programozót és egy próbapanelt összedobsz és elkezded az alapoknál. (LED villogtatás, PWM szabályzás, frekimérés, A/D stb.) A demo panel csak játékra jó szerintem, amit hamar meg lehet unni. Itt a "forrasztás" a lényeg...
Szerintem a Debug Express és a gyári PIC18F Development Kit nem használható ki igazán (utóbbit arra szánták, hogy majd veszel hozzá újabb és újabb kiegészítő kártyákat).
Ha nem idegenkedsz az elektronikától, akkor egyszerűbb és hatékonyabb, ha építesz magadnak egy olyan kártyát, ahol minden lábat oda kötsz ahová akarsz, és úgy csatlakozol hozzá (tüskesor, hüvely, szalagkábel) ahogy neked a legmegfelelőbb. Az is lehetséges, hogy DIP tokozású mikrovezérlővel kezdj egy dugaszolós próbapanelon. Körítésnek két-három kondenzátor, meg a reset láb (MCLR) felhúzó ellenállása kell csupán. A "gyári" PIC18 kártyák közül esetleg ezt érdemes megvenni (Ez a Microchip PICDEM 2 Plus kártyájának az utánzata), az E-bay árveréseken még olcsóbban is adják... Nézz szét a honlapomon, (PICCOLO, PICula, PIC-kwik projektek), hátha találsz benne olyat, ami további támpontot ad! Arra is ügyelni kell, hogy vannak 5 V-os és 3,3 V-os mikrovezérlők (utóbbi csoportba tartoznak a J betüsek, és némelyik K betűs típus). Ha valamihez hozzá akarod kapcsolni, akkor nem mindegy...
Sziasztok!
Mikrokontrollerrel szeretnék megoldani több feladatot. Jelenleg egy Parallax propeller vezérlős panelt építek, de érdekel, kinek, melyik típus hogyan vált be. Hitvitákat már sokat olvastam, de egzakt tesztet, ahol egymás mellé vannak téve az előnyök és hátrányok - még nem láttam sehol. Tudna valaki orientálni ezügyben? Olyan kérdéseim lennének, hogy melyikhez mekkora arzenál kell és ez összességében mennyibe kerül; égető, debugger, PC, fordítók stb. Hány programnyelvet támogat? Mennyi gyári fejlesztőeszközt kínál a gyártó? Milyen jól használhatóak a gyári modulok? Melyiknek van több olcsón hozzáférhető klónja? Melyikkel volt a legkevesebb szívás? Azért ez a sok kérdés, mert már a bőség zavara a jellemző a piacon. A Microchiptől, az Atmel-en át a Texas-ig mindenkinek van már valamilyen kontrollere. Én szinte 0-ról szeretnék belecsöppenni. Eddig a Pickit2 vagy Pickit 3-at láttam legjobban pörgőnek, és a feladataimra legjobban használhatónak a propellert, de erről sok negatív kritikát is hallottam - főleg a beszállítói magatartásról. De ez szubjektív, engem az objektív dolgok érdekelnek. Ha másik fórumon találom meg a válaszokat - azt is köszönöm.
Az ilyen kérdéseknek semmi értelme, ha nincs világosan kitűzött cél. Nagyon nem mindegy, hogy egy LED cube, vagy egy webszerver építése a cél. Más megközelítést és más eszköztárat igényel.
A gyártócégek többnyire igen széles termékskálával rendelkeznek, most akkor melyik szinten akarsz összehasonlítani? A fél kilobájtos programmemóriával rendelkező 8 bites mikrovezérlőknél, vagy a 32 bites, virtuális címzéssel rendelkező, külső memóriával is nagyágyúknál? A hobbi kategória, vagy a professzionális alkalmazások szempontjai érdekelnek?
Szia! Az SX chipseteket szoktak PIC klonkent is emlegetni, ami annyiban igaz, hogy sokmindent atvettek a PIC architekturajabol, utasitas keszletebol stb. Azonban mig a PIC 4 orajel alatt hajtja vegre a legtobb utasitast, addig az SX sok esetben 1. Ebbol kovetkezik a nyilvanvalo elonye, a nyers ereje.
Azonban az SX nem rendelkezik periferia modulokkal, mindent szoftveresen oldanak meg bit billegtetesekkel, idozitesekkel. Emiatt nagyon sok alkalmazasnal lasabban fog mukodni, mint egy PIC, ahol csak megmondod mit csinaljon a periferia es mikozben az csinalja a dolgat a CPU-val (a szoftvereddel) tovabbra is rendelkezel, cinalhatsz mas dolgokat kozben. Mindehhez hozza tartozik a nagyobb aramfelvetel (magasabb szamitasi kapacitast nem adjak senkinek sem ingyen), igy osszesitve nagyon korlatozott azon feladatok szama ahol az SX elonyben van a PIC-kel szemben.
Szép napot mindenkinek! -főleg aki nemmegy fogorvoshoz- Az lenne a kérdésem így rég nem voltán -nagyon beleszerelmesedtem a vasalásos nyákkészítésbe- Ha pontos 32,768-as kristllyal szabadulok egy pic osc bemeneteire az elegendő kritérium hogy már bent osztom pontosan 1-re? Amellett kellene belső frekvenciát használni? Vagy akár lehetne egyáltalán belsőt is használni?
Valószínű másik fórumon találod meg, ha megtalálod, de azt nem tudom melyiken. Remélem érted!
Mármint úgy értem, hogy ne kelljen egy külső kapuval megszakításra tennem az órakvarcot, hanem mehessen a proci egy belső frekivel, és közben az osc bemenetein fogadhassa a biztosan osztható órakvarcot??
VAGY AMI A LEGJOBB EGY JÓVAL NAGYOBB FREKIN MŰKÖDŐ 1 RE OSZTHATÓ ÓRAKVARC.
Jó köszönöm balgaságom rentgeteg ilyen létezik. Már meg is rendeltem
Ötször elolvastam, mire félig megértettem mit akarsz! Legközelebb ne fárassz minket szócsépléssel, köszi!
A 32k-s kristályt nem a PIC osc bemeneteire szokták kötni, hanem a Timer1 osc bemeneteire. Ekkor pont 1Hz-et lehet előállítani a Timer1 megfelelő osztásának beállításával, ha arra van szükség. Eközben természetesen használni kell belső oszcit a Fő osc-ra, vagy külső kristályt, de nem az fogja meghatározni az 1Hz-ed pontosságát, hanem a 32k-s kör. Közben látom rátettél még egy lapáttal, remélem legalább te érted mit akarsz!
Oké bocsi a kapkodásomért. Kiválasztottam a 4,096Mhz kristályt. az az osc bemenetein már osztható vagy tévedek?
Azt nézted, hogy hány ppm pontosságú? Mert a 32k-s órakvarcok 5 körüliek, a sima MHz-esek pedig 20 körüliek jó esetben.
Sajnos, ez itt nemláthtó, de remélem hogy 400 forintért már pontos. De a 32,768 ami 49 forint, annál 20ppm
Ez a 20ppm nem egy seiko pontosságú akkor? Mennyi lehet a diferenciája?
Hi,
watt, icserny, köszönöm a válaszokat. PicKit3 Debug Express lesz belőle, utána további paneleket már szeretném, ha építeni tudnék. A PICCOLO projektet pont tegnap böngésztem át, nagyon hasznos. Remélem mielőbb bevethetem magam a PIC-ek világába. Köszönöm szépen a segítséget, zimpee
Pontosan 20ppm! (Milliomodrész. A századrész tudod, az a százalék. Ez ugyanaz, csak nem századrész. Általános iskolai anyag...)
Ha pontos órát akarsz, használj RTC-t, olyat, amibe benne van a kritály, és az óra komletten. Szerintem nincs értelme PIC-el szórakozni, mikor pár százért kapsz egy ilyet(R2025). |
Bejelentkezés
Hirdetés |