Fórum témák
» Több friss téma |
KWh van, W=P*t, és 1 Ws = 1 Joul...
De KW/h -át még nem láttam.
Kedves sziriusz
Ez a kW/h lehet, hogy egy belső szakzsargon, mint a gyermekkoromban rengetegen az alumíniumnak azt mondták, alaménium. Meg lehet a jelentősége attól még, hogy mi nem értjük. Most ünnep van, ezért egy kicsit elérzékenyülök. Olyan nekem ez a topic, mint a légynek a pókháló, csak fordított a szándékom. A légy ki akar kerülni, én egyre beljebb. Amikor egy kis elismerést begyűjtök, mint ma, két kedves fórumtag is azt ajánlotta, hogy mutassam meg a tegnapi alkotásom a fórumon is, hátha valakinek ötletet ad. Mint mindig olvasható, hogy megfigyeléseket kell végezni, a széljárással kapcsolatban, én is ezt tettem. Természetesen csak 1 -2 hónapig. Ide - oda felállítottam pillepalack-forgókat. Megfigyeltem, hogy az egyik, általában többet és gyorsabban forog, mint a többi. Gondoltam, hogy oda teszek egy kísérleti generátort. Tudni kell azt is, hogy a pillepalackok hamarabb indultak, mint a kísérleti generátor. Völgyben lakom, ezért gondoltam, hogy egy kicsit feljebb emelem, mint ahogy volt. Most magasabb, mint 10 m. Összehasonlíthatatlanul többet forog ebben a magasságban, mint a félakkorában. A felállításhoz (és egyébre) készítettem egy elektromos csörlőt, aminek segítségével egymagam állítottam fel a mellékelt képen lévő forgót.
Már több, mint 10 -szer próbáltam küldeni a képet, hátha most elmegy. A szöveggel együtt nem volt hajlandó elmenni.
Két megjegyzés.:
1. Áruljátok már el Jocó21-el, hogy mi a kW/h, mert már többen nem tudjuk. 2, Kevered a fogalmakat. A szakzsargon egy szűk szakmai csoport szóhasználata, ezzel gyorsan és pontosan lehet kifejezni a dolgokat.. A tájjellegű kifejezéseket, mint az „alaménium”, talán még illik is ismerni.
Itt nagyon igazad van,tényleg keverik a dolgokat.A newton-t a mechanikai erök,mérésére használják,a wattot(és ennek a többszörösét) pedig inkább az elektromosságban,de végeredményben a kettö ugyanazt fedi.Pl a belsö égésü motoroknál szokás megadni a motor erejét régebben Le.-ben,ujabban már Kilowattban.de megadják Newtonban is.Az utobbit inkább a kifejtett tengelynyomatékra,adott fordulatra.Egyébként egyszer valaki megkérdezte a világ legnagyobb tudosait,mi lenne az elsö dolguk ha idegen bolygo lényeivel kellene esznecserét folytatniuk,erre egy nagyon tömör,és egyöntetü válasz : az összes számitási,és mértékegység táblázatot JóL eldugnák.
Látom, keverednek a fogalmak. Erő, nyomaték, munka (energia), teljesítmény. Érdemes lenne tisztázni.
Bocs sziriusz, de senki nem mondta, hogy a kW/h létező mértékegység. Ezért nem is akarom elmagyarázni. Én egyrészt úgy látom, hogy Ti itt többen is szelektíven olvastok. Másrészt leragadtok egy-egy nem egészen pontos mértékegység, vagy kifejezés mellett és azon rágódtok hetekig. Persze ez nem tilos. De nem viszi előre a szélgépépítés topikot. És el kellene olvasni a fórum szabályzatát is.
Jó lenne már értelmezni a fórum címét is!
Ez nem az "Elméleti" szélgenerátor építési problémák fórum... Kell egy olyat csinálni,és lehet vitatkozni az elméleti dolgokon szakmai nyelven. Az én "SZAR" gépem most is termeli az áramot,holott egy szót sem értek abból,amit itt a művelt urak beszélnek egymás között. Ezeket a hozzászólásokat át is ugrom,mert nem értem... Én megelégszem a működő gépek leírásaival,és képeivel. A lenti kísérleti fotó például ide való,meg is néztem.
Egy picit visszaterelném a dolgokat gyakorlati síkra, lenne egy kérdésem ami szöget ütött a fejembe.
Van valami szerepe a mágnesek és a tekercsek közötti formabeli hasonlóságnak indukció szempontjából? Pl egy négyszögletes hasáb mágneshez lehet kör alakú tekercset rakni? Ettől rosszabb lesz a hatásfoka? Vagy csak esztétikai szerepe van? Valamennyire benne vagyok az elektronikában de mélységeiben nem nagyon értem a dolgokat...
Röviden: van.
Teljesség igénye nélkül bővebben: Egy l hosszúságú vezetéket (a tekercs menetei) merőlegesen metsző erővonalak erőssége és a metszés sebessége együtt határozza meg az indukált feszültséget. Ezen háromból bármelyik, vagy 2, vagy mindhárom minél nagyobb, annál nagyobb lesz az indukált feszültség, így zárt áramkörben a kivehető teljesítmény. Az a legjobb (hatásfok), ha a tekercs teljes keresztmetszetében egynemű és minél nagyobb az erővonal metszés sebessége. Az erővonalak menetét, alakját a környezet is befolyásolja (hornyolás, vasmag, stb.). Hengerpalást szerű generátornál ezeket az alaki tényezőket, tárcsa generátornál a sugár szerint változó kerületi sebességeltérést is illik figyelembe venni. (Ha ez véletlenül tárcsagenerátor, akkor négyszögletes mágneshez inkább tojásdad alakú tekercs kívánkozik, no meg kör keresztmetszetűhöz is. A várható 50%-nyi hatásfokban észrevehető eltérést nem fog okozni a tekercs alakja. Minél erősebb mágnes minél KISEBB légréssel! - ez a lényeg.)
Köszönöm a gyors választ. Akkor maradok a tojás alakú tekercseknél, és 12 bika 60*30*5-ös N50-es mágnesnél.
És MINÉL KISEBB LÉGRÉSSEL, de a tárcsa "ne verjen be" nagy fordulaton se!
Ez eddig rendben van, de olvastam itt a fórumon hogy a túl kicsi légrés nem jó mert a mágnese tér nem ott fejti ki hatását ahol kellene. Bár így jobban belegondolva némi vassal meg lehet vezetni a mágneses teret
Mint itt csinálták
Csak hangosan gondolkodom, mert nem csináltam tárcsagenerátort, semmilyen generátort. Generátor házi "gyártását" végső kényszermegoldásnak tartom. Pontosan nem lehet tervezni. Kisérleti darabokon kellene a legjobb alaki és térbeli kialakítást véglegesíteni. A másolásnak is van némi kockázata, mert nincs összehasonlítási lehetőség. meg kell csinálni, legfeljebb a tekercs, vasmag tárcsán lehet utólag módosítgatni, a drága mágneseket már nem érdemes háborgatni.
A túl kicsi légrés a légrésindukció kapcsán vetődhetett fel. Tárcsagenerátornál nem hinném, hogy a tárcsa remegése miatt elérhető legkisebb légrés határnál, különösen légmagos tekercsnél ez figyelembe veendő szempont lenne. A mágneses tér megvezetése célszerű alapos átgondolás után. Forgó mágneses tér és az indukciós veszteségek szemelőtt tartásával. Ez a vasmag gyűrű nem biztos, hogy a legjobb megoldás - ez csak sejtés. A link alatti generátornál még néhány dolgot nem értek. Ha ez kisérleti beállítások utáni legjobb elrendezés, akkor nincs mit vitatni rajta. A szövegkörnyezetből számomra ez nem derül ki. 1 - 12 db mágneshez miért 9db, és miért nem 12db kisebb átmérőjű tekercset használ? 2 - a mágnesekhez képest gyanúsan nagy a tekercsek átmérője. 3 - Ha a gyűrű tömör, és nem lemezelt vas, félek, hogy a forgó mágneses mező miatt túl nagy az indukciós veszteség, feleslegesen melegszik. Reménykedjünk hátha tárcsagenerátorban gyakorlati tapasztalattal bíró "szelesek" is idekukkantanak.
1. Azért van 12-9 párosítás, hogy az indítónyomatékot csökkentse (12-12 nél, mind a 12 mágnes(pár!) vonzó ereje egyszerre egyirányba hat!). Az is szerepelt már, hogy ha hídegyenirányításra megy, akkor 3Fázisnál többre semmiképpen sem érdemes csinálni.
2. Mivel vas van a tekercsben ezért már annyira nem számít, hogy milyen a tekercs keresztmetszete. 3. jogos a félelmed, (volt rá más ötlet is :vaspor+ragasztó).
A KW/h nagyon is létező használt fogalom, a mai laptop valamint mobil Li-ion akkukra is ez van írva,pl. Asus notebbook 38Wh , ezt bármikor át lehet számolni Ah-ra ha valakinek az szimpatikusabb érték.
Megnéztem alaposabban. Nem is olyan rossz ez a generátor-rotor párosítás. Kb. 7 m2 rotor felület, 10 mph (4,47 m/s), (12 V, 8-10 A) ~100 W - 25% össz. hatásfok. A 30% szinte már idea össz. hatásfokban.
1 - Teljesen jogos. Elsőre csak általános tapogatózásnál tartottam. 2 - Hát... (-al nem kezdünk mondatot), a vas a tekercsen kívül van. Én a tek. átmérőt azért csökkenteném, amennyire csak megengedné a huzalátmérő-menetszám-tek.vastagság korlát. Lehet hogy ez a legjobb kompromisszum? 3 - Végül is a Barátunk is gondolt erre. A szövegből kiderül, hogy a vasmag gyűrű silicium-acéllemezből (trafólemez) hajtott spirál (már a fényképen is gyanús volt). Esetleg pormag-, ferrit-gyűrű, ha megfizethető ekkora átmérőben. Ez a vaspor+ragasztó, műgyanta ötlet se rossz - csak otthon megcsinálni elégséges vas-sűrűségre? Talán még sima acéllemez spirál is megtenné vékonyan lakkozva, vagy prespán szalaggal elválasztva - nincs itt olyan magas frekvencia. Ha már otthoni tárcsagenerátor, jónak tartom én ezt az irányt. Szerintem a natur légmagos tekercsnél "nagyságrenddel" jobb.
A tárcsa remegésével szerintem nem lesz gond mert autó futómüböl lesz, mivel házi lesz a cucc csak nagy vonalakban lehet saccolni mekkora lesz a teljesítmęnye. Úgy akarom megépíteni hogy könnyen lehessen benne cserélni ezt-azt. Persze majd a tapasztaldtok alapján lehet fejlesztni.
Tisztelt uraim
Készitettem egy kis szélgépet és felemeltem 10 m magasra. Szépen forog, de nem termel semmit. Termelne, de szél forgatja, nem fúrópisztoly. Keservesen megforgattam a fúrópisztollyal és működtetett egy 12 V, 5 W – os égőt. Szeretném lecserélni a generátort egy másikkal. Mellékelem a fényképét, „Ezzel“ címmel. A generátorban egy hatágú mágnes forog. Hat vasmagos tekercs van benne. Nyugalmi helyzetben a mágnes a vasmaggal szemben áll be. Indulásnál ezt az erőt kell legyőzni, ami 0,37 Nm. Le is írnám, hogyan jött ki. A generátoron található egy 70 mm átmérőjű szíjtárcsa. Tekertem rá egy fonalat, aminek a másik végére 1,08 kg szegre volt szükség, hogy átbillentse. (0,07/2)*1,08*9,8=0,37 Nm. Reménykedek, hogy jól számoltam. Ha már átbillentette, utána már gyorsam letekeredett a fonal. A szélkereket a generátor tengelyére tenném. Tudom, így nem sokat termelne, de többet, mintha a polcon lenne. Kérdésem az lenne, hogy mekkora lapátokat és hányat kellene szereljek rá, hogy a lehető legjobb legyen. A válaszokat előre is köszönöm.
Nem írtad le,hogy mekkora fordulaton termeli ki az általad kívánt teljesítményt! Ez az első legfontosabb dolog.
Csak utána lehet számolgatni...
Megvan a futómű, mágnesek - nem érdemes tovább agyalni. Ez igencsak a házi kivitelű legjobb kategóriában van.
Az őszinteséghez az is hozzá tartozik, hogy nem számítottam ilyen profi megközelítésre.
Arra gondoltam, hogy tennék rá egy, úgy megépített kereket, amelyik elég erős ahhoz, hogy elindítsa, és a lehető leggyorsabban forgatja. Ez a generátor, valamikor traktoron volt, de olyan régin, hogy egy kis benzin motor indította a nagy motort. kizárólag, csak a lámpákat működtette. Kétszer hat voltot adott ki a helyén. Csak becsült fordulatot tudok megadni, de már 3-4 fordulattal másodpercenként használható áramot ad. Egyenirányítással életben tartana egy 12 voltos akkut.
Szerintem ha nem akarod olyan tökéletesre csinálni a szerkezetet, csinálj hozzá egy nagyobb propellert. Ahogy nézem az amit ráraktál valami autó hűtő ventilátora lehetett ami nem a legjobb szélkeréknek. A legegyszerűbb ha pvc csőből vágsz ki három lapátot az jobban megpörgetné.
Tényleg nincs szándékom tökéletesre készíteni, csak termeljen valamit, ne porosodjon a polcon. Aminek a helyére tenném, az egy gépkocsiban a meleg levegőt fújta be az utastérbe. Rendben, teszek rá három lapátot, de mekkorákat? Milyen széles és milyen hosszúak legyenek? Ehhez kellene a segítségetek.
Itt van néhány oldal:
fa rotorlapátok pvc lapátok pvc lapátok 2 A pvc cső nem egy nagy pénz, és egész jó lapátot lehet belőle csinálni. Én is ilyet tervezek a szélgépemre első körben.
Vártam a már megismert stílusú (és tudom nem nekem szánt) bejelentkezésed.
Sajnálattal tapasztalom, hogy vagy nem nézted meg a SZÉLGÉPEIM-ről készült képeket, vagy komoly szélgép építőként azokon semmi érdekességet sem láttál. Pedig van rajta pár dolog, ami eredménye a kevéske, max. középiskolai szintű elméleti tudásomnak, és a gyakorlatban is kiállták a próbát.
Ha pontosan vesszük azt amit leírtál, az nagy segítség a kW/h tisztázásában. Köszönöm a hozzászólásod!
Ha megengeded, akkor a fórumot megkerülve levélben vagy szóban elmondom, hogy én eredetileg mit gondoltam
Ha már számolgatós vagyok, akkor egy kis statisztika:
Az egy kW/h-t tartalmazó írásom 8 embert késztetett hozzászólásra, ebből az első, Jocó21 még a vissza is olvasott a kedvemért. A több időpontban a szélgépeimről feltett képeimhez és a mellékelt szövegekhez csak egy semmitmondó válasz érkezett. Én is szeretem a szélgép képeket, az erre kíváncsiaknak ajánlom You Tube-ot. Órákig elnézem a videókat, és a szöveg sem zavar, mert nem értem.
Ennek ellenére sem létezik KW/h, mint mértékegység. gaben62 se figyelt oda, hogy az akku kapacitásánál is Wh volt az akkumulátorban tárolt energiamennyiség mértékegysége.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |