Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
A lapok lézervágással lettel kialakítva 3mm-es plexiből, aminek az az előnye, hogy a vágási felületek is fényesek és az egymáshoz nagyon közeli furatok sem szakadtak át, mert a mechanikai terhelés és vibráció nulla a megmunkálás során. A tapasztalat alapján pár tizeddel még szűkebbre is vehetem a terven alkalmazott ráhagyásokat. (A vágás során kiesett anyag talán 1-2 tized mm lehet)
Kértem ajánlatot egy miskolci forgácsolós megmunkálásra, de sajnos nem kaptam még visszajelzést. Eredetileg mindkét módot össze akartam hasonlítani, mielőtt megmutatom nektek az eredményt. Először rozsdamentes acéllemezből akartam a z566m csövekhezhez kivágatni ilyen rendszerű tokozatot, de az nem valósult meg. A Mule v2 óra tervezésekor már plexis tokozáson gondolkoztam, akkor küldtem janocsinak a te általad is említett képet. Ha beindulna a gépetek, az szuper lenne.
Már próbálgattunk plexit marni, -návtábla, stb.- de nagyon lassan lehet csak, mert a maró megolvassza a plexit. Ráadásul Egy 3mm vastagságút, 4-5 fogással lehet csak, mert egyyszerre nem viszi el.A felületét viszont utólag föl lehet polírozni, de az elég gáz, főleg ha ilyen-olyan alakú.
Amúgy mennyiért csinálják lézerrel? Gondolom a második széria olcsóbb lesz, mert a program már megvan. Lehet szerzek valami spéci marót, ami direkt ilyen plexikhez jó. Majd megtudom milyen kell, Vagy ha te tudsz valamit erről, szólj.
Én ennél a plexis tokozásnál pl. a rétegek közé, króm vagy réz gyűrűket képzelnék el, a legfelső réteget pedig telibe hagynám, csak a csöveknek és gomboknak lenne furat. Igy a felső réteget a kék led megvilágítaná. (persze csak ha nem zavar valmi elkatrész)
Ez csak egy ötlet volt, nem kritika, mert így is jól néz ki.
Ha én diszponálnék a kivágás felett, bonyolultabb alakzatot is megengedhetnék magamnak. A kieső darabokat is felhasználnám távtartónak, alátétnek. Ha egyáltalán szükséges lenne, mert mehetne pl. több színű plexiből rétegezve. A rácsos kialakításnak a spóroláson kívül az az előnye, hogy a beállító potikhoz így hozzá lehet férni, mert a rugalmas lapok között befér a csavarhúzó
Mint írtam az alátétes távtartó ideiglenes, lehet helyette krómot, rezet vagy plexit használni majd. Lehetne tervezni alakzárt összepattintható dobozt is plexiből, de az ugyancsak növeli a vágási hosszt és így az árat. (A fedlapot nem értem, a csövek,glimmek és a gombok vannak rajta kivágva +2 furat (mert valahogy össze is kell szerelni), a ledek élből világítják a fedlapot , pl. jó lenne sötét plexiből.) A mostani ára a 7 lapnak 5250 Ft volt anyaggal együtt a külső mérete 62mm X 228mm. Hogy nagyobb széria esetén lehetne-e ugyanott olcsóbb azt nem tudom... (nálam még a postaköltség és a járulékos elemek, csavar, gumiláb is hozzájött)
Szia soo,
A lakásomtól 3 percre van egy ilyen: Bővebben: Link Te vagy benne ezért Te tudod mit kell kérdezni, de ha személyes közbenjárásra volna szükség természetesen intézem. ...ha gondolod. üdv.
Ja, a felső lapot benéztem.
Ha van valami méretezett rajzod az elemkről, én is utánna tudok kérdezni, van pár lézeres ismerősöm, és nem doldoznak drágán. Itt van 1-2 munkájuk, a lap alján: http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1247506414&order=reverse&index=4...bbycnc
Na ezt már szeretem, felrakom a tervet ide, meg kellene nézni, hogy az új panelnél ami le lett gyártva változott-e valami.
Ha kell kiexportálom más formátumba... pl. dwg.
Gratulálok hozzá! Nagyon komoly munka! Mit is mondhatnék.....: nekem is kell egy ilyen
Nos meg is van az emberem. Valamivel több mint anyagárban, durván 2500ft ból megvan 1 gar.
De csak j.héten tudjuk. 3mm es viztiszta plexiböl, lézerrel, mert most csak 2mm-es füstszinü-je van. Most mértem le az új pozició nyomott nyákot (amiröl HP41c képet rakott föl). A mérete: 187x36mm. Nézd már meg légyszi, hogy kell-e ehhez módositani a plexi méreteket, vagy olyan méretü ez a nyák is mint a tiéd.
Az én méreteim 39.74 (a kivágás 42 most) X 190.4 (a kivágás most 194) mert nem pontosan volt körbevágva az első gyári panel , hanem ráhagyással.
A középvonal helye a fontos (a csövek középvonala) és a csövek helyzete, gombok odébb lettek-e mozdítva, talán a befoglalóméretet módosítani kellene, mert nem szép, ha látszik, hogy sokkal kisebb a nyák mint a kivágás. Nyomtasd ki a pdf-et , jelöld be a körök középpontjait és nézd hozzá a legyártott nyákhoz, az a biztos, a többi csak találgatás. A furatoknak pontosan egybe kell esniük,különben megszorul az egész.
Holnap (ma) kinyomtatom én is a terveket és összenézem őket, de a kész nyákkal mindenképpen össze kell hasonlítani. Mivel ebből a régi nyákból is készült 3-4 óra, így talán az lenne célszerű, hogy változtatás nélkül le kellene gyártani a régit, aztán a kész plexit összenézni az új panellel és módosítani ha szükséges (nekem a régiből kellene 2, +Hp41C,+janocsi +akik még jelentkeznek, elvileg a mule 1-hez is jó). Ha vállalja a srác, ennél bonyolultabb is lehet a terv...
Neked nincs az új nyákból? Vagy nem is akarsz? Mert valamivel több készült belöle.
Néztem a csövek nincsenek középvonalban, egyik irányban sem.
Na megcsináltam a rajzot a méretek miatt. SprintLayout-ban. A csövek középre esnek.
Esetleg ez alapján tudnád módositani a corel-filet? És azt elküldenéd?
A plexinél a mostanit is úgy terveztem hogy végül szimmetrikus legyen az óra, attól függetlenül, hogy a panel eredetileg nem biztos, hogy a megmunkálás miatt tökéletesen szimmetrikus. Kb 1,5-2 mm-t lehet körben ráhagyni, hogy szép maradjon. A te rajzod alapján módosítom akkor a plexi tervét. Gondolom az meghajtó panel furatai és méretei pontosan egybeesnek a kijelzős paneléval, ha nem akkor is a kijelzős panelhez kell igazodni, maximum az alsó plexin máshol lesz a furat. A távtartók furata kicsit nagyobbra sikerült a kész panelen a kelleténél, oda majd valamilyen peremes szűkítő alátét kell (a rajzon fekete színnel) amit szoros illesztéssel bele kell majd nyomni a panelbe, mert olyan vastag távtartó (a rajzon világoskék), mint a mostani furat, nem biztos hogy elfér.
A z560 és az IN-12b panelnél a cső lábainak mekkora furat készült? A cső közepén mekkora a furat? (Ezeknek a csöveknek a szívócsonkja alul van, ha valaki be akarja forrasztani a panelbe, a csonknak hely kell, ha canon (printer) csatlakozóból kiszedett hüvelyeket használ, ahhoz meg a lábaknál kellenek 1,5 mm átmérőjű furatok.
Megnéztem a rajzod alapján a méreteket, kb. 2 mm az eltérés a panelok között és teljesen szimmetrikus, ezért nem érdemes a plexitervet módosítani, praktikus okokból is, mert így nem kell az új és a régi panelhez külön gyártogatni, akinek magasabb lesz az óra, az több középső elemet tud használni, akinek alacsonyabb az kevesebbet, és aki bevállalja, az csinálhatja távtartó nélkül full plexiből.
Elakadtam a mule 2 távirányításában.
16f628 picel van szerelve, a vevő TSOP1136 os, a távirányíto meg a vakerás RC5ös, és nem reagál semmire. A hex-ben alapból benne vannak az rc5 kódok?
Szia!
Benne vannak a kódok és a készülék címe is. Az EEProm -ban átírhatók.. ld. a cikket.
Kis segítséget kérnék!
Megépítettem a Tom025 féle 6 csöves órát, amibe szeretnék dupla elválasztó glimmeket, viszont nemtaláltam egyik órához se 1hzes villogtatást, csak dcf jelröl. Gondolom mivel van a picnek még szabad lába arról meglehetne oldani a villogtatást tranyókkal, kérdés hogy valaki tudna -e segíteni benne, mert programozásban nem vagyok 'jártas'.
Üdv! Ahhoz a távirányítóhoz pl. itt van az eepromba beégetendő kód.
Szia!
Köszi, beégettem, minden rendben működik! Senki nemkészített villogó glimmekkel elválasztott órát, vagy csak én nemtalálok sehol
Szia Sooty,
Én kapásból jelentkezek erre a plexi dobozra. Lehet hogy kapásból 2 db-ra....... Ha szabad tudni (esetleg privátban) az árakat.... Nekem nagyon tetszik ez a plexi doboz.
A Mule v2-nél a pcf8583 7. lábáról leszedhető az 1Hz-es jel, az elválasztó villogtatásához. A Tom025-nél át kell írni a programot, ahol az 1 másodperc elteltét figyeli, be lehetne iktatni egy rutint, amely adott időre bekapcsolja pic RA4 kimenetét (a bookkeeping rutinnál)
Sziasztok!
A PCF8583 INT kiemnete nyitott kollektoros és nem visel el 5.5V -nál nagyobb feszültséget. Egy felhúzó ellenállás (a pic +5V -jára - nem a PCF8583 tápjára, mert hamar lemerítené az elemet) és egy MPSA42 tranzisztoros fokozat kell a glim meghajtásához. A DCF jelről való villogtatáshoy is kell az MPSA42 meghajtó fokozat. Sajnos nincs rajta a panelen.
Elkövettem egy módosítást a Tom025 féle órához, az RA4 (3. láb)kimeneten megjelenik a glimmeket vezérlő jel, természetesen a kimenetet az eredeti gnd helyett a +5V-ra kell felhúzni egy ellenállással (mint az RA5-öt) a glimm meghajtása az overkill óránál bemutatott tranzisztoros (MPSA42) kapcsolással innentől megvalósítható.
Szia!
Remek, gyorsan firkáltam, erre a kapcsolásra gondoltál? |
Bejelentkezés
Hirdetés |