Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   263 / 608
(#) lamalas válasza neocska hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Az IC katalogusabol 3 helyrol is leolvashato hogy mukodik a kerdeses 2 funkcio:

1) 3. oldal tablazatban a Stand-By es Mute Functions
2) 7. oldal kozepe, Figure 11, Figure 12
3) 9. oldal Figure 16 es alatta az Other Features szoveg.

A harom helyrol mar eleg egyertelmu mit mihez es hogyan celszeru kapcsolni.
(#) Alkotó válasza neocska hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Ritka idétlen válaszokat kapsz! A pozitív táphoz kell egy kapcsolóval kötni, de most nem tudom akkor némit ha nyitva van, vagy mikor zárva.

Ha jól emlékszem, akkor az én után építésemben úgy van megoldva, hogy egy 22k-val a +Ut-hez, egy 4,7k-val meg a GND-hez van kötve (így nem lebeg). Aztán a 4,7k-t vagy rövidre zárja a kapcsoló, vagy nem.
(#) lamalas válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Idézet:
„Ritka idétlen válaszokat kapsz!”

Milyen igazad van! Pl. ha te is beleneznel a katalogusba akkor azonnal latnad, hogy kell kapcsolni a kapcsolot (persze csak akkor ha kapcsoloval hasznalja az ember az emlitett funkciokat).
(#) Alkotó válasza lamalas hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Jajj! Ne bonyolítsd már az életet! A kérdező nem utalásokat és "rávezetést" kért (gondolom), hanem választ.
Nekem fejből (mert nem volt időm utánanézni), ennyire tellett. Ha nem volt elég, akkor bocsi.
(#) david91 válasza Lacko12 hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Köszi a választ! Igen árnyékolt kábel, de úgy látszik hiába, így is "kellő" zajt vett föl. Inkább a számítógépes asztalra tettem az erősítőt, és a két végébe a hangfalakat. Végülis így is jó, és a rövidebb kábelek végett nem zajos, szóval megoldódott a probléma. Teszek föl képeket
(#) neocska válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

lamalas-ritka rossz az angol tudásom
Alkotó- tehát akkor a Stand-by-t meg a Mute-t is a pozitiv táphoz egy egy ellenálásal és kapcsoloval kötöm? lehet az nyomogomb (1 nyomás 1 impulzus) is vagy rendes kapcsolo?
(#) reloop válasza neocska hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Helló! A kapcsoló zárt állásánál néma az erősítő.

stby-mute.JPG

(#) neocska válasza reloop hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Köszönöm a segitséget! Még 1 kérdés, lehet használni két "azonos" trafot a stereotáphoz?
(#) pucuka válasza neocska hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Pedig tudhatnád: cipőt a cipőboltból. A legautentikus válaszokat a kérdésedre, a gyártó által kiadott adatlapról szerezheted be. Egyrészt nem kell sok angoltudás az adatlapok olvasásához, (akár ennyit meg is lehet tanulni, nem válik károdra) meg tudod, a gugli segít, meg a fordítója is.

Kérlek írd le milyen trafóra, és milyen tápkialakításra gondoltál
(#) neocska válasza reloop hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Tehát van 2darab trafom, mind2 250W darabonként, csak az a baj, hogy mono trafok (1x20V) ezt gondoltam hogy sorba kötném, a közös pontjuk lenne a gnd...na de nem tudom, hogy ez lehetséges-e igy?

A reloop kolléga azt is kérdezte, hogy milyen tápot akarsz belőle csinálni DC V, A

Persze, simán lehet így. Csak arra kell ügyelni, hogy egyszerre kapcsold őket. De a tápfesz nem lesz ideális, kicsit alacsonyabb mint kéne.
(#) neocska válasza pucuka hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Na igen...szerintem kikövetkeztethetö hogy DC, a fenti erösitöhöz 1x20V és az áramerösséget nem mértem, nagyábol 6-9 A között kellene mozogjon, a huzal vastagságbol itélve. Na de két trafobol, hogy csinálok 1 sztereo tápot? (tekercselés nélkül)
(#) mark.budai válasza neocska hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Igen, lehet, Alkotó leírta. A legegszerűbben úgy tudsz vigyázni, hogy egyszerre kapcsold a kettőt, hogy a primereket párhuzamosan kötöd, és azt rá a kapcsolóra. A szekunderek sorbakötésénél vigyázz, mert ha nem jól kötöd be, akkor a két "végén" nem lesz feszültség. Mérd meg műszerrel, ha nem ad le a két tekercs vége között feszültséget, akkor az egyiket fordítsd meg.

Igazából a tápot nem érdekli, hogy mit hajtasz róla, tehát ilyen értelemben nem "sztereó" a táp. Az, hogy mi legyen a kimenetén az a kérdés.
Van két egyforma erősítőd (mert sztereó ugye) amelyek szimpla, vagy szimmetrikus tápot igényelek, és milyen feszültséget, mekkora áramot.
Odáig rendben vagyunk, hogy a két trafó primerjét párhuzamosan kötve rákapcsolod egy biztosítékon keresztül a hálózatra.
Ha jól értem, akkor a másik (szekunder) oldalon van két tekercs, amely 20 V -ot ad, kb 6 - 9 A -t. Ha az erősítők egy tápfeszt igényelnek, akkor a trafók szekunderét külön külön egyenirányítva pufferelve előállítod a tápfeszültséget úgy 28 V körüli egyenfeszt kapsz, amiről hajthatod külön külön mind a két erősítőt.
Ha az erősítők földhöz képest szimmetrikus pozitív/negatív tápfeszt igényelnek, akkor a két szekundert sorba kötöd, graetz -el kétutasan egyenirányítod, puffereled, és kapsz földhöz képest pozitív, és negatív nagyjából +/- 28 V körüli tápfeszültséget. Erre a két erősítőfokozatot párhuzamosítva a megfelelő tápcsatlakozókat rákötheted.
Az aktív eszközök párhuzamosítása nem szerencsés ötlet, (így a tafók szekunder tekercsének sem, de két külön trafó szekunder tekercsének párhuzamos kapcsolása pláne nem), mert mindíg vannak kiegyenlítő áramok, amik nem kívánatosak.

Így már tiszta. Erre a tápra mehet párhuzamosan a két csatorna.
A primer oldalt feltétlen lásd el biztosítékkal, és lehetőség szerint lágyindítóval.

Táp.JPG

(#) neocska válasza reloop hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Értem, na de most megint mehetek s vehetek egy egyenirányitó hidat... Mivel már nincs amiböl kiszedjek, barkácsoljak. 4darab 10000µF/63V condi elég lessz szürésnek? És lágyinditót milyet ajánltok?
(#) storm válasza neocska hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Amperenként számolj 2200µF-al.
(#) neocska válasza storm hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

tehát 9*2200 megfelel 19800µF-nek tehát oldalanként elég a 20000uF és ez a lágyinditó jolessze?
(#) Lacko12 válasza neocska hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Szia!
Én ezt a kapcsolást használom hibátlanul teszi a dolgát eddig!
(#) neocska válasza Lacko12 hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Megépithetem 15R 5W-al is? vagy az már nagy baj ha eltérö?
(#) Bassmester válasza neocska hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Mekkora trafóhoz kell?
(#) neocska válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

200-250W os trafo, 2 darab, és baj ha a 330nF et 470nF re cserélem? csak ilyen van itthon

Ha a kondi bírja a 250V AC-t, akkor nem gond, a 15 Ohm/5W is elég kell hogy legyen áramkorlátnak, de szerintem 2 db 250-es toroidhoz felesleges lágyindítót csinálni.
(#) neocska válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Nem toroid trafok, rendes E+I felépitésü trafocska, a kondik 400Vac.

Értem... a helyedben nem vacakolnék lágyindítóval, de ez csak az én véleményem.
(#) reloop válasza neocska hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Szia! A lágyindító szerepe, hogy a bekapcsolás pillanatában kisebb terhelés érje a hálózatot. Nyugodtan építsd meg az erősítőt először e nélkül. Ha azt tapasztalod, hogy a bekapcsolás valamilyen elektromos eszközt megzavar, vagy időnként leveri a lakásban a kismegszakítót akkor fogjál neki a megépítésének.
Az 500VA az a határ amitől felfelé a lágyindítás ajánlott.

Végigolvasva a kérdéseidet, ajánlom tanulmányozd és szívleld meg az erősítő élesztésével kapcsolatos tanácsokat akár itt, akár az erősítős topikban.
(#) storm válasza neocska hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Ha a 330nF-ot 470nF-re cseréled, akkor a kondi az egyenirányítás után hamarabb fog feltöltődni, illetve a relé is több feszt fog kapni. Ezt orvosolhatod azzal, hogy R3-at növeled, vagy a relével kötsz párhuzamosan 1 ellenállást. 10ohm helyett használhatsz nagyobbat is, de 250W-nál még felesleges lágyindítót alkalmazni, kivéve ha nagyon érzékeny a hálózat.
Következő: »»   263 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem