Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Mire kell a nagyfeszültség?
Elektroncsöves megoldásba (1db GU50) milyen vastag vezeték kell a visszacsatoláshoz?
Hát csak szórakozozásból szikrázni ívet húzni.
Én az enyémre 1mm átmérőjűből tekertem a v.cs tekercset,de ha valamivel véknyabb az sem baj.A rádió forgókondija ide nem lesz jó,mert át fog ütni a fegyverzetek közt.Egyébként a ledes világítást milyen távolságra szeretnéd a tekercstől elhelyezni? Mert kissebb távból neon csövekkel is megoldhatod,azok is szépen tudnak virítani a szekunder közelében.
Építs egy sorkimenős kapcsolást...
![]()
Ha vastagabb az nem baj ugye? Egyébként a primer alatt lenne a legjobb helye nem? Neoncsövekkel játszottam már, de most direkt ledet szeretnék hajtani.(persze csak ha lehetséges)
Építsd meg ezt ez a legegyszerűbb. Bővebben: Link
Összeraktam az 1 GU50-es VTTC-t 300 voltról egész szépen ment (később majd nagyobb feszültséget használok) de egy idő után leállt a rezgés és csak olyan 1mm-es korona maradt a csúcson. Ennek szerintetek mi oka lehet?
Ha leáll a rezgés, akkor nincs koronakisülés sem.
Emlékeim szerint bizonyos alkatrészek melegedése okozza ezt.
Kiderült hogy 3,3k helyett (ami 1,5kvolthoz van ajánlva nem 300volthoz amin én hajtottam) 5k-s ellenállás volt bent (0,25w, nem csoda hogy melegedett), és kevés volt a primer körnél a 2 sorbakötött kondi (emiatt állt le a rezgés) kapacitása, így az egyiket kivettem. ezzel a megoldással folyamatos 1-1,5 cmes koronám van, de már elő van készítve az 1,5kV-os tápom, most azzal fojtatom a kisérletet ( a primer 35 a vcs 25 menet lesz) annyit tekerek le belőle ameddig nő a szikra, nem izzik a köpeny. 2 db GU50-el jóval nagyobb szikrákat lehetne elérni mint eggyel?
A 3,3k kevés a másfél kilovolthoz!
Ezt már pár oldallal előbb kiveséztem, ne tessék már szolgai módon másolni minden kapcsolást, azért érdemes utánanézni, hogy tuti jó lesz-e... Például annak utánanézni, hogy a GU50 mekkora maximális segédrácsfeszt enged meg, mekkora s.rács-áram mellett (ugye a kettő szorzata egy teljesítmény, amit nem szabad túllépni)! Ja, hogy valaki azt se nézi meg, hogy mekkora teljesítményű ellenállás kell oda, csak betesz egy negyedwattost persacc és csodálkozik, hogy füstöl... Hogy áll elő a kívánt fesz? Ha nagyobb a tápfesz, leejtjük belőle ellenállással. Az ejtendő fesz az ellenálláson: a tápfesz mínusz a max s.rácsfesz, a csőadatlap szerinti max mA, ami ekkor átfolyik rajta és a kettő hányadosa egy ellenállásérték. Számold ki. Utána az ejtett fesz és az áram szorzata megadja az ellenállás minimális teljesítményét - nem negyedwatt lesz, az biztos. De te tudod, legfeljebb majd vakarózol, hogy miért ment taccsra a cső, meg miért világít kéken, meg miért izzik az ANÓD (az nem köpeny!). Idézet: „de egy idő után leállt a rezgés és csak olyan 1mm-es korona maradt a csúcson.” Mikor és mivel kented be a szekundert? Nekem a viszonylag friss szekunder lakkozás melegedése okozott szikracsökkenést, de a tekercs "kisütése" sütőben (kb. 50-70 fokon) megoldotta. (De erről is írtam pár oldallal elébb.)
Nitrolakkal festettem be több rétegben, most megpróbáltam 1,5kV-al az ellenállást pedig kicseréltem 3 db 40wattos sorba kötött izzóra. Az elején csak pislákol a lámpa=> ilyenkor van nagy szikra (3-4cm) majd kb 3 mp után felgyullad a lámpa és felizzik a köpeny. Kisütés alatt mit értesz? Vágjam be a sütőbe fél órára? (Nem lenne büdös?)
Kérlek, számold ki, mekkora ellenállás kell oda. A 3 izzó kevés!
A nitrolakk nem a legjobb, én padlólakkot használtam, az sokkal jobban tapad és fed. Csak a több réteg miatt nagyon lassan száradt, én meg türelmetlen vagyok, úgy tűnik. Hetekig meg nem akartam várni. Fogtam, betettem a villanysütőbe (hőfokszabályzós), és egy egész éjszakát "sült". Igen, büdös is volt ![]() De kipárolgott belőle az oldószer és többet nem jelentkezett a melegedésre szikracsökkenés. Mert a tekercs melegedni fog, főleg az aljánál - árammaximum, ugye... Plusz az, hogy nagyfrekvencia és veszteségek vannak.
Az áramon a 2-es rácsa áramát érted? Az szekunderem már van vagy 3 hónapos szóval szerintem már kiszáradt.
Igen, arról az áramról van szó, a segédrács-áramról (és persze a segédrács-feszről, Ig2 és Ug2).
Így hívják elektroncsőileg ![]() Akkor, ha kiszáradt, lehet, hogy a nitrolakk a ludas. Vagy a rosszul üzemeltetett cső, de lehetnek a kondik is gyengék... Idézet: „Ha vastagabb az nem baj ugye? Egyébként a primer alatt lenne a legjobb helye nem?” Nem gond ha vastagabb sem,a visszacsatolásnál ez nem sokat számít.A huzal vastagságot inkább a primer tekercsnél kell megválogatni,2,5-3mm-től kissebb átmérőjűt nem érdemes használni,mert hosszútávon úgy fog fűteni mint egy rezsó,na meg a szkin hatás által előidézett veszteség sem elhanyagolható.Egyébként pedig igen,célszerűbb ha a v.cs a primer alatt lesz. Idézet: „...de most direkt ledet szeretnék hajtani.(persze csak ha lehetséges)” A vezeték nélküli áramtovábbítással én speciel eddig nem sokat foglalkoztam,de szerintem működnie kell.Régebben linkeltem erről egy videót,Bővebben: Link.Itt a muki még egy (a szekunder méreteivel azonos ) tekercset csatlakoztat magnifier–hez hasonló elrendezésben a szekunderrel,majd egy álványra rögzített fém lapot használ vevőantenna ként,erre majd egy izzót csatlakoztat,ami pedig elégé figyelemre méltóan el kezd világítani,mindez 15W-tal meghajtva.Ha a ledeket is valahogy így szeretnéd megoldani,akkor mindenképp figyelj oda a védelmükre is,ugyanis itt normál esetben is kV-okra lehet számítani plusz a nagyfreki…
Kondi az kerámia van benne (2,2n 3000v). A primer és a vcs is 1,5mm vastag rézvezetékből van. Ha ráadom a tápfeszt a csőre egy 3 másodpercig megy az 5 cm-es korona aztán elkezdenek jobban világítani az ellenállás-lámpák a korona kicsi lesz majd el is tűnik ezután megjelenik egy 1 cmes korona és elkezd izzani a cső.
Számolás: tápfesz:1,1kV Maximum g2 feszültség: 250volt Maximum g2 áram: 10mA 1100-250=850V =>ejtendő fesz 850:0,01=85000 ohm. Ennek így nem sok értelme van. Mit rontottam el? ![]()
Honnan vetted a max rácsáramot? Hasból?
A Pg2 5W, így 250V-on 20mA lehet a rácsáram, Rg2 42,5k-ra jón ki. Na, annyira nem kell szigorkodni, ha 20-25 kOhm-ot beteszel, már jó lesz, mert a cső szakaszosan üzemel, nem folytonosan. Na, mennyi is lesz az a watt? Ugye,, neked is 17 W jön ki? ![]() Úgyhogy kell oda vastag ellenállás. És nem 3,3k-s, ha kedves a csöved...
Akkor rakok bele 20k-t . (A max rácsáramot táblázatban találtam.) Remélem akkor nem fog izzani a cső. Az nm baj hogy kerámi kondi van bene? R2-nek jó a 15k?
Beleraktam 24k-s ellenállást, ugyanúgy izzik a cső.
![]() Már végképp nem tudom mi baja lehet. De már újabb probléma is van: mikor bekapcsolom kékesen világít a búra felé mutató tüske.
Nem lenne jobb ha a g2-őt összekötném a g1-el? És ha 15 k helyett egy izzót raknék be?
Akkor könnyebben tudnám, mi is az az R2, ha a kapcsrajzot mellékelnéd
![]() Az izzó nem kompatibilis az ellenállással teljesen, mert a melegellenállása nagyot változik felfele. És egy átlag izzó messze nem 15k, csak párszáz Ohm. A triódás (g1-g2 közös) kapcsolást kipróbáltam, nem lett erősebb tőle a szikra, inkább gyengébb. De annyit nem vacakoltam vele, lehet, hogy kísérletezni kell vele, milyen primer oldali tekercsadatokkal lehet többet kicsiholni. Egyébként a GU50 max anódfeszültsége 1000V. Én annyival hajtottam (saccperköbö 1000V, nem mértem, csak a két tápláló MOT primerjeit sorba kötöttem és a szekundereket kétutas egyenrángatásba kapcsoltam). Nekem nem izzott így az anód, de a primer is 30 menetes volt, 110mm-es csövön. Lehet, hogy kicsi a primer tekercsed, mármint induktivitásilag. Mekkora geometriával rendelkezik? Nagyobb keresztmetszet, nagyobb induktivitás, ugyanakkora menetszám mellett. Idézet: „kékesen világít a búra felé mutató tüske.” Röviden: ![]() Hosszabban: milyen tüske?
Képen jelöltem melyik, most 300 voltról tesztelgetem a csövet, a másik megoldásomban egy MOT jár 120 voltról. (Ez szerintem sok a csőnek) Inkább tekerek egy motot 1000 voltra (nincs variakom), úgy talán nem izzik a cső.
Üdv.
63 mm átmérőjű csövön 1800-1900 menetes szekunder 0.1 mm vasrag drótból még jó lenne a skori 3. mini teslához, vagy inkább letekerjem 1500 ra?
Az nem gond ha a tüske (kitörési pont) nem a tekercs közepén van? Lehet hogy hülyeséget csináltam, véletlenül az ujjammal a tekercs közepére nyúltam (majdnem a pvc cső belsejébe) És az ujjamról olyan 4 cm-es korona indult. (Nagy frekin merthogy fekete foltot hagyott az ujjam végén.) Erre mi a magyarázat?
Ki lehet valahogy számolni hogy egy VTTC-hez mekkora primer és vcs tekercsek a legideálisabbak? (Primer köri kondi?)
Nem semmi, amit produkálsz szegény csővel...
Javaslom, hogy egyutasan egyenirányítsad a MOT feszültségét, így nagyjából felezed a tápfeszt (a MOT tekerését hagyd meg a gyárnak, jobban jársz). De leírtam azt is már, én miként csináltam meg a feszültség felezését. Nem tudni továbbra sem, mit dobtál össze végül is, mármint a primer körben mekkora a tekercs, ilyesmi. Kicsit visszaolvashatnál a hozzászólásaimban, mert leírtam pár tapasztalatot és jótanácsot. A kereső segít. |
Bejelentkezés
Hirdetés |