Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt át alakítani úgy hogy 3 lézert vezérejen . Nemtudom az előző bejegyzéshez miért nem tette fel :S
Ez csak a sugár elterelő egységet hajtja meg(galvó scanner végfok),a lézer források modulálható áramgenerátort kivánnak,egy kicsit eltévedtél a kérdésedben.
A költségek pedig gyakorlatilag kimerülnének az elektronikai alapanyagokban,ideális esetben(márha csak a vezérlést vesszük),ami mint olyan NEM létezik ebben a témában.
Értem , pedig abba a tudatba éltem hogy ez minden egybe :S ááá drága mulatság lesz lehet hogy megéri iknáb 7 ezererét megvenni
Nem tudom,mit fogsz kapni 7 ezer forintért,de szines vagy bármilyen lézert biztos hogy nem.
Épiteni csak akkor szabad neki állni,ha kellő információval,és/vagy tapasztalattal gazdagodtál,rendelkezel,mert ez egy nagyon drága hobbi,a hibák súlyos pénzekbe kerülnek. De bátran ajánlom,fogj bele,nagyon jó időtöltés.Minden segitséget megadunk,megadnak a tapasztalt/abb fórumozók.Az információk,amikre szükséged lesz,javarészt a topicban megtalálhatóak,aztán a többi meg majd úgyis jön magától.
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy open loop galvo esetében mi a legjobb megoldás arra, hogy ne forduljon át a tükör? A válaszokat és ötleteket előre is köszönöm!
Én egy mágnest használtam ami az állórészt egy fix ponthoz vonzza. Normális használatnál nem fordul át.
Sziasztok!
Végre eljutottam addig hogy szlaci001 nyákterve alapján megcsináltam a lézershowm nyákját. Élesztésnél viszont elég furcsán viselkedett. Az M2 motor folyamatosan forog a másik pedig szakaszosan időnként pár másodpercre bekapcsol. Ha léptetős résznél a 47K potit tekergetem akkor valmit változik de nem sok mindent, viszont hangvezérlős részre kapcsolok akkor csak az M2es motor forog a másik megse nyikkan. HA a mikrofon nincs bekötve a plusz lábnál 9v van de ha rádugom a tüskékre akkor már 0v ez normális? Valaki tudna segíteni hogy mi lehet a gond? Előre is köszönöm a segítséget! üdv szaky27
Másik gondom az hogy az ütemvezérlőhöz az ellenállások meghatározása. HA a 100k-s poti és a diódát és a 4017es kivezetésén mért feszt rá adom a motor meg se mozdul ha nincs benn a poti meg indul. Nem tudom hogy mitől lehet erre van valakinek valami ötlete?
Egyszerűen nem értem hogy mért van az ha a potit berakom a körbe akkor nem indul a motor. Ha nincs rajt a motor akkor van jelen fesz a diódán de amint rákapcsolom a motort eltűnik a fesz és motor se megy plusz hiába tekergetem a potit a fesz érték nem változik. Próbáltam sima ellenállást is használni de az se volt jó.
Senkinek sincs ötlete hogy mi lehet a baj?
Talán át kellene nézned a nyákot,alkatrészeket vissza ellenőrizni,hasonlók.Nem?
Elég sokszor csak egy apró pici hiba működésképtelenné tesz mindent.Ld.:Szebence kollega első verziós DAC nyákja.
Nyákot már átnéztem találtam is pár forrasztási hibát amit kijavítottam nem lett jó így se. Ezt potis dolgot meg légszerelésben csináltam meg mértem hogy mennyi fesz jön ki a 4017 ből azt lm317 segítségével elő állítottam és légszerelésben rákötöttem a potit meg a diódát és a motort és így sincs semmi. Kezd bosszantani a dolog. A hangvezérlésnél meg nem tudom hogy mi lehet a mikrofon rossz-e v. nem tudom. Szakadás nincs.
Melyik is lenne ez a kapcsolás?Lehetséges hogy tudok segiteni,a hibákat leirtad,megvizsgálom a lehetőségeket.
Sziasztok!
Egy kis gondba ütköztem a lézeremmel kapcsolatban! A rendszer úgy épül fel, hogy van egy kapcsolóüzemű tápegységem, a Sprofan által tervezett és Szebence által is használt dac, mivel aszimetrikusba használom ezért a jel az a mellékelt kapcsolás R4 és R9 ellenállásai elől van levéve, a dac után van egy tda 2003-as 10W-os végfok, valamint open loop galvok. A helyzet a következő: szkópra akasztva a dac tökéletesen működik, x-y módban a szkópon ugyanaz az ábra van mint a gépen, viszont a scanneren már semmi köze az ábrához. Kérdéseim a következők: egyáltalán open loop galvoval valamennyire fog e hasonlítani az ábrára, illetve ha igen akkor mi lehet az oka hogy még csak köze sincs hozzá? Válaszaitokat előre is köszönöm!
szlaci001 féle Annyi kiegészítés hogy a szupepe féle áramgenerátort rátettem a panelra meg a panelt néhol kicsit szellősebbé tettem.
Lehet hogy hülyeséget fogok mondani,ha igy lesz,kérem a Staffot,töröljék ezt a post-ot
Az open loop galvóknak nincs referencia helyzetük,sosem tudja a szervó épp merre és mennyire tért ki a tengely.Valami külső mechanikával álladó középhelyzetbe kell állitani/állitatni,pl egy mágnessel,ami az XY korrdináták origóját fogja beállitani. A closed loop -nál ezt az optikai/RF/kapacitiv visszacsatolás biztositja.Érdemes a későbbiek folyamán bőviteni az open loop rendszert.
Sajnos ebből nem sokat látok,gondolom a nyákrajz az övé,tehát ezzel nincs gond.A kapcsolási rajzából többet tudok megállapitani.
Annyi a baj vele hogy a hangvezérlés nincs rajta ahhoz külön nem találtam kapcs rajzot arról csak a nyákterv van.
Bővebben: Link
A középre állítás egy rugóval meg van oldva és ahhoz képest tér ki. Ha a galvok csak simán egy erősítőre rá vannak kötve akkor szuper sugárjátékra képes de a cél az az lenne, hogy azért így open ként is valamennyire hasonlítson az ábrára. Tudom gagyi megoldás de azért felteszek egy pár képet arról hogy mit tud zenére illetve a kialakításról.
Azért nem kellene mondanod,hogy gagyi,nem a legegyszerűbb megcsinálni a galvót kézzel,szépre,jóra.
Lehetséges-e hogy nagyok a jelszintek? A végfok megfelelően működik?Annak a kimenetét is bemérted szkóppal?Hangfrekis/audió jellel,"fülre" is működik? A rúgó nem fejt ki túl nagy ellenállást a tengelyre?Lehet nem képes lekövetni a végfok jelét,mert nagy a tehetetlensége.Próbáld ki ezek nélkül,kézzel állits egy referenciapontot.
Ilyesmi szintű lézer hogy működik? Hogy van a vezérlése? Mennyiből lehetne ilyet megolkatni/mennyibe kerül kb.?
Bővebben: Link
Kedves Epyn!
Igazából a végfokra semilyen módon nem mértem rá (kitben vásárolt), a jelszintet a galvo kitéréséből próbáltam beállítani. Azzal is próbálkoztam, hogy megfordítottam a galvokon a bemenetet (megcseréltem a +- t) de sajna azzal sem akarja az igazat. Azt nem tudom még hogy a jelszintet ugyebár a dacon is lehet állítani. Mi van akkor ha a galvot csak simán a dacra kötöm rá? Elvileg azzal a potival 0 és 5 v között lehet állítani a feszültséget. Elvégre az lm324 műveleti erősítő, bár adatlap szerint 20 mA jön ki belőle ha jól néztem és az nem vmi sok. De szó ami szó elvileg azért az open loop is le tudja követni az ábrát valamennyire? Mert ha igen akkor keresem a hibát, ha nem akkor meg ez a verzió sugárjátékra lesz.
Szia!
Nagyon valószínű, hogy a galvo tehetetlensége, a tekercs és a mágnes távolsága közösen okozzák azt hogy az ábra nem pontos. Pár galvon túlestem, így merem ezt nyilatkozni. Nálam a tekercs (most már) teljesen körbe veszi a mágnest, a légrés a tekercs és a mágnes között, 0,5 és 1 mm-er között van valahol. Így használható, de nem tökéletes teljesen. Először egy vonalat próbálj meg vele rajzoltatni, és ne keseredj el, ha "szétesik" az ábra. Open loopként sajnos a sugárjátékon túl nagy csodát ne várjál tőle, max egy két egyszerű ábra vele a plafon. Érdekesség képpen az enyém:Bővebben: LinkBővebben: Videó
Akármilyen egyszerűnek tűnik akkor is 3 db galvo scanneres cuccot használnak fel, néhány telepített tükörrel.
Lehet a galvo scannerek helyett olcsóbb megoldásokat használni mint pl. step motor, de azzal a csak a vacakolás van és az tényleg max. csak ennyit fog tudni. Ha magad építesz scannert akkor itt a fórumban találsz leírást. Ha alkatrészenként veszed és Te rakod össze akkor 150-ből talán meglehet. Ha gyári komplett cuccot akarsz akkor meg talán 2szer ennyi.
A fő probléma az az hogy semmi köze az ábrához és azt nem tudom hogy mi okozza. Azt sejtettem hogy open loop ként nem lesz pontos de a sima 2 vonal is össze vissza van. a dac szaggatja a sugarat szal a moduláció is megy de lényegében az egész ábra pl az a szálló madár is csak krix krax és az említett két vonal is. Nem tudom nézted e a képeket pár hozzászólással korábban a kialakításról és a zenés tesztről, de igazából ott úgy tűnt hogy a galvok ahhoz képest ahogy kinéznek egész jól szuperálnak mert pl szinuszos mélyeknél majdnemhogy szabályos kört rajzolt ki. Szóval azt nem tudom, hogy mi okozhatja azt hogy egy kicsikét sem hasonlít. Szerinted a Dacot kinyírom ha a két galvot csak simán erősítő nélkül rákötöm?
Szia!
Akkor kezdjük: Milyen motorokat használsz? Én a CD vagy DVD tálca mozgató motorjait használtam, fel, az teljesen megfelel erre a célra. A 47k trimmer az az 555 ütemvezérlését állítja, ezzel a 4017 léptetési ütemét. Élesztésnél jó ha van egy LED kéznél egy gy soros ellenállással, ezzel könnyedén lehet tesztelni a kijövő jeleket. Nézd vele végig, hogy a 4017 minden kimenetén ad e ki jelet. Ha fixen beforrasztasz egy ledet a 4017 vezérlő lábához, akkor tudod kontrolálni folyamatosan, hogy kap e vezérlést.Holnap ki tudom mérni, hogy az enyémben mekkorák az ellenállások, de ez mint többször említettem motor függő!! Idézet: „ha a két galvot csak simán erősítő nélkül rákötöm?” Nem fog csinálni semmit sem. Szerintem gerjed az erősítőd és azért zizeg össze-vissza.
Néztem a képeket, igen. Melyik programot használod? A popelscan-nek van egy hang generátoros funkciója, x és y tengelyen is tudod állítani a frekvenciát vele. Ha jól emlékezem, én azzal küzdöttem ki némi ábrának nevezhető dolgot. Kör, hullám stb. De hamar le is tettem az open loop projektről. Próbálj meg a DAC nélkül az erésítőre jelgenerátorból jelet küldeni, nem e gerjed, mert attól is lehet ilyen gond. Amit epyn kolega is írt, semmit nem vesztesz ha átalakítod a galvokat optikai detektorosra, és csinálsz hozzá egy vezérlőt. Azzal már sokkal jobb eredményt lehet elérni. De hidd el, 2 éve az enyém elsőre még ennyit sem tudott mint a tiéd!
Őszintén megmondom neked, hogy igazából ez az első áramkör és projekt amit építek. Akkor úgy látom egész jól haladok és remélhetőleg menni is fog hamarosan a tudásának megfelelően! Csak lenne már készen.... Mindig is vonzott ez a lézer téma és nem bántam meg h belevágtam.
A program nls. Am az a baj hogy a popelscan vmiért nem látja a dacot, legalábbis a 4.2, eddig az van meg. Egy kis videó arról hogy milyen is most működés közben: |
Bejelentkezés
Hirdetés |