Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   118 / 254
(#) sooty válasza H2opok hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

A lapok lézervágással lettel kialakítva 3mm-es plexiből, aminek az az előnye, hogy a vágási felületek is fényesek és az egymáshoz nagyon közeli furatok sem szakadtak át, mert a mechanikai terhelés és vibráció nulla a megmunkálás során. A tapasztalat alapján pár tizeddel még szűkebbre is vehetem a terven alkalmazott ráhagyásokat. (A vágás során kiesett anyag talán 1-2 tized mm lehet)
Kértem ajánlatot egy miskolci forgácsolós megmunkálásra, de sajnos nem kaptam még visszajelzést. Eredetileg mindkét módot össze akartam hasonlítani, mielőtt megmutatom nektek az eredményt.
Először rozsdamentes acéllemezből akartam a z566m csövekhezhez kivágatni ilyen rendszerű tokozatot, de az nem valósult meg.
A Mule v2 óra tervezésekor már plexis tokozáson gondolkoztam, akkor küldtem janocsinak a te általad is említett képet. Ha beindulna a gépetek, az szuper lenne.
(#) H2opok válasza sooty hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Már próbálgattunk plexit marni, -návtábla, stb.- de nagyon lassan lehet csak, mert a maró megolvassza a plexit. Ráadásul Egy 3mm vastagságút, 4-5 fogással lehet csak, mert egyyszerre nem viszi el.A felületét viszont utólag föl lehet polírozni, de az elég gáz, főleg ha ilyen-olyan alakú.
Amúgy mennyiért csinálják lézerrel?
Gondolom a második széria olcsóbb lesz, mert a program már megvan.
Lehet szerzek valami spéci marót, ami direkt ilyen plexikhez jó. Majd megtudom milyen kell, Vagy ha te tudsz valamit erről, szólj.

Én ennél a plexis tokozásnál pl. a rétegek közé, króm vagy réz gyűrűket képzelnék el, a legfelső réteget pedig telibe hagynám, csak a csöveknek és gomboknak lenne furat. Igy a felső réteget a kék led megvilágítaná. (persze csak ha nem zavar valmi elkatrész)
Ez csak egy ötlet volt, nem kritika, mert így is jól néz ki.

Ha én diszponálnék a kivágás felett, bonyolultabb alakzatot is megengedhetnék magamnak. A kieső darabokat is felhasználnám távtartónak, alátétnek. Ha egyáltalán szükséges lenne, mert mehetne pl. több színű plexiből rétegezve. A rácsos kialakításnak a spóroláson kívül az az előnye, hogy a beállító potikhoz így hozzá lehet férni, mert a rugalmas lapok között befér a csavarhúzó
Mint írtam az alátétes távtartó ideiglenes, lehet helyette krómot, rezet vagy plexit használni majd. Lehetne tervezni alakzárt összepattintható dobozt is plexiből, de az ugyancsak növeli a vágási hosszt és így az árat. (A fedlapot nem értem, a csövek,glimmek és a gombok vannak rajta kivágva +2 furat (mert valahogy össze is kell szerelni), a ledek élből világítják a fedlapot , pl. jó lenne sötét plexiből.) A mostani ára a 7 lapnak 5250 Ft volt anyaggal együtt a külső mérete 62mm X 228mm. Hogy nagyobb széria esetén lehetne-e ugyanott olcsóbb azt nem tudom... (nálam még a postaköltség és a járulékos elemek, csavar, gumiláb is hozzájött)

DSC01846.JPG

(#) MrBrown válasza sooty hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Szia soo,
A lakásomtól 3 percre van egy ilyen: Bővebben: Link

Te vagy benne ezért Te tudod mit kell kérdezni, de ha személyes közbenjárásra volna szükség természetesen intézem.
...ha gondolod.
üdv.
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Pü ment... köszi.

Ja, a felső lapot benéztem.
Ha van valami méretezett rajzod az elemkről, én is utánna tudok kérdezni, van pár lézeres ismerősöm, és nem doldoznak drágán.
Itt van 1-2 munkájuk, a lap alján:
http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1247506414&order=reverse&index=4...bbycnc

Na ezt már szeretem, felrakom a tervet ide, meg kellene nézni, hogy az új panelnél ami le lett gyártva változott-e valami.

A cdr az milyen file is? Bocs.
(#) p_istvan válasza H2opok hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

CorelDraw

Ha kell kiexportálom más formátumba... pl. dwg.
(#) Honki válasza sooty hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Gratulálok hozzá! Nagyon komoly munka! Mit is mondhatnék.....: nekem is kell egy ilyen

Nos meg is van az emberem. Valamivel több mint anyagárban, durván 2500ft ból megvan 1 gar.
De csak j.héten tudjuk. 3mm es viztiszta plexiböl, lézerrel, mert most csak 2mm-es füstszinü-je van.
Most mértem le az új pozició nyomott nyákot (amiröl HP41c képet rakott föl). A mérete:
187x36mm. Nézd már meg légyszi, hogy kell-e ehhez módositani a plexi méreteket, vagy olyan méretü ez a nyák is mint a tiéd.

Az én méreteim 39.74 (a kivágás 42 most) X 190.4 (a kivágás most 194) mert nem pontosan volt körbevágva az első gyári panel , hanem ráhagyással.
A középvonal helye a fontos (a csövek középvonala) és a csövek helyzete, gombok odébb lettek-e mozdítva, talán a befoglalóméretet módosítani kellene, mert nem szép, ha látszik, hogy sokkal kisebb a nyák mint a kivágás. Nyomtasd ki a pdf-et , jelöld be a körök középpontjait és nézd hozzá a legyártott nyákhoz, az a biztos, a többi csak találgatás. A furatoknak pontosan egybe kell esniük,különben megszorul az egész.
(#) sooty válasza H2opok hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Holnap (ma) kinyomtatom én is a terveket és összenézem őket, de a kész nyákkal mindenképpen össze kell hasonlítani. Mivel ebből a régi nyákból is készült 3-4 óra, így talán az lenne célszerű, hogy változtatás nélkül le kellene gyártani a régit, aztán a kész plexit összenézni az új panellel és módosítani ha szükséges (nekem a régiből kellene 2, +Hp41C,+janocsi +akik még jelentkeznek, elvileg a mule 1-hez is jó). Ha vállalja a srác, ennél bonyolultabb is lehet a terv...
(#) H2opok válasza sooty hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Neked nincs az új nyákból? Vagy nem is akarsz? Mert valamivel több készült belöle.
Néztem a csövek nincsenek középvonalban, egyik irányban sem.
(#) H2opok válasza sooty hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Na megcsináltam a rajzot a méretek miatt. SprintLayout-ban. A csövek középre esnek.
Esetleg ez alapján tudnád módositani a corel-filet? És azt elküldenéd?

plexi.lay

A plexinél a mostanit is úgy terveztem hogy végül szimmetrikus legyen az óra, attól függetlenül, hogy a panel eredetileg nem biztos, hogy a megmunkálás miatt tökéletesen szimmetrikus. Kb 1,5-2 mm-t lehet körben ráhagyni, hogy szép maradjon. A te rajzod alapján módosítom akkor a plexi tervét. Gondolom az meghajtó panel furatai és méretei pontosan egybeesnek a kijelzős paneléval, ha nem akkor is a kijelzős panelhez kell igazodni, maximum az alsó plexin máshol lesz a furat. A távtartók furata kicsit nagyobbra sikerült a kész panelen a kelleténél, oda majd valamilyen peremes szűkítő alátét kell (a rajzon fekete színnel) amit szoros illesztéssel bele kell majd nyomni a panelbe, mert olyan vastag távtartó (a rajzon világoskék), mint a mostani furat, nem biztos hogy elfér.

A z560 és az IN-12b panelnél a cső lábainak mekkora furat készült? A cső közepén mekkora a furat? (Ezeknek a csöveknek a szívócsonkja alul van, ha valaki be akarja forrasztani a panelbe, a csonknak hely kell, ha canon (printer) csatlakozóból kiszedett hüvelyeket használ, ahhoz meg a lábaknál kellenek 1,5 mm átmérőjű furatok.
(#) sooty válasza H2opok hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Megnéztem a rajzod alapján a méreteket, kb. 2 mm az eltérés a panelok között és teljesen szimmetrikus, ezért nem érdemes a plexitervet módosítani, praktikus okokból is, mert így nem kell az új és a régi panelhez külön gyártogatni, akinek magasabb lesz az óra, az több középső elemet tud használni, akinek alacsonyabb az kevesebbet, és aki bevállalja, az csinálhatja távtartó nélkül full plexiből.

DSC01874.JPG

(#) bbazs hozzászólása Jún 12, 2011 /

Elakadtam a mule 2 távirányításában.
16f628 picel van szerelve, a vevő TSOP1136 os, a távirányíto meg a vakerás RC5ös, és nem reagál semmire.
A hex-ben alapból benne vannak az rc5 kódok?
(#) Hp41C válasza bbazs hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Szia!

Benne vannak a kódok és a készülék címe is. Az EEProm -ban átírhatók.. ld. a cikket.
(#) bbazs hozzászólása Jún 13, 2011 /

Kis segítséget kérnék!
Megépítettem a Tom025 féle 6 csöves órát, amibe szeretnék dupla elválasztó glimmeket, viszont nemtaláltam egyik órához se 1hzes villogtatást, csak dcf jelröl.
Gondolom mivel van a picnek még szabad lába arról meglehetne oldani a villogtatást tranyókkal, kérdés hogy valaki tudna -e segíteni benne, mert programozásban nem vagyok 'jártas'.
(#) sooty válasza bbazs hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Üdv! Ahhoz a távirányítóhoz pl. itt van az eepromba beégetendő kód.
(#) bbazs válasza sooty hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Szia!
Köszi, beégettem, minden rendben működik!
Senki nemkészített villogó glimmekkel elválasztott órát, vagy csak én nemtalálok sehol
(#) Srajmund válasza sooty hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Szia Sooty,

Én kapásból jelentkezek erre a plexi dobozra. Lehet hogy kapásból 2 db-ra....... Ha szabad tudni (esetleg privátban) az árakat.... Nekem nagyon tetszik ez a plexi doboz.
(#) sooty válasza bbazs hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

A Mule v2-nél a pcf8583 7. lábáról leszedhető az 1Hz-es jel, az elválasztó villogtatásához. A Tom025-nél át kell írni a programot, ahol az 1 másodperc elteltét figyeli, be lehetne iktatni egy rutint, amely adott időre bekapcsolja pic RA4 kimenetét (a bookkeeping rutinnál)
(#) Hp41C válasza sooty hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Sziasztok!

A PCF8583 INT kiemnete nyitott kollektoros és nem visel el 5.5V -nál nagyobb feszültséget. Egy felhúzó ellenállás (a pic +5V -jára - nem a PCF8583 tápjára, mert hamar lemerítené az elemet) és egy MPSA42 tranzisztoros fokozat kell a glim meghajtásához. A DCF jelről való villogtatáshoy is kell az MPSA42 meghajtó fokozat. Sajnos nincs rajta a panelen.
(#) sooty válasza bbazs hozzászólására (») Jún 15, 2011 / 2

Elkövettem egy módosítást a Tom025 féle órához, az RA4 (3. láb)kimeneten megjelenik a glimmeket vezérlő jel, természetesen a kimenetet az eredeti gnd helyett a +5V-ra kell felhúzni egy ellenállással (mint az RA5-öt) a glimm meghajtása az overkill óránál bemutatott tranzisztoros (MPSA42) kapcsolással innentől megvalósítható.
(#) bbazs válasza sooty hozzászólására (») Jún 15, 2011 / 1

Szia!

Remek, gyorsan firkáltam, erre a kapcsolásra gondoltál?

glimm.jpg

Következő: »»   118 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem