Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   73 / 1387
(#) bancsi15 hozzászólása Júl 9, 2007 /

Sziasztok!
Nyák rajzoló filcet (ami maratásálló) hol lehet venni és mennyibe kerül?
Vas-kloridot azt pedig tudom hogy patikában lehet szerezni, de mégis kb. mennyibe kerül?
Köszi!!
(#) Müszi válasza bancsi15 hozzászólására (») Júl 9, 2007 /

Filcet tucc papírboltba is venni, én egy 150 Ft-ossal maratot és a FeCl3nem eszi meg.
Vaskloridot pl HQVIDEO-ba tudsz venni
(#) erwin hozzászólása Júl 9, 2007 /

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni! Van egy multifunkciós fúrógépem, amit szeretnék nyák fúrására használni, csak az a gondom vele, hogy legalább 1,5mm-es fúrószár kell bele. Valahogy meg lehetne oldani, hogy belemenjen a 0,8-1mm-es fúrószár is, vagy másik gépet kell vennem?
(#) kerteszsasa válasza erwin hozzászólására (») Júl 9, 2007 /

Fentebb írták, hogy forrasztóónnal betekerve jól be lehet fogni a kis fúrókat is. Én erre a célra kábelek szigetelését használom.
(#) zoly15 válasza kerteszsasa hozzászólására (») Júl 9, 2007 /

nekem va ehez külön befogópatronom
(#) zoly15 hozzászólása Júl 9, 2007 /

sziasztok!
lenne 1 kérdésem azt hallottam hogy a vasalásnál nem kell tükrözni a vezetősávokat ez igaz?
Metr ma bebizonyosodott hogy lehet valóságalapja a dolognak az ick csatlakozási pontjai csak akkor lettek jók ha a felületre szereltem (forrasztottam)
felület= (a réz felőli oldal)

üdv!
előre is köszi!
(#) Fery válasza erwin hozzászólására (») Júl 9, 2007 /

Melegits rá zsugorcsövet nekem bevállt
(#) K.Leslie hozzászólása Júl 10, 2007 /

Honnan lehet jó minőségű vas-klorid oldatot venni? Mert ahonnan én veszem (az van ráírva, hogy vizzel higítani ) nem marja le a nyákot még higítás nélkül sem . Utoljára annyit volt benne a nyák, hogy el is felejtettem és kb 2 hét mulva néztem meg , nah addigra már a filcet is lemarta . Valami olyan kellene ami melett nem kell 2 órát uldögélni..........
(#) Müszi válasza K.Leslie hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Nem kell üldögélni, mondjuk gépezel a 2 óra alatt...
Énnekem 3 óra a maratási idő, mert én hidegen cwsinálom, mert úgysztem sokkal precízem lesz és nem mar alá, de tartsad be a higitást ami nálam 125g-ot fél liter vizbe kell feloldani.
(#) Balázs válasza Müszi hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Én tudom ajánlani a Wolf-féle TN-150 gyorsmaratót. Elektronikai boltokban lehet kapni. Nekem 5 és 10 perc között van a maratás. Egy nagy, 200W-os lámpa alá szoktam tenni, ezzel melegítem, de ez nem kötelező. A képeken látható minőségben tudok vele NYÁK-ot készíteni (najó, ha lelakkoznám őket, még szép is lenne... ).
(#) gerry válasza Balázs hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Én is ezt használom, ha nem a hyperol+sósav keveréket.
Egy edénybe forróvíz, bele a tálka a TN-150-el és a maratandó nyáklappal, majd lötyi-lötyi.
(#) Balázs válasza gerry hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Én is ezt szeretem. Csak lötyizni nem szoktam, mert ha esetleg alászorul egy kis levegő, akkor ott nem marja le. De úgyis felmelegíti annyira az a lámpa, hogy hamar lekapja a rezet...
(#) Müszi válasza Balázs hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Én bogyó formába szoktam venni
(#) K.Leslie válasza Müszi hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Nekem régebben higítva 5 perc alatt le szokta marni, de ami most van az HALÁL, berakom elmgyek berugni aztán megint berugni, utának másnaposság kijózanodás és utána vissza berugni és utána másnaposan (néha aznaposan) kiszedni
(#) Balázs válasza K.Leslie hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Jól megtisztítottad a NYÁK-ot? És nem túl használt a maratóoldat?
(#) K.Leslie válasza Balázs hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Most, hogy mondod mostanában nem nagyon tisztítottam meg, a marató meg felbontatlanból öntöttem ki....
(#) zoly15 hozzászólása Júl 10, 2007 /

valaki mondja már meg a frankót!!!!
(#) imbra válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Üdv!

Azért lett felületszerelt, mert nem tükrözted a nyákrajzot. Én is így jártam, megfizettem a tanulópénzt. Legtöbb esetben a neten mind olyan rajz van, ami fóliára megy, vagyis átvilágításos módszerhez. Van ahol mind a kétrajz szerepel (vasalásos, fóliás). Szóval tükrözd, vasald, marasd, és kész! Zoli
(#) zoly15 válasza imbra hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

szia!
de én tükröztem és így lett ilyen amilyen lett és azt hallottam hogy a vasaláshoz nem kell tükrözni
te vasalsz vagy levilágítassz?
üdv!
(#) Fery válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Borzasztó egyszerü.Egy erős fényü lámpával világitsd át amit kinyomtatsz akkor kiderül hogy melyik oldal felöl kell vasalni és látod,hogy kell-e tükrözni vagy sem.
(#) imbra válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Üdv! Igaza van Fery-nek. Ellenőrizd le, hogy a jó. Én úgy szoktam, hogy megnézem ha vasalnám, hogy illeszkednek az alkatrészek a beültetéshez viszonyítva. Ha egyforma vasalom, ha nem úgy tükrözöm, forgatom a rajzot, hogy jó legyen. Én műnyomóra nyomtatom, és vasalom. Nekem ez jobban jött be, mint a levilágítás. Zoli
(#) Tom025 hozzászólása Júl 10, 2007 /

Sziasztok!

Gyors válaszra lenne szükségem!
Most kezdem a fotózást, és az első darab nagyon nem lett jó. A felszerelésem: Eredeti p20 (szép sötétzöld lett tőle a nyák - lehet hogy túl vastagon fújtam); kb. 10cm-re tőle letört búrájú HgLI 80, nem új, szép fekete a kisülőcsöve, mielőtt letörtem a búrát, fénye kb. egy 40W-os izzóéval volt egyenlő. Leszorításnak egy kb 3mm vastag üveg. Első nekifutásra 7 percig világítottam (ebben benne van a bemelegedési ideje is a lámpának), utána wolfos előhívóba, eleinte szépen kirajzolódtak a vonalak, de aztán mindenhonnan lejött a fotólakk, csak egy kis darabon maradt meg. Kevesebb mint 1 percig volt az előhívóban. Az a leírás szerint 9:1 arányban volt hígítva.
Eddig arra gondoltam, túl keveset világítottam, de ez nem fér azzal össze, hogy mindenhonnan lejött a fotólakk az előhívóban.
Kérem segítsen valaki mi lehetett a gond, azóta újra p20-aztam a nyákot, most vár bekészítve a levilágítóba hogy újra nekifussak.

Üdv, Tom
(#) Frankye válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

1. Túl vastag volt a lakkréteg! Éppen csak látszódjék, hogy zöldes lett.
2. Lehet, hogy elöregedett a lámpatest. Én nem letört búrájút, hanem HMLI-t használok.
3. Lehet, hogy hosszú volt a megvilágítási idő.
4. Lehet, hogy nem eléggé fedett a nyomat.

Elég gyors válasz?
(#) Tom025 válasza Frankye hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Köszi, gyors voltál, csak túl sok lehetőség maradt. Vastag a lakk, de már ilyen, azért kicsit tovább kéne világítani. Elöregedett a lámpatest, ez igaz, de úgy néz ki így is túl nagyot világít. Idő mint írtam 7 perc. Vicsys oldalán olvastam ezt, ugyanilyen paraméterekkel csak új izzóval. A nyomat: írásvetítő fóliára tintasugaras nyomtatóval, és nagyon jól fed (legalábbis szemre) Ezek után kicsit konkrétabb elképzelés mi lehetett a gond?

Üdv!
(#) Frankye válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Jobban járnál, ha a lakkot lemosnád, és újra fújnád, vékonyabban.
Az időt szerintem próbálgatással tudod igazán előni, lehet, a 7 perc kicsit sok. Lámpája válogatja.
A nyomtatás ezek szerint OK , egyet legalább kilőttünk!
A világítási isőt legegyszerűbb úgy belőni, hogy egy hosszúkás (pl. hulladék) NYÁK-ot lefújsz, és úgy takarod le, hogy 1 cm kilógjon. Aztán ezt világítod kb. 3-4 percig. Majd minden perccel egy-egy centivel feljebbhúzod a takarást.
Utána előhívás, és látszik, hogy melyik lesz a jó idő...

Ja, és híváskor finoman, ecsettel "masszírozhatod" a lemezt, könnyebben leoldódik a lakk!

(Megj.: Szerintem a fő gond a lakk vastagsága. Eleinte én is ezzel bénáztam sokat, mire megtanultam!)

Sok sikert!
(#) Tom025 válasza Frankye hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Na rápróbáltam mégegyszer világítani, most 4 percig, az eredmény:nem történik semmi mikor beleteszem az előhívóba. Lilás lett a nyák, de nem akar oldódni a lakk. Az előbb magától leoldódott az egész.
Kipróbálnám a húzogatós módszered, kérdésem hozzá: hogyan húzzam el a takarást a fénybe nézés nélkül? Meg ha végeztem az ilyenfajta világítással, és beleteszem az előhívóba, mit kell látnom, hogyan válasszam ki, melyik a helyes idő?

Üdv!
(#) Tom025 válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Na amiről írtam hogy nem történik vele semmi, benne hagytam az előhívóban, és kezd előjönni a rajzolat. Bár már vagy negyed órája benne áll. Hátha sikerül ez a nyák, de a módszer így nem lesz jó. A helyes megvilágítás kitapasztalására való, "selejt nyák"-takargatós megoldásssal kapcsolatban feltett kérdéseim még mindíg állnak, örülnék, ha segítene valaki.

Üdv!
(#) Tom025 válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

más: az előhívó használható többször is? Bocsi hogy ennyit kérdezek, de most kezdem a fotózást, és nagyon nem akar összejönni.

Üdv!
(#) szabi83 válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Idézet:
„az előhívó használható többször is?”

igen.

összejönn az, csak gyakorolni kell.

(#) Peti_85 válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 10, 2007 /

Hali!
Én még nem csinltam ilyet, csak olvasgattam... Írtad, hogy leválta az a rész is a lakkból, aminek meg kellett volna maradnia! Ez szerintem is a vastagság miatt lehet...
És ha levált, akkor azt is jelentheti, hogy nem is tapadt rá rendesen! tehát tisztítsd meg jobban a nyákot, vagy ilyesmi!
Nem akartam belepofázni, csak én erre gondoltam...
Peti
Következő: »»   73 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem