Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   67 / 200
(#) proli007 válasza Blabcsi hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

Hello!
Nos, ez pont a "nem jó" megoldás. Mert ha egy lámpa már be van kapcsolva (vagy csak a kondiban van még fesz) és a zöldre menő kapcsoló zár előbb (és ez soha nincs garantálva), akkor 12V kerülhet a zöld vezetékre. De kikapcsoláskor is ez a helyzet állhat fenn.
De ha a kapcsoló összekötött két lába kerül a feketére, és a kapcsoló kapcsolja a lámpát illetve a zöldet, akkor ez nem fordulhat elő..
üdv! proli007
(#) Blabcsi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

És így?
(#) john94 válasza Blabcsi hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

Szerintem így gondolta:

Terv.jpg

(#) Blabcsi válasza john94 hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

Nem-nem, szimpla kapcsolóval.
Hiszen elvileg a led modultól a zöld fele nem mehet semmi a legyeken meg az egereken kívül.
(#) john94 válasza Blabcsi hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Ha szimpla kapcsolóval csinálnád,akkor vagy:
-Menne a táp folyamatosan
-Folyamatosan kapná a pozitívot a zöld

Mert akkor vagy a fekete lenne folyamatosan összekötve a zölddel,vagy a zöld a ledmodullal,ami nem jó.
(#) john94 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Gyorsan kész is lettem vele,remélem működni is fog jó ideig
Az "Output Control" lábtól kiszedtem az ellenállást és beraktam helyette egy potmétert,amit itthol találtam.
1-2 Ellenállást még kicseréltem és most is tölti az aksit
(#) Iszkakof István válasza john94 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Ilyen egyszerűen, ha megoldottad, AT-s tápod volt, igaz-e?
(#) proli007 válasza john94 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Hello!
Pontosan így. De ha a kapcsoló szál "elbír" egy diódát, akkor egy egy-áramkörös kapcsolóval is meg lehet oldani. (Mert az előző két-áramkörös, kétállású kapcsoló volt.)
üdv! proli007
(#) Blabcsi válasza john94 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Hát, szerintem a táp akkor és csak is akkor megy, ha a zöld és a fekete összezár. Bármely egyéb esetben leáll.
Másodszor, a zöld csak akkor kaphat + 12 V-ot, ha a táp megy, ebben az esetben viszont inkább a 0 felé kell mennie a +12V-nak, ha nem tévedek.
Mind ez viszont kiküszöbölhető a biztonság kedvéért, ha a zöld vezetékbe egy diódát iktatok, ami a táp felől engedi az áramot folyni a kapcsoló, illetve egész pontosan a fekete fele.
Javítsatok ki ha valahol tévedek.
Illetve jó lenne tudni az említett dióda értékét.

A dióda (1N4001), 1 amperes.
Az bőven elég lessz a ledekhez.

Jé, majdnem ugyan ilyenem van csak arra " B830 " van írva. Meg van olyan kicsi fekete-rózsaszín is. Amellé meg olyan van írva, hogy: D52 meg D51 meg D5 meg D6
Megfelel valamelyik, vagy vegyek egy olyat, mint amit írtál?

Húú így nem tudom,hogy milyen.Le tudod fényképezni?

Meg szerintem jobban jársz,ha veszel egy pár ilyen diódát,mert még egy "sima" villamossági boltban is lehet olyat kapni, kb 6Ft/db-ért.)
(Ha esetleg későbbre kell,jó lesz másra )

Sajna a fényképezőm nemrég megfőtt.
Köszi a tippet a vill bolttal.
Egyébként úgy akarnám megoldani, hogy a diódát magába a tápba forrasztanám és úgy a másik végére a zöldet. Ez jelent valamilyen változást a dióda értékén?
Illetve mi van, ha egy " normál " ledet kötök be íly módon: a + oldalt a tápba forrasztom, a - oldalt meg a zöldre, ami aztán megy a kapcsoló felé?

A diódát úgy is bekötheted.
Az értékén csak akkor kell változtatnod,ha a LED Modulok összes áramfelvétele meghaladja az 1ampert,mert akkor legfeljebb beteszel egy nagyobb diódát,ami már elbír 2-3 ampert (vagy esetleg többet).

A LED-nél arra gondolsz,hogy egy LED-et kötsz be dióda helyett? Mert nem igazán értettem és ezért inkább visszakérdezek.

Igen így értettem, de mivel a modulok áramfelvétele olyan 50 milliamper/darab körüli, újragondolva a dolgot nem túl jó ötlet, ugye?

A LED nem lesz jó oda.Használj diódát,legegyszerűbb.

Értem.
Közben számolgattam, figyelembe véve a későbbi esetleges bővítését is a rendszernek és durván olyan 1.5-2 A lesz a maximális áramfelvétel, ha mindenhol fel lesz kapcsolva minden. ( akvárium, gyerekszoba, fürdő, wc, folyosó, most hirtelen ennyi )
Gondolom lehet kapni ilyen 2A-es diódát is?
(#) Gál Norbert hozzászólása Ápr 22, 2011 /

Hello

Átszeretném alakíttaniaz egyik ATs tápomat amarton cikke alapján, a PICes verziót váalsztottam, de akad ezzel két problémám.

Ezen a kapcsoláson levő US5 csatlakozó PS1-PS9ig terjedő érintkezőit hova kell csatlakoztatni?

Az INA193as alkatrészre tud valaki valamiféle alternatívát?
(#) ludus válasza Gál Norbert hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Szia!
Ugyan ezeket a kérdéseket nemrég én is feltettem itt a topikba de választ igazán nem kaptam...
Amit sikerült kideríteni hogy az INA193 nem igazán helyettesíthető egyszerűen, nem is éri meg a vele való vesződés. Beszerzése: FDH-nál vagy HQ-nál beszerezhető. A csatlakozó bekötése a szöveg alapján és némi utánaolvasás alapján szerintem megoldható.
Nyákot csináltatod vagy te készíted? A táp átalakításon már túljutottál?
(#) Gál Norbert válasza ludus hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Igen, még két éve alakítottam átt több tápot is, de azok mar nincsenek meg (szóval még nem), de ez nem lessz probléma.

Engem kifejezetten ez a PICes változat érdekelne, szeretnék egy fullos labortápot összehozni.

Magam készítem a nyákot, ez lessz az első ilyen smds, reméllem sikerül majd.Igazából csak pár héten belül fogok nekifogni, de addig felmérem pontosan a helyzetet,

PS9-GND világos,
PS8,PS7,PS6,PS1- megy a söntre,a polaritást próblgatással gondolom meglehet oldani majd.
PS2-ide jön egy több mint 6Vos feszültségforrás

A maradék PS3,PS4,PS5 már csak a kérdés, ez már nem is olyan sok ugye?
(#) Blabcsi válasza john94 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Időközben beszereztem egy diódát: IN5408 a neve. Azt mondták a boltban, ez biztos elég lesz arra amire kell.
Holnap nekiesek.
(#) john94 válasza Blabcsi hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Oké.
Jó munkát!
(#) ludus válasza Gál Norbert hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Egy táp alakításon én is túl vagyok. SMD-t én sem csináltam még nekem is az első lessz kicsit tartok az ina193 forrasztásától és én sem most fogok neki ugrani! Szerintem az egyik lábra jön az áram szabályzó poti, a másik megy a táp szabályzó IC-re a harmadikat én sem tudom...
Írtam már amarton kollégának is de ő sem válaszolt sajnos...
(#) Gál Norbert válasza ludus hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Akkor írok én is Amarton kollegának hátha megosztja velünk eme lényeges infromációt, ha van itt valaki a fórumon aki sikeresen utánépítette a PIC es változatot az jelezhetné valamiképp
(#) Blabcsi válasza john94 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Megcsináltam.
Bár nem változott semmi. A táp most is folyamatosan megy. Hogy miért? Egyszerű: nincs itthon még 5-6 diódám.
A tápból kijövő 3 vezetékre sorkapocs került és szét osztottam a lakás néhány részére.
A fura az egészben, hogy bár beépítettem a diódát a zöld elé, viszont arra nem gondoltam, hogy a zöldön keresztül a többi osztás is áramot kap.
Egyet felkapcsolok és ahelyett szépen csak az a részegység világítana mind elkezd villogni.
Mért villog és nem világít?
(#) john94 válasza Blabcsi hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Lehet nagy *** mondok,de próbáld meg a diódát fordítva bekötni és először csak egyet próbálj meg bekapcsolni és utána a többit.
Vagy pedig rakj be olyan kapcsolót,amiről én tettem fel képet,mert akkor a zöld nem kaphat +t a ledmodultól,ha nincs bekapcsolva.
És én szerintem máshogy csináltam Neked a rajzot,de nem biztos.

Én is ha építek valamit,akkor úgy szoktam összerakni,hogy ha valami nem működik rajta,akkor simán szét lehessen szedni és kicsit alakítani rajta.
(#) Blabcsi válasza john94 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Végül is találtam itthon egy kapcs. üzemű tápot.
12V 1A
Azért köszönöm a sok tanácsot.
:worship:
(#) kovizozi hozzászólása Máj 2, 2011 /

Halihó!
Még tavaly kelet készítenem egy web lapot CsIP bácsinak informatika órára ami arról szól, hogy mire képes egy fáradt műszerész és egy pc táp este 11 után.
a cikk egy pc táp tragikus elhalálozásárol szól.
Bővebben: Link
(#) ludus válasza kovizozi hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Én ugyanígy jártam... Folytatás? Megjavítottad vagy kuka?
(#) erbe válasza kovizozi hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Eléggé felelőtlen dolog 60 V-ra 4 Ohm-ot akasztani terhelésnek.
60*15= 900W !!!
Hogy ilyen magasra felment a feszültséged, terhelésre meg leesett, már azt jelzi, hogy kikötötted a szabályzást belőle. Nem csoda, amit művelt.
Következő: »»   67 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem