Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   835 / 2501
(#) Abukodonozo hozzászólása Jún 12, 2011 /
 
Sziasztok!

Elviekben lehetséges ilyen zen topológiájú végfoknál LM317-es áramgenerátort használni munkaellenállásként? Esetleges előnyök-hátrányok?

Köszönöm!

zen.PNG
    
(#) storm válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Szerintem lehet, én már nemis 1 helyen láttam. Próbáltam is ilyen erősítőket de egy jó erősítőhöz nem elég pár alkatrész.
(#) Abukodonozo válasza storm hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Tudom, csak a működés megértésére szánom.
(#) Cellosion hozzászólása Jún 12, 2011 /
 
Sziasztok!
Lenne egy problémám. Az erősítőm pár napja elkezdett rövid, pattogó hangot hallatni magából. Egy Yamaha A-500-ról lenne szó, tudom, nem egy mai darab .
A jelenség; terhelésnél egy ideig semmi probléma, majd kb. 5 másodpercenként az erősítő dobozából (nem a hangfalból) hallani lehet egy rövid pattanást, sercenést. A hang nagyjából a transzformátor tekercs környékéről jön, habár nem sikerült teljesen behatárolni. Ha terhelés után hagyom pihenni "terheletlenül", egy darabig csinálja még, aztán ritkulva a jelenség abbamarad szép lassan. Ha lekapcsolom, kihúzom a konnektorból, ugyanúgy lehet hallani egy darabig a pattogásokat. Mai napon lett portalanítva belülről is (azt hittem, hogy a porrétegen húz át az áram valahol, de nem). Eddig nem volt semmi probléma vele, kb. 4 éve használom.
Mi lehet a baja? Hogyan lehetne javítani? Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) storm válasza Cellosion hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
A por rétegen nem tudna áthúzni, mert a tekercs vezetéke szigetelve van. Valószínű, hogy a zománcréteg sérült meg a tekercsen. Ha tudsz szerezni lakkot, vagy valami gyantaszerű anyagot, akor azzal fújd be a tekercset, az valószínű segít ha az a baja, de csak is áramtalanított állapotban!
(#) elektrorudi válasza storm hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Vajon, melyik tekercsre gondolsz?
Idézet:
„Ha lekapcsolom, kihúzom a konnektorból, ugyanúgy lehet hallani egy darabig a pattogásokat.”
(#) Cellosion hozzászólása Jún 13, 2011 /
 
Nem esküdnék meg, hogy a tekercsből jön a pattogás, nem sikerült pontosan kiderítenem (a végfok kondik is a tekercs mellett vannak, egy hűtőborda alatt). Mikor szétszedtem portalanítani, kipróbáltam terhelve járatni, de nem jött elő a jelenség (lehet, hogy kevés ideig próbáltam). Előfordulhat, hogy valami anyagfáradás és hőtágulás együttese okozza? Eddig nem csinálta, most is terhelt állapotban jön elő, majd ahogy abbamarad a terhelés, szépen ritkul és kb 20 perc múlva abbamarad (ha a bemeneten semmi folyamatos zene, hang, stb. nincs)
(#) zoly15 válasza Cellosion hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Szerintem inkább hőtágulás mint a tekercs áthúzása. Utal a hőtágulásra az hogy ha kihúzod még mindég pattog. A hűtőborda felfogatását kéne megnézned. Lehet meglazult csavar vagy valami belső mechanikai torzulás is a hiba okozója.
(#) koncsik03 hozzászólása Jún 13, 2011 /
 
Helló

Azt szeretném kérdezni van e valakinek nyákterve és beültetési rajza az alábbi kapcsoláshoz?

Előre is köszönöm.
(#) doomkiller válasza ThomAce hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Gratulálok! Nagyon pofás kis erősítő lett, a loopback alapján a hangja sem rossz.
(#) ThomAce válasza doomkiller hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Köszi szépen! Most az erősítő többi részén dolgozom, meg várok a másik panelra.
(#) adriano17 hozzászólása Jún 13, 2011 /
 
Üdv.
Volt egy rossz Stereo receiver 9090-es erösitő kiszedtem a trafót, tudna valaki kapható alkatrészekkel kapcsolást adni?
(#) matyusz válasza Cellosion hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Üdv.
Nézd át a forrasztásokat lehet a táp környékén is forrasztási hiba és az adhat pattogó hangot. Vagy esetleg máshol a tápnál de a lényeg hogy a táp környékén nézd át a forrasztásokat.
(#) Cellosion hozzászólása Jún 13, 2011 /
 
Természetes egyébként, hogy bekapcsolt állapotban, hangerőt minimumra véve, nulla bemenetnél is melegszik az erősítő szellőzőrácsa (gondolom végfokkondi bordája okozza)?
(#) adriano17 hozzászólása Jún 13, 2011 /
 
és még lenne egy kérdésem.... A 2SC984 tipusu tranzisztort mivel lehet helyettesiteni?
(#) emersys válasza adriano17 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Hali
Az nem 2sc1984 akart lenni?
(#) adriano17 válasza emersys hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
hello
2sc984 ennyi több nincs rajt

elvileg találtam...
http://shop.euras.com/detailsseite2.php?viewpicture=n&pic=6527854&a...spage=

ott van a helyettesitők... szted ez jó? mert az eredeti túl drága
(#) Rik hozzászólása Jún 13, 2011 /
 
Üdv mindenkinek.Szeretnék tőletek segítséget kérni.Erősítőm magas frekvenciás zúgása van amit ugye a hangfalnak a piezzóján hallok.a probléma megoldás útján odáig jutottam el hogy az erősítőn belül hálózati földellést ha le veszem a zaj meg szünik teljes egészében ha vissza teszem a dobozra akkor a zaj ismét jelen van.ha viszont az erősítő tápjának a följét kötöm le a földre a zaj ismét meg szünik.szerintetek mi lehet a probléma? nos az erősítőről annyit hogy 300wattos PWM tápegység van benne,két 100wattos végfok modúl megy róla,hútésnek a PWM tápról van 9V két db 5cm-es ventinek,védelem is lett bisztosítva az erősítőmben,előfok nincs csak két 47Kohmos poti,pufferek 4db 4700µF-os kondi.ha valaki esetleg kép alapján jobban tudna segíteni akkor mellékletbe rakok képet.előre is nagyon szépen köszönöm.Üdv.
(#) steelbird válasza Rik hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Szerintem földhurok lesz. A földeléseket és azok kialakítását nagyon gondosan meg kell tervezni, ellenkező esetben búgás, nagyfrekis zaj a jutalom...
Ha pwm -es tápod van, akkor meg különösen körültekintően kell a földelési pontokat kialakítani.
Nem árt, ha teljesen leárnyékolod a tápodat, és a jelföldeket, minél távolabb alakítod ki a tápegységtől, főleg a kisjelű fokozatoknál.
Az erősáramú részek árama semmiképpen ne a kisjelű fokozatokon, illetve azok földelési pontján keresztül, vagy azok útvonalában folyjon.
(#) Rik hozzászólása Jún 14, 2011 /
 
Köszönöm szépen a választ.Képet az erősítőmről mellékletbe teszek.nem a legszebb a kábelezése az erősítőmnek, de mint a képen is jóllátható próbáltam úgy el helyezni a nagyfeszültségű és a kisebb feszültségű részeket egymástól.a tápegységem földje amint a képen is látható nem zavarhatná semmi.nem tudom én a PWM tápra gyanakszom :/ meg próbálom még most egy másik tápról(trafó+gratz) meg próbálni hogy úgy mit produkál ha ugyan az a jelenség akkor tényleg valami gubanc van a kábelezésnél.Üdv. és köszönöm a segítséget.
(#) Directors válasza Rik hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Szia!

Csak egy kérdés. A ventiket direkt úgy raktad a bordára,hogy szívják a levegőt? Csak mert így én úgy tudom azt csinálják.
(#) matyusz válasza Rik hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Üdv.
Még akár a venti is bezavarhatja legalábbis én jártam így. Kösd le a ventiket és nézd meg úgy is.
(#) matyusz válasza Rik hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Nem kötötted véletlen a GND-t a házra és úgy a hálózati földet is? Mert akkor visszakaphat valami zavarjelet. Vagy valami más nem érintkezik fémesen a házzal?
(#) Rik hozzászólása Jún 14, 2011 /
 
Üdv.Directors-nak írnék hogy a ventik igen szándékosan vannak úgy hogy szívják a levegőt.mivel a melegebb levegő ugye fölfelé áramlik és ezt elősegítik a ventik.magyarán radiátor hatás érvényeseül a hűtőbordán.de meg kérdeztem a volt gyakszitanáromat hogy melyik a jobb és ő is ezt ajánlotta.megjegyezetm villamos mérnők ésmeg mist elektro technikus.matyusznak írnék hogy meg próbáltam a ventiket is le kötni.a ventik tápja egy másodlagos szekunderről megy a kapcsoló tápról van le húzzva neki külön szufla.csak akkor zavart be amikor benne volt egy TDA1524-es előfok és közös tápon voltak a ventivel. Nézztem multiméter rövidzárvizsgáló funkcióval(dióda vizsgálóval)hogy hozzá ér e valami a házhoz de nem ér semmi hozzá.az a furcsa hogy ha a táp földjét le viszem a testre akkor meg szünik a magas frekis zúgás.viszont a le veszem akkor megint jelen van a zúgás.ha le veszem a hálózati földet a dobozról akkor ismér el tünik a zúgás.ugye alapból úgy kéneviselkedni ennek a jelenségnek hogy ha a tápegység GND-jét rá teszed a hálózati földre akkor minden zavaró tényezőt össze szed.itt meg pont fordítva történik a dolog.az a baj hogy nem akarom fixre le testelni a táp GND-jét mert ha véletlen rá kerül a házra mondjuk a fázis és valami ok folytán nem érintkezik a hálózati föld az erősítő házához akkor úgy el száll az egész mint a huzat ráadásúl ugye a kismegszakító se old le a helységben.
(#) Rik hozzászólása Jún 14, 2011 /
 
Nos meg nézztem egy másik tápról (trafó+gratz) és ígyis ugyan az a problem:/ annyi hogy ha a hangerő potméterek fél állásban vannak akkor maximális a zúgásnak az ereje ha csutkán vannak a potik akkor majdnem hogy eltünik a zúgás ha viszont teljesen lent vannak a potik akkor nincs zúgás.tanácstalan vagyok teljesen
(#) ThomAce válasza Rik hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Szia!

Nekem két észrevételem lenne. Az első, hogy a PWM tápod kimenetén nincs semmiféle nagyfrekvenciás szűrés. Én legalábbis nem látok egyetlen RC tagot sem, csak pufferkondikat. A másik dolog, hogy nem látom az erősítődben azt, hogy a tápegység földje hol van összekötve a "házzal". Az nem látszik, hogy a pótméterek egészen pontosan milyenek. Ha a fém házuk érintkezik a házzal, akkor nem érdekes. Ellenkező esetben én azt is le szoktam "földelni".

Bocsi, hogy belevau, de nekem ez tűnt fel. Ha tévednék, akkor én kérek elnézést.
(#) Rik hozzászólása Jún 14, 2011 /
 
Szia Köszönöm a hozzászólást.nem tudtam hogy a tápegység földjét össze kell kötni a házzal.ha a házzal össze kötöm vagyis a hálózati földre teszem akkor az nem baj?így meg szünik a zúgás,de nem mertem fixre kötni mert ha valami ok folytán nem érintkezik a hálózati föld a házhoz és a fázis valami ok folytán rá kerül a házra akkor nem csapja le a kismegszakítót így az erősítőm tönkre is mehet.vagy rosszúl látom a dolgokat?a tápegységnél tényleg nincs szűrés csak a nagyfrekvenciás egyenirányítők vannak meg a két db 1000uFkondik.a potméter háza egyik potméter lábhoz sem ér hozzá illetve a dobozhoz sem.te mit javasolnál?
(#) ThomAce válasza Rik hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
A táp kimenetére megfelelő nagyfrekvenciás hidegítést javaslok. Én még a sima erősítőimbe is szoktam különféle nagyfrekvenciás hidegítést tenni, mert a hálózatban keletkező zavarok sokszor gondot okoznak.

A földelés kérdése:

A nagyáramú földet, jelen esetben a szekunder kör közös pontját, azaz a TEST-et össze kell kötni a házzal. Ellenkező esetben az egész olyan lesz mint egy bazinagy antenna. Magán az erősítőn és a valódi földelésen keresztül fog kialakulni a földhurok. Így meg sipolni fog mint a rosseb. A földelést szoktam 1Ohm-os ellenállással és egy 1000V-os 100nF-os kondenzátorral rákötni a készülék házára. Így megszüntethető mindennemű gerjedés, földhurok. Én ezt alkalmaztam két erősítőmben is.

Első nekifutásra szerintem a tápegység szűrését kéne megoldanod. Vannak PWM-es tápokban kimeneti szűrőtekercsek. Azokkal kísérletezz, amit pedig tegyél az erősítőd elé a puffer áramkörhöz, az a 100nF-os kondenzátor. Ez nélkül a nagyfrekvenciás kapcsolás miatt az erősítőd a tápáramon keresztül fogja összeszedni a sok KH-es zavarokat. Ettől gerjedhet is, ami sípoláshoz, melegedéshez vezet.

Nemrégiben (pár hete) röptettem el pár végtranyót ezek hiánya miatt...

Remélem tudtam segíteni.
(#) Rik hozzászólása Jún 14, 2011 /
 
A puffer áramkörben van 100nF-os kondenzátor.csak kicsi és nem látszik annyira.a többit nagyon szépen köszönöm.meg mindenki aki segített és próbált segíteni.ha valakinek esetleg kell a végfokozatnak a nyákja,beültetése,pozíció rajza az nyugodtan írjon.jah és a tápegység is ugyan ez a szitu csak kicsit át van alakítva.igaz nem én terveztem a rajzokat hanem a volt gyakorlati tanárom meg az egyik legjobb haverom.én csak meg építettem. Üdv. további szép napot
(#) ThomAce válasza Rik hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Nekem a tápegység tervezete kéne.
Következő: »»   835 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem