Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a választ, bár még mindig nem tudom, hogy a generátoromra milyen hosszú és milyen széles lapátokat tegyek.
Vegyél egy 120-150mm átmérőjű pvc csövet.
Ha a kisebb akkor 3 lapát ha anagyobb akkor 4 lapát jön ki belőle. A hossz rajtad múlik meg a felfogatáson de én a helyedben nem tennék 1 m -nél hosszabbal mert ha rövid a rögzítésed eltörhet. 1m-nél min.25-30cm-es felfogetással ok lesz.
Újabb kérdésem lenne a tekercseket illetően. Mi a jobb ha széles, kicsit ellapított tekercset csinálok vagy ha vastagabbat?
Én személy szerint a laposabbra szavazok de csak mert az szimpatikus nekem....
Köszönöm a válaszod. Így már nekifoghatok. Az eredményt közzé teszem.
Itt a minta.Bővebben: Link
Ha elfelezed a csövet nem lesz bent elég csavar.
Csúsztasd el 3-5 cm-t a hosszfelezőt.
Valahogy így gondoltam.
Én legalábbis így csináltam és eddig bejött.
Még néhány PVC építési ötlet tanulmányozásra:
PVC lapát képek Lehet, hogy kétlapátossal még jobban járnál - nagyobb fordulat.
Viszont kicsi a nyomaték.
A három lapátos terhelés nélkül a teszt alatt 800-at is forgott percenként. A 4 lapátos már csak 600 körül de kisebb szélben indult. Ha van áttétel akkor több lapát alacsonyabb fordulat nagyobb nyomaték. István! Meg kéne mérned hogy mekkora minimális fordulat kell a motornak az általad gondolt termeléshez. Ez alapján kéne meghatározni a lapátok számát.
Egy nagy tervet dédelgetek. Van egy állványom, négy db. 6 cm átmérőjű csőből. 6 m magas. Még megtoldom, amennyivel csak tudom, arra felkerül hat db. 2 m –es lapát. Még nem tisztázódott bennem a dolog, hogyan is lesz. Azért, mindenkinek minden segítséget őszintén köszönök. Addig eljátszok pillepalackokkal és kisebb forgókkal. Lásd a mellékelt képeket. Délután dobtam össze. Tudom, sok finomítani való van rajta, de először teszek egy próbát vele. Erős a gyanúm, hogy nem fogja átbillenteni a forgórészt, ugyanis hat mágnes ragad egyszerre, hat vasmaghoz. A kerék átmérője 84 cm, lapátszélesség 6 cm, hosszúság 34 cm. Írtad, hogy mérjem meg a fordulatot, hát ha a kezemmel megsodrom a tengelyét, már elfogadható energiát ad. Szépen világit egy 12 V, 5W – os égő.
A végeit kicsit vékonyítsd el a lapátoknak tegyél rá még hármat és profilozd meg őket.
ha ezt megcsinálod ezeken sokkal jobb hatásfokkal teszik a dolgukat és könnyebben indítják majd a kereked. Erre gondoltam.
Még lenn van. Azt tanácsolod, hogy addig fel se tegyem, még egy próbára sem, amíg nem kap még három lapátot és egy kis igazítást? Esetleg cseréljem le ezeket a lapátokat is hosszabbra?
Ha a lapátok beállítási szöge 25 fok (ennyinek saccoltam) kb.10 m/sec széllökésre fogja elindítani az előzőekben bemért generátorod.
Milyen hosszúak most ezek a lapátok?
Kb. 60cm Akkor 120-as átmérővel indulásnak mehet nekem a 150-180-as átmérő jött be
Elnézést a tájékozatlanságomért, de az sok, vagy kevés? Ez átszámítva 36 km/h, attól tartok, hogy ez egy nagyon nehezen induló szélgenerátor. Már leszabtam és kiegyenesítettem még három PVC csövet, így hat db, 34 cm hosszú lapátja lesz, ugyanazzal a beállítással. A profilján igazitok. Remélem, holnap estére már megmutathatom a fényképét.
Ennek a szélkeréknek 34 cm hosszú a lapátjai. A felfogatásaikkal együtt összejön egy 84 cm átmérőjű szélkerék. Már bánom, hogy a legrövidebb cső után szabtam a többi lapátnak valót. Amennyiben nem fogja megforgatni a generátort, ráteszem egy kisebb generátorra.
Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy építsek valami olyat, ami a generátoron lök egy erőset, de csak pár centimétert, ami elég ahhoz, hogy átbillentse egyetlen holtponton. Holnap megmérem azt a nyomatékot, amelyik mozgásban tudja tartani a generátort, ha az induló nyomatéknak felénél is kevesebb, előállok az elgondolásommal.
Ezzel a 6 lapáttal meg 7 m/sec szélnél fog indulni generátorod szerintem.
Egy szélkerék induló nyomatéka:
Külső átmérő: 1,5 m Belső átmérő: 0,2 m Gyorsjárási tényező: 4,5 Lapátszám: 6 db Lapát szélesség felül: 5 cm Lapát szélesség alul: 14 cm Szélsebesség : 4,5 m/sec Induló nyomaték 0,38 Nm Megjegyzések: -a 2,5-3 m/sec átlag szélsebesség is tartalmaz 4,5 m/sec-os széllökéseket. -óvatos becsléssel 3 m/sec szélnél 140 ford/perc és 5-7 watt lesz a teljesítése a rendszernek. -2 db átmérő 120 mm-es, 0,75 méter hosszú PVC cső kiadja a lapátokat. -a fenti adatok csak akkor érvényesek, ha egy általam javasolt gyártási technológia szerint készülnek a lapátok, ami jobbára a vágás vonalainak kirajzolására vonatkozik, hogy a megfelelő csavarodást elfogadható módon megkapja minden átmérőn a lapát profilja. -ezeket az adatokat egy excel táblázat adta meg. Ez a tippem a generátorodhoz illeszkedő szélkerékhez, a döntés meg a Tied.
Íme a kész szélkerekem. Nem hiszem, hogy a generátort megindítaná, ezért ráteszem egy egyenáramú motorra. A generátor majd kap más lapátot, ha lesz anyagom.
Lassan kezd épülgetni a szerkezet, megjöttek a mágnesek. Nem túl nagyon 4*2*0,5 centisek. Apám kicsit alábecsülte az erejüket, kettőt egymáshoz közelített de kiugrottak a kezéből és mindkettő széttört.
Mindenesetre a tekercsek már megvannak, 9db 65 menetes tekercs, 1,6mm-es drótból. Lassan elkészül az öntőforma az állórészhez. Szereztem egy nagyobb féktárcsát a forgórésznek, 245-ös helyett 285mm-es 406-os pug tárcsája.
Kedves Sziriusz
Majd, ha időd és kedved lesz, kérlek számold ki három lapátra a lapátok hosszát és szélességeit. Csak fa anyagom van. Induló nyomaték 0,37 Nm. Ezt a szélkereket, amelyiknek, most a hátlapjáról készült képet mellékelem, ráteszem egy másik egyenáramú motorra. Ez a motor megpirosítja az 5W - os égőnek a wolfrámszálát, ha kézzel, jól megsodrom a 8 mm -es tengelyét.
Tisztelt fórumtársak
Megépítettem a kis szélgenerátorom, felébe - harmadába. Annyira azért kész van, hogy számomra, értékes megfigyeléseket végezhessek. Minden nagyobbacska szélgép tetejére szoktam tenni egy pillepalack forgót, annak érdekében, hogy lássam van – e ott szél vagy nincs, ugyanis a pillepalack egy lehelettől is elindul. A pillepalack elindul és elég gyorsan forog, amikor az előzőekben bemutatott szélgenerátor is elindul. Nehezen engedik el a vasmagokat a mágnesek. Megfigyeltem azt is, hogy hogyan áll meg a szélkerék. Gyengül a forgás, mindaddig, ameddig annyira lelassul, hogy a mágnes visszarántódik a hátul lévő vasmaghoz és nem a következőhöz. Hat mágnes, hat vasmag, ezek között a szög 60ş. Ennek felén (30 fok), ha átjut a mágnes, már eléri a következő vasmagot, de ha nem, visszarántódik. Amennyiben csak 20 fokig megy, és visszarántódik, csak komoly széllökés billenti el onnan. Az ötletem az lenne, hogy tennék egy olyat, mint egy körfűrész a generátor tengelyére és a fogakon döcögne egy lemez, amelyik beleakadna a fogakba, ha visszafelé billennének. Így a mágnes nem állana meg, pontosan szemben a vasmaggal és könnyebb lenne a szélnek odább billenteni. Lenne egy másik ötletem is, ahhoz ábrát is készítettem. Mindent egy síkba rajzoltam, ti képzeljétek el két függőleges és egy vízszintes síkban. A szélkerék és a kilincskerék az egyik függőleges síkban található. A karok, bizgentyűk és kallantyúk a vízszintes síkban. A kormánylapát alatt, a széllel szemben a billenő lap, amit ha meglibbent a szél, továbbítódik az erő a kilincskerék horogjához. A horog rántása ad egy kezdő lökést a szélkeréknek, úgy könnyebben indul. Már bánom, hogy Azt a nyomatékot nem mértem, ami mozgásban tartja a generátort, de rövidesen azt is megmérem.
Szia!
Ezen már én is gondolkodtam régebben, de én máshogy közelíteném meg a dolgot. Azt találtam ki, hogy be kéne építeni, egy indító tekercset a rendszerbe. Amikor megfelelő erősségű szél kezd fújni, egy kis elektronika áramot küldene a tekercsbe. És ez ellökné a forgórészt a vasmag elől. Természetesen, ha már forog, le lenne kapcsolva az áram a tekercsről. De a te megoldásod is jó lehet, csak pontos, precíz munkát kíván. És időjárásálló kivitelezést.
Köszönöm, hogy reagáltál a felvetésemre. Gondolkodtam azon is, amit te vázoltál fel. A könnyebbség kedvéért az én generátoromat veszem kísérleti alanynak. Foglaljuk össze, miből indulunk ki. Adott, egy kész szélgenerátor, amelyiket fújja a szél, de csak akkora, hogy nem tud megindulni, ha valamilyen csoda folytán mégis elindul, vidáman forog. Azt azért fontos szem előtt tartani, hogy a szél nem indítja el a szélkereket, de azért igyekszik, nyomást gyakorol rá. Az én generátorom esetében nem látok értelmét külön indító tekercsnek, mert ott van a hat munkatekercs. Már csak az a kérdés, hogy mi és hogyan, milyen polaritású áramot ad be. Ötven százalék az esélye annak, hogy az áram iránya jó, ellenkező esetben, még erősebben megfogja a mágnest. Az én szélkerekemnek van öt sötétbarna lapátja és egy világosszürke. Így volt anyagom, de segítségemre is van. Tudom követni a szélkerék lapátjainak a helyzetét. Bizony nincs kedvenc pihenő helye. Ez egyetlen dologban rossz, mert minden második lapátot meg kell jegyezzek, úgy hogy a vezérlés értelmezni tudja. Úgy gondoltam, hogy minden második lapátra teszek egy akkora kis mágnest, mint a szekrény ajtókon van és ezek együtt forognak a szélkerékkel. Ez a három mágnes szabja meg az áram irányát. Az érzékelő előtt van mágnes, az áram iránya jó, vagy meg kell cserélni a pólusokat. Honnan áram? Az előző forgásból feltöltődik , úgy 10-20 ezer mikrofarad kapacitású kondenzátor, amelyiknek az energiája termel akkora mágnesességet a tekercsben, hogy ha nem is tudják ellökni a mágnest, de a szél segítségével átbillen. A kapcsolási rajz is, úgy érzem, áll összefele bennem.
Ha egy ilyen körmös indítón gondolkozol figyelmedbe ajánlom, hogy ha az első széllökésnél a köröm beakad és elindítja a kereket a második-harmadik széllökésnél a forgást akadályozni fogja.
Kellene rá még valami ami forgás közben már nem engedi hogy a köröm útban legyen, jöhet akárhány ill. akármilyen erős széllökés. Ha leáll a kerék akkor álljon vissza alaphelyzetbe. A megoldáson még gondolkodom én is.
Aszerint, amit leírtál, már készítettél hasonlót, vagy legalábbis láttál. Köszönöm, hogy megosztottad velünk az előbbi információt. Ennek fényében másként gondolkodok, és építek. Van még egy olyan generátorom, mint amilyet feltettem. Azt fogom felszerelni így. Az elektronikát azért így sem lehet megkerülni, mert csak akkor kellene leengedje a meglökő készüléket alaphelyzetbe, ha már a generátor nem termel. Ez azért lenne indokolt, mert a libbenő lapát már alaphelyzetben van, de a szélkerék, tehetetlensége folytán még forog.
Egy olyan megoldás kellene mint a kerékpárok szabadon futója.
Ezen a mechanikán már én is gondolkoztam,és sokkal egyszerűbb megoldást találtam ki.
A motor tengelyén van egy fogaskerék,a lapátkeréken meg egy kilincs.Ha a kilincs feltámaszkodik a fogaskeréken,akkor forgatja a motort! Elég egy 1 fogú kerék,mert a lényeg: a fogtól a kilincset vissza kell forgatni a szélkerékkel együtt,akár 90 fokot! Ehhez egy egyszerű rugó kell,tehát 3 alkatrész az egész mechanika.Ha a szél fújni kezd,a húzórugó ellenében elfordítja a szélkereket.Az addig forog a tengelyen üresben,míg a KILINCS el nem ér a fogig! Itt már akkora a szélkerék tehetetlensége,hogy simán átfordítja a motort.(Csak elmélet,de ennél egyszerűbben nem tudtam elképzelni.) Lehet hogy kell a motorra egy lendkerék,nem próbáltam ki.
Jó, hogy most mondod te is, amikor már egyebet kipróbáltam, de ez jobban tetszik. Bár, pár hónapja sziriusz említett valami hasonlót, de most lett volna aktuális. Most, kora délután a generátor tengelyére rögzítettem egy 56 fogú körfűrészt, amelyik eljátssza a kilincskerék szerepét. Készítettem hozzá egy kilincset is, amelyik a saját súlyától nehezedik a kilincskerékre. Az eredmény az lett, rögtön a felállítás után, hogy a kilincskerék ellenkező irányba átdobódott. Újra le, ütköző tevés és fel. Szerintem érdemes volt, mert többet forog a kerék, esetleg most erősebb a szél, vagy csak bebeszélem magamnak. Egy – két napot még gondolkodok azon, amit írtál, hozzákombinálom ahhoz, ami már meg van és lesz egy, reményeim szerint, elfogadható gépem.
Pár megjegyzés:
- Megint megy a számítógépem - Milyen jó lenne, ha páran már megmérték volna a generátoruk „ragadásának” nagyságát úgy, ahogy azt Te a 1007952 hozzászólásodban leírtad. Akkor most lenne gyakorlati tapasztalat az indulásra. -Én megnéztem, hogy az elkészült kereked a szükséges indító nyomatékot milyen szélben adja le, de feltételeztem egy 25 fokos beállítási szöget. Az nem derült ki eddig, hogy ez mennyi a valóságban, hogy lehessen ellenőrizni a számolás megbízhatóságát. -Nem indokolod, miért kell Neked, hogy kis szélben is elinduljon a szélkerék. Lesz akkor elegendő teljesítményed és feszültséged egyszerre ezzel a kis szélkerékkel? - Én is készítettem indulás elősegítőt, de nem biztos, hogy érdemes vele bajlódni minden esetben. Talán csak akkor, ha kell az 1-2 wattos levehető teljesítmény is, olyan helyen mint nálam, ahol alig van szél, és csak egy akkumulátort kell életben tartania a szélgépnek. Melléklem a képet, ez szélcsend után egy körülfordulás után indítja a generátort |
Bejelentkezés
Hirdetés |