Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Processzorhűtők szabályozása
Témaindító: videokartyab, idő: Júl 9, 2007
Témakörök:
Értem. Tehát akkor ez az alaplap a ventillátor csatlakozó feszültségét állítja, és úgy szabályoz? De akkor miért van ez a pwm szabályozás, mert ennyi erővel totál felesleges lenne... A PWM-nek pont ez lenne a lényege nem? (ahogy nő a cpu hőmérseklete ugy emelkedik a venti fordulatszáma, majd ahogy csökken az igénybevétel (hőmérséklet) ugy a venti hangja is. De a probléma ott van, hogy folyamatosan figyelem a venti fordulatszámát, és sohasem csökken 1800RPM alá. Pedig akiknek működik a PWM, azoknak 600RPM-re is lemegy. (gyárilag 600-1800RPM között működik PWM-es szabályozással)
A pwm is a venti feszültségét állítja, csak nem az alaplapi tüskéről jön le a változó feszültség, hanem a ventiben áll elő a 12V-ból. Tök ugyanazt csinálja, mint a régebbi alaplapok, csak áttettek három alkatrészt az alaplapról a ventibe, és ezért többet kérnek érte. De vagy a feszültséget állítja az alaplap, ami lejön a tüskéről, vagy fix 12V-ot ad, és a pwm kitöltési tényezőjével állítja a fordulatszámot. Egyszerre a kettőt nem. Tehát ha ilyen pwm-es kimenetű alaplapod van, de nem pwm-es ventid, akkor az mindig a maximális fordulaton fog menni.
Na szóval, mindig félreértjük egymást. Nekem az alaplapom nem támogatja a pwm-et, de a ventillátorom igen. Kicsit már fárasztó...
![]() A mostani alaplapom FIX 12V-ot ad le a ventillátorra, mert az a megengedett legnagyobb RPM-en pörög. Nem több, és nem kevesebb, ha játszok akkor is 1800RPM, ha üresjáratban megy a gép akkor is 1800RPM. EZ ITT NEM VÁLTOZTAT SEMMILYEN FESZÜLTSÉGET!!! ![]() Magyarul jelen pillanatban nincsen semmiféle szabályozás!!! És nehogy megmagyarázza valaki nekem, hogy ez az alaplap (MSI K8T Neo2 V2.0, és nem pedig MSI K8T Neo2....****) szabályozza egy ventillátor fordulatszámát! Én azért írtam ebbe a fórumba, hogy valakitől segítséget kérjek egy ventillátor fordulatszámszabályozó ÉPÍTÉSÉHEZ. Pl ilyesmire gondolok (Zalman Fan Mate 1-2). Nem kérnék segítséget, ha magamtól is meg tudnám csinálni egy komolyabb potméteres szabályzó nyáktervét-kapcsolását. Az meg, hogy most a PWM, vagy az én alaplapom hova, meg minek ad le feszültséget kevésbé érdekel ( a guglit már ezerszer olvastam emiatt ) Nem fosom tovább a szót, ha valaki tud segíteni egy ilyen tervezésében akkor várom bármilyen tanácsát és segítségét.
Kaptál néhány rajzot, ideje lenne nekiállni összerakni valamelyiket!
Szia !
Az a probléma tudod, ha ezt a ventillátort az alaplapod nem tudja szabályzozni, akkor egy külső szabályzás sem fogja, ha csak az nem PWM szabályzó. Ha netán valaki tud is ilyen rajzot adni, még mindig ott van a második(nagyobb) probléma, hogy a hőelemet el kell helyezned olyan helyre, ahol az ideális. De ez az ideális hely mint azt tudjuk a CPU mag alatt van, oda meg nehezen fogod betenni a hőelemet. Ha máshova teszed 99%-ban fals lesz a hőmérés, és igy a CPU életével fogsz játszani. Nem győzködlek mert nem ezt kérted, de jobb lenne egy alaplappal kompatibilis hűtő. Üdv!
Szia !
Itt a fórumba belinkelt rajzok nem jók a ventillátorhoz ezekszerint, mert ha az alaplap nem tudja ezt a ventillátort szabályozni, akkor az itt belinkelt rajzokon látható kapcsolások sem. Bár nem értem pontosan, ha az alaplapi csatin nem 12V jön ki hanem 8V -t akkor miért forog ugyanannyit neki a ventillátor mint 12V -on, de Ő látja amit lát. Üdv!
igazad van lp amit én adtam mert az 1szerű és nagyszerű
és akkor nem kéne az alaplappal bajlódnia ![]()
hát akkor a CPU hűtőjét rádugja a tápkábelnak a 12V-os részére > szabályozó> venti>
![]()
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az az alaplap fixen 12V-ot ad ki, és nem állítja a feszültséget. Jó lenne azt a ventilátort megnézni egy állítható tápról, hogy változik a fordulatszáma a feszültségtől függően vagy sem. Enélkül felesleges tovább agyalni. Ha meg változik, akkor sem érdemes pwm-el bonyolítani, egyszerűen a tápfeszültségét kell szabályozni.
Amúgy meg ne beszéljünk már kompatibilitásról egy nyomorult ventilátornál... Úgy hangzik, mint a HDTV-re optimalizált antennaforgató. (egyébként is rühellem ezt a kifejezést, hogy optimalizált) Idézet: „Ha máshova teszed 99%-ban fals lesz a hőmérés, és igy a CPU életével fogsz játszani.” Nem annyira érzékeny jószág a processzor. Ha a mag közelében van az érzékelő a borda és a proci között, az bőven jó.
Szia !
Idézet: „Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az az alaplap fixen 12V-ot ad ki, és nem állítja a feszültséget.” Akkor viszont hibás az alaplapnak ezen része. Idézet: „ne beszéljünk már kompatibilitásról” Jó, ne beszéljünk ![]() Idézet: „Nem annyira érzékeny jószág a processzor.” De annyira nem is érzéketlen, hogy csak úgy mellé biggyezd. Idézet: „ó lenne azt a ventilátort megnézni egy állítható tápról,” Ez 100%-ban igaz, és nem is tudom elképzelni, hogy 12V-on ugyanannyit fordul mint 8V-on. Üdv! Idézet: „De annyira nem is érzéketlen, hogy csak úgy mellé biggyezd” Mi mellé? A proci és a borda között, a processzormag közvetlen közelében nagyon jó helyen van az érzékelő.
Szia !
Idézet: „a processzormag közvetlen közelében nagyon jó helyen van az érzékelő.” A CPU mag közvetlen köze alulról van, felül csak a közelében van, mert felülről jobbára a tok van. De nem is ez a kérdésem, hanem hogy technikailag hogyan oldanád meg ? Idézet: „.....A proci és a borda között,.....” Átfúrod a hűtőt a CPU felett, a ventillátor alatt ? Vagy hogyan teszed oda ? Ha igen, akkor azzal számolnod kell, hogy a hőelemet is éri a hűtés elég rendesen, az pedig nem az igazi. Üdv!
Hát a mag az inkább a borda felől van szerintem. Majd rajzolok egy rajzot, hogy hogyan is csináltan a dolgot nálam. Fényképet ne kérjetek, mert egyrészt nincs fényképezőm, másrészt úgysem látni, csak két drótot kijönni a borda és a processzor közötti résen.
Hy! Hol lehet olyan hővezető pasztát venni, amit anno hűtőbordás MX400-asokon lehetett látni, azaz ami ragasztó is egyben? És kb mennyi?
Na itt a rajz. A kékkel jelölt részen egy mélyedést kell csinálni a bordába, hogy az NTC-hez menő vezetékek elférjenek. A pirosnál 5-6-os fúróval kell egy mélyedést csinálni az NTC feje számára. Az NTC két lábát pl. hőre szoruló műanyaggal (nem jut eszembe a neve, de biztos tudjátok, mire gondolok) lehet szigetelni, és az NTC-nél kitömni a teret hővezető pasztával. Így az NTC a borda hőmérsékletét méri közvetlenül az a hely mellett, ahol a processzor érintkezik a bordával. Na ez így bőven elég a ventilátor szabályzásához.
A videót majd megnézem, de még csak 8MB ért le belőle...
Szia !
IE 6.0 -tól felfele online is nézhatő. Sajnos Firefox.....stb nem tudja megnyitni plugin gondok miatt. Üdv! Idézet: „hőre szoruló műanyag” Talán a zsugorcsőre gondoltál ![]()
256k-n, ami jelenleg csak kb. 100-al megy, nemigazán nézhető online
![]()
A 4 vezetékes ventiknél a 4. szál a PWM vezérlésnek van.
Ezzel tudod a ventilátor fordulatszámát szabályozni. Minnél nagyobb a kitöltési tényezője a négyszögjelnek annál gyorsabban fog forogni a ventilátor. De ha összekötöd a +12V-al ezt a szálat, akkor max fordulaton fog pörögni.
Mire valók a potméterek
![]()
Arra, hogy bőszen tekergetve valami "hatást" érjünk el az áramkör működésében...
Tudom
![]() ![]()
Akkor miért nem a válasz gombot nyomod az Új kérdés felvetése helyett?
igaz
![]()
sziasztok
a kérdés a következő olcsó processzor hűtővel szeretnék tranzisztorokat hűteni a hűtők kivezetése 3 pin es és egy pwm es elektronika kéne amivel hőre tudja változtatni magának a fordlatszámot nem tudom esetleg valamien spéci pwm ic- kapcsolás létezik e pl tl 494 el vagy hasonlóval válaszokat ötleteket előre is köszönöm!
Nem kell pwm-el bonyolítani. Tettem fel ide a témába régebben egy rajzot, ami erre a célra is jó. Olvass vissza és keresd meg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |