Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Szia
Ezt töltsd vissza igy ahogy van ( átnevezve ) és a Mach3 loadert használd inditáskor ( válaszd a Mach3Millpietro.xml - t ) . Nem volt engedélyezve a " reset " ( baloldalt alul ) és a kernelt hagyd 25 000Hz-en és a lépés/mm maradjon 200-on ( igy egy 200lépés/kör 1,8fokos léptetönél a feedrate megeggyezik a fordulatszámmal ) a gyorsitás is maradjon egyenlöre 200-on ( majd késöbb szorakozunk vele ) . A Mach3 indulása után Resettelni kell ( villogás megszünik ) mert addig nemindul a program mig tart a villogás lent baloldalt .
Szia!
Visszatöltöttem, a motorok nem mozdulnak, de a kártyán mérhetőek a tengelyek mozgásai. Valószínű a meghajtóval van a probléma.
Szia
Átnézem még egyszer a lábkiosztásokat egész a motor-ig hátha ott van valami gond.
Találtam még hibát .
X step 2 , X dir 3 - Y step 4 , Y dir 5 - Z step 6 , Z dir 7 . Töltsd be az uj Xml-t . Ettöl még két léptetönek forogni kellett volna de csak egy irányba . Nézd át még egyszer az össze bekötést . Mérj rá az L297 17 lábára ( a szintnek irányváltáskor változni kell ) és a 18 lábra is mert oda megy a step jel .Ha ott nincs változás akkor a kábelezéssel lessz a gond . Melyik meghajtot használod , az unit vagy a bipolt ?
Elfelejtettem csotolni az uj xml-t
itt van
Szia!
Ha a meghajtó(bipoláris) bemenetén összezárom a step-dir vezetéket a nyákon, szépen forog a motor. Eddig jutottam, a Mach3 közben ment, mindjárt megnézem anélkül.
Üdvözlet mindenkinek.
Lenne egy HP motorom amin a következő feliratok vannak: RK2-0274 A bekötsnél: GND ACC DEC FGS VM VM Tuná valaki ezt értelmezni nekem? Köszönöm.
Szia
Mondom hogy összevannak keveredve a vezetékek szerintem . Ha tudod akkor direkbe kösd rá az LPT portrol a léptetö meghajtora a steb dir bemeneteket . A 74hc14 Ic 1-es lábára a dir és az 5-ös lábára a step jelet ( nem muszály a soros ellenállást sem bekötni ) . Igy menni kell neki .3 szál vékony vezeték forrasztás , nem kell a szallagkábel . Az XML-t betöltötedd amit utolag küldtem ?
Szia!
most próbálkozom vele, természetesen betöltöttem az új XML-t. Melyik a 3. vezeték?
Szia
Hát a test , az 5 volt negativja .
sziasztok valaki tudna nekem segiteni hogy egy 8 kivezetésü léptető motornak milyen lábai vannak ? mert a cikkbe csak 4 5 6 kivezetésüt láttam:S
Az 5 kivezetésesnél van négy tekercsvég +a közös
a 8 kivezetésesnél minden tekercsvég ki van vezetve tehát ha összekötöd a 4 tekercs megfelelő végeit akkor lesz egy 5 kivezetéses motorod
Szia
A 8 kivezetéses léptetö a leg univerzálisabb mert használhato unipolárisként és bipolárként is .Bipolárban ahsználhato soros és párhuzamos kötésben is ( általában a bipol párhuzamos a használatos ) . 5 - 6 vezetékre kötve unipoláris 4 - 6 - 8 vezetékre kötve bipoláris üzemüek . Ezek a 2 fázisu ( leg gyakrabb 1,8 fokos 200lépés/kör ) léptetökre igazak .
köszönöm én a kapcsolások között talált léptető motor vezérlés meg valósításához kell ugyanis ezzel akarom meg oldani egy robot mozgatását
Szia
A léptetö adatlapja nélkül elég nehéz a tekercspárokat megtalálni , a 8 tekercset ohm-ikusan kilehet mérni .
ha meg vetem akkor majd még beszélünk erről de akkor szerintem privátba
Szisztok azt szeretném kérdezni hogy a léptető motor vezérlésénél hova és milyen FET-et kell bekötni a 0.5A helyet 1A-t szeretnék elérni.
Szia
Milyen kapcsolásrol van szo ? Szerintem nem kell a fetekkel csinálni semmit , de elöbb tedd ide a kapcsolási rajzot .
Üdv!
Lehet, hogy ügyetlenségem folytán, de nem találom a választ! Kibarkácsoltam egy dvd-olvasobol egy léptetőmotort. Nem látszik adat rajta, ill. ami látszik, arra a google nem ad gyakorlatilag semmit. Kb 5 cm hosszú menetes orsó a tengelye. 4 db kivezetés van rajta. Ami leírásokat találtam, az mind 5 drótos. Lehet, hogy a ház az 5. ?
4 vezetékes. Bipoláris. Bővebben: Link
Hálás kösz! :kalap:
Valahogy nem érem fel ésszel a bipoláris léptetőmotor vezérlését. De szájbarágos leírást nem is találtam. Kérlek Segíts! :help:
A tekercsekben változtatjuk az áram irányát.
Ezzel hozzuk létre megfelelő sorrend esetén a lépéseket. Mint a DC motornál is ahogy forgásirányt váltunk: H-híd. Unipolárisnál a tekercsek sorrendje a lényeg, bipolárisnál már a tekercsekben folyó áram iránya is.
Ha sikerült megértenem, az áram iránya határozza meg a tekercs mágneses terének polaritását. ez kapcsolástechnikailag elég bonyolultnak tűnik.
![]()
Nevezzük úgy, hogy a lépéseket az unipoláris motornál a gerjesztett tekercsek megfelelő sorrendje hozza létre.
Egy bipolárisnál pedig a megfelelő tekercsek megfelelő irányú gerjesztése. Képzeld el úgy, mintha két tekerccsel rendelkezne a motor. Ezek a tekercsek úgy működnek, mnt a DC motorban levő tekercsek. Egy DC motor forgásirányváltásához H-híd kell. Egy léptetőmotor bipoláris meghajtásához két H-híd kell. Azaz 8db tranzisztor, vagy FET. Ez egy előtétellenálláshoz képest bonyolult, de ha belejössz, akkor nem vészes.
sziasztok bipoláris léptető motort hogyan tudok vezérelni ?
Valaki tudja hogyan lehet a kapcsolásoknál meg található léptető motor vezérlést 1.25A-re ki bővíteni ?
Párhuzamosan használsz két ULN-t. Így 2A is lehet a kapcsolt áramod.
Vagy csökkented a léptetőmotorra kapcsolt feszültséget, így az árama is csökken.
akkor ha rá kapcsolom ugyan úgy akkor úgy jó ? vagy félre értettelek ?
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |