Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Kicseréltem a tranzisztorokat de nem indult be. Több időt nem szántam a javítására. A panelja kuka de az alkatrészek még megvannak...
A szabályzásához nem nyúltam. Mindet hagytam a gyári állapotában csak egy az egyben rá cuppantam a trafóra. Hirtelen nem találtam jobbat mint a tekercsek, de sehol nem volt 900W! Terhelve volt 25*7,6=190w.
Mert rossz oldalról közelítette meg a dolgot. Van a neten rengeteg cikk, leírás itthon és külföldön is a PC táp átalakításról. Nekem ennek a fórumnak és Bővebben: Link ennek a fórumnak köszönhetően sikerült +-50V-ot és nagyobb teljesítményt kicsikarni egy 200W-os AT-s tápból. Kitartóan hajt egy sztereó Quad 405-öt.
Hello!
Van itthol egy pár db PC tápom és kettőt teljesen szétbontottam,mert rosszak voltak. Az egyikből kiszedtem a szűrőtekercset, a 3 kondit,(egy a szűrő előtt volt) a diódát (KBL 405),a varisztort és a legnagyobb trafót. Ezeket az alkatrészeket én külön összeraktam,hátha úgy fog működni,mert egy egyszerű tápegységet szerettem volna belőle csinálni. Miután ezt összeraktam,bedugtam és amíg a műszerért nyúltam (kb 10mp), addig szépen felrobbant a varisztor és lecsapta a biztosítékot. Szerintetek ez miért történt meg? Nagyon nagy baromságot terveztem el? Vagy csak valami alkatrész hibás volt?
Szerintem jobban jársz ha legközelebb egy marék alkatrész beszórsz egy dobozba, aztán vagy megy, vagy leég a fél ház
Ilyet ne csinálj legközelebb, mielőtt nekiállsz olvasgass még jó sok szakirodalmat...
Direkt körbenéztem több oldalon és elvileg működnie kellett volna...
De lehet ezt a dolgot inkább hanyagolom egy darabig,mert nem szeretnék mégegyszer leesni a székről...
Hát ha körbenéztél akkor nyilván valami kapcsolás féle alapján dolgoztál, azt mutasd meg nekünk, meg egy képet arról amit alkottál.
Lényegében csak kötözgettem,kapcsolás nem igazán volt,csak amit én gondoltam,hogy jó lehet...
Közben újra elolvastam egy oldalt és rájöttem,hogy mit rontottam el: A bejövő feszültséget szűri és egyenirányítja,amit később tranzisztorok alakítanak át újra nagyfrekvenciájú váltóárammá,amit transzformál és utána újra egyenirányítja és szabályozza.Az okos fejemmel,ha most jól gondolom,az egyenáramot küldtem rá a trafóra,ami nem a legjobb dolog... Tovább kellett volna olvasgatnom,de tapasztalatokból lehet a legjobban tanulni,főleg,ha valaki olyan szerencsétlen,mint én. Ezzel annyit értem el,hogy maximum okosabb lettem
Az hogy tudod hogyan működik egy kapcsoló üzemű táp, az még mindig nem elég ahhoz hogy magad építs egyet. Még a legtapasztaltabban sem feltétlenül mernének nekiállni úgy, hogy csak kötözgetem aztán majd jó lesz. De mondok jobbat, ha van egy jól bevált kapcsolásod, még akkor sem biztos hogy megfelelően működni fog a tápegységed ha összerakod.
Olvasgasd ezt a témát, akár elejétől fogva: Bővebben: Link
Egy gépkocsi autóhűtő ventilátor körölbelül mennyi áramot igényelhet 12V-ról?
Csak azért kérdem mert egy PC-táppal akarnám meghajtani de állandóan letilt. A venti motorján sajnos már nem olvasható az eredeti adattábla.
Normál üzemben 5-6 A-t. Induláskor, soros motor révén, a belső ellenállás a határ. 20-30 A nem lehetetlen. Nem csoda, hogy letilt a PC táp. Soros indító ellenállás és késleltetve rövidrezáró relé kell.
Sziasztok! Meg tudná nekem mondani valaki, hogy a 300-350W-os PC tápegység hány uH-s és Amperes induktivitásokat tartalmaz? Sajnos nem tudom lemérni, de kíváncsi lennék rá! Köszi!
Valami fejlemény?
Helló!
Egy pc tápot át akarok rakni fa dobozba hogyan oldjam meg a földelést? Egy alulapra elég ha rárakom a földet?
Nem hiszem hogy kéne alulap. Elég ha a testet (a kimenőt) összekötöd a védőfölddel.
Ne akard átrakni fadobozba. Tűzveszélyes!
A fémdoboz végzi a rádiózavarszűrés nagy részét.
Kösz a választ!
Viszont találtam egy fémdobozt,hogyha abba átrakom és egy erősítőt is teszek abba a dobozba akkor nem lesz semmi baja? És akkor a földet az aludobozra kötöm?
Baj, életveszélyessé válik. Nincs olyan erős szigetelés a trafón, hogy egy meghibásodás alkalmával a kimeneten ne lehetne fázis. [OFF]Ettől még az egész működhet úgy, hogy ne lásd a hibát, csak érezd ha rámarkolsz.
"A feszültség alatt álló tárgyak pont úgy néznek ki, mint amik nincsenek feszültség alatt, csak a fogásuk más!"
[OFF]Az egér meg a billentyűzet is feszültség alatt áll, de mégse más a fogása
Valamint nekem sem más a fogásom ha távvezeték alatt állok...
(Úu bár én nem tárgy vagyok, szóval akkor vegyünk inkább egy álló kombináltfogót a távvezeték alatt...)
Ugyanabba a fémdobozba ne tedd bele a tápegységet és az erősítőt. Ha a tápegységet saját dobozával együtt rakod bele, akkor még mindig célszerű ettől az erősítőt vastagabb vaslemezzel elválasztani, vagy az erősítőt dobozon belül "bedobozolni". Elektromágneses zavaró jelek ellen a vas általában hatékonyabb, mint az alu.
Sziasztok!
Első sorban azzal kezdeném, hogy elektronikában kezdő vagyok, de de tanultam. tehát nem vagyok teljesen laikus, de a témában igen. Némileg ismerem a pwm tápok működési elvét, hogy nyitó ill. záró üzemű...stb- Szóval az alapokkal tisztában vagyok elméletben. De eddig még soha nem építettem pwm tápot. Most szeretnék építeni egy tápot, ami szimmetrikus feszt ad le, és kb 100w-ton. A kimenő fesz 2x 20V. Tehát csúcs áramnak 5A-rt kellene produkálnia. Egy kis audió erősítőt szeretnék vele meghajtani. A célom az hogy egyszerű legyen, (a pc táptól egyszerűbb) de e mellett stabil. Ami rendelkezésemre áll, az 4 db pc táp. Egy 300w-os dual at-s szerver táp, és két 150w-os atx. Ezen készülékekből kitermelném ki az alapanyagokat. Talán már tárgyalt témát vetettem fel, bármilyen segítséget elfogadok. Előre is köszönöm!
Annyit szólnék hozzá, ha működnek a tápok, akkor nézd meg mekkora frekin üzemelnek, mert azon a legjobb a hatásfoka a trafónak. Arra a frekire kell építened.
Váááááóóóóóóóóóóóó! Köszike!
Égen földön kerestem szakirodalmakat neten, nem soksikerrel. Úgy fest SKORI weblapja lassan bibliává forrja ki magát...
Köszönöm a segítségedet is!
Ezt milyen módon tudom megtudni, mekkora frekin megy a táp? Minden táp azonos frekin megy, vagy ez típus és teljesítmény függő? A teljesítmény arányos frekit elképzelhetőnek tartom.
Üdv!
Hát ennek két módja van első megközelítésben: 1) megméred, mondjuk oszcilloszkóppal 2) kiszámolod a vezérlő IC oszcillátort alkotó ellenállás+kondi páros értékéből
Sziasztok
Van egy Mercury 250W-os ATX tápegységem. Kitűnően működik, DBL494, és LM339 IC-vel. Első lépésként átszeretném alakítani hogy a 12v-os ága stabil legyen. Próbaképpen rátettem egy model akkumulátor töltőt, és töltöttem vele egy aksit. Érdekes módon 1 Amper áramerőséggel simán töltök, de ha feljebb viszem a töltőáramot (1,5A) akkor lecsökken a feszültség egészen 10,8V-ig és a töltő sípákol hogy kevés a bemeneti feszültség (10,8V-tól 18V-ig működik) a táp megy tovább nem állítja le magát. A 494-es 4-es lábához nemnyúltam, jó ha van védelem. Az 1-es lábon az 5V-hoz menő ellenállást kikötöttem, így a 12-os körben a fesz felemelkedett 13,5V-ra. Leterhelem de megint leesik a feszültség, és sípol a töltő. Hogy tudom megoldani hogy stabil 12V legyen? |
Bejelentkezés
Hirdetés |