Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   68 / 200
(#) kovizozi válasza ludus hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Kicseréltem a tranzisztorokat de nem indult be. Több időt nem szántam a javítására. A panelja kuka de az alkatrészek még megvannak...
(#) kovizozi válasza erbe hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

A szabályzásához nem nyúltam. Mindet hagytam a gyári állapotában csak egy az egyben rá cuppantam a trafóra. Hirtelen nem találtam jobbat mint a tekercsek, de sehol nem volt 900W! Terhelve volt 25*7,6=190w.
(#) buburobi válasza kovizozi hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Mert rossz oldalról közelítette meg a dolgot. Van a neten rengeteg cikk, leírás itthon és külföldön is a PC táp átalakításról. Nekem ennek a fórumnak és Bővebben: Link ennek a fórumnak köszönhetően sikerült +-50V-ot és nagyobb teljesítményt kicsikarni egy 200W-os AT-s tápból. Kitartóan hajt egy sztereó Quad 405-öt.
(#) john94 hozzászólása Máj 9, 2011 /

Hello!

Van itthol egy pár db PC tápom és kettőt teljesen szétbontottam,mert rosszak voltak.
Az egyikből kiszedtem a szűrőtekercset, a 3 kondit,(egy a szűrő előtt volt) a diódát (KBL 405),a varisztort és a legnagyobb trafót.
Ezeket az alkatrészeket én külön összeraktam,hátha úgy fog működni,mert egy egyszerű tápegységet szerettem volna belőle csinálni.
Miután ezt összeraktam,bedugtam és amíg a műszerért nyúltam (kb 10mp), addig szépen felrobbant a varisztor és lecsapta a biztosítékot.
Szerintetek ez miért történt meg?
Nagyon nagy baromságot terveztem el?
Vagy csak valami alkatrész hibás volt?
(#) sprofan válasza john94 hozzászólására (») Máj 9, 2011 / 1

Szerintem jobban jársz ha legközelebb egy marék alkatrész beszórsz egy dobozba, aztán vagy megy, vagy leég a fél ház
Ilyet ne csinálj legközelebb, mielőtt nekiállsz olvasgass még jó sok szakirodalmat...
(#) john94 válasza sprofan hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Direkt körbenéztem több oldalon és elvileg működnie kellett volna...
De lehet ezt a dolgot inkább hanyagolom egy darabig,mert nem szeretnék mégegyszer leesni a székről...
(#) sprofan válasza john94 hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Hát ha körbenéztél akkor nyilván valami kapcsolás féle alapján dolgoztál, azt mutasd meg nekünk, meg egy képet arról amit alkottál.
(#) john94 válasza sprofan hozzászólására (») Máj 9, 2011 1 /

Lényegében csak kötözgettem,kapcsolás nem igazán volt,csak amit én gondoltam,hogy jó lehet...
Közben újra elolvastam egy oldalt és rájöttem,hogy mit rontottam el:
A bejövő feszültséget szűri és egyenirányítja,amit később tranzisztorok alakítanak át újra nagyfrekvenciájú váltóárammá,amit transzformál és utána újra egyenirányítja és szabályozza.Az okos fejemmel,ha most jól gondolom,az egyenáramot küldtem rá a trafóra,ami nem a legjobb dolog...
Tovább kellett volna olvasgatnom,de tapasztalatokból lehet a legjobban tanulni,főleg,ha valaki olyan szerencsétlen,mint én.
Ezzel annyit értem el,hogy maximum okosabb lettem
(#) sprofan válasza john94 hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Az hogy tudod hogyan működik egy kapcsoló üzemű táp, az még mindig nem elég ahhoz hogy magad építs egyet. Még a legtapasztaltabban sem feltétlenül mernének nekiállni úgy, hogy csak kötözgetem aztán majd jó lesz. De mondok jobbat, ha van egy jól bevált kapcsolásod, még akkor sem biztos hogy megfelelően működni fog a tápegységed ha összerakod.
Olvasgasd ezt a témát, akár elejétől fogva: Bővebben: Link
(#) Busz hozzászólása Máj 22, 2011 /

Egy gépkocsi autóhűtő ventilátor körölbelül mennyi áramot igényelhet 12V-ról?

Csak azért kérdem mert egy PC-táppal akarnám meghajtani de állandóan letilt.
A venti motorján sajnos már nem olvasható az eredeti adattábla.
(#) erbe válasza Busz hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Normál üzemben 5-6 A-t. Induláskor, soros motor révén, a belső ellenállás a határ. 20-30 A nem lehetetlen. Nem csoda, hogy letilt a PC táp. Soros indító ellenállás és késleltetve rövidrezáró relé kell.
(#) Steven84278 hozzászólása Máj 25, 2011 /

Sziasztok! Meg tudná nekem mondani valaki, hogy a 300-350W-os PC tápegység hány uH-s és Amperes induktivitásokat tartalmaz? Sajnos nem tudom lemérni, de kíváncsi lennék rá! Köszi!
(#) ludus válasza Gál Norbert hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Valami fejlemény?
(#) koncsik03 hozzászólása Jún 13, 2011 /

Helló!
Egy pc tápot át akarok rakni fa dobozba hogyan oldjam meg a földelést?
Egy alulapra elég ha rárakom a földet?
(#) mugab válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Nem hiszem hogy kéne alulap. Elég ha a testet (a kimenőt) összekötöd a védőfölddel.
(#) erbe válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Ne akard átrakni fadobozba. Tűzveszélyes!
A fémdoboz végzi a rádiózavarszűrés nagy részét.
(#) koncsik03 válasza erbe hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Kösz a választ!
Viszont találtam egy fémdobozt,hogyha abba átrakom és egy erősítőt is teszek abba a dobozba akkor nem lesz semmi baja?
És akkor a földet az aludobozra kötöm?
(#) koncsik03 hozzászólása Jún 15, 2011 /

Az baj hogyha a földet nem kötöm sehova?
(#) KTobi válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Baj, életveszélyessé válik. Nincs olyan erős szigetelés a trafón, hogy egy meghibásodás alkalmával a kimeneten ne lehetne fázis. [OFF]Ettől még az egész működhet úgy, hogy ne lásd a hibát, csak érezd ha rámarkolsz.
(#) proli007 válasza KTobi hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

"A feszültség alatt álló tárgyak pont úgy néznek ki, mint amik nincsenek feszültség alatt, csak a fogásuk más!"
(#) storm válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

[OFF]Az egér meg a billentyűzet is feszültség alatt áll, de mégse más a fogása
(#) mugab válasza storm hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Valamint nekem sem más a fogásom ha távvezeték alatt állok...
(Úu bár én nem tárgy vagyok, szóval akkor vegyünk inkább egy álló kombináltfogót a távvezeték alatt...)
(#) erbe válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Ugyanabba a fémdobozba ne tedd bele a tápegységet és az erősítőt. Ha a tápegységet saját dobozával együtt rakod bele, akkor még mindig célszerű ettől az erősítőt vastagabb vaslemezzel elválasztani, vagy az erősítőt dobozon belül "bedobozolni". Elektromágneses zavaró jelek ellen a vas általában hatékonyabb, mint az alu.
(#) szabónagymester hozzászólása Jún 19, 2011 /

Sziasztok!

Első sorban azzal kezdeném, hogy elektronikában kezdő vagyok, de de tanultam. tehát nem vagyok teljesen laikus, de a témában igen.
Némileg ismerem a pwm tápok működési elvét, hogy nyitó ill. záró üzemű...stb- Szóval az alapokkal tisztában vagyok elméletben. De eddig még soha nem építettem pwm tápot.

Most szeretnék építeni egy tápot, ami szimmetrikus feszt ad le, és kb 100w-ton. A kimenő fesz 2x 20V. Tehát csúcs áramnak 5A-rt kellene produkálnia.
Egy kis audió erősítőt szeretnék vele meghajtani.
A célom az hogy egyszerű legyen, (a pc táptól egyszerűbb) de e mellett stabil.

Ami rendelkezésemre áll, az 4 db pc táp. Egy 300w-os dual at-s szerver táp, és két 150w-os atx.
Ezen készülékekből kitermelném ki az alapanyagokat.

Talán már tárgyalt témát vetettem fel, bármilyen segítséget elfogadok.

Előre is köszönöm!
(#) kovizozi válasza szabónagymester hozzászólására (») Jún 20, 2011 / 1

Ezeket tessék elolvasni. Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) laszlo987 válasza szabónagymester hozzászólására (») Jún 20, 2011 / 1

Annyit szólnék hozzá, ha működnek a tápok, akkor nézd meg mekkora frekin üzemelnek, mert azon a legjobb a hatásfoka a trafónak. Arra a frekire kell építened.
(#) szabónagymester válasza kovizozi hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Váááááóóóóóóóóóóóó! Köszike!
Égen földön kerestem szakirodalmakat neten, nem soksikerrel.
Úgy fest SKORI weblapja lassan bibliává forrja ki magát...
(#) szabónagymester válasza laszlo987 hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Köszönöm a segítségedet is!
Ezt milyen módon tudom megtudni, mekkora frekin megy a táp?
Minden táp azonos frekin megy, vagy ez típus és teljesítmény függő? A teljesítmény arányos frekit elképzelhetőnek tartom.
(#) szucsip válasza szabónagymester hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Üdv!

Hát ennek két módja van első megközelítésben:

1) megméred, mondjuk oszcilloszkóppal
2) kiszámolod a vezérlő IC oszcillátort alkotó ellenállás+kondi páros értékéből
(#) PiperR hozzászólása Jún 22, 2011 /

Sziasztok
Van egy Mercury 250W-os ATX tápegységem. Kitűnően működik, DBL494, és LM339 IC-vel. Első lépésként átszeretném alakítani hogy a 12v-os ága stabil legyen. Próbaképpen rátettem egy model akkumulátor töltőt, és töltöttem vele egy aksit. Érdekes módon 1 Amper áramerőséggel simán töltök, de ha feljebb viszem a töltőáramot (1,5A) akkor lecsökken a feszültség egészen 10,8V-ig és a töltő sípákol hogy kevés a bemeneti feszültség (10,8V-tól 18V-ig működik) a táp megy tovább nem állítja le magát. A 494-es 4-es lábához nemnyúltam, jó ha van védelem. Az 1-es lábon az 5V-hoz menő ellenállást kikötöttem, így a 12-os körben a fesz felemelkedett 13,5V-ra. Leterhelem de megint leesik a feszültség, és sípol a töltő. Hogy tudom megoldani hogy stabil 12V legyen?
Következő: »»   68 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem