Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A DC/DC konverter topikban talán választ is találsz a problémádra.
A tranyók biztos, hogy felváltva vezetnek? Nekem úgy tűnik, hogy a két tranzisztor, mint feszültségosztó dolgozik. A 100k kal beállított fétápfeszt a feszkövető leköveti, és a kimenete meghajtja az emitterkövető párt. Tévedek?
Sziasztok!
Az áramkör a bemeneti feszülrséget megfelezi, nem alakítja más feszültség értékre: bemenet 3V - kimenet 2 * 1.5V vagy bemenet 50V - kimenet 2 * 25V. Ez egy analóg szabályzási hurok. A TLV272 3. lábán beállított feszültség az alapjel. Az erősítő 2. lábán figyeli a kimeneti pontot - a szimmetrikus táp földpontját és a tranzisztorokat úgy vezérli, hogy a 2. láb és a 3. között felsültségkülönbség 0 legyen. A tranzsisztorok disszipációs teljesítménye nagyban függ a terheléstől... Ha pl. a + kimenet és a "föld" között terhaled meg az áramkört, a teljes terhelőáram átfolyik a BD652 -n... A zener diódákat a bemeneti feszültség és az erősítő maximálisan megengedhető tépfeszültségéhez kell igazítani. Továbbá az áramkör jelentős erősítés ellenére sem tartalmaz kompenzáló elemeket, érzékeny lehet az erősítő határfrekvenciájára. Előnyös lehet az erősítő táp lábai és a bemenet - közé 100nF kerámai kondenzátorokat tenni.
Hello,van egy Aprilia SR tipusu robogóm és az első lámpa sajnos az unios szabályok miatt egyfolytában világít(gyárilag nincsen kapcsoló rajta)Beépítettem egy kapcsolót a lámpa elé de a hátsó helyzetjelző emiatt erősebben világít mint a féklámpa.Mit lehetne evvel kezdeni mert félek,hogy előbb utóbb kiég az izzó emiatt.Előre is köszi
Állítsd vissza a gyári állapotot, mert bármilyen furcsán hangzik, a világítás a láthatóságodat fokozza, ezáltal a Te biztonságodat szolgálja.
Szevasz!
Előfordulhat az is hogy 10k-s?
Sziasztok!
Szeretnék egy nagy, LED-es órát, viszont működési problémák vannak, egy lehetséges megoldást már egy korábbi válaszban megadtak, viszont azt sajnos nehéz lenne megvalósítsam, mivel a kijelző már meg van építve, és sokat kellene bontanom, és újrakábelezni az egészet. Keresgéltem, és találtam egy talán megfelelő meghajtási módszert (a mellékelt kép). A jelölésekről: 'A': az AVR egyik lába, amiről működtetném az adott szegmenst 'SEG_A': ezt kötném a szegmens pozitív felére, innen kapja az tápfeszültséget 'DIG_1': az AVR egy másik lába, innen vezérlem az adott számjegyet 'DIGIT_1': a szegmens negatív felére van kötve A kijelzés multiplexelt. Így tudnám használni a szegmenseket, hogy működjenek? (A tranzisztorok elbírják a szükséges áramot.) Remélem érthető, mit szeretnék kérdezni. A válaszokat előre is köszönöm! Üdv vtnagy
Hello! Amennyiben, ha az amit pirosnak látok, narancssárga, akkor igen.. üdv! proli007
Szia!
Három kiegészítéssel működni fog: - A digitek meghajtását npn tranzisztorok végezzék BD139, - A BD139 bázisához egy-egy soros ellenállás, - A szegmens meghajtó BC327 kollektorához - szegmensenként egy - áramkorlátozó ellenállás. A huzalozásra ügyelj, a digit vezérlő tranzisztorok föld vezetéke, és a szegmens vezérlő tranzisztorok tápvezetéke legyen független a többi föld és táp vezetéktől, csak a tápnál találkozzanak..
Sziasztok ! Van e valakinek elképzelése hogy lehet a trabant gyújtás fordulat szám szabályzását kiiktatni?
Szia!
Mellékelem a képet, amit módosítottam rajta. Így most már jó lesz? (Kicsit kapkodtam, azért maradt le a bázisellenállás, de köszönöm, hogy szóltál!) Az áramkorlátozó ellenállás mekkora legyen a BC327-nél? (A szegmensen 7 db 4-es és 1 db 3-as LED-csoport van, természetesen előtét-ellenállással) Üdv
Hello!
"gyújtás fordulat szám szabályzását " és ez alatt mit kell érteni? üdv! proli007
Hello!
Igazából felesleges kapcsolót építgetned, és egyéb megoldást kitalálni. Mivel motoron lakott területen kívűl, és belűl is, nappal és éjjel egyaránt kötelező a világítás. Egyébként nagyon valószínű, hogy van benne izzóvédő áramkör, úgyhogy az izzó nem fog kiégni semmiféle körülmény között. Kivéve ha "lejár" az élettartama.
Sziasztok ! Ki használ közületek Ksimust Linux alatt?
(áramkörszimulátor ) Egy órajel -ciklusos számológépet tervezek ami csak összeadni tud azt is csak 16 ig,de elakadtam az összeadásos résznél. Tudna valaki segíteni? már googléba is kerestem ,de nem találtam csak a teljes összeadósat , nekem pedig órajelciklusos kéne hogy beütöm a számot azt eltárolja a latch-be amikor megnyomom a + ot ,beirom a másik számot és amikor ,megnyomom az egyenlőt addig megy az órajel amig egy másik számláló 0-ról elkezd növekedni a tárolt számig.(és aztán megáll) ez lenne a működési elve ,de valamiért nem működik már 2 napja ezen gondolkozom .külön fileba is megcsináltam ,ott jó de itt nem és nem tudom ,hogy miért külön megcsinálva: bithas_6.sim az egesz számológép pedig:clock adder_9.sim
Sziasztok. Hogy lehet két tranzisztort sorba kötni, hogy nagyobb feszültségre legyenek kapcsolhatók ?
Sziasztok!
Tudnátok segíteni nekem abban hogy ha van egy dupla tekercses mély hangszóróm, ami 2x4 ohm, és egy sima mono 4 ohmos erősítőm, azt hogy lehetne rákötni az erősítőre? összekössem párhuzamosan vagy sorosan? köszönöm előre is!
Szia!
Sorosan lehet. De így az erősítőből kb. fele akkora teljesítmény jön ki.
Szia!
Köszi a válaszod! És hogyha párhuzamosan kötném, akkor az eredő ell 2 ohm lenne, azaz így a teljesítmény duplájára nőne nem? vagy az úgy megterhelné az erősítőt?
Sziaszotk!
Mindig gondom van azzal,hogy egy trafóhoz mekkora puferkondi kéne.Van-e valakinek erre táblázata,vagy program,amivel ki lehet számolni. Esetleg el is magyarázhatnátok,mitől függ ez az egész
Helló!
Kivett amperenként legalább 2200 mikrofarad-os kondenzátor kell.
Sziasztok!
Valamiért a legegyszerűbb dolgok fognak ki rajtam. Azt hogyan lehet megoldani, hogy amikor egy tranzisztor bázisa feszültséget akkor ne nyisson ki egyből hanem egy kis idő elteltével 10-20 sec.? Próbáltam, hogy a bázis ellenállással sorba kötök egy kondit, de nem jött be.
Szia!
Akkor én inkább már a bázis és test közé tenném a kondit, a bázisellenállás után.
TINA programmal szimulálom csak mert most nem tudom kipróbálni, de ez alapján sehol sem jó. Mindig egyből világít a LED, ha rákapcsolom a tápot.
Idézet: „kisjelek balról jobbra haladnak” Mit értesz kis jelek alatt? Amúgy én az abszolút balkezesek közé tartozom azért van így. Sok problémám volt már emiatt a életben. Próbáltam nagyobb ellenállással de kb. 680k felett meg nem kapcsol be a LED ill. alatta azonnal bekapcsol. Kénytelen leszek otthon kísérletezni ez a TINA valahogy....
Hello!
"Valamiért a legegyszerűbb dolgok fognak ki rajtam." A legegyszerűbb dolgokkal, általában nehéz teljesíteni az igényeket, és a paraméterek egymásra hatása is általában itt a legjelentősebbek. Mert a kapcsolás egyszerűnek tűnk, az nem jelenti azt, hogy az egyszerű, vagy a működése is az. Ekkor még jobban kell ismerni az eszközök működését-tulajdonságát. "Próbáld majd darlingtonnal is a kapcsolást," De leginkább egy Fet tranyóval. üdv! proli007
[off]
A ffene. Akkor rajzolhatom újra az egyik kapcsolásom. Ráadásul már szép nagy. Képzelheted, hogy hogyan néznek rám a boltban amikor balkezes ollót vagy pl. spirálfüzetet keresek. Szerinted létezik? :no:
Balkezes olló létezik, onnan tudom hogy egyszer véletlenül azt vettem, nem is tudom használni ha valamit pontosan kell vágni.
A balkezes spirálfüzet könnyen elkészíthető! Le kell tépni a fedlapokat és tádá...!
Ki lehet számolni:
C - a minimális kapacitás igény, DeltaU a meximális megengedett hullámosság a kimenő feszültségen, I a terhelő áram, deltaT a kapacitás töltésének periódus ideje: Pl. I = 1A, DeltaU = 1V, kétutas egyenirányítás miatt DeltaT = 10 ms. Ebből a minimális kapacitás C = 10 mF... |
Bejelentkezés
Hirdetés |