Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Sziasztok!
Nyák rajzoló filcet (ami maratásálló) hol lehet venni és mennyibe kerül? Vas-kloridot azt pedig tudom hogy patikában lehet szerezni, de mégis kb. mennyibe kerül? Köszi!!
Filcet tucc papírboltba is venni, én egy 150 Ft-ossal maratot és a FeCl3nem eszi meg.
Vaskloridot pl HQVIDEO-ba tudsz venni
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni! Van egy multifunkciós fúrógépem, amit szeretnék nyák fúrására használni, csak az a gondom vele, hogy legalább 1,5mm-es fúrószár kell bele. Valahogy meg lehetne oldani, hogy belemenjen a 0,8-1mm-es fúrószár is, vagy másik gépet kell vennem?
Fentebb írták, hogy forrasztóónnal betekerve jól be lehet fogni a kis fúrókat is. Én erre a célra kábelek szigetelését használom.
nekem va ehez külön befogópatronom
sziasztok!
lenne 1 kérdésem azt hallottam hogy a vasalásnál nem kell tükrözni a vezetősávokat ez igaz? Metr ma bebizonyosodott hogy lehet valóságalapja a dolognak az ick csatlakozási pontjai csak akkor lettek jók ha a felületre szereltem (forrasztottam) felület= (a réz felőli oldal) üdv! előre is köszi!
Honnan lehet jó minőségű vas-klorid oldatot venni? Mert ahonnan én veszem (az van ráírva, hogy vizzel higítani ) nem marja le a nyákot még higítás nélkül sem . Utoljára annyit volt benne a nyák, hogy el is felejtettem és kb 2 hét mulva néztem meg , nah addigra már a filcet is lemarta . Valami olyan kellene ami melett nem kell 2 órát uldögélni..........
Nem kell üldögélni, mondjuk gépezel a 2 óra alatt...
Énnekem 3 óra a maratási idő, mert én hidegen cwsinálom, mert úgysztem sokkal precízem lesz és nem mar alá, de tartsad be a higitást ami nálam 125g-ot fél liter vizbe kell feloldani.
Én tudom ajánlani a Wolf-féle TN-150 gyorsmaratót. Elektronikai boltokban lehet kapni. Nekem 5 és 10 perc között van a maratás. Egy nagy, 200W-os lámpa alá szoktam tenni, ezzel melegítem, de ez nem kötelező. A képeken látható minőségben tudok vele NYÁK-ot készíteni (najó, ha lelakkoznám őket, még szép is lenne... ).
Én is ezt használom, ha nem a hyperol+sósav keveréket.
Egy edénybe forróvíz, bele a tálka a TN-150-el és a maratandó nyáklappal, majd lötyi-lötyi.
Én is ezt szeretem. Csak lötyizni nem szoktam, mert ha esetleg alászorul egy kis levegő, akkor ott nem marja le. De úgyis felmelegíti annyira az a lámpa, hogy hamar lekapja a rezet...
Nekem régebben higítva 5 perc alatt le szokta marni, de ami most van az HALÁL, berakom elmgyek berugni aztán megint berugni, utának másnaposság kijózanodás és utána vissza berugni és utána másnaposan (néha aznaposan) kiszedni
Jól megtisztítottad a NYÁK-ot? És nem túl használt a maratóoldat?
Most, hogy mondod mostanában nem nagyon tisztítottam meg, a marató meg felbontatlanból öntöttem ki....
Üdv!
Azért lett felületszerelt, mert nem tükrözted a nyákrajzot. Én is így jártam, megfizettem a tanulópénzt. Legtöbb esetben a neten mind olyan rajz van, ami fóliára megy, vagyis átvilágításos módszerhez. Van ahol mind a kétrajz szerepel (vasalásos, fóliás). Szóval tükrözd, vasald, marasd, és kész! Zoli
szia!
de én tükröztem és így lett ilyen amilyen lett és azt hallottam hogy a vasaláshoz nem kell tükrözni te vasalsz vagy levilágítassz? üdv!
Borzasztó egyszerü.Egy erős fényü lámpával világitsd át amit kinyomtatsz akkor kiderül hogy melyik oldal felöl kell vasalni és látod,hogy kell-e tükrözni vagy sem.
Üdv! Igaza van Fery-nek. Ellenőrizd le, hogy a jó. Én úgy szoktam, hogy megnézem ha vasalnám, hogy illeszkednek az alkatrészek a beültetéshez viszonyítva. Ha egyforma vasalom, ha nem úgy tükrözöm, forgatom a rajzot, hogy jó legyen. Én műnyomóra nyomtatom, és vasalom. Nekem ez jobban jött be, mint a levilágítás. Zoli
Sziasztok!
Gyors válaszra lenne szükségem! Most kezdem a fotózást, és az első darab nagyon nem lett jó. A felszerelésem: Eredeti p20 (szép sötétzöld lett tőle a nyák - lehet hogy túl vastagon fújtam); kb. 10cm-re tőle letört búrájú HgLI 80, nem új, szép fekete a kisülőcsöve, mielőtt letörtem a búrát, fénye kb. egy 40W-os izzóéval volt egyenlő. Leszorításnak egy kb 3mm vastag üveg. Első nekifutásra 7 percig világítottam (ebben benne van a bemelegedési ideje is a lámpának), utána wolfos előhívóba, eleinte szépen kirajzolódtak a vonalak, de aztán mindenhonnan lejött a fotólakk, csak egy kis darabon maradt meg. Kevesebb mint 1 percig volt az előhívóban. Az a leírás szerint 9:1 arányban volt hígítva. Eddig arra gondoltam, túl keveset világítottam, de ez nem fér azzal össze, hogy mindenhonnan lejött a fotólakk az előhívóban. Kérem segítsen valaki mi lehetett a gond, azóta újra p20-aztam a nyákot, most vár bekészítve a levilágítóba hogy újra nekifussak. Üdv, Tom
1. Túl vastag volt a lakkréteg! Éppen csak látszódjék, hogy zöldes lett.
2. Lehet, hogy elöregedett a lámpatest. Én nem letört búrájút, hanem HMLI-t használok. 3. Lehet, hogy hosszú volt a megvilágítási idő. 4. Lehet, hogy nem eléggé fedett a nyomat. Elég gyors válasz?
Köszi, gyors voltál, csak túl sok lehetőség maradt. Vastag a lakk, de már ilyen, azért kicsit tovább kéne világítani. Elöregedett a lámpatest, ez igaz, de úgy néz ki így is túl nagyot világít. Idő mint írtam 7 perc. Vicsys oldalán olvastam ezt, ugyanilyen paraméterekkel csak új izzóval. A nyomat: írásvetítő fóliára tintasugaras nyomtatóval, és nagyon jól fed (legalábbis szemre) Ezek után kicsit konkrétabb elképzelés mi lehetett a gond?
Üdv!
Jobban járnál, ha a lakkot lemosnád, és újra fújnád, vékonyabban.
Az időt szerintem próbálgatással tudod igazán előni, lehet, a 7 perc kicsit sok. Lámpája válogatja. A nyomtatás ezek szerint OK , egyet legalább kilőttünk! A világítási isőt legegyszerűbb úgy belőni, hogy egy hosszúkás (pl. hulladék) NYÁK-ot lefújsz, és úgy takarod le, hogy 1 cm kilógjon. Aztán ezt világítod kb. 3-4 percig. Majd minden perccel egy-egy centivel feljebbhúzod a takarást. Utána előhívás, és látszik, hogy melyik lesz a jó idő... Ja, és híváskor finoman, ecsettel "masszírozhatod" a lemezt, könnyebben leoldódik a lakk! (Megj.: Szerintem a fő gond a lakk vastagsága. Eleinte én is ezzel bénáztam sokat, mire megtanultam!) Sok sikert!
Na rápróbáltam mégegyszer világítani, most 4 percig, az eredmény:nem történik semmi mikor beleteszem az előhívóba. Lilás lett a nyák, de nem akar oldódni a lakk. Az előbb magától leoldódott az egész.
Kipróbálnám a húzogatós módszered, kérdésem hozzá: hogyan húzzam el a takarást a fénybe nézés nélkül? Meg ha végeztem az ilyenfajta világítással, és beleteszem az előhívóba, mit kell látnom, hogyan válasszam ki, melyik a helyes idő? Üdv!
Na amiről írtam hogy nem történik vele semmi, benne hagytam az előhívóban, és kezd előjönni a rajzolat. Bár már vagy negyed órája benne áll. Hátha sikerül ez a nyák, de a módszer így nem lesz jó. A helyes megvilágítás kitapasztalására való, "selejt nyák"-takargatós megoldásssal kapcsolatban feltett kérdéseim még mindíg állnak, örülnék, ha segítene valaki.
Üdv!
más: az előhívó használható többször is? Bocsi hogy ennyit kérdezek, de most kezdem a fotózást, és nagyon nem akar összejönni.
Üdv! Idézet: „az előhívó használható többször is?” igen. összejönn az, csak gyakorolni kell.
Hali!
Én még nem csinltam ilyet, csak olvasgattam... Írtad, hogy leválta az a rész is a lakkból, aminek meg kellett volna maradnia! Ez szerintem is a vastagság miatt lehet... És ha levált, akkor azt is jelentheti, hogy nem is tapadt rá rendesen! tehát tisztítsd meg jobban a nyákot, vagy ilyesmi! Nem akartam belepofázni, csak én erre gondoltam... Peti |
Bejelentkezés
Hirdetés |