Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   169 / 316
(#) adam10603 hozzászólása Jún 13, 2011 /
 
Üdv.

Szükségem lenne egy kis segítségre. Építettem egy 1 tranzisztorból (J201) és minimális alkatrészekből álló egyszerű kis boost effektet, egy trimmerrel lehet belőni a kívánt erősítést rajta. Be szeretném építeni a gitáromba. Úgy gondoltam, hogy egy 9V-os elemről működne a dolog, és push-pull potival lehetne aktiválni. A baj az, hogy push-pull potin csak két áramkörös kapcsoló van, nekem viszont 3 kéne Mert amikor kikapcsolom, le kéne választani a kimenetet, a bemenetet, és a tápot! Nem elég ha a tápot leválasztom, a bemenet pedig összekötöm a kimenettel, ugyanis ilyenkor a booster kimenete ugyebár be van kötve. És a kimenetnél lévő trimmer párhuzamosan lenne a gitár hangerő potijával, ergo amikor kikapcsolom az effektet, akkor is belepiszkálna a hangerő poti működésébe. Ezért kéne 3 helyen leválasztani, viszont 3 áramkörös kapcsolóval ellátott push-pull poti meg nincsen.

Valami ötlet?

ui.: mellékeltem a kis cucc kapcsolását! Úgy képzeltem hogy a pickup és a gitár potik közé tenném be.
(#) Something válasza vikipapa hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Ez egész korrekt lett, egy csavarral van lefogatva a nyák, minden más ugye felcsavarozva a dobozra, tyúkbelek gondosan összevissza, némi szigszalaggal, kapcsoló átmenetileg pillanatragaccsal, belül az aljára ragasztottam gumibelsőt, hogy ne legyen zárlatos. A kapcsoló csavar nem árt ha van
(#) Bassmester válasza adam10603 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Az ilyesmit úgy szokás megoldani, hogy kapcsolós Jack aljzatot építesz a gitárba, ami a tápot kapcsolja be ha bedugod a jack dugót. A pp potival csak a jelet kell váltogatni. Egyébként sem szerencsés egy erősítőre csatlakoztatott gitáron tápot kapcsolgatni mert hangosakat puffan
(#) adam10603 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
erre nem is gondoltam köszi!
(#) Bassmester válasza adam10603 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Nincs mit
Az még hadd jegyezzem meg, hogy booster áramfogyasztásától nem kell tartanod, felesleges az elemmel spórolni. A bass gitáromban 3 db BF245 van és kb 1 évig bírja a 9V-os elem. Tehát nem baj ha a buli elejétől a végéig kapja a tápot, nyugodtan bedugva lehet hagyni a gitárt, nem fog lemerülni.
(#) EcoPityu hozzászólása Jún 13, 2011 /
 
Sziasztok!
Összedobtam ma az el grande bass fuzz-ot, nagyon tuttika!
Nem csak bass gitárra jó, hanem szólón is szuper hangja van!
A TONE-je pedig az igazi "KLANG" balra tekered mélyet emel, magasat elnyom, jobbra tekered, magasat emel, mély eltűnik, középen meg olyan általános...
Szóval mindenkinek ajánlom az el guero-sat a HANDMADE-ről!
Én is egyből klónoztam, azaz kettőt építettem egyszerre... Majd rakok fel képeket!

De nem is az örömujjongás a lényeg, hanem, a dobozolással gondom van! Lomi M60-ba, mivel az egész doboz méretű a panelja, a "K" footswitch belógása miatt nem fér be! Nem tudtok lábkapcsolót valami nagyon alacsonyat?
Ha minden kötél szakad, akkor gyártok én magamnak, de, ha van gyári, akkor nem szenvedek vele!

Köszi!
(#) adam10603 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Gondoltam hogy 1 db. J201 nem fog lemeríteni egy 9V-os elemet egyhamar Mellesleg ha ez az áramkör nem kap bemeneti jelet, akkor elvileg fogyasztása sincs, vagy legalábbis közel 0, jól gondolom ?
(#) karpi válasza adam10603 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Nem jol hiszed .".A " osztalyu erosito legtobbet akkor fogyaszt mikor nincs jel..ezert a hatasfoka kicsi .A teljes kszimetrikus kivezerelt nagy jelhez a karakterisztika "kozepere " kell beallitani az egyenaramu sztatikus munkapontot ,ez azt eredmenyezi hogy aram folyik az eszkozon jel nelkul is .Mikor megjelenik a jel az "lecsukja" a negativ felperiodus alatt az " aktiv elemet" az aram kisebb lessz => fogyasztas kisebb .A jel "zaro irannyba" viszi a tranzisztort,FET-et , Elekton csovet.. .
(#) adam10603 válasza karpi hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Értem...
Remélem jó lesz a hétvégén beépítem a gitáromba.
(#) EcoPityu válasza karpi hozzászólására (») Jún 14, 2011 / 1
 
Á-Á-Á-Á!
Az "A" osztályú erősítő (főleg a munkaellenállásos, mint amivel tele vannak a gitárelőfokok, effektek), majdnem mindíg ugyanannyit esznek, mert valóban mikor megjelenik a jel, az egyik félperiódus "lezárja" az aktív elemet, viszont ott van a másik félperiódus, ami mégjobban kinyitja, és ez pont annyival több energiaigényű, mint amivel kevesebb az ellentétes ütemben... Ennek az átlaga a nyugalmi áram!

Mindettől kivétel az a FUZZ jellegű áramköri kapcsolástechnika (P.l. Fuzz Face), ahol szinte nem is folyik áram alapban, és a bemenőjelre indul meg, a torz félperiódus, amit tovább erősít, ettől lesz a FUZZ hangzás, mert a jelet egyutasan egyenirányítottnak tekinthetjük...
(#) kefe13 válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Ez cirkakábé így lehet, 1 jfet ( Fetzer Valve) valami 80 mikroampert evett méréskor. Bőséggel mértem csatlakoztatott gitárral, anélkül, kimenettel, anélkül, szal az stabil áramfelvétele volt. Visszanézve ott van. Ha jól emlékszek ki is számoltam, tartós elemmel 9, 10 hónapig esés nélkül tartja az áramot a kicsike, de nem emlékszek pontosan. Egy biztos, elemspórolás, maximális hangzás, környezetvédelem szempontjából, érdemes kapcsolni a tápot.
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /
 
Idézet:
„Egy biztos, elemspórolás, maximális hangzás, környezetvédelem szempontjából, érdemes kapcsolni a tápot.”
Ez a megfelelő szellem!!!
(#) vikipapa hozzászólása Jún 18, 2011 /
 
Helló mindenkinek! Keresek egy csöves overdrive-ot basszus gitárhoz. Valakinek esetleg nincsen ilyen kapcsolása? Ha van valakinek felrakhatná. Köszönöm!
(#) Massawa válasza kefe13 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Ilyen fogyasztás mellett átesel a lo másik oldalára.

Az elem önkisülése nagyobb, mint ez a fogyasztás..
(#) adam10603 válasza adam10603 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Na, ma beépítettem a gitáromba ezt a kis boost dolgot, de volt vele egy kis gondom. Illetve kettő... az egyik hogy (bár fülre nem, csak szkópon lehetett látni) torzított egy kicsit. A hullám tetejét picit levágta, amikor nagyobbat pengettem. A másik dolog hogy elvett a basszusból. Erősíteni erősít ugyan eléggé, de kicsit vékony a hang.
Az torzítást úgy oldottam meg, hogy a cucc bemenetére egy 390k ellenálláson keresztül megy a jel (az 1M ellenállással együtt tulajdonképpen egy feszültségosztót alkot), így nagyjából megszűnt a szkóp szerint a torzítás.
Aztán hogy egy kis basszust visszahozzak, a 47n helyett (a cucc kimeneténél) 680n kondit tettem oda. Hallhatóan teltebb lett a hang, így már tetszik Viszont szerintetek nem sok ez? Úgy értem nem lesz semmi baj ha a kimenetnél túl nagy kondi van? Azt tudom hogy több mélyet enged át, de nemtudom hogy milyen más hatása(i) lehetnek...
(#) csoka69 válasza adam10603 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Szia!
A mélyebb tartomány akár attól is eltűnhet, ha nagyon beterheli az utána következő fokozat. Egy pedál, vagy erősítő. Szerintem egy illesztő alapkapcsolást kéne kipróbálni. 22nF már kb elég kéne legyen, nemhogy 47nF még mindig kevés...

A másik amire gondolok, az az elem. Amit a hangszedő "kiad" magából, már az a jel is túl nagy, lehet, hogy az elem épp merülőfélben van.
Bár ezt kétlem, ki lehet próbálni másik elemmel...

Ami a túlvezérlést illeti: A kombómba olyan megoldást használtam a gate túlvezérlése ellen, amit a japánok alkalmaztak az erősítőikben. Tiszta csatornánál nagyon kellett. Erősítés után is, akármennyire csapok oda a húrok közé, nem "rottyan" be.
A gate ellenálló "alsó" lábát egy nagyobb potenciálra kell tenni, mint 0V. Ugyanígy egy osztót alkotsz, csak a tápot osztod le. 1/4-3/4 osztás kb pont elég. Tehát a 9V-ot leosztod 2 ellenállóval, hogy alul legyen a kisebbik ellenálló. Az osztó "közepére" kell tenned a gate ellenállásod.

Zoli
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
A japán jazz chorus megoldás valóban szuper, próbáltuk már többször, valóban kiváló hangja van már egy ilyen fokozatnak is. Valóban a fet karaktere miatt ilyen ,egy- egy erős pengetésből már V-os jelek jöhetnek le csúcsban bármilyen pickupból, pláne humbuckerből...Ha ehhez társul csak 2-3X-os erősítés már az is a telep határait feszegeti,nemhogy itt, az eredeti booster rajz szerint olyan 5X-ös lehet.
100kOhmra bizony kevés lehet a 22nF vagy a 47nF. Gitár erősítőkben 1Mohmra szoktak ilyen csatoló értékeket tenni. Itt pedig minden más utána következő fokozat csak csökkent a 100kOhmon...Így a 220nF-470nF teljesen jó döntés lehet.
Amit én még tennék ezzel a kapcsolással, bár én aztán mindent szeretek túlbonyolítani, hogy a táp +/- ága közé tennék egy 100nF vagy 1µF fólia vagy akár több kondiból álló 100nF/1µF/10uF(elkó) kombót, hogy a telep váltó áramúlag biztos alacsony impedanciás legyen, meg a drain ellenállásra is tennék(teszek mindig) 100pF-220pF-et (10kOhmnál ez nagyon nagyon magasan az audió sáv felett van,tehát hatását nem hallani), mert gyakran látom, hogy nem elég az első fokozatoknál a gate-en a kondi, gyakran(minden esetben, ha nem tettem be a drainre a kondit,igaz nem telepről hajtottam, szóval lehet a táp minimális szűretlensége miatt indult be) begerjedt már irdatlan nagy frekvencián, ami nem katasztrófa, mert az összes utána követő fokozat általában alul áteresztő jellegű, a kimeneten szummában nincs ott(vagy csak kimérhetetlen...), de csökkentsük szerintem amennyire lehet! A jfet ilyen jószág, bizony nagyságrendekkel gyorsabb működésű, mint amire nekünk szükségünk lehet, ezért nem árt megszelidíteni kicsit, az ésszerűség keretein belül!
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Annyit hozzátennék még a rajzodhoz, hogy így szükség lesz egy bemeneti csatoló kondira, mert az In bemenet és a föld között így DC feszültség lesz! oda már elég a 22nF vastagon, bár ez is attl függ, az RX osztó értékek mekkorák, lehetőleg nagyok, megaOhmos tartomány, de többszáz kOhm minimum! Nomeg a 220pF- et így lehet a földre tenném, vagy a G-S közé!
További szép hétvégét mindenkinek!
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Üdv!
Azon gondolkoztam még, hogy gerjedés ellen nem csak azt a 220pF-es Gate kondit tenném. Hanem ezen kívül még valami ilyesmi aluláteresztőt a kimenetre is. Előbb kipróbálom ezt az alapkapcsolást, majd utána kezdem el "továbbfejleszteni". Sajnos a pikápjaim eléggé sípolósak bizonyos torzítás fölött. Nem volt még alkalmam kiszkópolni az okát, de sejtéseim vannak. Elsőként a gitárba nyúlok bele, aztán szép sorban, a jelúton végighaladva vizsgálódok.
(#) adam10603 válasza csoka69 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Ettől kisebb lesz az erősítés is ?
(#) adam10603 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Szóval a 10k-val párhuzamosan 100-220pf, a tápra pedig 1ľF fólia kondi értem. Ki is próbálom majd.
köszi!
(#) adam10603 válasza adam10603 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
húha nemtudom mitörtént a karakterkódolással. Az mikrofarád akart lenni
(#) ZSozsóó válasza adam10603 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
A fentebbi kérdésedre is had válaszoljak, az erősítés az a drain és a source ellenállások értékének a hányadosával arányos mindig, a más munkapont maximum kivezérlési problémákkal/javulásokkal jár. Ebben az esetben javulással szerény tapasztalataim szerint. Erősen javallott a dolog! Kipróbálod, sokat nem vesztesz, ha nem jön be, max visszaalakítod, ezért szuper csoka kolléga meglátása, mert minimális megbontással jár; egy osztó behelyezése, plussz a bemeneti 1MOhmot kell felvenni a földről és rátenni az osztóra...Persze ne feledkezz meg a csatolókondiról!
A 10kOhmra tedd rá nyigodt szívvel a 220pF-et, lehetőleg valami jó kerámiát, amennyire lehet kerüld a nagyobb induktivitású alkatrészt, az ilyen tekercselt stirót vagy ilyesmit (bár hozzáteszem nekem épp az hozta a jobb eredményt egy mezei kerámiával szemben egy 0,6W os fémréteg drqain ellenállásra, nem tudom miért, de hatásosabb volt,de szerintem itt valami egyedi eset állt fenn...) ! A tápra tegyél egy 100nF-et vele párban egy 1µF-et ezek legyenek fóliák, meg egy nagyobb 10-20- nx10µF -et. Így profi lesz,szuper kis belső ellenállású lesz a telep nagy frekvencián is, kis helyen elfér...pár voltos kondik kellenek csak.
(#) adam10603 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Értem köszi!
Az a ba,j hogy olyan kis panelra építettem a cuccot, és úgy kihasználtam minden helyet hogy nemtudnék beleépíteni már semmit úgy hogy ne legyen ronda. Szóval szerintem újra építem az egészet, dehát egy ilyen kis kapcsolásnál ez nem nagy dolog. Vagy az is lehet hogy csinálok egy másikat, amiben benne vannak ezek az újítások, és összehasonlítom a mostani verzióval.
Majd meglátom. De valahogy majd mindenképp kipróbálom ezeket a dolgokat
köszi
(#) adam10603 hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Ja és hadd kérdezzek mégvalamit...
Ha olyan kis ellenállásokból építem mint ami a csatolt képen a legalsó, attól zajosabb lehet mint ha olyanokat tennék bele mint a középsők?
(#) adam10603 hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
bevett szokásom hogy ahova teljesítmény tekintetében elég lenne mondjuk 1/8W-os ellenállás, oda is mondjuk 1W-osak teszek, vagy 2W-osat. Mert tudomásom szerint audiotechnikai szempontból ez kicsit javít a hangminőségen. Csak azt szeretném tudni hogy ennek van-e valami alapja
(#) ZSozsóó válasza adam10603 hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Hali!

Alapja van, attól függ akarsz e vele foglalkozni. Én inkább az ellenállás anyagát tartanám fontosabbnak, a szén biztos zajosabb, mint egy fémréteg vagy fém oxid...Higain dolgokban még akár számíthat is...
(#) adam10603 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Én a csöves fejembe 2W-os fém oxid ellenállásokat tettem (persze ahova nagyobb kellett oda nagyobbat, de ennél kisebb nincs benne).
(#) skero válasza adam10603 hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Tisztelt fórumtársak. Régen dédelgetett álmom ,hogy kombót építsek. Pár hónapja belefogtam egy alacsony költségvetésű projektbe. Ez amolyan kezdeti szárnypróbálgatás mivel ez az első ilyen jellegű építményem. Gitárral még nincs kipróbálva (mert nincs gitárom) ,de vonal jellel hajtva tetszetősen szól. A külső még nem végleges álapot (pl csavarfelyeket eltüntetem stb...) Köszönöm Bassmasternek a kezdeti biztatást ,És Zsozsó -nak aki sokat foglalkozott velem ez ügyben és hasznos tanácsai valamint biztató és lelkestő szavai közelebb vittek az építéshez. Lassan készült de nagyon szerettem csinálgatni. A következőt már felyben tervezgetem. Üdv skero!
(#) Something hozzászólása Júl 3, 2011 /
 
Üdv, mindenkinek,
Csináltam egy egyszerű kis mikrofont előerősítővel, mert simán nem igazán lehet hallani a dolgokat(végre tudok feltenni torzító hangmintákat). a kapcsolás igen egyszerű, de nagyszerű, belepakolva egy borkősavas dobozba, megspékelve egy kulcsos kapcsolóval(nem volt jobb). ha érdekel valakit a kapcsolás kirakom
Következő: »»   169 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem